Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Έρευνα: Τι παθαίνουν όσοι πίνουν πολλούς καφέδες μέσα σε μία ημέρα

Οσοι πίνουν έναν έως πέντε καφέδες την ημέρα έχουν μειωμένες πιθανότητες συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων καρδιακών παθήσεων.
Μελέτη 25.100 υγιών ανδρών και γυναικών στη Νότια Κορέα, με μέση ηλικία 41 ετών, έδειξε ότι τα επίπεδα ασβεστίου στις αρτηρίες όσων έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ ή περισσότερα από πέντε την ημέρα ήταν υψηλότερα από όσων έπιναν μεταξύ ενός και πέντε καφέδων.
«Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρή εμφάνιση αθηροσκλήρωσης –η συσσώρευση ασβεστίου στην αρτηρία– αν και η έρευνα βασίσθηκε στη μελέτη νέων, υγιών και υψηλού μορφωτικού επιπέδου Κορεατών και μπορεί να μην ισχύει για άλλους πληθυσμούς» προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα, στη δημοσίευσή της στην ιατρική επιθεώρηση καρδιολογίας «Heart».
Η αθηροσκλήρωση παρατηρείται όταν πλάκα ασβεστίου καλύπτει τα τοιχώματα των αρτηριών, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και οδηγώντας ενδεχομένως σε θρομβώσεις που επιφέρουν θάνατο.
Η λογική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί, σε προηγούμενες ιατρικές μελέτες, με την προστασία του οργανισμού από σκλήρυνση κατά πλάκα, καθώς και από τις ασθένειες του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
Ανάλυση 34 μελετών του 2014 διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με περιορισμένη εμφάνιση καρδιοπάθειας και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Ο καφές, όμως, έχει συνδεθεί από άλλες μελέτες με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και υψηλή αρτηριακή πίεση, επικίνδυνα και τα δύο για την καρδιακή υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου