Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Financial Times: Σχεδιάζουν κούρεμα τουλάχιστον 30% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ - ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΏ
- Το δημοσίευμα των Financial Times επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος
- Όπως αναφέρει το κούρεμα στις καταθέσεις θα γίνει μόλις η χώρα επιστρέψει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης
- Το δημοσίευμα αναφέρει πως αυτά τα σχέδια υπάρχουν για μία τουλάχιστον τράπεζα από τις 4 συστημικές
- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με τους FT διαψεύδουν πως σχεδιάζουν κάτι τέτοιο και παραπέμπουν στην ΕΚΤ
- O Αλέξης Τσίπρας μόλις την Πέμπτη σε συνέντευξή του έχει δηλώσει πως εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών

Ένα δημοσίευμα που προκαλεί τρόμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες δημοσιεύουν οι Financial Times, το οποίο αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό κκούρεμα των καταθέσεων, υπό το φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα, οι Financial Times επικαλούνται για το ρεπορτάζ τους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τα σχέδια που αναφέρει το δημοσίευμα, θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων τουλάχιστον 30% και για ποσά άνω των 8.000 ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στους Financial Times πως αυτό το σχέδιο και σενάριο αφορά τουλάχιστον μία τράπεζα από τις 4 συστημικές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η πηγή της εφημερίδας σημειώνει πως αυτό το κούρεμα θα συμβεί μετά την υπογραφή συμφωνίας και την επιστροφή της χώρας μας σε πρόγραμμα διάσωσης και θα αφορά μία προσπάθεια συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και πως δεν είναι αρμόδιοι για κάτι τέτοιο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με παρέμβασή της στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δημοσίευμα εκ του πονηρού. Διέψευσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες και "ως εκ τούτου αυτά τα σενάρια είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας".

Πάντως, η κα Κατσέλη παραδέχθηκε πως εάν από τη Δευτέρα δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. 

TO ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES


Κούρεμα καταθέσεων: Τί θα γίνει! Ολα τα σενάρια


Το “κούρεμα” ή όχι των καταθέσεων δεν μπορεί να το αποτρέψει ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε πολύ περισσότερο ο Γιάνης Βαρουφάκης για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν εξαρτάται από αυτούς, αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική.  Αν αυτή αποφασίσει είτε να κουρέψει τα ενέχυρα, είτε να ζητήσει την επιστροφή του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, τότε θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη κατά σειρά οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες.

Πράγμα που σημαίνει πολύ απλά “κούρεμα” του οποίου το ύψος εξαρτάται από την απόφαση της ΕΚΤ πάλι, αφού αυτή θα αποφασίσει πόσο θα κουρέψει τα ενέχυρα ή ποιο ποσό του ELA θα ζητήσει να επιστραφεί.

Τούτων λεχθέντων και με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις του Ντράγκι η απόφαση για να ανοίξει η στρόφιγγα του ELA ή να κοπούν τα ενέχυρα ή να ζητηθεί η επιστροφή όλου ή μέρους του ELA βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν πάρουμε κατά γράμμα τις δηλώσεις τους τότε η απόφασή τους εξαρτάται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επομένως με βάση τις δηλώσεις τους αν επικρατήσει το ΟΧΙ δεν θα μας διώξουν μεν από την ευρωζώνη ευθέως γιατί δεν μπορούν, δεν προβλέπεται νομικά, αλλά μπορούν να βάλουν την ΕΚΤ να μας στραγγαλίσει οικονομικά και μεταξύ άλλων να υποχρεώσει τις εγχώριες τράπεζες σε ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων.

Η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και η μόνη διαφυγή για να τροφοδοτηθεί η χώρα με ρευστό είναι η ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η επιστροφή στη δραχμή καθαρά και ξάστερα.

Στην περίπτωση όμως που επικρατήσει το ΝΑΙ, τότε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών πάλι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία.

Στην περίπτωση αυτή τη Δευτέρα μπορεί να συνεδριάσει το Eurogroup να εξεταστεί η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ή το κείμενο του Γούνκερ και να καταλήξει με τη διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη συμφωνία, απόφαση που θα αποτελεί σινιάλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA από την επομένη μέρα και οι τράπεζες να ανοίξουν μόλις ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα.

Βεβαίως, υπάρχουν και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία το ΟΧΙ θα την ισχυροποιήσει να κάνει μία καλύτερη συμφωνία. Αν τα κυβερνητικά επιχειρήματα πείθουν και τους Ευρωπαίους κανείς δεν το γνωρίζει και στους πολίτες απομένει να σταθμίσουν αν πείθονται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ή τις υποθέσεις της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου