Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Spiegel: Να πληρώσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις για να τελείωνουμε

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel είναι το πρώτο γερμανικό μέσο που τάσσεται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων με στόχο να έχει ο Αλέξης Τσίπρας... μία δικαιολογία λιγότερη!

Το περιοδικό τάσσεται υπέρ της καταβολής των αποζημιώσεων!


Μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι τακτικής, ωστόσο όποια κι αν είναι τα κίνητρα, είναι μία σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα που έθεσε ξεκάθαρα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το άρθρο σημειώνει πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά και ηθικά σωστή και συμπληρώνει πως κάτι τέτοιο θα μειώσει και τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή...

Το πρώτο... ja!

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο είναι ο David Bocking και γίνεται ο πρώτος που λέει "ναι" στην καταβολή των αποζημιώσεων με απώτερο κίνητρο το ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα συνεχίσει να συνδέει την οικονομική συγκυρία με το παρελθόν.

Spiegel: "Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, έχει αναγνωρίσει την ηθική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα"

"Ο Τσίπρας απειλεί με κατάσχεση γερμανικής ιδιοκτησίας στο ελληνικό έδαφος. Ο Καμμένος, επιπλέον, αναφέρει ότι η αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων μέσω της ΕΕ" αναφέρει το Spiegel.

"Η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει όμως την κριτική όταν αναφέρεται στο θέμα σαν να έχει τελειώσει" συμπληρώνει το γερμανικό περιοδικό και συνεχίζει: "Η Γερμανία κατάφερε με την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πέτυχε να γλιτώσει την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου που πήραν οι Ναζί".

"Σε οικονομικό επίπεδο η καταβολή αποζημιώσεων για το Δίστομο είναι εφικτή, καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Θα ήταν και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της μικρής Ελλάδας όχι λόγω πίεσης, αλλά λόγω καταδίκης" συνεχίζει ο συντάκτης δείχνοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.

Καταλήγοντας, το άρθρο τονίζει πως η καταβολή της αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν με το παρόν και θα... αφαιρούσε μια δικαιολογία από την Αθήνα, "η οποία τώρα παίρνει ακόμη και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα".


Πηγή: spiegel.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου