Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Έκθεση-βόμβα της Κομισιόν για συντάξεις: «Παρά τις περικοπές, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες δαπάνες»

Παρά τις περικοπές στις συντάξεις και τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων στο ασφαλιστικό σύστημα, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση ως ποσοστό του ΑΕΠ τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με το κύριο θέμα της «Καθημερινής», την ώρα που το ασφαλιστικό είναι από τα ακανθώδη θέματα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έκθεσή της εκτιμά ότι με τις παρεμβάσεις της τελευταίας 5ετίας, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν από το 16,2% του ΑΕΠ το 2013 (το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) σε λίγο πάνω από το 14% από το 2030 και μετά. Αλλά και πάλι θα είναι υψηλότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που ανέρχεται στο 12%. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει αποφασιστεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε ότι αφορά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, η χώρα μας ξεκιναει από πολύ χαμηλή αφετηρία. Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι κάτω των 62 ετών, αλλά με τις αλλαγές που εφαρμόζονται εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 67,3 έτη έως το 2050.
Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013 εκτινάσσεται σε 19% το 2020 και παραμένει σταθερά πάνω από 20% τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την «Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου