Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Έξι φορές πάνω από το όριο η αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα – Έκκληση για τα τζάκια από την Περιφέρεια

Τα 310 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με επιτρεπτό όριο τα 50, έφτασε η συγκέντρωση της αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα το βράδυ της Δευτέρας
Ο καπνός από τζάκια και σόμπες καλύπτει εδώ και μέρες το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και δεν αναμένεται να υποχωρήσει για τουλάχιστον δύο ακόμα ημέρες.
Την Δευτέρα, ο μέσος όρος στις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτανε τα 111 σωματιδίων ανά κυβικό μετρό αέρα. Από τις 10 μέχρι τις 11 το βράδυ όμως εκτινάχθηκε στα 310.
Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων 2 ημερών, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, και πιθανόν να υπάρξει διατήρηση των υψηλών τιμών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου συνιστά τώρα περιορισμό της σωματικής άσκησης, ειδικά για τα άτομα που αισθάνονται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζουν βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα.
Για τη μείωση της αιθαλομίχλης, η Περιφέρεια συνιστά:
Αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων η βιομάζας και αντικατάσταση με εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης.
Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για τα κτήρια με κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου