Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η Google θυμάται το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ, γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1867.
Η πένα της ταξίδεψε τους σημερινούς 40άρηδες (και βάλε...) στις περιπέτειές της στην Αμερική. Μας ταξίδεψε ως θεατές της ζωής μιας οικογένειας που ζούσε στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι και ως «συνοδοιπόρους» στην σκεπαστή άμαξά τους, που όλο λέγαμε ότι θα καταρρεύσει στη διαδρομή -σε δρόμους κακοτράχαλους- και αυτή όλο και προχωρούσε, ανοίγοντας δρόμους στη φαντασία μας.
Η Λόρα από το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Η Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ που έχει σήμερα την τιμητική της στο doodle της Google -148 χρόνια από τη γέννησή της- είναι η συγγραφέας που έδωσε έμπνευση στην τηλεοπτική σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια παιδιά και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80
Η συγγραφέας περιέγραφε σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, ερωτικά τρίγωνα και ακραίες συμπεριφορές υπό την επήρεια αλκοόλ
Το σενάριο της τηλεοπτικής μεταφοράς ήταν βασισμένο στο βιβλίο, που είχε γράψει το 1935 η συγγραφέας την οποία υποδύθηκε η 9χρονη Μελίσα Γκίλμπερτ. Η Μελίσα Σου Άντερσον είχε τον ρόλο της μεγαλύτερης αδελφής, η Κάρεν Γκρασλ ήταν η μητέρα και ο Μάικλ Λάντον ο πατέρας. 
Η συγγραφέας δεν περιέγραφε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές
Η σειρά περιέγραφε την οικογένεια, τις δυσκολίες της, την αλληλεγγύη, τη φιλία... Ομως υπάρχουν πληροφορίες, που αναφέρουν ότι στα χειρόγραφα απομνημονεύματά της, η συγγραφέας δεν περιέγραφε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, αλλά σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, ερωτικά τρίγωνα και ακραίες συμπεριφορές υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η ζωή της πραγματικής Λόρα, της Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ, ξεκινά σε ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, κοντά στο μεγάλο δάσος του Ουισκόνσιν, στο βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο η οικογένειά της εγκαταλείπει όταν εκείνη ήταν δεκατριών ετών και φεύγουν όλοι για το Κάνσας. Από εκεί πάνε στη Μινεσότα και την Ντακότα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή η συγγραφέας και η οικογένειά της αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή και αντιμετώπισαν μεγάλες ξηρασίες, βαρυχειμωνιές, ταλαιπωρίες. Η Λόρα ζούσε την περιπέτεια. Στα δεκαπέντε της, έγινε δασκάλα, όπως και η μητέρα της.
Αυτά που έζησε, άρχισε να τα γράφει παντρεμένη πια με ένα αγροτόπαιδο και έχοντας αποκτήσει μια κόρη. Με τη δική της οικογένεια επιχείρησε το ταξίδι με σκεπαστή άμαξα, μέχρι το Μάνσφιλντ του Μισούρι. Η Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου του 1957 σε ηλικία 90 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου