Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Το εκκλησάκι της Ελλάδας με τα 17 πλατάνια στη στέγη του βρίσκεται στην πανέμορφη Αρκαδία!

Ένα μικρό εκκλησάκι στο χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κτίσμα του 12ου αιώνα, τραβάει τα βλέμματα δεκάδων επισκεπτών κάθε χρόνο καθώς έχει κάτι πολύ εντυπωσιακό. Δεκαεπτά δέντρα ξεπηδούν από την στέγη της Αγίας Θεοδώρας προκαλώντας δέος σε όσους το βλέπουν από κοντά.
Το νερό μάλιστα που τρέχει στο ποτάμι που είναι δίπλα από την εκκλησία ποτίζει τα δεκαεπτά πλατάνια που βγαίνουν κυριολεκτικά από μέσα. Οι περισσότεροι κορμοί δεν φαίνονται καθώς περνούν μέσα από τους τοίχους και τα κλαδιά μέσα από τη σκεπή. Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά σε όλη τη διάρκεια του έτους εκατοντάδες προσκυνητές επισκέπτονται την Αγία Θεοδώρα για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό θέαμα, ένα πραγματικά ανεξήγητο θαύμα της φύσης σε ένα περιβάλλον γαλήνης.
Σύμφωνα με την παράδοση το θαύμα της φύσης στο σημείο συνδέεται με το μαρτύριο της Αγίας Θεοδώρας. Λέγεται ότι τα δεκαεπτά δέντρα και το νερό που αναβλύζει είναι το δώρο της Αγίας Θεοδώρας η οποία παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει «τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει».
Είναι βέβαιο πως να κάποιος παρέμβει για να κόψει τα δέντρα ολόκληρο το κτίσμα θα γκρεμιστεί. Την εκκλησία επισκέπτονται κάθε χρόνο εκτός από προσκυνητές και φυσιολάτρες για να θαυμάσουν το μοναδικό φαινόμενο. Εξάλλου στην περιοχή η βλάστηση οργιάζει και αποζημιώνει τον επισκέπτη μετά την σχετικά δύσκολη διαδρομή μέχρι να φτάσει στην εκκλησία.
Πολλοί επιστήμονες που εξέτασαν την εκκλησία δεν μπόρεσαν να δώσουν μια λογική εξήγηση για το πώς χτίστηκε αλλά και το πώς διατηρείται τόσα χρόνια καθώς όπως λένε η πίεση που ασκούν οι κορμοί μεγαλώνοντας θα έπρεπε να είχαν σπάσει τους τοίχους. Επιπλέον όπως λένε λόγω της παλαιότητας και αναγκαστικά προχειρότητας της κατασκευής, οι άνεμοι και το βάρος των κλαδιών θα έπρεπε να είχαν ξεριζώσει την σκεπή. Παρ’ όλα αυτά το κτίριο στέκεται στους αιώνες με πολύ μικρές φθορές. Οι ίδιοι μιλούν για μια σπάνια ιδιαιτερότητα που δεν μπορεί να εξηγηθεί απολύτως επιστημονικά.
Οι επισκέπτες που είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί μιλούν για μια σπάνια αίσθηση και μια εμπειρία που μένει αξέχαστη. Αξίζει λοιπόν μια βόλτα στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας και την περιοχή της Αρκαδίας.
ΠΗΓΗ: dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου