Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας θα χρηματοδοτεί τις συντάξεις. Ετοιμάζεται το «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης»

Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί ξανά τον ερχόμενο Δεκέμβριο σε 1.242.000 συνταξιούχους
Στην χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και μέσω του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση με το «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».   
Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά, ότι το ταμείο μπορεί να συγκεντρώσει έσοδα από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, ενώ σε λίγα χρόνια θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (μετά το 2023).
Παράλληλα, το ταμείο ίσως να εισαχθεί και στο χρηματιστήριο για να αντλήσει άμεσα κεφάλαια.
Το Ταμείο Εθνικού Πλούτου, ακολουθεί ένα νορβηγικό μοντέλο. Στην Νορβηγία, το 70% των εσόδων του αντίστοιχου ταμείου κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο τα έσοδα του ταμείου να αυξηθούν με την αξιοποίηση και άλλων πόρων εκτός προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ταμείων πχ έσοδα από τα δημόσια έργα, τα τυχερά παιχνίδια, τμήμα της γενικής φορολογίας,καθώς και των προστίμων που επιβάλλονται από τις ανεξάρτητες αρχές.
Οι νέοι πόροι εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων που θα δημιουργηθούν στα ταμεία, από την αναστολή των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις και τη χορήγηση της 13η σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, καθώς το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί ξανά τον ερχόμενο Δεκέμβριο σε 1.242.000 συνταξιούχους με το κόστος παροχής να ανέρχεται στα 552 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου