Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Με αποδείξεις: Γιατί δεν ωφέλησε σε τίποτα η υπερφορολόγηση!

Η υπερφορολόγηση "σκοτώνει" τους πολίτες, αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου. Το κατήγγειλε ακόμα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος τάχθηκε κατά της αύξησης των φόρων.

Αλλά υπάρχει και η απόδειξη των αριθμών που είναι πειστικότατη. Για παράδειγμα η αύξηση των τελών κυκλοφορίας όχι μόνο δεν αύξησε τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά τα μείωσε κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, από το 1,5 δισ που εισέπραττε το Δημόσιο το 2009 περιορίστηκε φέτος στο 1,1 δισ και όλοι ξέρουμε πια πόσες τρύπες θα είχαν κλείσει και πόσο ισοδύναμα θα μπορούσαν να είχαν ικανοποιηθεί με 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο συνέβη με τα καπνικά προϊόντα. Η αύξηση των φόρων προκάλεσε άνοδο του λαθρεμπορίου τσιγάρου και καπνού.
Επίσης η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μείωσε τα έσοδα αφού περιορίστηκε η κίνηση ενώ σε συνδυασμό με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας βγήκαν από την κυκλοφορία 1.200.000 αυτοκίνητα αφού οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν τις πινακίδες.

Για να μην πούμε για τα μεγάλου κυβισμού τα οποία όχι μόνο αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αλλά πουλήθηκαν στο εξωτερικό κοψοχρονιά. Εν κατακλείδι η υπερφορολόγηση προκάλεσε και …ανήκεστο βλάβη στην οικονομία, αφού τη βύθισε στη μεγαλύτερη ύφεση σε ειρηνική περίοδο στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου