Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Σάββα στην καρδιά της ερήμου

Στην Ιουδαία, στην καρδιά της ερήμου στέκει ως άλλη πνευματική όαση η Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Σάββα. Το Μοναστήρι αυτό, ιδρυμένο από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 1500 περίπου χρόνια, στηρίζοντας την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία και εμπνέοντας για αγώνες ασκητικούς και υπέρ της Πίστεως. Επίσης αποτελεί και την κοιτίδα του εκκλησιαστικού μας τελετουργικού Τυπικού.
 
Το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Σάββα είναι άβατο για τις γυναίκες. Στις γυναίκες οι μοναχοί βγάζουν άγια λείψανα να τα προσκυνήσουν στην πύλη της μονής και μοιράζουν αγίασμα και λαδάκι για να σταυρώνονται ιδιαίτερα όσοι έχουν όγκους. Στην αυλή της μονής υπάρχει φοινικιά, την οποία κατά την παράδοση φύτεψε ο Άγιος Σάββας, και τα φύλλα της θεωρούνται κατάλληλα για την απόκτηση παιδιών, για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.

Η μονή βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Βηθλεέμ, προς τη Νεκρά Θάλασσα.

Εδώ φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα το άφθαρτο σκήνωμα του οσίου ιδρυτού της. Το σκήνωμα του Αγίου Σάββα το είχαν πάρει οι σταυροφόροι, αλλά επέστρεψε θαυματουργικά στο μοναστήρι το 1965 μετά από εμφάνιση του Αγίου στον Πάπα, στον οποίο είπε ότι ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του.
 
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από τη Μεγίστη Λαύρα:



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου