Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Λεφτά υπάρχουν! Βρήκε 450 εκατομμύρια ευρώ από το σπίτι ως το γραφείο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών!

- Μάρδας: Βρέθηκαν τα χρήματα για τον Απρίλιο από Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΠΑ κλπ
- 2,5 δισ. χρειάζεται η χώρα ως τα τέλη Μαϊου για να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς, συντάξεις, πληρωμές
- Υπουργικές ασάφειες και “ήξεις αφήξεις” για τα χρήματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία

Συναγερμό σήμαναν από το πρωί οι δηλώσεις Μάρδα στο Mega για άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, έλλειμμα ύψους 350 ως 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε αρχικά για κρίσιμες ημερομηνίες αναφέροντας την 24η και την 27η Απριλίου αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει θέμα με τις συντάξεις και τους μισθούς
Το θέμα επιβεβαιώθηκε και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η κίνηση της υποχρεωτικής δέσμευσης των διαθέσιμων Δήμων και Περιφερειών.
Λίγο μετά τις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Μάρδας συμπλήρωσε πως μιλώντας στα Parapolitika 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο πως “στο τέλος του μήνα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων” αποσαφηνίζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε για το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία των 350-400 εκατ. ευρώ.
Τόνισε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημιουργείται ένα "μαξιλάρι" για να υπάρχει μια άνεση και να πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις. Αναγνώρισε πως οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και τόνισε πως η κυβέρνηση πιέζει για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αυτά ως λίγο πριν τις 10:00, καθώς όσο η ώρα περνούσε φαίνεται πως τα δεδομένα άλλαζαν.
Όπως είπε μιλώντας στο Star ο κ. Μάρδας όταν έφτασε στο γραφείο του στο υπουργείο έλαβε μηνύματα από Ασφαλιστικά Ταμεία ότι καταθέτουν χρήματα.
“Συνεχίζουμε να ψάχνουμε ώστε να έχουμε “ρεζέρβες” γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και τον Μάιο
Δεν είναι μόνο τα Ταμεία, είχα επικοινωνία με εταιρείες το δημοσίου που μου είπαν ότι και εκείνες μπορούν να δώσουν χρήματα” είπε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτημα και πως τα χρήματα έχουν βρεθεί για τον Απρίλιο.
“Θα αρχίσουμε επαφές με τη ΔΕΠΑ, υπήρξαν επαφές με την ΔΕΣΦΑ, έχουμε ήδη πάρει χρήματα από τον ΟΑΕΔ. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο έχουν εξευρεθεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια” είπε ο κ. Μάρδας προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι μόνο ο Απρίλιος το πρόβλημα.
Συνολικά ο στόχος (ένα μαξιλάρι) του υπουργείου για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Μαϊού είναι τα 2,5 δισεκατομμύρια λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενέστερα σενάρια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά θα βρεθούν και από τις καταθέσεις Δήμων και Περιφερειών στις διάφορες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου