Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε το γράφημα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τους εταίρους να δεχθούν μια νέα απομείωση του χρέους της Ελλάδας.
Στη Γαλλία, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου υπερασπίζεται επίσης αυτή τη λύση για απόσβεση ενός μέρους ή του συνόλου του χρέους της χώρας του.
Το ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos στην Ισπανία, ζητάει επίσης μια αναθεώρηση του ισπανικού χρέους το οποίο έφτασε στο συμβολικό 100% του ΑΕΠ το 2015.
Τι δείχνει το γράφημα:
Tο χρέος της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σε σύγκριση με το ΑΕΠ τους στο τέλος του 2014
Ελληνικό χρέος: 321 δις ευρώ
Ελληνικό ΑΕΠ: 183 δις ευρώ
Γαλλικό χρέος 2031 δις ευρώ
Γαλλικό ΑΕΠ 2138 δις ευρώ
Γερμανικό χρέος 2044 δις ευρώ
Γερμανικό ΑΕΠ 2900 δις ευρώ
Σε καθαρούς αριθμούς το χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι από τα μεγαλύτερα της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ωστόσο αυτό που μετράει είναι το επίπεδο ΑΕΠ, που σημαίνει το επίπεδο του πλούτου που παράγεται από κάθε χώρα. Και εδώ φαίνεται ότι Γαλλία και Γερμανία παράγουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο από όσα είναι τα χρέη τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος και ένα πολύ αδύνατο ΑΕΠ, δηλαδή ένα πολύ αδύνατο επίπεδο πλούτου.
Οταν λέμε χρέος χρησιμοποιούμε τον κανόνα του Μάαστριχτ που περιλαμβάνει εκτός από το χρέος του κράτους και τα χρέη από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη από τους ΟΤΑ και τα χρέη από τους διάφορους οργανισμούς της κεντρικής διοίκησης.

Με αυτή τη μέθοδο μέτρησης βλέπουμε ότι κι άλλες χώρες ξεπερνούν το κατώφλι του 100% του ΑΕΠ:
Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, έχει χρέος 245% του ΑΕΠ της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου