Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

"Τρύπα" 3 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα καθορίζει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Ολοκληρωτική διάψευση και ήττα της Κυβέρνησης αποτελούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τις αποκλίσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ έχοντας πλέον υστέρηση 3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Και τούτο παρά την υπερσυγκράτηση κατά 1 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.
Η υστέρηση εσόδων έρχεται σαν βόμβα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εγείροντας τεράστια ερωτήματα για το πώς θα καλυφθεί ή όχι μετεκλογικά.
Πόσα λείπουν;
Ο Ιανουάριος θα είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες του επόμενου εξαμήνου, για τις φορολογικές εισπράξεις. Ο στόχος είναι η είσπραξη 4,5 δις ευρώ, κάτι που θεωρείται ήδη αδύνατον να πραγματοποιηθεί, για τον μήνα αυτό.
Τα σενάρια
Σε περίπτωση επικράτησης ή δημιουργίας κυβέρνησης με κορμό τις μνημονιακές δυνάμεις η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα συμπεριληφθούν σε ένα πακέτο μέτρων που θα συνοδευτεί με μια νέου τύπου ονομασία όπως αυτή της «Πιστοληπτικής Γραμμής». Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει ήδη σαφές ότι θα «υπακούσουν» στις απαιτήσεις της Τρόικας η οποία αναμένει τον επόμενο συνομιλιτή της.
Από την άλλη, στην περίπτωση του (πιο πιθανού) σεναρίου δημιουργίας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα, με τους δανειστές όμως αυτή τη φορά να βρίσκονται στην άβολη θέση  της διαπραγμάτευσης με ένα επιτελείο που θα έχει ισχυρή αντιμνημονιακή εντολή.
Το σίγουρο είναι ότι στους επόμενους μήνες, εν μέσω αρκετών προκλήσεων δημοσιονομικού και οικονομικού χαρακτήρα, θα κριθεί η σχέση της χώρας μας με την νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή στρατηγική. Ένα σκληρό μπρα ντε φερ, θα λάβει μέρος στην Ελλάδα συμπυκνώνοντας τις πολιτικές εξελίξεις που θα επακολουθήσουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης στις οποίες υποβόσκει μια ανοιχτή πολιτική κρίση.  
Δείτε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46.620 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.529 εκατ. ευρώ ή 7,0 % χαμηλότερα έναντι του  Προϋπολογισμού 2015.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.370 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ  έναντι του στόχου (3.136 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 4.707 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 424 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 54.967 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.075 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2015 (56.041 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.375    εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2015 κατά 866 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 584 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου προϋπολογισμού 2015 (42.416 εκατ. ευρώ), των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 104 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων σε καθαρή βάση κατά 131 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 3.434 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,6%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου  των πρωτογενών δαπανών κατά 2.398 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 506 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 67 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και 71 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.  
Η τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης από την ειδική πίστωση ανήλθε σε 1.152 εκατ. ευρώ για το 12-μηνο  Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014 έναντι 336 εκατ. ευρώ για το 10-μηνο  Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014. Επομένως για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών ανήλθε σε 816 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 6.592 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 209 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (6.800 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 58 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου