Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Φωτιά ο ΦΠΑ σε ρεύμα, φυσικό αέριο και τρόφιμα – Τέλος η έκπτωση για τα νησιά

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προχθές το βράδυ. Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν θέμα αύξησης του ΦΠΑ ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα με δύο συντελεστές 12% και 23%. Τα προϊόντα δηλαδή που είναι στον χαμηλό συντελεστή θα πάνε στο 12% και όσα είναι σήμερα στο 13% θα πάνε στο 23%. Παράλληλα μπαίνει ταφόπλακα στην έκπτωση 30% του φόρου στα νησιά.

Το θέμα είναι καθαρά εισπρακτικό. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και η διαπραγμάτευση μοιάζει με πραγματική σκακιέρα. Τα δεδομένα όμως αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ βάζουν φωτιά στην καθημερινότητα του πολίτη αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προϊόντα όπως φάρμακα, εφημερίδες κλπ πάνε από το 6.5% στο 12%, ούτε και το ότι πολλά βασικά προϊόντα και υπηρεσίες πάνε από το 13% στο 23%, αύξηση δηλαδή που επιβαρύνει τις τιμές με επιπλέον 6,5% και 10% φόρο. Το πλέον βασικό είναι ότι οι δανειστές απαιτούν αύξηση του συντελεστή στην ενέργεια. Δηλαδή να πάνε στο 23% το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Με την αύξηση αυτή δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών μόνο από την άμεση αύξηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Αυτή η αύξηση θα προκαλέσει αλυσίδα ανατιμήσεων λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες επιβαρύνοντας ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας.

Έτσι θα αυξηθούν σε πρώτη φάση οι τιμές λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει και νέα αύξηση λόγω του κόστους παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες ο Π. Λαφαζάνης εξέφραζε την αντίρρησή του σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ παράλληλα έπεφταν στο τραπέζι προτάσεις για μικρότερη αύξηση από το 13% στο 14%. Και τα δύο αυτά απλά επιβεβαιώνουν τις πιέσεις των δανειστών οι οποίες δυστυχώς δεν περιορίζονται εδώ.

Άνθρωποι που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης θεωρούν τελειωμένη υπόθεση το θέμα της έκπτωσης της τάξης του 30% στα νησιά, λέγοντας ότι έχει ήδη φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πως πλέον δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση.

Όλα αυτά βέβαια αυτή τη στιγμή καθώς ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ το τοπίο είναι θολό και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου