Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Συντάξεις: Αναβολή στο Ασφαλιστικό – Πάει για τα μέσα Ιανουαρίου

Η ψήφιση του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, πάει τελικά για τα μέσα Ιανουαρίου. Χρειάζεται χρόνος, είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, και έτσι παίρνει... παράταση η αγωνία για εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Αποκαλυπτικός είναι ο προϋπολογισμός ως προς τις συντάξεις και το νέο Ασφαλιστικό. Πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη και από 'κει και πέρα το... χάος. Ουσιαστικά το κράτος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη η οποία δεν φτάνει ούτε τα 400 ευρώ και για την δώσει θα πρέπει κάποιος είτε να έχει 40 χρόνια εργασίας για να λάβει τα χρήματα αυτά μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους, είτε να περιμένει ως τα 67 εάν έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι νέες μειώσεις στις επικουρικές 6%-7%, στα εφάπαξ έως 10%, στα μερίσματα που λαμβάνουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι έως 30%, αλλά και οι προγραμματισμένες μειώσεις στο ΕΚΑΣ. Από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που θα γίνει με βάση το νέο ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης, θα προκύψουν, τέλος, «προσωπικές διαφορές» από 5% έως και 30%, ανάλογα με το Ταμείο, που επιδιώκεται να «απορροφηθούν» μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και της αύξησης των εισφορών.
Είναι ενδεικτικά σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ τρία σημεία του προϋπολογισμού που δείχνουν το... μέλλον των συντάξεων.
1-Οι μειώσεις των συντάξεων κατά 1,8 δις € (1% επί του ΑΕΠ) καταγράφονται στη σελ. 42, όπου περιλαμβάνεται -συν τοις άλλοις- η εξής παράγραφος «Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση με τη σχετική συμφωνία που κυρώθηκε με τον ν. 4336/2015 δεσμεύτηκε ότι οι συνολικοί πόροι που θα εξοικονομηθούν στο ασφαλιστικό σύστημα θα ανέλθουν στο 0,25 και 1% του ΑΕΠ για το 2015 και 2016 αντίστοιχα».
2-Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνεται στη σελ. 42 σε υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου (πρόβλεψη στη σελ.1020 αυτού). Συγκεκριμένα στο σχέδιο προϋπολογισμού αναγράφεται ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 3863/2010 … καθώς και η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».
3-Ως προς την κρατική επιχορήγηση των Ταμείων Κύριας σύνταξης στο ύψος ΜΟΝΟ της «βασικής» («εθνικής»), η πρόβλεψη καταγράφεται στον πίνακα της σελ. 73 του σχεδίου προϋπολογισμού και δη στο εδάφιο 3.11, όπου παρατίθεται ανάλυση των επιχορηγήσεων και αποδόσεων προς τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και σε φορείς εκτός της γενικής κυβέρνησης.
Οι επιχορηγήσεις προς τους φορείς ασφάλισης για το έτος 2016 θα είναι 10,581 δις €, ποσό που αναλογεί, αν τηρηθεί αυστηρά, σε μία «βασική» («εθνική») σύνταξη για κάθε συνταξιούχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου