Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις: Πρόταση σοκ για μισή σύνταξη! Τι απαιτούν οι δανειστές και ποιοι κινδυνεύουν να παίρνουν ψίχουλα

- Μπλόκο στη διαπραγμάτευση λόγω συντάξεων παρά τις αλλαγές – σοκ στο Ασφαλιστικό
- Τώρα ζητούν να καταβάλλεται σχεδόν η μισή σύνταξη σε όσους αποχωρούν πρόωρα
- Παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα πλειστηριασμών και 100 δόσεων πρόβλημα και με τον προϋπολογισμό

Καμία συμφωνία στα βασικά σημεία της αξιολόγησης από τους θεσμούς δεν υπήρξε χθες στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά τα βασικά σημεία μένουν ανοιχτά.
Τα σημαντικότερο είναι ότι οι δανειστές διαπιστώνουν ότι παρά τις αλλαγές – σοκ στο Ασφαλιστικό κάποια νούμερα δεν βγαίνουν. Απαιτούν νέες περικοπές και ρίχνουν στο τραπέζι προτάσεις – σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους οι οποίοι είτε βρίσκονται ήδη σε σύνταξη είτε πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα.
Με τα έσοδα των Ταμείων στο ναδίρ οι δανειστές λένε τώρα ότι πρέπει να υπάρξει σφαγή στα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι οι οποίοι δεν βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας των 67 ετών.

Η πρόταση που έριξαν μάλιστα στο τραπέζι είναι οι δικαιούχοι να λαμβάνουν το πολύ το 60% της σύνταξης που τους αναλογεί μέχρι ένα όριο ηλικίας και στη συνέχεια σταδιακά το ποσό αυτό να αυξάνεται μέχρι να φτάσουν στο όριο των 65 για παράδειγμα οπότε και θα λαμβάνουν τελικά ολόκληρο το ποσό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα σε αυτό το σημείο θα κριθούν από το ποσοστό αναπλήρωσης κύριας και επικουρικής που θα συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και Ελλάδας. Αν ικανοποιηθούν από τα ποσά που θα προκύψουν οι δανειστές η παραπάνω απαίτηση θα βγει από την ατζέντα. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα σημάνει ακόμη μικρότερα ποσά συντάξεων από τα ήδη “κουρεμένα” που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό.

- Σε ότι αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών φαίνεται ότι 100.000 χωρίζουν τους δανειστές με την κυβέρνηση. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να μείνει η αντικειμενική σταις 280.000 ευρώ ενώ οι δανειστές πιέζουν να πέσει στις 180.000 ενώ απαιτούν η προστασία της πρώτης κατοικίας να ισχύει μόνο για τρία έτη.
- Στο θέμα των 100 δόσεων οι δανειστές επιμένουν να βγαίνουν αυτόματα από τη ρύθμιση όσοι χάσουν έστω και μια δόση, ενώ η κυβέρνηση αναζητά λύση μέσω ενός μεικτού συστήματος με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
- Αγκάθι ωστόσο υπάρχει και στο θέμα του προϋπολογισμού με το πλεόνασμα 1,75 που απαιτείται για το 2017 να κρύβει νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου