Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Φωτιά η έκτακτη εισφορά και ο ΦΠΑ - Ψάχνουν 2 δισ για τη συμφωνία – Μαύρη τρύπα που θα κλείσει με φόρους

- Σβήνουν τους συντελεστές ΦΠΑ στο Μαξίμου και τους αυξάνουν σε όλα τα προϊόντα
- Ψάχνουν να βρουν 350 εκατομμύρια ευρώ για να παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ κατά 30%
- Σενάριο για αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα από 22.000 ευρώ το χρόνο

Δυο σενάρια για να γεφυρωθεί το χάσμα περίπου 2 δισ. ευρώ που χωρίζει Αθήνα και δανειστές έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο ήδη έχουν αρχίσει να... καθαρογράφονται ώστε να συμπεριληφθούν στην πρόταση του Μαξίμου προς τους δανειστές έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία, άμεσα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις, ειδικά του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ στα νησιά.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να βρει επιπλέον έσοδα περίπου 300 ως 350 εκατομμύρια ευρώ μέσω άλλων φόρων για να καλύψει το κενό αυτό.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ φαίνεται ότι το Οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμη μια αντιπρόταση ώστε να εξασφαλιστούν από τον ΦΠΑ έσοδα επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε η συνολική αύξηση των εσόδων από τον φόρο να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.
Ποια είναι αυτή η πρόταση;
Η αύξηση των συντελεστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει ο χαμηλός συντελεστής που θα περιλαμβάνει τα φάρμακα στο 6^ όμως θα αυξηθεί ο ενδιάμεσος κατά μία με δύο μονάδες και έτσι αντί για 11% θα είναι είτε 12% είτε 13% και σε αυτόν θα συμπεριληφθούν όλα τα βασικά τρόφιμα.
Παράλληλα θα γίνει μετάταξη περισσότερων προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό του 23% έτσι ώστε να διασφαλιστούν περισσότερα έσοδα.

Η φοροκαταιγίδα ωστόσο δεν σταματάει εδώ.
Για να υπάρξουν επιπλέον έσοδα μελετάται ήδη και το σενάριο αύξησης της έκτακτης εισφοράς και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015 για πιο χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με ό,τι έχει διαρρεύσει ως τώρα.
Η πρόταση της Αθήνας είναι πλέον να αυξηθεί (να επιστρέψει στο 100%) η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα από 22.000 ευρώ το χρόνο και πάνω ή στην καλύτερη για τους πολίτες περίπτωση από τα 25.000 ευρώ και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου