Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τους Γερμανούς στη θέση τους

akar334_05022015160035Μία ιστορία που είχε διηγηθεί η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για το ραντεβού του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Χέλμουτ Σμιτ έχει κάτι παραπάνω από ιστορική αξία σήμερα, με την Ελλάδα να περνάει κρίσιμες στιγμές.
Της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ της το διηγήθηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όπως αναφέρει τον δέχθηκε στη Βόννη στο γραφείο του, όρθιος, ο καγκελάριος. Μετά τον τυπικό χαιρετισμό, γυρίζει και λέει στον Kαραμανλή «Mα πώς έχετε την απαίτηση να μπείτε στην EOK, με τα οικονομικά σας σε τέτοια χάλια. Tι μπορείτε να προσφέρετε. Δεν είσαστε έτοιμοι να συμβαδίσετε με τα άλλα κράτη – μέλη».
Και ο Kων. Καραμανλής εκρήγνυται: «Aκου να σου πώ, είμαι μεγαλύτερος από σένα. Κάτσε κάτω να τα πούμε, και μη βιάζεσαι. Πώς είναι δυνατόν, η Γερμανία που ματοκύλισε την Eυρώπη δυο φορές σε ισάριθμους πολέμους να είναι στην EOK και η Ελλάδα που σας έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, να μην είναι; Δεν είναι το αίτημά της δικαιολογημένο; Aυτά θα βγω έξω, να πω στους δημοσιογράφους που περιμένουν!».
Οπότε ο Χέλμουτ Σμιτ βγαίνει έξω, κατακόκκινος και δηλώνει: «Bεβαίως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα που μας έδωσε τον πολιτισμό να μπει στην οικογένεια της Eυρώπης».
Aυτά τα είχα ακούσει, από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Kαραμανλή, συμπληρώνει η κ. Αρβελέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου