Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ανησυχία: 250.000 οι καταγγελίες δανείων ετησίως – Δεν έχουν, δεν πληρώνουν…

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι καταγγελίες δανείων στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 250.000 ετησίως. Η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα και «συζητήθηκε» αναλόγως.
Ωστόσο, η εμβάθυνσή της είναι αυτή που κάνει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση. Οπως λένε, λοιπόν, στη Voria.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η πλειοψηφία των περιπτώσεων αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων αφορά ήδη διαρθρωμένα δάνεια «και συχνά συνδέεται με προεκλογικές υποσχέσεις περί δυνητικής διαγραφής χρεών».
Ανησυχητική είναι επίσης η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες αυτοί που δεν θα εξυπηρετούν τα δάνεια τους θα είναι όλο και λιγότερο πελάτες που χρεοκοπούν από επιλογή και όλο και περισσότερο πελάτες που πραγματικά πλέον δεν διαθέτουν χρήματα ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλουν δόσεις στο δάνειο τους.
Η διαφοροποίηση είναι σημαντική. Κι αυτό γιατί έως πρόσφατα πολλοί ήταν εκείνοι που ενώ είχαν τα οικονομικά μέσα, δεν τακτοποιούσαν τις υποχρεώσεις τους και κρύβονταν πίσω από τους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν. Τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες τις τράπεζες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι δεν πληρώνουν, απλά δεν έχουν, γεγονός το οποίο κάνει ακόμα δυσκολότερη τη μελλοντική τακτοποίηση υποχρεώσεων. Κι αυτό, βεβαίως, είναι που κάνει τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για το μέλλον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου