Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αλισίβα: Τι είναι και πώς τη φτιάχνουμε

Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο, είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα.
Ήταν ιδιαίτερη διαδεδομένη από τα παλιότερα χρόνια και χρησιμοποιούνταν στο πλύσιμο των ρούχων, στο λούσιμο των μαλλιών, στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε

Υλικά
10 ποτήρια νερό
5 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη στάχτη σε ένα τουλπάνι και το κλείνουμε καλά. Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα, και μόλις βράσει τοποθετούμε μέσα το τουλπάνι. Αφήνουμε το νερό να βράσει για άλλα 5'. Αφαιρούμε το τουλπάνι και αφήνουμε το σταχτόνερο 10' να κάτσει.

Τοποθετούμε στην κατσαρόλα ένα καθαρό τουλπάνι, σουρώνουμε το σταχτόνερο και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια στο ψυγείο. Πριν το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή γλυκών, το βγάζουμε από το ψυγείο για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου