Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Πώς επηρεάζει ο καφές την υγεία

Φαίνεται ότι το θέμα καφές και υγεία κλείνει οριστικά. Ωφελεί ή βλάπτει ο καφές την υγεία; Δεκάδες μελετών έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

Η τελευταία, όμως, πρόσφατη και τεκμηριωμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πλέον έγκριτο καρδιολογικό περιοδικό στον κόσμο (το «Circulation») πιστεύεται ότι τελεσίδικα αποφαίνεται επί του συγκεκριμένου θέματος.

Στην έρευνα αυτή, που προέρχεται από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, συμμετέχουν τρία κέντρα με πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων (208.501). Τα άτομα αυτά έπιναν καφέ και καφέ ντεκαφεϊνέ και συγκρίθηκαν με εκείνους που δεν έπιναν.

Τα αποτελέσματα υπήρξαν αξιόλογα. Εκείνοι που δεν έπιναν είχαν αυξημένη πιθανότητα θανάτου ιδιαίτερα από καρδιοπάθειες, νευρολογικά νοσήματα (νόσος Parkinson και άνοια) και αυτοκτονίες. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ωφέλεια όσον αφορά τις διάφορες μορφές καρκίνου.

Η ωφέλεια παρατηρήθηκε περισσότερο στα άτομα εκείνα που έπιναν 4-5 καφέδες την ημέρα, τόσον του κοινού καφέ όσο και του ντεκαφεϊνέ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι η καφεΐνη το συστατικό εκείνο που εξασφαλίζει την ευεργετική επίδραση. Οι ερευνητές επικεντρώνουν περισσότερο την προσοχή τους στη συνολική δίαιτα των ατόμων που πίνουν καφέ και ιδιαίτερα στα συστατικά του καφέ όπως το χλωρογενικό οξύ τα οποία ανήκουν στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ως γνωστόν προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την καταστροφή.

Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης ερευνητών από τη Νότια Κορέα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Heart». Στη μελέτη εκείνη αποδείχθηκε ότι ο καφές προστατεύει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς από αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την πάθηση εκείνη που προδιαθέτει τον άρρωστο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα υποστήριξαν ότι η καφεΐνη ήταν ο ευεργετικός εκείνος παράγοντας που προστάτευε τους ασθενείς. Ομως η εξίσου ευεργετική επίδραση και του ντεκαφεϊνέ της μελέτης από το Harvard αδυνατίζει την άποψη περί ευεργετικής επίδρασης της καφεΐνης.

Τελικά, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο υπεύθυνος παράγοντας του καφέ που ασκεί την ευεργετική του επίδραση, ο αριθμός 4-5 καφέδων την ημέρα είναι ιδανικός για προστασία από καρδιοπάθειες, νευρολογικά νοσήματα και αυτοκτονίες.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου