Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

NASA: Μπλε ουρανός και κοιτάσματα πάγου στον Πλούτωνα! ΦΩΤΟ

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε η NASA για τον Πλούτωνα, όπου βρέθηκαν κοιτάσματα πάγου και μπλε ουρανός, που θυμίζουν... Γη! Όλα αυτά, μια εβδομάδα μετά την είδηση πως υπάρχει τρεχούμενο νερό στον Άρη.

Το New Horizons, ο διαστημικός ρομποτικός ταξιδιώτης της NASA έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον Πλούτωνα, η οποία όπως φαίνεται είναι μπλε. “Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο!”, είπε ο Άλαν Στερν, ο επικεφαλής της διερεύνησης του Πλούτωνα.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NASA 
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NASA
“Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως, μα κάνει να καταλαβαίνουμε την σύσταση της ομίχλης αυτής”, αναφέρει το επιστημονικό δυναμικό της NASA. “ Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως να σκεδάζει όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του.  Στη Γη αυτά μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα, και ονομάζονται thollins”, εξηγούν.
Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί μικρές περιοχές παγωμένου νερού στον πλανήτη. Αυτά τα κομμάτια πάγου, φαίνεται να σχετίζονται με κόκκινες κηλίδες που οι επιστήμονες του διαστημικού οργανισμού είχαν εντοπίσει στο παρελθόν στην επιφάνεια του Πλούτωνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα πως. Μεγάλες εκτάσεις του Πλούτωνα που έχουν φωτογραφηθεί δεν δείχνουν εκτεταμένες εκτεθειμένες περιοχές πάγου. Το επόμενο αίνιγμα που οι εξερευνητές του διαστήματος έχουν να επιλύσουν λοιπόν είναι το γιατί το νερό εμφανίζεται εκεί που εμφανίζεται και τι ακριβώς είναι τα κόκκινα σημάδια στην επιφάνεια του πλανήτη που μετά μετατρέπονται σε πάγο.
ΠΗΓΗ: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου