Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Η Εφορία αναλαμβάνει τις καταθέσεις και τα ακίνητα όλων των πολιτών

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τις τράπεζες, ενεργοποιεί μία εφαρμογή, εμπνεύσεως Βαρουφάκη, που θα δίνει στην Εφορία τις καταθέσεις, τα εισοδήματα, τα ακίνητα και ακόμα και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ με στόχο την άμεση είσπραξη φόρων. Ο φόρος πρόστιμο για ότι δεν έχετε δηλώσει θα έχει συντελεστή 33%.

Μία νέα αυτοματοποιημένη εφαρμογή σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην εφορία.
Πρόκειται για μία απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, που ουσιαστικά ενεργοποιεί μία ιδέα που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Τώρα λοιπόν προχωρούν στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία (καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κ.α.) για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.
Ως τώρα ο έλεγχος επικεντρωνόταν σε υποθέσεις και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες και ενδείξεις φοροδιαφυγής, ενώ τώρα θα μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με άρθρο της Μαρίας Βουργάνα στο Έθνος το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ) του κάθε φορολογούμενου.
Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο και η αδικαιολόγητη περιουσία θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου