Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ολόκληρη η λίστα των φόρων – Νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση – Πολιτική λύση για τη συμφωνία θέλει η Αθήνα

- Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε όλες τις φορολογικές ρυθμίσεις
- Στις Βρυξέλλες η λίστα με τα μέτρα και τους φόρους που προτείνει η κυβέρνηση
- Αυξήσεις φόρων ως και 30% προβλέπει το νέο πακέτο
- Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ και την εισφορά αλληλεγγύης

Οι εταίροι τραβούν συνεχώς το σχοινί στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η κατάσταση είναι οριακή και πως έκανε όσα όφειλε από την πλευρά της. Τώρα λέει το Μαξίμου το κενό πρέπει να το καλύψει η άλλη πλευρά κάνοντας τις δικές της υποχωρήσεις.
Ουσιαστικά το Μαξίμου βλέπει μόνο πολιτική λύση αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση προσβλέποντας σε λύση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα.

Μετά από 5 ώρες συνεδρίασης το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά από μέτρα φορολογικού κυρίως χαρακτήρα και έτσι πλέον θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα μέτρα όπως:

Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελείας
Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων
Κίνητρα για τη δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων
Θέσπιση φόρου διαμονής στα νησιά από 1 ως 5 ευρώ
Υποχρεωτική χρήση “πλαστικού” χρήματος
Λοταρία με τις αποδείξεις

Οι ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τελική απόφαση για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και για το θέμα της έκτακτης εισφοράς.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία στον ενιαίο συντελεστή με την Αθήνα να επιμένει σε έναν φόρο στο 16% και εταίροπυς και δανειστές να ανεβάζουν το... νούμερο ως και στο 20% ή ακόμη και στο 23% σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στην έκτακτη εισφορά όλα θα κριθούν από τον ΦΠΑ και τα έσοδα που θα υπολογιστούν ώστε να καθοριστεί το εισόδημα στο οποίο θα επανέλθει στο 100%.

Με το βλέμμα στη Ρίγα

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της επανάληψης του Brussels Group για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτατη σύγκληση του Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία-σταθμό την Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαίου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο, βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτο Eurogroup.

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ' αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν μετακινείται.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου