Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα καυτά ζητήματα - Το σενάριο τιμωρίας όσων πληρώνουν με μετρητά - Οι 3 συντελεστές του ΦΠΑ

- H κυβέρνηση προτείνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για οτιδήποτε αφορά την παιδεία, δημόσια και ιδιωτική
- Ο χαμηλός συντελεστής θα είναι λίγο χαμηλότερος από το 10% και ο υψηλότερος κοντά στο 17-18%
- Η 13η σύνταξη φαίνεται πως θα ονομαστεί επίδομα και όχι δώρο Χριστουγέννων, κάτι με το οποίο αντιδρούν οι δανειστές
- Σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις οι πρόωρες συντάξεις είναι δεδομένο πως κόβονται μαχαίρι
- Το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται πως στα εργασιακά η κυβέρνηση πρέπει να επιφέρει κάποιες αλλαγές

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς μετά το χθεσινό θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε και τις σημερινές επαφές, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά προχωρά σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις στα καυτά θέματα.

Το πρώτο βασικό θέμα είναι το ύψος του ΦΠΑ. Σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση προτείνει συγκεκριμένα, τρεις συντελεστές. Ο πρώτος συντελεστής ΦΠΑ θα είναι μηδενικός και θα αφορά την Παιδεία και την εκπαίδευση ακόμα και το κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως φροντιστήρια κτλ.

Ο δεύτερος συντελεστής θα είναι χαμηλός και προτείνεται από την κυβέρνηση να φτάσει λίγο κάτω από το 10%, ενώ για τον τρίτο και υψηλότερο συντελεστή, αυτός τοποθετείται στο 17 με 18%.

Η μεγαλύτερη όμως διαφοροποίηση στις θέσεις της κυβέρνησης έρχεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Κυρίαρχη πρόταση της κυβέρνησης ήταν να πριμοδοτούν με μπόνους όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα. Μετά όμως τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση αλλάζει ρώτα και σκοπεύει να προωθήσει σχέδιο τιμωρίας όσων χρησιμοποιούν πλέον μετρητά.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με αυτή την πρόταση φαίνεται να εξετάζει το σενάριο αντί να δώσει μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα, να τιμωρεί όσους πληρώνουν με μετρητά, που είναι και η πλειοψηφία των πολι9τών.

Στο κομμάτι των συντάξεων, φαίνεται πως η 13η σύνταξη αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Αντ' αυτού η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ένα επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι δανειστές είναι κάθετα και κατηγορηματικά αντίθετοι με το να δοθεί το λεγόμενο Δώρο Χριστουγέννων, αλλά φαίνεται να δέχονται καλύτερα ένα επίδομα.

Φυσικά, αυτό το επίδομα δεν θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ που ήταν προεκλογικά η δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά ο πήχης κατεβαίνει κοντά στα 500 ευρώ ή και παρακάτω, που σημαίνει πως αυτό το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 500 ευρώ ίσως και πιο κάτω.

Για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να κόψει τις πρόωρες συντάξεις, αλλά γίνεται μεγάλη κουβέντα με τους δανειστές για το τί θεωρείται θεμελιωμένο δικαίωμα για σύνταξη και ποιοι είναι αυτοί που θα λάβουν τελικά σύνταξη.

Για τα εργασιακά φαίνεται πως υπάρχει πλέον σχετική σύγκλιση, καθώς ακόμα και το ΔΝΤ, το σκληρό κομμάτι των δανειστών, αντιλαμβάνεται πλέον πως μία αριστερή κυβέρνηση πρέπει να επιφέρει και κάποιες αλλαγές και δέχονται οι όποιες αλλαγές να γίνουν μέσα από τον ILO, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου