Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις: Νέες μειώσεις, με εισοδηματικά κριτήρια και ηλικιακό όριο ζητούν οι δανειστές

- Δημιουργείται ένα Ταμείο – μαμούθ για όλους τους ασφαλισμένους
- Οι νέες συντάξεις θα είναι όμοιες με αυτές που δίνει σήμερα το ΙΚΑ
- Μένει αυτόνομη η επικουρική σύνταξη
- Μπαίνει εισοδηματικό κριτήριο στην εθνική σύνταξη δεν θα τη λαμβάνουν όλοι

Περικοπές εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει βρει τα 800 ως 900 εκατομμύρια από το 1,8 δισ. Απαιτείται βάσει τη συμφωνίας και έτσι αναζητούνται άλλα τόσοα χρήματα. Η εξίσωση είναι δίσκολη και δεν βγαίνει παρά μόνο με μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.
Τα “μοντέλα” που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας ουσιαστικά φέρνουν μεγάλες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων που με το νέο σύστημα και το νέο υπολογισμό ειδικά σε ό,τι αφορά στο ποσοστό αναπλήρωσης βάσει των ετών ασφάλισης οδηγεί σε ποσά ανάλογα των συντάξεων που δίνει σήμερα το ΙΚΑ.
Την ίδα ώρα όμως οι δανειστές επιμένουν σε νέες περικοπές, μεγαλύτερες και σε όλα τα επίπεδα.
Για παράδειγμα απαιτούν να μην λαμβάνουν όλοι την εθνική σύνταξη, να τεθούν ηλικιακά και περιουσιακά κριτήρια.
Η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι για την εθνική σύνταξη αρκούν δύο όροι: Η ασφάλιση για 15 έτη και το ηλικιακό όριο των 67 ετών.
Όπως και να 'χει πάντως όλα δείχνουν ότι πάμε σε ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα με ειδικές διευθύνσεις για μισθωτούς ελέυθεροεπαγγελματίες και αγρότες, ενώ η επικουρική ασφάλιση θα παραμείνει ως ανεξάρτητος πυλώνας.
Μάχη γίνεται σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές με την τρόικα να επιμένει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στην δαπάνη για τον εργοδότη, ενώ η ελληνική πλευρά επιχειρεί να περάσει αυξήσεις της τάξης του 1% που θα μοιραστούν από 0,5% οι μισθωτοί και οι εργοδότες, έτσι ώστε να υπάρξει μικρότερη μείωση στις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου