Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Αρμαγεδδών από τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές - Αναλυτικά όλη η λίστα του "μαρτυρίου"

- Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών
- Οι δανειστές ζητούν αλλαγές στο σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
- Ζητούν μειώσεις μισθών στο Δημόσιο στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου
- Κομμένες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων από τον Σεπτέμβριο
- Εκτός από τα μέτρα, το σχέδιο Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι περιέχει και κείμενο με πολιτικές δεσμεύσεις

Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο των δανειστών που ζητούν σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, τον ΦΠΑ, το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο και το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το οποίο αποκαλύπτει Το Βήμα.
Στην ηλεκτρονική του έκδοση το Βήμα αποκαλύπτει πως το βράδυ της Τετάρτης ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έδωσε δύο κείμενα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το πρώτο κείμενο με τίτλο "Δεσμεύσεις Πολιτικής" αριθμεί 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο κείμενο 7 σελίδων υπάρχει πίνακας για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Στα δημοσιονομικά, οι δανειστές προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 και για αυτό ζητούν μέτρα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1% του ΑΕΠ για το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Μνημόνιο έπρεπε να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές δέχονται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Για τον ΦΠΑ, όπως είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, που σημαίνει ουσιαστικά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα προτείνουν έναν βασικό συντελεστή στο 23% και έναν μειωμένο συντελεστή στο 11% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ξενοδοχεία.

Επιπλέον ζητούν την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Για τις συντάξεις, οι δανειστές ζητούν απόλυτη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012, ενώ ζητούν βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η κυβέρνηση καλείται να μειώσει τις δαπάνες για συντάξεις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων.

Προτείνουν επίσης, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ προτείνουν και αύξηση της συμμετοχής που πληρώνουν οι συνταξιούχοι για την φαρμακευτική περίθαλψη. Απαιτούν επίσης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με αυστηροποίηση των κανόνων.

Καλούν επίσης την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν στην ενοποίηση των ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος όπου οι εισφορές θα συνδέονται καλύτερα με τις παροχές.
Τι ζητούν οι δανειστές για το Δημόσιο και τα εργασιακά
Οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσουν ένα Ενιαίο Μισθολόγιο με βάση τους συμφωνημένους στόχους, που ουσιαστικά σημαίνει αυξήσεις μισθών σε όσους έχουν τα κατάλληλα προϊόντα, αλλά και μειώσεις μισθών.
Εργασιακά

Οι θεσμοί ζητούν να ξεκινήσει μία διαδικασία διαβούλευσης ανάλογη με εκείνη που καθόρισε τον κατώτατο μισθό το 2013, ζητώντας ουσιαστικά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσων.

Για την αγορά προϊόντων και τα επαγγέλματα, οι δανειστές ζητούν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εκ νέου άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Επίσης, ζητούν απελευθέρωση των υπηρεσιών και πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι δανειστές απαιτούν να υπάρξει σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ενώ ζητούν και σχέδιο για τις επιστροφές φόρων και για την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου