Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Και τώρα μεταρρυθμίσεις - Ιδού δύο που μειώνουν φόρους και αυξάνουν έσοδα

Θα τους ταράξουμε στη δημοκρατία, είχε δηλώσει ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού όταν η ΕΔΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Θα τους ταράξουμε στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως τη ρήση του Ηλία Ηλιού.
Προς το παρόν κάποιο …σεισμό μεταρρυθμίσεων δεν κατέγραψε κανένα σεισμολογικό κέντρο.

Ας ελπίσουμε ότι μετά τη συμφωνία στο χτεσινό Eurogroup ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση να βάλει μπρος τη μεταρρυθμιστική μηχανή. Θα ανοίξουν οι …ουρανοί και θα βρέξει μεταρρυθμίσεις.
Όπως λένε έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα αποτελεί τη …Δέλτο των μεταρρυθμίσεων.

Όμως, επειδή ένα τέτοιο σχέδιο από τη φύση του είναι πολύ βαρύ και προπαντός χρονοβόρο, μπορεί άνετα, για να μην πω έχει ιερή υποχρέωση, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις φαστ τρακ που θα ζωντανέψουν την οικονομία, θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα φέρουν έσοδα στο ταμείο.
Δεν χρειάζεται οι υπουργοί να ανακαλύψουν εκ νέου την πυρίτιδα. Δεν απαιτείται να ξεσκονίσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να κατεβάσουν χοντρά βιβλία, να συμβουλευτούν ξένες εμπειρίες και να τις προσαρμόσουν στην ελληνική πραγματικότητα.

Ευτυχώς κάποιοι άλλοι πριν από αυτούς εργάστηκαν γι΄ αυτούς. Είναι τόσο αυτονόητες ορισμένες μεταρρυθμίσεις και τόσο βλακώδεις κάποιες παλιές ρυθμίσεις, που είναι να απορεί κανείς με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την αδράνεια. Και η απορία θα γίνει μεγαλύτερη αν η σημερινή κυβέρνηση παραμείνει αδρανής, παρά το μεταρρυθμιστικό οίστρο στα λόγια.
Δύο παραδείγματα από μεταρρυθμίσεις που μπορεί ακόμα και αύριο η κυβέρνηση να τις υιοθετήσει και να τις προωθήσει.

Η πρώτη είναι η μείωση της φορολογίας στο φυσικό αέριο στο κατώτερο όριο που επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία. Το ΙΟΒΕ εκπόνησε μελέτη που φανερώνει πως αν αύριο η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί κατά 754 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθούν 12.500 θέσεις εργασίας, οι τιμές των προϊόντων της βιομηχανίας θα πέσουν 2,2%, θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απώλεια για τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται στα 186 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φόρου. Όμως, την ίδια ώρα θα κερδίσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από τους φόρους που θα αποφέρει το αυξημένο ΑΕΠ, πρόσθετους φόρους από τους 12.500 νέους εργαζόμενους, περισσότερες εξαγωγές, ενώ και τα νοικοκυριά θα ελαφρυνθούν από το φθηνότερο αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Μία άλλη αφορά στο λαθρεμπόριο τσιγάρων που η κυβέρνηση με την πάταξή του ευελπιστεί να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ΙΟΒΕ σε άλλη μελέτη του υποστηρίζει πως η μείωση της φορολογίας θα περιορίσει σημαντικά το λαθρεμπόριο και θα αυξήσει τα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι παρότι η φορολογία στα τσιγάρα αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή της κρίσης, τα προσδοκώμενα έσοδα για τα δημόσια ταμεία ποτέ δεν επιτεύχθηκαν, ενώ το λαθρεμπόριο εκτοξεύθηκε στα ύψη με αποτέλεσμα σήμερα ένα στα τέσσερα τσιγάρα να είναι λαθραίο.

Ιδού η …μεταρρυθμιστική Ρόδος κύριοι υπουργοί. Πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις γιατί έχουν το ασύγκριτο πλεονέκτημα να συνδυάζουν τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών με την αύξηση των εσόδων του κράτους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τολμήστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου