Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Έρχεται ο λογαριασμός για τα τέλη – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Ποιες οι αλλαγές

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τους πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την καταβολή θα εξαιρούνται ελάχιστα οχήματα, ενώ υψηλότερο ποσό αναμένεται να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ πενταετίας.
Σύμφωνα με την «Ημερησία του Σαββάτου», θα επιβαρυνθούν τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα με κυβισμό 1.200 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εκπομπή ρύπων από 120-160 γρ./χλμ., τα οποία ανάλογα με την εκπομπή ρύπων επιβαρύνονται από 133 έως 272 ευρώ. Στα αυτοκίνητα αυτά, που ουσιαστικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις από 100-200 ευρώ, πιθανόν με την αλλαγή των συντελεστών ρύπων.
Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν και στα μηδενικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά καταργούνται, καθώς θα ισχύσουν για τα αυτοκίνητα με εκπομπή CΟ2 κάτω από 80 γρ./χλμ και όχι τα 100 γρ./χλμ.
Στα σχέδια του υπουργείου είναι να τροποποιηθούν προς τα πάνω και οι συντελεστές για τα τέλη σε αυτοκίνητα που εκλύουν ρύπους από 161 γρ./χλμ και άνω. Αφορούν σε ΙΧ νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά με μεγαλύτερους σε κυβισμό κινητήρες και πιο βαριά αμαξώματα. Εκεί θα υπάρξουν ανατροπές στα τέλη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο το σενάριο.
Στα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας, όπου τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα ΙΧ άνω των 2 λίτρων, της τάξεως περίπου του 20%.
Στις μικρότερες κατηγορίες (μέχρι τα 1.548 κ.εκ. με τέλη από 22 ευρώ-240 ευρώ), αναμένεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις από 5 ευρώ έως 20 ευρώ, που θα προκύψουν από αντίστοιχη αύξηση στα τέλη στις κατηγορίες από 1.549-1.738 κ.εκ. και 1.739 κ.εκ.-1.928 κ.εκ. Εκεί η μέση επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου