Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

gsis.gr Taxisnet: Eκκαθαριστικό και πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 2015

ΕΝΦΙΑ 2015 και gsis: Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Δείτε που και πως μπορείτε να τυπώσετε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για να πληρώσετε την πρώτη δόση. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε και δείτε πως θα πληρώσετε τις επόμενες δόσεις.

Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και η τελευταία μέχρι 29 Φεβρουαρίου. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι ίδιος με πέρυσι εκτός για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για τα οποία καταργήθηκε η απαλλαγή τους. Εδώ μπορείτε να δείτε το νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ 2015. Η εφαρμογή στο TAXISNET φέρει όνομα « Εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2015» και από εκεί οι υπόχρεοι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρουν την ταυτότητα οφειλής και εκτυπώνοντας την θα την προσκομίζουν σε τράπεζες η τα ΕΛΤΑ ώστε να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο ακινήτων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα, γίνεται «Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου. Διαδικασία σε εξέλιξη. (Δ.ΗΛΕ.Δ. Γ.Γ.Δ.Ε.)». Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως σήμερα Πέμπτη (22/10/2015), ενώ η προθεσμία για την πρώτη δόση λήγει στις 30 Οκτωβρίου.
Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ) καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το ποσό του φόρου είναι ίδιο με πέρυσι. Ωστόσο, η μηνιαία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο site gsis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr), να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου. Αμέσως μετά να επιλέξουν το το έτος 2015 και στη συνέχεια να επιλέξουν «εκτύπωση εκκαθαριστικού». Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής, η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.
Να σημειωθεί ότι στα εκκαθαριστικά έχουν συνυπολογισθεί και οι εκπτώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, όπως για παράδειγμα για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (20% έκπτωση). Καλό είναι πάντως οι υπόχρεοι να ελέγχουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει σωστά η εκκαθάριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου