Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κραχ στα Ταμεία – Κίνδυνος για τις συντάξεις – Τσάκισαν τα έσοδα... οι εκλογές!

- Κίνδυνος μειώσεων στις συντάξεις λόγω συντελεστή βιωσιμότητας

- Μόνη λύση η κρατική επιχορήγηση, αλλά για μερικούς μήνες
- Ήδη λείπουν 1,8 δισ. από τα μεγάλα Ταμεία του κράτους, μειώθηκαν τα έσοδα λόγω εκλογών

Τα μεγάλα Ταμεία της χώρας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, είναι στο κόκκινο. Τα έσοδά τους μειώνονται και η κρατική επιχορήγησης το ίδιο.

Με βάση τους προϋπολογισμούς η μαύρη τρύπα που φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί είτε από τα διαθέσιμα είτε από επιπλέον κρατική επιχορήγηση έτσι ώστε να καλυφθούν τα ανοίγματα των Ταμείων που χορηγούν κύριες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στα επικουρικά Ταμεία με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας θα πρέπει είτε να γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις ή τα μερίσματα που χορηγούνται, είτε να μην ισχύσει ο μνημονιακός νόμος για τον συντελεστή.


Η πρόβλεψη των στελεχών των Ταμείων είναι πως αποθέματα για την πληρωμή συντάξεων υπάρχουν ως το Μάρτιο, μετά το μέλλον είναι άγνωστο. Οι διοικητές των ταμείων σύμφωνα με την Ημερησία δηλώνουν ξεκάθαρα «Αντέχουμε έως τον... Mάρτιο».

Το μείγμα μείωσης εσόδων και μείωσης ενισχύσεων έχει φέρει τα πάνω κάτω στους προϋπολογισμούς.

Μάλιστα το προεκλογικό κλίμα όπως και σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας έχει επιφέρει σχεδόν πάγωμα και των ρυθμίσεων.

Από τις 1.000 ως 2.000 ρυθμίσεις που είχαμε ως την προκήρυξη των εκλογών αυτές έχουν πέσει κάτω από τις 500 και αναλόγως έχουν πέσει και τα έσοδα από τα σχεδόν 1,7 δισ. στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Κάπως έτσι και με την “τρύπα” στα Ταμεία να έχει φτάσει ήδη στα 2 δισ και να αυξάνεται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι άμεσα και δραστικά.

ν τα έσοδα... οι εκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου