Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Βόμβα στις συντάξεις – Πάγωσαν 250.000 αιτήσεις - Πιέζουν για νέες μειώσεις οι δανειστές

- Θεωρούνται από τις πιο υψηλές οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα
- Στο στόχαστρο και οι κύριες και οι επικουρικές σε όλα τα Ταμεία
- Ως και πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να πάρουν σύνταξη όσοι κάνουν αίτηση εφέτος
- Στο “περίμενε” 120.000 για επικουρική, 80.000 για κύρια και 50.000 για εφάπαξ

Η ωρολογιακή βόμβα των συντάξεων είναι έτοιμη να ... εκραγεί όπως όλα δείχνουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα 120.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, άλλες 80.000 για κύρια σύνταξη ενώ στο “περίμενε” βρίσκονται και άλλοι 50.000 δικαιούχοι του εφάπαξ.
Ουσιαστικά τα στοιχεία δείχνουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς απόδοσης συντάξεων και εφάπαξ όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη εφέτος ίσως χρειαστεί να περιμένουν ως και πέντε χρόνια.
Ήδη μάλιστα η λίστα της αναμονής στο ΙΚΑ έχει φτάσει τους 24 μήνες.
Την ίδια ώρα έκθεση της Κομισιόν βάζει νέα βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα καθώς δείχνει ότι οι δαπάνες στην χώρα μας είναι πολύ πάνω του μέσου κοινοτικού όρου.
Μια έκθεση που επί της ουσίας δείχνει την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους να ζητούν, κυρίως λόγω του χρέους, να μειώσει η Ελλάδα τις δαπάνες για συντάξεις, να επιβληθούν δηλαδή και νέες μειώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα, παρά τις τεράστιες περικοπές των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να δαπανά μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για τις συντάξεις.
Το ποσοστό αυτό ήταν 16,3 το 2013 και με βάση τα σημερινά ποσά και την πορεία τους ως το 2030 το ποσοστό αυτό δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 14% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ήδη στο 12%.
Έτσι ζητούν και νέες περικοπές, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα όρια ηλικίας αυτά αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθούν δραματικά καθώς ήδη με τον μέσο όρο στα 62 έτη σήμερα αναμένεται ο μέσος όρος τα επόμενα χρόνια να φτάσει τα 67 έτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι δεν συζητείται καμία παρέμβαση τόσο στα ποσά όσο και στα όρια ηλικίας παρά μόνο παρεμβάσεις που αφορούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε εθελούσιες εξόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου