Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζουν όλα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων! - Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του ασφαλιστικού!

- Το νομοσχέδιο προβλέπει αποσύνδεση των απολαβών από το βαθμολόγιο
- Αλλάζουν οι κλίμακες ανά διετία ή τριετία ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα
- Οι προϊστάμενοι θα δουν να αυξάνονται οι μισθοί τους κατά 50-100 ευρώ ενώ θα διατηρηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν
- Οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και οι υψηλόμισθοι θα... "ρεφάρουν" την κατάσταση για τα ελλείμματα του ασφαλιστικού
- Μοναδικό "ανάχωμα" η εθνική σύνταξη, εκτός αν μπουν κι εκεί εισοδηματικά κριτήρια
- Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που πήραν σύνταξη με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%

Σαρωτικές αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.
Όπως αποκαλύπτει το “Έθνος της Κυριακής”, το νομοσχέδιο προβλέπει αποσύνδεση των απολαβών από το βαθμολόγιο, αλλαγή κλιμακίων ανά διετία ή τριετία ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα, αύξηση 50-100 ευρώ στους προϊσταμένους και διατήρηση επιδομάτων που δίδονται σήμερα, όπως επίσης και της προσωπικής διαφοράς σε περίπτωση ονομαστικής μείωσης του βασικού μισθού.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016. 

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του ασφαλιστικού - "Ψαλίδι" στις συντάξεις των 1.000 ευρώ
Συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και υψηλόμισθοι θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού, αλλά και το κόστος μετάβασης από το σημερινό, κοστοβόρο για το Δημόσιο, σύστημα σε ένα πιο ανταποδοτικό. Μόνη εγγυημένη φαίνεται πως είναι η εθνική σύνταξη, εφόσον φυσικά δεν επιβληθούν και σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια.
Οι προτάσεις... "μαχαιριά"
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δημιουργείται ήδη η επιχειρηματολογία για νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Πηγή φωτό - ΚαθημερινήΠηγή φωτό - Καθημερινή
Ο πήχυς έχει τεθεί στα 1.000 ευρώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις, με στόχο αρχικά την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Στο κάδρο έχει ήδη τεθεί το 30% του συνόλου των συνταξιούχων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πέσει τελικά "μαχαίρι" και στις χαμηλότερες συντάξεις. Το "κλειδί" για το εύρος των περικοπών θεωρείται η προσπάθεια επανυπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, στα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Μεγάλοι χαμένοι πρέπει να θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%. Αυτό διότι εκτιμάται πως θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό στη σύνταξή τους, με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ίσως και να ξεπερνούν το 13% με 15%.
Ωστόσο και οι εργαζόμενοι και κυρίως οι υψηλόμισθοι, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα για το νέο ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαφοροποίησης του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, ανάλογα με τον μισθό. Η λογική είναι να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του μισθού. «Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιώργιος Κατρούγκαλος την Παρασκευή, κατά την επίσημη παραλαβή του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών.
Η κλιμάκωση στις εισφορές
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανάλογη κλιμάκωση σχεδιάζεται και στο ύψος των εισφορών, οι οποίες θα είναι μεν κοινές για όλους, θα αυξάνονται όμως στους υψηλόμισθους, για παράδειγμα από 2.000 ευρώ και άνω, προκειμένου να χρηματοδοτούνται κατά την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης τα ελλείμματα του συστήματος και στη συνέχεια, έως το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα.
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέας, επιπλέον φορολογίας εντός του τρέχοντος έτους, κυβερνητικά στελέχη συζητούν ακόμη το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιβολής νέου, συμπληρωματικού φόρου σε υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή και συντάξεις, που θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Όχι όμως με τη μορφή ειδικής εισφοράς, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να κριθεί αντισυνταγματικό (π.χ. εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ).
Κεντρικός μηχανισμός... αναδιανομής θα είναι το ειδικό αποθεματικό (buffer fund), που σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρέπει να δημιουργηθεί για να υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, το αποθεματικό αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των ταμείων, καθώς και συμπληρωματικούς πόρους, όπως μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους, ή ένας τραπεζικός φόρος, ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου