Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Συνεδρίασε το ΕΣΥΠ για τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

Ο καθορισμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα των ΑΕΙ θα γίνει με συμφωνία μεταξύ τριών μερών: των ΑΕΙ, της ΑΔΙΠ και του ΥΠΑΙΘ, αποφάσισαν   τα δύο όργανα του ΕΣΥΠ, το ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ, που συνεδρίασαν στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να τεθεί ως όρος στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας νε εγκρίνει όχι κατά βούληση την τριμερή απόφαση, αλλά με μία απόκλιση στον προτεινόμενο αριθμό κατά 10%.
Ο υπουργός Παιδείας Α. Μπαλτάς από την ολιγόλεπτη ομιλία του φάνηκε να υιοθετεί την απόφαση του ΕΣΥΠ.
Ως προς τη διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση, αυτή ξεκινά με διαμόρφωση προτάσεων από τα ΑΕΙ, αποστολή των προτάσεων προς την ΑΔΙΠ, τοποθέτηση της ΑΔΙΠ επί των προτάσεων αυτών και τριμερή (ΑΕΙ-ΑΔΙΠ-ΥΠΑΙΘ) διαβούλευση προς επίτευξη συμφωνίας.
Με τη διαδικασία αυτή καθορίζεται ο αριθμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους.
Σύμφωνα με την απόφαση:
- Αν και θεωρείται σκόπιμη η πλήρης κατάργηση των μετεγγραφών και η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους οικονομικώς αδύναμους εισαγόμενους προκειμένου αυτοί να φοιτήσουν στο Τμήμα που εισήχθησαν, αναγνωρίζεται η ανάγκη, επί του παρόντος, διατήρησης ενός καθεστώτος μετεγγραφών με κοινωνικά/οικονομικά κριτήρια..
- Ωστόσο, οι εισαγόμενοι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πλην των πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε Τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του αριθμού των συνολικώς εισαγομένων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου