Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΦΠΑ:18%, έκτακτη εισφορά +30%, φόρος πολυτελείας +30% - Φοροκαταιγίδα και αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες για τη δόση

- Κλειδώνει στο 18% ο ΦΠΑ και παίρνουν φωτιά λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τρόφιμα και υγεία
- Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι τα βασικά προϊόντα θα αυξηθούν κατά 4,5%
- Γλιτώνουν προς το παρόν τα νησιά από την αύξηση στον φόρο
- Άγνωστο σε ποια εισοδήματα θα αυξηθεί η έκτακτη εισφορά κατά 30%
- Μόνοι ευνοημένοι από το νέο φορολογικό όσοι δεν πλήρωναν φόρους και έκλεβαν το κράτος

Τελικά αυτή τη δόση των 7,2 που επί μήνες κάποιοι περιμένουν ως... μάννα εξ ουρανού θα πληρωθεί από τους ίδιους τους πολίτες καθώς τα μέτρα που έρχονται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Πρώτο παράδειγμα ο ΦΠΑ που με τον ενιαίο συντελεστή ( ο οποίος δεν θα είναι ακριβώς ενιαίος) οι πρώτοι που θίγονται είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν αργά τη νύχτα, προσανατολίζεται στη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18%.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει μια μέση αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή κατά 4,5%.

Ωστόσο καθώς υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, υπό την έννοια ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 23% θα μειωθούν, η αύξηση στο σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι κοντά στο 2,5%.

Το θέμα ωστόσο είναι οι αυξήσεις επιβαρύνουν τα λεγόμενα βασικά προϊόντα κυρίως καθώς τα νοικοκυριά με μέσο και μικρό εισόδημα έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε τρόφιμα, μετακινήσεις και δαπάνες υγείας.

Αν εξαιρέσει κανείς τις τιμές καυσίμων όλα τα παραπάνω αυξάνονται και έτσι υπολογίζεται μεγάλη επιβάρυνση.

Αρκεί να δει κανείς ότι ο καθορισμός ενιαίου ΦΠΑ αυξάνει από το 13% στο 18% τον φόρο σε τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ιατρικές δαπάνες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί για να δει ότι η καθημερινότητα του μέσου πολίτη μόνο επιβαρύνσεις μπορεί να έχει.

Η μέση αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. για το κράτος και έτσι θα είναι δυνατό να μην αυξηθούν ούτε τα φάρμακα, για τα οποία λόγω της συμμετοχή των ταμείων το μεγαλύτερο μέρος του ΦΠΑ καλύπτεται ήδη από το κράτος, ούτε όμως και οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά που, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να διατηρούν τη μείωση στους συντελεστές κατά 30%.

Παράλληλα το φοροπακέτο φαίνεται ότι θα επιβαρύνει αρκετά και το μέσο οικογενειακό εισόδημα, καθώς επανέρχεται η έκτακτη εισφορά στο σύνολό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκτακτη εισφορά θα αυξηθεί κατά 30% για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει σημαντική μείωση κάθε μήνα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι εκείνοι που θα επιβαρυνθούν και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς έρχεται αύξηση κατά 30%.

Μέσα σε όλα αυτά παραμένει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ που προκαλεί και τη μεγαλύτερη αιμορραγία στην τσέπη των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν να ελπίζουν, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, μόνο σε μια μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Μόνοι ευνοημένοι ως τώρα όσοι είχαν αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δηλαδή δεν πλήρωσαν τον παραμικρό φόρο ως τώρα οι οποίοι καλούνται να τα δηλώσουν πληρώνοντας μόλις 10 ως 15% φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου