Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το απίστευτο αλαλούμ με τον ΦΠΑ - Η πρόταση βόμβα από τους δανειστές - Τι αντιπροτείνει η Αθήνα

- Η πρόταση για τον ΦΠΑ από τους δανειστές ήρθε λίγη ώρα πριν τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ
- Η αρχική πρόταση αφορούσε μειωμένο συντελεστή 11% ή και ακόμα και 12%
- Εάν γίνει δεκτή η πρόταση των δανειστών θα σημαίνει πως θα υπάρξουν μαζικές ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα
- Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει κάνει πρόταση για τρεις συντελεστές ΦΠΑ
- Με βάση την πρόταση της Αθήνας θα καταργηθεί η έκπτωση του 30% στα νησιά

Μία νέα πρόταση βόμβα κατέθεσαν οι δανειστές προς την ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ, καθώς φαίνεται πως οι εταίροι στο σημερινό Brussels Group ζήτησαν να καθιερωθούν δύο συντελεστής, ο κατώτατος στο 11% και ο ανώτερος στο 23%.

Μάλιστα, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα δώσει σκληρή μάχη απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, πληροφορίες που διαρρέονται ανεβάζουν τις απαιτήσεις των δανειστών για τον χαμηλότερο συντελεστή ακόμα και στο 12%.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν μεγάλες ανατιμήσεις για τα περισσότερα αγαθά που τώρα βρίσκονται στον συντελεστή 6,5%, αφού εάν περάσει η πρόταση των δανειστών θα φτάσει στο 11% ή ακόμα και στο 12%.

Μεγάλες ανατιμήσεις θα υπάρξουν και για προϊόντα και τις υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 13% και αυτά θα ανέβουν στο 23%, ανάμεσά τους και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται πως απορρίπτει αυτή την πρόταση βόμβα των δανειστών και αντιπροτείνει τρεις συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που βάζει στο τραπέζι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, προβλέπει πως θα υπάρξει ένας υπερμειωμένος συντελεστής ο οποίος από το 6,5% θα φτάσει στο 7%, στον οποίο θα πέσουν και τα τρόφιμα από το 13% που είναι σήμερα.

Ο μειωμένος συντελεστής θα αυξηθεί από το 13% στο 14% και σε αυτόν θα υπάγονται τα ξενοδοχεία, που σήμερα είναι στο 6,5%. Ο βασικός συντελεστής θα παραμείνει στο 23%.

Σύμφωνα με την πρόταση της Αθήνας, θα καταργηθεί η έκπτωση του 30% στα νησιά με παράλληλη επιστροφή προς τους μόνιμους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου