Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ψηφιακή… χελώνα στα Γιάννενα

Το γρήγορο ίντερνετ στα Γιάννενα δεν είναι γρήγορο. Υπάρχουν πλέον και τα σχετικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι ο μέσος όρος των πραγματικών συνδέσεων στην πόλη των Ιωαννίνων όχι μόνο είναι μόλις το ένα τρίτο αυτών που πληρώνουμε στις συνδρομές μας, αλλά φέρνουν τα Γιάννενα στην ενδέκατη θέση από το τέλος της σχετικής έρευνας.

Από την αρχή, τα πράγματα έχουν ως εξής: σύμφωνα με την έρευνα που γίνεται σε πραγματικό χρόνο από το net index explorer της Ookla και που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες ο βρετανικός Independent , η ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα, είναι χαμηλή. Πόσο χαμηλή; Μόλις στην 92η θέση ανάμεσα σε 197 χώρες, με μέσο όρο 9,67 mbps. Υπενθυμίζεται ότι η πιο συνηθισμένη σύνδεση που διαθέτουν οι εταιρίες-πάροχοι είναι τα 24 mbps που όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μόνο ονομαστική ταχύτητα.  Τα 9,67 είναι ακόμα χαμηλότερα αν υπολογιστεί ότι πλέον, η τεχνολογία VDSL διατίθεται μαζικά στην αγορά και οι (ονομαστικές) ταχύτητες που προσφέρει φτάνουν τα 50 mbps. Μέτρο σύγκρισης μπορεί να είναι για παράδειγμα η Τουρκία, όπου οι συνδέσεις είναι στα 12,37 mbps, η πΓΔΜ όπου οι συνδέσεις είναι στα 13,66 mbps, ενώ στη Βουλγαρία, τα ρούτερ των γειτόνων «κλειδώνουν» στην… εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα των 32,9 mbps. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, χτες το μεσημέρι στις 5, μια VDSL σύνδεση στο κέντρο της πόλης, «κλείδωνε» στα 28,17 mbps.
Οι ταχύτητες στα Γιάννενα είναι ακόμα μικρότερες από τον ελληνικό μέσο όρο: 8,06 mbps, 49η από τις 60 πόλεις της Ελλάδας για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία στο σχετικό ιστότοπο. Οι περιοχές με τις πιο γρήγορες συνδέσεις μαρτυρούν… ταξικότητα στη χρήση του ίντερνετ. Στην Ελλάδα, είναι η Γλυφάδα και η Βούλα στην Αθήνα, με ταχύτητες που και πάλι δεν φτάνουν τα 24άρια (κλειδώνουν γύρω στα 17 mbps). Ποιες πόλεις είναι πάνω από τα Γιάννενα; Η Φλώρινα, η Νάουσα, το Ρέθυμνο, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες είναι μερικές από αυτές.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εδώ, πρέπει να σημειωθούν μερικά σημεία που μαρτυρούν ότι η μέτρηση δεν είναι απόλυτα ακριβής, αλλά  αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνδέσεις είναι καλές στα Γιάννενα. Ανάλογα με τον πάροχο, μπορεί το Ookla  να καταχωρίσει το αποτέλεσμα σε άλλη περιοχή (π.χ. στην Κέρκυρα).  Επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνδέσεις που επιτυγχάνουν καλύτερες ταχύτητες, κοντά στα 11 ή 12 mbps. Ωστόσο, πολύ συχνά οι πάροχοι καλούνται να σταθεροποιήσουν τη σύνδεση συνδρομητών πιο χαμηλά, σε πιο σταθερές ταχύτητες, για να αποφεύγονται μεγάλες «βυθίσεις»-διακοπές. Εκεί, παίζει πλέον ρόλο η ποιότητα του δικτύου.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΚΡΙΒΑ
Ωστόσο το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από ορατό. Παρά την επένδυση και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και διαφημίσεις των ευρυζωνικών στην πόλη, η ποιότητα των συνδέσεων δεν αυξήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές πλέον έχουν έρθει πιο κοντά στην πραγματική αξία των υπηρεσιών, αλλά ακόμα, πληρώνουμε περισσότερα από αυτά που απολαμβάνουμε, στα Γιάννενα τουλάχιστον. Πολύ καλύτερα τα πράγματα πανελλαδικά είναι στις συνδέσεις δεδομένων 3G και 4G. Η Ελλάδα είναι 23η σε 115 χώρες. Τα Γιάννενα όμως δεν είναι μέσα στη μέτρηση, παρότι σε κάποια σημεία του κέντρου της πόλης είναι διαθέσιμο το 4G.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου