Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα χωρίς ζήτηση – Δείτε τιμές – Επίδομα τέλος

Από 84 λεπτά στην Αθήνα εως 1 ευρώ το λίτρο στα νησιά διαμορφώνονται οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα στην πρώτη ημέρα διάθεσής του στην αγορά. Το επίδομα θέρμανσης κόβεται κατά 50% σύμφωνα με το Μνημόνιο και όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ποιοί θα είναι οι ελάχιστοι δικαιούχοι.

Από 84-88 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και πάνω από 90 λεπτά στα απομακρυσμένα νησιά διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, πρώτη ημέρα διάθεσής του στην αγορά. Το πετρέλαιο επιβαρύνεται με τον ίδιο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή 23 λεπτά ανά λίτρο.
Η ζήτηση όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι ακόμη περιορισμένη, αφενός εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών και αφετέρου λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης.
Η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50 % και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών ως προς τον τρόπο που θα γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνουν:
- Μείωση του ύψους του επιδόματος (πέρυσι ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο για τους δικαιούχους)
- Περιορισμό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν ή μείωση του ΕΦΚ για όλους τους καταναλωτές με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως έχουν ζητήσει οι πρατηριούχοι.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου