Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Έρχεται νέο φορολογικό άμεσα – Νέοι φόροι για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και αλλαγές σε τεκμήρια και μπλοκάκια

- Νέο χαράτσι στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων
- Όσοι έχουν δεύτερη δουλειά κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους
- Ποιες είναι οι αλλαγές σε τεκμήρια και μπλοκάκια
- Στο νέο μίνι φορολογικό θα ενταχθούν και οι αλλαγές στον ΦΠΑ μετά τη συμφωνία
- Το νομοσχέδιο θα έρθει άμεσα για να ξεμπλοκάρουν οι φορολογικές δηλώσεις

Με τη μορφή του κατεπείγοντος θα έρθει στη Βουλή ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με πρώτο στόχο να ξεμπλοκάρουν οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν κολλήσει εξαιτίας της ασάφειας που επικρατεί σε σημαντικά σημεία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει στο νομοσχέδιο και τις αλλαγές στον ΦΠΑ με βάση τη συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί με τους δανειστές.
Ωστόσο το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τρεις βασικές αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Πρώτοι απ' όλους αναμένεται να επηρεαστούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται έρχεται νέο χαράτσι στα εισοδήματά τους καθώς πλέον θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους.
Τα εισοδήματα αυτά σε πρώτη φάση θα φορολογούνται με 20%, δηλαδή ο υπάλληλος θα παίρνει λιγότερα χρήματα στο χέρι, ενώ στη συνέχεια τα εισοδήματα αυτά θα προστίθενται στο υπόλοιπο εισόδημα και θα φορολογούνται με την κλίμακα από 22% ως και 42%.

Η επόμενη αλλαγή αφορά στα τεκμήρια. Το υπουργείο με την αλλαγή αυτή θα άρει την αδικία για όσους έχουν εισοδήματα ( μικρά συνήθως) από καταθέσεις ή κάποιο ενοίκιο. Με το νέο καθεστώς δεν θα ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν μόνο αυτά τα εισοδήματα και έχουν στην κατοχή τους ένα ΙΧ αυτοκίνητο και ένα σπίτι.

Τρίτη βασική αλλαγή αφορά στα επιπλέον εισοδήματα που μπορεί να έχει ένας μισθωτός. Τα εισοδήματα με μπλοκάκι δηλαδή πλέον θα προστίθενται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και θα φορολογούνται έτσι με τις κλίμακες των μισθωτών από 22% ως 42%.
Εδώ κρύβεται μια παγίδα για αρκετούς από τους μισθωτούς καθώς κινδυνεύουν να αλλάξουν για λίγα ευρώ κλίμακα και να επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερο φόρο.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει είπσης:
Αλαλαγές στο σημερινό καθεστώς φορολογίας δωρεών με το οποίο επιβάλετε φόρος 10% από το πρώτο ευρώ για δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους. Θα θεσπίζει αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος προκειμένου να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για πολύ μικρά ποσά ενώ ενδεχομένως να προβλέπει και μείωση συντελεστών.

Αύξηση του συντελεστή 2% που ισχύει σήμερα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος εφάπαξ. Το ποσοστό αυτό που ξαναπροσαρμόστηκε πρόσφατα κρίνεται ιδιαιτέρα μικρό για να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογουμένους για την άμεση εξόφληση του φόρου και για αυτό εξετάζεται η αύξησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου