Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ενεργοποιείται το «καταθεσιολόγιο»- πώς θα λειτουργεί

Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών, θα τεθεί σε εφαρμογή το ανανεωμένο «σύστημα μητρώων τραπεζικών λογαριασμών», εφαρμογή που έγινε γνωστότερη τις τελευταίες ημέρες ως «καταθεσιολόγιο».
Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία θα επιτρέψει στους ελεγκτές των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του ΣΔΟΕ, του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) αλλά και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ) να αποκτούν ηλεκτρονική πρόσβαση –εφόσον έχουν τη σχετική εισαγγελική- σε όλες τις συναλλαγές του ελεγχόμενου μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών και όχι μόνο στα υπόλοιπα των καταθέσεων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Το σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί χάρη στην απευθείας σύνδεση του Taxis με τις τράπεζες θα επιτρέπει την άντληση πληροφοριών ακόμη και σε βάθος δεκαετίας. Έτσι, οι ελεγκτές θα γλιτώσουν την ανταλλαγή επιστολών και την παραγγελία στοιχείων από τις τράπεζες κάτι που μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία του ελέγχου για πολλές εβδομάδες.
Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος έρχεται σε μια περίοδο που τόσο ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς όσο και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ποντάρει πολλά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ειδικά στον έλεγχο των διαφόρων «λιστών» με εμβάσματα στο εξωτερικό, καταθέσεις εκτός Ελλάδας κλπ.
Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία του ελέγχου ώστε να υπάρξουν και ταχύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα. Ο πήχης είναι ψηλά καθώς από τον έλεγχο των εμβασμάτων και των λοιπών καταθέσεων, έχουν προϋπολογιστεί έσοδα περίπου 850 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου