Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Φόροι: Καταιγίδα αμέσως; μετά τις εκλογές

Εκλογές τέλος, τώρα ήρθε η ώρα του... λογαριασμού. Το γνωρίζαμε ότι άσχετα απ' τον πρώτο το... πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα είναι το νέο μνημόνιο. Έτσι αφού οι εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν, ήρθε η ώρα για την εφαρμογή του μνημονίου και ειδικότερα των φόρων που ξεκινούν να ... πέφτουν σαν καταιγίδα μέσα στις επόμενες ημέρες, παλιού και νέοι.

Μόλις ένα δεκαήμερο μένει μέχρι το πρώτο δυσβάσταχτο μέτρο. Αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ο νέος υπουργός πρέπει να καθορίσει ποια θα είναι τα νησιά στα οποία θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από 1η Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά θα πρέπει να εφαρμοστεί η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης, αλλά και η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων στους φόρους.

Το μεγάλο αγκάθι ακούει όμως στο όνομα της φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26% το 2017.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής μειώνοντας στο μισό τις δαπάνες για επιδόματα.

Αγκάθι αποτελεί και η νέα φορολογική κλίμακα σε συνδυασμό με τη φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών.

Στη φορολογία δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ΕΦΝΙΑ όπου θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης καθώς οι εισπράξεις του φόρου μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει δεν θα πρέπει να πέσουν βάσει μνημονίου κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ.

Τέλος, άσχημα νέα περιμένουν όσους μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα δουν το επιτόκιο να αυξάνεται, ενώ για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων θα μειωθεί και ο αριθμός των δόσεων, γεγονός που θα αυξήσει το ποσό που καταβάλουν στην εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου