Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ανοικτά την Κυριακή με συναπόφαση δήμων, εμπορικών συλλόγων

Περισσότερη αυτορρύθμιση και μικρότερη συμμετοχή του κράτους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, η οποία επεξεργάζεται αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικά θα καθορίζεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μόνο τρεις Κυριακές τον χρόνο, ενώ για τις υπόλοιπες θα αποφασίζουν, αναλόγως με τις ανάγκες και τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων, οι περιφέρειες σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και τους οικείους δήμους. Οι τρεις τελευταίοι αυτοί φορείς είναι, άλλωστε, που θα αποφασίζουν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης κατά καιρούς έχει δηλώσει, ποιες περιοχές θα χαρακτηρίζονται τουριστικές και πόσες και ποιες Κυριακές θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που σχεδιάζονται από το υπουργείο Οικονομίας σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι οι ακόλουθες:

• Ολα τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν δύο Κυριακές κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων. Πρόκειται για τις τρεις από τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος 4177/2013. Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινισθεί εάν η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και μία πριν από την Πρωτοχρονιά και όχι δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται ότι ο νόμος 4177/2013 προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο με τροπολογία του τέως υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα προστέθηκε στις επτά Κυριακές του νόμου 4177/2013 μία ακόμη, καθώς θεσπίστηκε η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

• Για τις άλλες τέσσερις Κυριακές του νόμου 4177/2013 (την πρώτη Κυριακή, δηλαδή, κάθε εκπτωτικής περιόδου) το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στο να αφήσει στη δικαιοδοσία των τοπικών φορέων να αποφασίζουν για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων στην Αθήνα μπορεί να είναι αποδοτική, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους πριν φύγουν από την πόλη για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Σε μια επαρχιακή πόλη, ωστόσο, η οποία υποδέχεται και τουρίστες ίσως να είναι καλύτερο για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν μία Κυριακή του Αυγούστου.

• Εάν σε μια περιοχή ο οικείος δήμος, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και η περιφέρεια επιθυμούν να τη χαρακτηρίσουν τουριστική θα μπορούν να το πράξουν και να αποφασίζουν επίσης ποιες Κυριακές, πέραν των παραπάνω περιπτώσεων, θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην «Κ» στις 22/2/2015 ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο τοπικός δήμος, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και σε κάποιο βαθμό και η περιφέρεια θα προσδιορίζουν ποια είναι η τουριστική περιοχή και πόσους και ποιους μήνες του χρόνου θέλουν να δουλεύουν Κυριακή. Εάν ο Δήμος Αθηναίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θέλουν να χαρακτηρίσουν τουριστική περιοχή το κέντρο της Αθήνας, είναι δικαίωμά τους».
Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα κατατεθεί ο νέος νόμος
Την ακύρωση της απόφασης Γιακουμάτου η οποία προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας εν είδει πιλοτικού μέτρου φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμάται ότι αναμένει την επίσημη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ πριν νομοθετήσει τις όποιες αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών κατατσημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το καλοκαίρι του 2014 ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος

Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή της επίμαχης απόφασης. Η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Νοεμβρίου 2014, αλλά η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
Η απόφαση Γιακουμάτου προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο, στην Κω, στη Σύρο, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου