Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

«Γράφω πάνω στη γραμμή»: Μια ευχάριστη τεχνική ανάπτυξης της δεξιότητας της γραφής

Η «έξυπνη γάτα» αποτελεί μια ευχάριστη και αποτελεσματική τεχνική ανάπτυξης της δεξιότητας της γραφής για τους μαθητές που έρχονται σε πρώτη επαφή με τον γραπτό λόγο, καθώς και τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Λειτουργώντας ως οπτικό βοήθημα και υπενθύμιση, συμβάλλει στο να αυτοματοποιήσουν τα παιδιά τη γραφή μέσα στο πλαίσιο των γραμμών του τετραδίου, αλλά και στο να αφήνουν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των λέξεων. Σημαντικό είναι επίσης, πως δίνοντας στο μαθητή ενεργητικό ρόλο, αυτή η τεχνική βιωματικής μάθησης καλλιεργεί την αυτενέργεια και την αυτοπεποίθηση του μαθητή.
handwriting tool for kidsΣχετικά με τον σχεδιασμό της «έξυπνης γάτας» να σημειώσουμε πως το σώμα της αντιστοιχεί στο χώρο που καταλαμβάνει το κύριο μέρος των γραμμάτων, το κεφάλι μαζί με το σώμα της στα κεφαλαία, ενώ το σώμα και η ουρά σε γράμματα που εκτείνονται προς τα κάτω, π.χ. «μ» και «ρ».
Τώρα που είναι καλοκαίρι, κρατήστε τα ξυλάκια από τα παγωτά και παρακινήστε τα παιδιά να σχεδιάσουν το αγαπημένο τους ζώο στη λογική της «έξυπνης γάτας» και να μάθουν με ευχάριστο τρόπο κάποιους βασικούς κανόνες του γραπτού λόγου.

Φαιδώρα Ρίζου
Ειδική Παιδαγωγός
Μaster in Special Education
University of London
www.eidikipaidagwgos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου