Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Υπουργείο Παιδείας: Δεν προβλέπεται αξιολόγηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η ορθογραφία στο σχολείο - συμβουλές και ασκήσεις για τους εκπαιδευτικούς

Συνήθως τα παιδιά έχουν να μάθουν κάποιες λέξεις ή προτάσεις ως ορθογραφία ώστε να την γράψουν σωστά το επόμενο πρωί.  Όμως αυτό και μόνο δεν είναι αρκετό για να μάθουν τα παιδιά να γράφουν σωστά και να χρησιμοποιούν τις νέες λέξεις που τους παρουσιάζονται. Πολλές φορές τα παιδιά μαθαίνουν την ορθογραφία ως παπαγαλία, μάλιστα έχω δει παιδί να μετράει πόσα η και ι έχει μέσα η πρόταση!! Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής μαθαίνει την λέξη μόνο για κάποιες ώρες και έπειτα ούτε χρησιμοποιεί τις νέες λέξεις ούτε θυμάται πως γράφονται. Υπάρχουν μάλιστα αρκετά παιδιά σε κάθε τάξη που έχουν δυσκολίες στην ορθογραφία.

 Τι μπορείτε να κάνετε:

  Ορθογραφία με κάθε ευκαιρία, με ασκήσεις συμπλήρωσης των καταλήξεων, με οικογένειες λέξεων, με θεματική γραμματική, ομαδοποίηση λέξεων, ασκήσεις εμπλουτισμού λεξιλογίου κ.λ.π.   

Αντί να δίνετε πάντα κάποιες προτάσεις για εκμάθηση ορθογραφίας, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να βρουν παράγωγες λέξεις, να φτιάξουν προτάσεις με κάποιες λέξεις- ίσως τις δυσκολότερες του κειμένου, να βρουν λέξεις με ίδια κατάληξη π.χ. βρείτε 10 ρήματα σε -ίζω ή 5 αρσενικά ουσιαστικά σε -ης.  

Κάντε συχνές επαναλήψεις στους κανόνες της γραμματικής, λέγοντας τους με τον πιο απλό τρόπο και χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα.  

Αφιερώστε 10-15 λεπτά καθημερινά τονίζοντας την ορθογραφία των δύσκολων λέξεων του μαθήματος. π.χ. η λέξη όνειρο γράφεται με ει, σχεδιάστε μια φάτσα που κοιμάται και ονειρεύεται το ω, τονίζοντας με έντονο χρώμα!

Εναλλακτικά, γράψτε με έντονο χρώμα το σχετικό γράμμα και μετατρέψτε το σε κάτι αστείο. π.χ. το ω μπορεί να γίνει η μουσούδα ενός σκύλου ή το ι μπορεί να γίνει η μύτη μιας αστείας φάτσας, από το η μπορεί να φυτρώσει ένα λουλούδι! 

            Διδάξτε στα παιδιά πως να χρησιμοποιούν το λεξικό - μάλιστα μπορείτε να πείτε στα παιδιά να πάρουν ένα τετράδιο και να φτιάξετε το λεξικό της τάξης σας. 

Δώστε στα παιδιά εναλλακτικές μορφές ορθογραφικών ασκήσεων, όπως σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα.

Διδάξτε στα παιδιά την ικανότητα της αυτοδιόρθωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους δίνετε χρόνο να διορθώσουν το γραπτό τους πριν το παραδώσουν και να επιμένετε σε αυτό. 

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα κοινά λάθη και τις αδυναμίες των μαθητών της τάξης σας και να κάνετε επαναλήψεις εστιάζοντας σε αυτά. 

Ζητήστε από τα παιδιά στο τέλος κάθε ενότητας να βρουν και να γράψουν τις λέξεις που θεωρούν δύσκολες.  

Μην διορθώνετε απλά τα λάθη, εξηγήστε την ορθογραφία της λέξης. π.χ. η λέξη παγωμένο γράφεται με ω επειδή βγαίνει από το ρήμα παγώνω. 


Ενδεικτικές ασκήσεις για ενίσχυση της ορθογραφίας 

Λέξεις με γράμματα που λείπουν για να διδάξετε την ορθογραφία των καταλήξεων αλλά και για τις λέξεις της ενότητας  π.χ. ανεβ...νω, μπ....νω, δ....νω / ανακ....νω....ση, μ...στικό, ρ....πανση

Προτάσεις με λέξεις που λείπουν 

Ακροστιχίδες, αναγραμματισμοί, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα

Δημιουργία ιστορίας με κάποιες λέξεις

Αντίθετες/ συνώνυμες λέξεις

Γραφή λέξεων από μια εικόνα

Διόρθωση λανθασμένων λέξεων - Δηλαδή δίνετε προτάσεις ή μικρά κείμενα με ορθογραφικά λάθη και ζητάτε από τα παιδιά να διορθώσουν 

 

Σοφία Τσιντσικλόγλου

Ειδική Παιδαγωγός

Βρετανία: 1 στα 5 παιδιά θεωρεί ότι ο Χριστός είναι... παίκτης της Τσέλσι!

Απίστευτα δεδομένα εξάγωνται από έρευνα στην Βρετανία για τα Χριστούγεννά και δέιχνουν το ξεπεσμό της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που για πολλούς στην Ελλάδα είναι το επίπεδο που πρέπει να φτάσουμε!
 
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 παιδιών, στο βρετανικό εμπορικό κέντρο Brent Cross, ένα στα πέντε παιδιά πιστεύει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι... ποδοσφαιριστής της Τσέλσι! 
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των παιδιών, ηλικίας 5 έως 12 ετών, θεωρούν πως ανήμερα της 25ης Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τα γενέθλια του Αη-Βασίλη!
 
Η ιστορία της γέννησης φαίνεται να προκαλεί σύγχυση στα περισσότερα παιδιά, καθώς το 35% πιστεύει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στο Νότιο Πόλο, ενώ το 27% ισχυρίζεται πως η μητέρα του Ιησού τον γέννησε μέσα σε μία εκκλησία.
 
Εν τω μεταξύ, το 10% πιστεύει ότι ο Ρούντολφ το ελαφάκι βρισκόταν μέσα στο στάβλο τη στιγμή της γέννησης του Θεανθρώπου.
 
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα τα παιδιά έχουν μπερδέψει την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων, με το να έχουν μάθει -απλώς- να περιμένουν δώρα από τον Αη-Βασίλη...
 
Το 25% πιστεύει ότι οι βοσκοί βρήκαν τη φάτνη με τη χρήση Google Maps, ενώ το 15% θεωρεί πως οι Μάγοι με τα Δώρα του έδωσαν ως δώρο μια τιάρα, ένα ραβδί και φτερά!
 
Ανάμεσα σε εκείνουν που δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι παίκτης της Τσέλσι -και μάλιστα επιθετικός- θεωρούν πως είναι αστροναύτης ή παίκτης στο X-Factor.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο δάσκαλος εκτός από τη διαχείριση της τάξης του…έχει και τους γονείς!


Ο δάσκαλος, εκτός από τη διαχείριση της τάξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υπάρχει και μια ακόμα σημαντική παράμετρο να αντιμετωπίσει: τους γονείς των μαθητών.

             Οι γονείς φυσικά, θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, σε σημείο μάλιστα (ανάλογα και με το εύρος του νεοπλουτισμού της περιοχής που υπηρετεί ο καθείς) που τείνουν να δικαιολογούν πάσα ακραία συμπεριφορά του βλασταριού τους.

              Στα χωριά δε (κυρίως) οι δάσκαλοι των παιδιών είναι ένα από τα πιο πιασάρικα θέματα συζητήσεων ανάμεσα στις αργόσχολες – και μη – μαμάδες, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, πρωινού και απογευματινού καφέ, τεράστιο σουξέ δε στις συναντήσεις γενεθλίων των απανταχού παιδότοπων. Εκεί συγκρίνουν το παιδαγωγικό τακτ του καθενός, το πού βρίσκεται στην ύλη, την εμφάνισή του/της, αλλά και πολλά άλλα.

            Όλα αυτά έχουν αντανάκλαση φυσικά και μέσα στην τάξη, γιατί οι μαθητές τείνουν να υιοθετούν (ως είθισται) τις γνώμες των γονέων τους έναντι του δασκάλου και των πρακτικών του (οι οποίες μεταφέρονται με την μέθοδο του σπασμένου τηλεφώνου) και επομένως δρουν αναλόγως.

             Και με τους συνεργάσιμους γονείς, όλα καλά και ανθηρά. No problem. Επειδή όμως το σχολείο είναι καθρέπτης της κοινωνίας, θα βρει κανείς ανάμεσά τους κάθε καρυδιάς καρύδι: όπως αυτούς που δεν πατάνε στις ενημερωτικές συναντήσεις, μιας και υποπτεύονται τα κατορθώματα του τέκνου τους εκ προοιμίου (συνήθως ο δάσκαλος ενημερώνει αυτούς που δε χρειάζεται και ψάχνει αυτούς που χρειάζεται) ή αυτούς που οσμίζονται την “αδικία” έναντι των παιδιών τους πριν μάλιστα υπάρξει οποιαδήποτε υποψία.

             Το τελευταίο όμως και πιο ευφάνταστο  συνέβη προχθές,  ένας δάσκαλος, για να συζητήσει με “ψαγμένη” μαμά το θέμα των σχολικών εγχειριδίων, διαπίστωσε πως έπρεπε να έχει και γνώσεις αντικατασκοπείας:

Μητ: “Μα και αυτά τα σχολικά βιβλία, είναι στο σύνολό τους απαράδεκτα”.

Δασκ: “Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν και καλά βιβλία στα διδακτικά πακέτα”.

Μ: “Ε, μα είναι γνωστό πως στον πρώτο όροφο του Υπουργείου Παιδείας, υπάρχει κλιμάκιο της Μοσάντ που ελέγχει κάθε φορά τι θα μπει στα σχολικά βιβλία και τα κανονίζει αυτά…”

Δ: “Ποιά αυτά; Εννοείτε το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων;”

Μ: “Φυσικά” (εμβρόντητη). “Δεν το ξέρετε;”

Δ: “Είχα μείνει με την εντύπωση πως όλα αυτά κανονίζονται από το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς όπως το (τέως) παιδαγωγικό ινστιτούτο και άλλους φορείς”. “Αλλά εσείς απ’ ότι ακούω, γνωρίζετε και τον όροφο…”

Μ: “Α! Είστε μακριά νυχτωμένος”.

Δ: “Μάααααλιστα….”

Άντε να αποδείξει κανείς λοιπόν (και) σε κάτι τέτοιους – σε θέματα που άπτονται της δουλειάς του δασκάλου – ότι δεν είναι ελέφαντας (ή μήπως μυστικός πράκτορας;).

Πηγή: http://fresheducation.gr/  - Παναγιωτόπουλος Γιάννης

Δραστηριότητες για να μην ανοίγει η τηλεόραση το χειμώνα

Ανακαλείται παρτίδα ελαιολάδου

Ακατάλληλη για κατανάλωση κρίθηκε παρτίδα ελαιόλαδου από τον ΕΦΕΤ.
Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους, βρέθηκε η απορρόφηση στο υπεριώδες φάσμα να υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο.
Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.
Πρόκειται για το προϊόν «Παρθένο Ελαιόλαδο» ΠΑΡΓΑ σε μεταλλική συσκευασία των 5L με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20 Αυγούστου 2015.
Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρεία: «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», Αγιά Πρεβέζης, Πρέβεζα.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν αυτό να μην το καταναλώσουν.
Το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ αναφέρει τα εξής:
«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση Παρθένου Ελαιολάδου, στο οποίο βρέθηκε η απορρόφηση στο υπεριώδες φάσμα να υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο. Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «Παρθένο Ελαιόλαδο» ΠΑΡΓΑ σε μεταλλική συσκευασία των 5L  με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20 Αυγούστου 2015. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία : «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», Αγιά Πρεβέζης, Πρέβεζα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν».

Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός διηγείται την εμπειρία της από την αξιολόγηση στην Αγγλία…

Λοιπόν μέχρι τώρα δεν είχα πάρει θέση για το θέμα της αξιολόγησης επίσημα, μέσω του “blogoσπιτιού” μου, όμως ήρθε η ώρα να το κάνω γιατί έχω πλέον πάρει τις αποφάσεις μου.

 Σκέφτηκα πολύ πως θα ξεκινούσα μια τέτοια ανάρτηση και αποφάσισα να σας παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Αρχές καλοκαιριού του 2001, λίγο πριν να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο (το οποίο θέλησα να κάνω στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν προσφερόταν σε κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο τότε μεταπτυχιακό που να συνδυάζει την Εκπαίδευση και τους υπολογιστές), ήρθε η διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στο τμήμα μας για να μας μιλήσει.

Το τμήμα αποτελούνταν από καμιά 30αριά μεταπτυχιακούς φοιτητές εκ των οποίων μόνο μια κοπέλα ήταν αγγλίδα! Μας είπε λοιπόν: “αυτή είναι μια λίστα με νηπιαγωγεία εδώ στο Λονδίνο, διαλέξτε όποια σας αρέσουν για να κάνετε αίτηση για συνέντευξη”. Φυσικά, έπεσα απ’ τα σύννεφα. Μα καλά, κοτζαμάν Μ. Βρετανία, με τόσο οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα (βλ, μπακάλικο)  έχει έλλειψη από εκπαιδευτικούς; Σημειωτέον ότι στην λίστα υπήρχαν νηπιαγωγεία ακόμα και από τις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου.

Φυσικά, προτίμησα να γυρίσω στην Ελλάδα, όπου εργάστηκα σε παιδικούς σταθμούς για 2 χρόνια, έζησα το απόλυτα τίποτα σε ότι αφορά την παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης, και είπα “ δεν είναι αυτό εδώ εκείνο το οποίο θέλεις να κάνεις στην εκπαίδευση”, οπότε διάβασα για ένα χρόνο εντατικά και έδωσα “πανελλήνιες” για δεύτερη φορά στη ζωή μου (ΑΣΕΠ). Κρίθηκα επιτυχούσα διοριστέα την πρώτη χρονιά και ξεκίνησε το ταξίδι μου στο δημόσιο που συνεχίζεται ως σήμερα με κούραση, πολύ δουλειά αλλά και απόλυτη δημιουργικότητα, ψυχική ικανοποίηση και ουσία.

Και θα συνεχίσω, με τις εμπειρίες εκείνων που αξιολογούνται εδώ και πολλά χρόνια με τον τρόπο που καλούμαστε να αξιολογηθούμε εμείς. Συνάδελφοι από την Αγγλία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες που τραβάνε τα μαλλιά τους καθημερινά για να ανταπεξέλθουν σε ηλίθια, ανούσια προγράμματα συμπληρώνοντας χαρτούρες, αξιολογώντας τα παιδιά 24/24ωρό λες και είναι εμπορεύματα, παίζοντας ένα παιχνίδι σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ τους, αφού όποιος κάνει τα περισσότερα γρηγορότερα κερδίζει την παραμονή του στη θέση μέσω της αξιολόγησης. Συνάδελφοι για τους οποίους η διδασκαλία μετατράπηκε από μεράκι και προσφορά σε βασανιστήριο.

Οι νηπιαγωγοί, περισσότερο από κάθε εκπαιδευτικό λόγω της ηλικίας των παιδιών, ξέρουμε ότι για να κάνεις αυτή τη δουλειά με επιτυχία θα πρέπει να αγαπάς και να μπορείς να εμπνεύσεις με κάθε τρόπο το αντικείμενό σου. Τους μαθητές. Κανένα πτυχίο και καμία επιμόρφωση από μόνα τους δεν μπορούν να σε κάνουν ικανό να διδάξεις αν δεν το’ χεις. Μπορείς να γίνεις εξαιρετικό διοικητικό στέλεχος ή ερευνητής αλλά ποτέ καλός ΔΑΣΚΑΛΟΣ αν δεν μπορείς να μετουσιώσεις τις γνώσεις που έχεις. Δυστυχώς αυτή η δουλειά κάνει για πολύ λίγους αλλά ποτέ δεν ενδιέφερε το ελληνικό κράτος ούτε να τους βρει, ούτε και να τους στηρίξει.

Αντίθετα, το συνέφερε να κάνει τα στραβά μάτια ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα, παράγοντας μαζικά εκπαιδευτικούς χωρίς να εξετάζει εάν θέλουν και μπορούν, επιτρέποντας την παραπαιδεία ώστε τα μαύρα χρήματα να συμπληρώνουν έναν μισθό που να αξίζει σε εκπαιδευτικό χωρίς να πρέπει να τον καταβάλλει το κράτος, αντιγράφοντας ξενόφερτα αναλυτικά προγράμματα και μεθόδους χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη σοβαρή που να αφορά στον ελληνικό χώρο και τις ανάγκες του.

Και όμως, παρά το μπάχαλο και την υποβάθμιση οι έλληνες μαθητές διαπρέπουν σε κάθε ευκαιρία! Όμως, τώρα τελευταία οι τάσεις άλλαξαν. Οι πολίτες δεν χρειάζεται να είναι και πολύ μορφωμένοι, να διεκδικούν, να ρωτάνε, να αμφισβητούν, να κρίνουν. Τα βιντεάκια του Υπουργείου Παιδείας  με επιβεβαιώνουν.

Μα τι λογική! Να ζητάς από τον νέο να γίνει εργάτης, αντί να επιδιώκεις την ανάπτυξη της χώρας με την βοήθεια του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημόνων που έχει. Γιατί  άραγε; Θα μπορούσαμε να έχουμε εμείς βιομηχανία και να έρχονται σαν εργάτες εδώ μετανάστες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πως σας φαίνεται αυτό για αλλαγή; Ποιος μας είπε ότι δεν μπορούμε; Η μήπως σας είπε κανείς ότι οι έλληνες πολίτες με μορφώνουν και με πληρώνουν για να μαθαίνω στα παιδιά τους πως να γίνουν καλοί Χατζιαβάτηδες;

Κλείνοντας, να ξεκαθαρίσω κάτι το οποίο ενδεχομένως να μην έχω καμία υποχρέωση να κάνω αλλά έχει κάτι να πει και αυτό. Κάποιοι μου είπαν ότι ο λόγος μου αριστερίζει αν και δεν έχω ποτέ στην ζωή μου ψηφίσει αριστερό κόμμα γιατί θεωρούσα την στάση τους υποκριτική και ύποπτη.  Όμως, έχω σιχαθεί σ’ αυτή τη χώρα και τους κατά καιρούς κυβερνώντες και τον “φληναφηματικό” τους λόγο. Δεν προσέφεραν καμία προοπτική, δεν υπήρχε όραμα για τον Έλληνα και τη χώρα από κανέναν, καμία οργάνωση, ισονομία ή αξιοκρατία. Βαρέθηκα να ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες χρόνια τώρα. Στην πρώτη δυσκολία ξεθάβουμε τις γνωστές πιασάρικες καραμέλες: Δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιωτικοί, φασίστες και αναρχικοί, θεοσεβούμενοι και μη, συνδικαλισμός και κράτος. Στο τέλος της ημέρας, όλοι εφάρμοσαν μια διαφορετική πολιτική με έναν κοινό παρανομαστή: την διαφθορά. Όταν το κεφάλι είναι διεφθαρμένο δεν έχεις ελπίδες να κολυμπήσει πολύ μακριά το ψάρι, γιατί το πρώτο φροντίζει να φτάσει η μόλυνση στην ουρά σε χρόνο dt. Όπερ γαρ και εγένετο, στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα μην βιαστείτε να χρωματίσετε το λόγο μου. Δείτε τον απλά σαν μια ζυγαριά που επιδιώκει την ισορροπία και το μέτρο.

Αποφάσισα, λοιπόν, συνειδητά να σταθώ απέναντι στην απ-αξιολόγηση (και ναι έχω και εγώ χρέη, υποχρεώσεις και χίλια δυο ανοίγματα) για όλους τους παραπάνω λόγους, γιατί αυτό που θα υποβαθμιστεί στο τέλος της ημέρας είναι το δημόσιο σχολείο που αντί να γίνει κάποτε πραγματικά δωρεάν  θα γίνει εν τέλει ιδιωτικό με όλες τις επιπτώσεις, αλλά και γιατί νιώθω πως έχω υποχρέωση να παλέψω γι’ αυτό που ονειρεύομαι σαν δασκάλα για ΟΛΑ τα παιδιά μου και για τον γιο μου:  μια εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει να χτίσουν το δικό τους αύριο όπως το ονειρεύονται εκείνα και όχι όπως το έχουν προγραμματίσει άλλοι.

Keep walking συνάδελφοι. Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει!

 ΜΥΡΤΩ

Πηγή: http://pro-sxolika.blogspot.gr/2014/12/muppet-show.html

Κανονική άδεια εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν σχετικά με το καθεστώς αδειών διοικητικών υπαλλήλων ‐ πρώην εκπαιδευτικών που εξαιρέθηκαν από την διαθεσιμότητα, μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις και στην συνέχεια διατέθηκαν για παροχή εκπαιδευτικού έργου τα σχολικά έτη 2013‐14 και 2014‐15 ‐ το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει, εγγράφως, τους Περιφερειακούς και Διευθυντές Εκπαίδευσης ότι :

Α) Για όσο διάστημα οι ανωτέρω υπάλληλοι παρέχουν εκπαιδευτικό έργο δικαιούνται τις άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.1566/85.
Β) Για όσο διάστημα οι ανωτέρω υπάλληλοι παρέχουν διοικητικό έργο λαμβάνουν αναλογικά την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του Ν.3528/07 (αρθ.48, §2) άδεια, ήτοι 2 ημέρες ανά μήνα. Ειδικότερα οι υπάλληλοι που ασκούν διοικητικό έργο από 1η Σεπτεμβρίου 2014 δικαιούνται 8 ημέρες κανονική άδεια έως το τέλος του έτους.

Ασφαλιστικό: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη πριν τις ανατροπές (λίστα)

Έτοιμοι για τη συνταξιοδότηση είναι 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε συμπληρώνεται η 25ετία (20ετία στην περίπτωση των τριτέκνων). Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ σε ισχύ είναι και διάταξη για έξοδο ανεξαρτήτως ορίου για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι εξής:
-Οι άνδρες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 -Μπορούν να βγουν με πλήρη στα 60 και μειωμένη στα 55
-Οι άνδρες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2011 -Μπορούν να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 61 και μειωμένη στα 56
-Οι άνδρες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 -Μπορούν να βγούν με πλήρη σύνταξη στα 63 και μειωμένη στα 58
-Οι γυναίκες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 -Μπορούν να βγούν με πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55
-Οι γυναίκες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2011 -Μπορούν να βγούν με πλήρη σύνταξη στα 61 και μειωμένη στα 56
-Οι γυναίκες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 -Μπορούν να βγούν με πλήρη σύνταξη στα 63 και μειωμένη στα 58
1

2
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Η διαιώνιση του θεσμού των αναπληρωτών αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο

http://xenesglosses.eu/2014/12/i-diaionisi-tou-thesmou-ton-anapliroto/
Στη Βουλή έρχεται το θέμα της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κονιορτοποιεί τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στην εκπαίδευση, με ερώτηση βουλευτών στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για να δείτε την ερώτηση των βουλευτών πατήστε εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Η διαιώνιση του θεσμού των αναπληρωτών αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων 13-12-1943

Το δέντρο φωτίστηκε… Πανέτοιμα τα Γιάννινα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Φωτογραφίες που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό: Γυναικείες μούμιες 1000 ετών βρέθηκαν με τα μαλλιά και τα δάχτυλά τους άθικτα (δείτε τις)!

Ποια μωρά μπουσουλάνε πιο γρήγορα;

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστήμιου της Χάιφα, η εποχή του έτους που γεννιέται ένα μωρό, παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα αρχίσει να μπουσουλάει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, όσα παιδιά έχουν γεννηθεί τους χειμωνιάτικους και ανοιξιάτικους μήνες (Δεκέμβριο έως Μάιο), αποκτάνε πιο νωρίς κινητικές ικανότητες έναντι όσων έχουν γεννηθεί τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου (Ιούνιο έως Νοέμβριο).

 Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες μελέτησαν μια σειρά από παιδιά στην ηλικία των επτά μηνών και μετά ξανά όταν άρχισαν να μπουσουλάνε, συσχετίζοντας τη σταδιακή ανάπτυξη κάθε παιδιού με την ημερομηνία γέννησής του. Η μέση ηλικία που τα μωρά άρχισαν να μπουσουλάνε, ήταν η 31η εβδομάδα μετά τη γέννησή τους, δηλαδή στον όγδοο μήνα.

Όμως τα μωρά που είχαν γεννηθεί το χειμώνα, άρχισαν να μπουσουλάνε νωρίτερα (μέσα στο καλοκαίρι), την 30ή εβδομάδα κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα τα μωρά που είχαν γεννηθεί το καλοκαίρι, άρχισαν να μπουσουλάνε την 35η εβδομάδα κατά μέσο όρο (μέσα στο χειμώνα). Συνεπώς ανάμεσα στις δύο εποχικές ομάδες παιδιών υπάρχει μια αξιοσημείωτη μέση χρονική απόκλιση περίπου ενός μήνα στον χρόνο του πρώτου μπουσουλήματος.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια, όσον αφορά το πότε ξεκινάνε την «περιπέτεια» της ανεξάρτητης κίνησής τους, ούτε όσον αφορά τον τρόπο που αυτή γίνεται (με την κοιλιά ή χρησιμοποιώντας χέρια και γόνατα). Ενώ πάντως παρατηρείται και στα δύο φύλα αυτή η εποχική διαφορά στο μπουσούλημα μπρούμυτα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στην κίνηση των μωρών ανάσκελα, στο κάθισμα και στην όρθια στάση.

 Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η εποχική διαφορά στο μπουσούλημα ενός μωρού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο -λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας και τοπικού κλίματος- υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συνθήκες μέσα σε ένα σπίτι μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού (ιδίως μεγάλη μεταβολή θερμοκρασίας).

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά από εποχή σε εποχή, τόσο πιθανότερο είναι να διαφέρει το ξεκίνημα του μπουσουλήματος.

 Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν ένα μωρό ποικιλοτρόπως, π.χ. μέσω των πιο βαριών ή πιο ελαφριών ρούχων που φοράει, των ευκαιριών που του δίνονται να παίξει στο πάτωμα, του πόσο διαρκεί το φως της μέρας, άρα και το «παράθυρο» των δραστηριοτήτων του κ.α.

Τα προικισμένα παιδιά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης  στα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι γι’αυτά κρίσιμη  προκειμένου να μειώθουν οι δυσκολίες που θέτουν τα παιδιά αυτά σε κίνδυνο. Αν και η πρώιμη παρέμβαση θεωρείται ότι παρέχει τις υπηρεσίες της (διευκόλυνση της ανάπτυξης και αποτροπή επιπρόσθετων δυσκολιών)  κυρίως σε παιδιά με διάχυτες διαταραχές ή αναπηρίες, ένας μεγάλος αριθμός ειδικών έχει τονίσει τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης στα προικισμένα παιδιά.
Υποστηρίζεται, πιο συγκεκριμένα, η σημασία της εφαρμογής συγκεκριμένων  μεθόδων μάθησης από μικρή ηλικία. Τα εμπόδια  στην εφαρμογή αυτών των  υποστηρικτικών μεθόδων έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για τη αποτυχία αξιοποίησης του δυνατοτήτων που διαθέτουν τα προικισμένα παιδιά. Η πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά που είναι προικισμένα κατά τα προσχολικά χρόνια έχει διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις δυνατότητες και έχει καλλιεργήσει τα ταλέντα των παιδιών. Η παραπάνω θέση έχει βασιστεί στην άποψη ότι ένα πλούσιο σε ερεθίσματα και προκλήσεις περιβάλλον είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της ανάπτυξης των προικισμένων παιδιών.
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα προικισμένα παιδιά είναι συνήθως περισσότερο αναπτυγμένα από τα συνομήλικά τους, υπάρχει σύγχυση για το αν χρειάζονται ειδικές τροποποιήσεις στον προσχολικό χώρο. Ειδικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων γεμάτων με προκλήσεις  είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν  τα κίνητρα των προικισμένων παιδιών για επιτυχία. Ωστόσο, η ανάγκη τέτοιων ειδικών εγκαταστάσεων εγείρει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: πώς μία δασκάλα θα γνωρίζει ότι ένα παιδί είναι προικισμένο;
Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για το τι είναι προικισμένο παιδί. Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν ότι τα προικισμένα παιδιά είναι αυτά που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης σε αφηρημένες δεξιότητες ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι εκείνα τα παιδιά που διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες μάθησης και πνευματικής επιτυχίας σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας τους. Άλλοι υιοθετούν την θεωρία του Gardner για την πολλαπλή νοημοσύνη σε μία προσπάθεια να ορίσουν τα προικισμένα παιδιά. Συνοψίζοντας αυτές τις προσεγγίσεις, το προικισμένο παιδί ορίζεται ως το παιδί που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα στο δυναμικό του ξεπερνώντας της προσδοκίες της τυπικής ανάπτυξης.
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί είναι να παρατηρήσουν την ανάπτυξη του παιδιού σε διαφορετικές περιοχές μάθησης (γλωσσικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και κινητικές δεξιότητες) και σε ένα δεύτερο επίπεδο να προσπαθήσουν να τη συγκρίνουν με τις προβλεπόμενες συμπεριφορές που προσδοκούνται από ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης.
Μερικά χαρακτηριστικά των προικισμένων παιδιών είναι συνήθως:
1.  μνημονικές ικανότητες που ξεπερνούν το προσδόκιμο επίπεδο.
2. η επίδειξη ώριμης σκέψης σε περίπλοκα προβλήματα και η γρήγορη απορρόφηση πληροφοριών.
3. γρήγορη κατάκτηση των γνώσεων χωρίς οδηγίες(π.χ μαθηματικών).
4. ενδιαφέρον για  δημιουργικό παιχνίδι με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
5. λεξιλόγιο υψηλού επιπέδου και κατάκτηση συμβολικής γλώσσας.
Οι εκπαιδευτικοί  θα πρέπει να παρατηρήσουν προσεκτικά τη συμπεριφορά και τις ανάγκες  αυτών των παιδιών και να δημιουργήσουν γι’αυτά όσο το δυνατό πλουσιότερο σε ερεθίσματα και προκλήσεις περιβάλλον.

Πηγή: http://www.earlychildhoodnews.com

Σχολική Σύμβουλος: “Όχι στις Χριστουγεννιάτικες εορτές στα σχολεία που κουράζουν τα παιδιά”.

Αποκλειστικό: Πώς θα πάρετε δωρεάν laptop και σύνδεση στο internet –όλη η απόφαση

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιράσει σε περίπου 290 χιλιάδες πολίτες το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών προκειμένου να τους επιτρέψει να αποκτήσουν δωρεάν (ή φθηνό) laptop ή tablet και δωρεάν (ή φθηνή) σύνδεση στο internet.
To fpress.gr παρουσιάζει την τελική απόφαση η οποία προβλέπει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει η διάθεση των τεχνολογικών δώρων. Είναι προφανές ότι η δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ θα κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αλλά και τους «λιανέμπορους» προϊόντων πληροφορικής οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των 290.000 χιλιάδων υπολογιστών και συνδέσεων internet που δημιουργείται ξαφνικά.

Όπως προκύπτει από την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εξασφαλίσει:
1. Κουπόνι αξίας έως 230 ευρώ για να αγοράσει τον βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο (tablet netbook ή laptop)
2. Διαδικτυακή σύνδεση (σταθερή ή κινητή) μέχρι 12 ευρώ τον μήνα. Προφανώς το συγκεκριμένο ποσό θα δίδεται ως επιδότηση η οποία θα διαρκεί μέχρι και τις 31/10/2015.
3. Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης κατ’ οίκον μέχρι και 60 ευρώ.

Το πώς ακριβώς θα μοιραστούν αυτά τα δώρα, προκύπτει από το κείμενο της απόφασης. Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Τέλη κυκλοφορίας: Πληρώστε με 3 ως 9 άτοκες δόσεις – Δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης

Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει την Τετάρτη στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν (www1.gsis.gr) και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking. Συμφέρουσα από κάθε άποψη είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι εφετινές προσφορές δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής από 3 ως και 9 άτοκες δόσεις. Επιπλέον, όλες οι πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα μετάθεσης της εξόφλησης μιας αγοράς ως και κατά 50 ημέρες. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του «πλαστικού» χρήματος, η αποπληρωμή μιας συναλλαγής που γίνεται σήμερα πραγματοποιείται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει. Άρα συμφέρει τον κάτοχο της κάρτας να δώσει την εντολή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μετά την έκδοση του λογαριασμού του Δεκεμβρίου προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο είτε την πληρωμή της πρώτης εκ των δόσεων ή του συνόλου του ποσού, εφόσον επιλεγεί η εφάπαξ εξόφληση.

ΟΛΜΕ: Καμία συνέπεια δεν έχουν οι Διευθυντές που απείχαν από την αξιολόγηση

Καταγραφή στοιχείων σχετικά με τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.1294
Αθήνα 12/12/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 
 ΘΕΜΑ : Καταγραφή στοιχείων σχετικά με τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή
Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες δράσεις του, θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία - αποχή, από τις διαδικασίες αξιολόγησης, που έχει κηρύξει. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να μας αποστείλετε, όσο το δυνατό πιο σύντομα, τα στοιχεία που αφορούν τις σχολικές μονάδες του Συλλόγου σας, ως εξής:
Αριθμός σχολικών μονάδων (Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, σε σχέση με το συνολικό αριθμό και την οργανικότητά τους) που:
1.      Δεν προχωρούν στην υλοποίηση της αυτοαξιολόγησης.
2.      Δε συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησής τους, ακολουθώντας την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απεργία - αποχή.
 

Πιέσεις και παράνομες ενέργειες για την επιβολή της αξιολόγησης. Διευκρινήσεις για πρακτικά ζητήματα από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.1293
Αθήνα 12/12/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Πιέσεις και παράνομες ενέργειες για την επιβολή της αξιολόγησης. Διευκρινήσεις για πρακτικά ζητήματα

  Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αυξάνεται ανησυχητικά το φαινόμενο των πιέσεων που ασκούν Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι προς τους εκπαιδευτικούς για να τους οδηγήσουν σε συμμετοχή στις διαδικασίες της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης.
  Απειλές για αρνητική αξιολόγηση όσων δεν έχουν καταθέσει portfolio. Άμεσες ή έμμεσες «προειδοποιήσεις» σε τηλεφωνικές επαφές που πραγματοποιούνται ακόμα και εκτός του εργασιακού ωραρίου ( Σαββατοκύριακα, μεσημεριανές και βραδινές ώρες) για συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, διασπορά φημών τύπου «μόνο εσείς έχετε μείνει εκτός» και δημιουργία κλίματος καθολικής αποδοχής της όλης διαδικασίας, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, είναι μέρος, πια, της λειτουργίας πολλών, δυστυχώς, στελεχών.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει όλες αυτές τις ενέργειες και προειδοποιεί τους ένθερμους υποστηρικτές της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών ότι από τη στιγμή που  παραβιάζουν έμπρακτα το συνδικαλιστικό δικαίωμα της συμμετοχής στην απεργία - αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πάρουν συνδικαλιστική απάντηση αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τις αρμόζουσες νομικές ενέργειες.
  Αρκετά προβλήματα παρουσιάζονται σε συλλόγους διδασκόντων όπου Διευθυντές ή Προϊστάμενοι δηλώνουν ότι από τη στιγμή που ο σύλλογος διδασκόντων απέχει (υλοποιώντας την απόφαση για απεργία - αποχή) από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας εκείνοι θα αναθέσουν στους εκπαιδευτικούς τις σχετικές εργασίες. Τονίζουμε ότι η μη υλοποίηση της αυτοαξιολόγησης μέσω της απεργίας - αποχής είναι απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και όλοι οι συνάδελφοι που την εφαρμόζουν (δίχως πειθαρχικό κίνδυνο και δίχως οικονομικές περικοπές αφού εκτελούν πλήρως όλα τα καθήκοντά τους)  είναι απόλυτα καλυμμένοι. Όποιος επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών είναι νομικά έκθετος και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες της παράνομης πράξης του και τον Κλάδο.
  Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που Διευθυντές σχολείων αρνούνται να καλέσουν σε συνεδρίαση για το θέμα της αυτοαξιολόγησης το σύλλογο διδασκόντων (επικαλούμενοι την περσινή διαδικασία ή αποφάσεις που είχαν ληφθεί πριν τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ και πριν την κήρυξη της απεργίας - αποχής από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.).  Υπενθυμίζουμε ότι στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων  που πραγματοποιούνται για τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης οι συνάδελφοι  δηλώνουν (προφορικά) ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. και απέχουν από τη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίπτωση δε συντάσσεται πρακτικό (αφού η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται λόγω της συμμετοχής, όλων ή της πλειοψηφίας, στην απεργία - αποχή) και είναι λάθος να δίνεται η κατεύθυνση ότι γίνεται πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο Διευθυντής να αναφέρει στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή ότι η αυτοαξιολόγηση δε γίνεται λόγω της συμμετοχής στην απεργία - αποχή. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα με δική του πρωτοβουλία να κάνει ανάρτηση στο παρατηρητήριο προγραμματισμού ή αυτοαξιολόγησης αφού η απόφαση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του συλλόγου διδασκόντων.
  Η συμμετοχή στην απεργία - αποχή είναι αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα. Διευθυντές ή προϊστάμενοι που έκαναν επιβεβαίωση στοιχείων, συμμετείχαν στην προαξιολογική ενημέρωση ή και κατέθεσαν portfolio έχουν κάθε δικαίωμα, και τους καλούμε να το κάνουν, να αναθεωρήσουν τη στάση τους και δηλώνοντας ότι συμμετέχουν στην απεργία - αποχή να μην αξιολογηθούν. Είναι απαράδεκτη η στάση Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων που διατείνονται το αντίθετο και τους ασκούν πιέσεις για να μην αλλάξουν τη στάση τους. Το ίδιο ισχύει και για συλλόγους διδασκόντων οι οποίοι πήραν αποφάσεις, δίχως να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι, να εφαρμόσουν την αυτοαξιολόγηση και έπειτα από την πλήρη ενημέρωσή τους αποφασίζουν να συμμετέχουν στην απεργία - αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συνταχθούν με τις αποφάσεις και τις θέσεις του Κλάδου για την αξιολόγηση, ώστε να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση - χειραγώγηση της κατηγοριοποίησης των σχολείων, της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και των απολύσεων.

Σχετικά με τις φήμες για την τιμωρητική αντιμετώπιση των Διευθυντών και Προϊσταμένων που δε συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιο από ΔΟΕ


Αρ. Πρωτ.1292
Αθήνα 10/12/2014
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Κοιν.
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 
2. Μ.Μ.Ε.

Σχετικά με τις φήμες για την τιμωρητική αντιμετώπιση  των Διευθυντών και Προϊσταμένων που δε συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης
Κύριε Υπουργέ,
Με αισθήματα έκπληξης και οργής πληροφορηθήκαμε μέσω γνωστής ιστοσελίδας, η οποία είθισται να διαχέει «αποκλειστικές πληροφορίες από κύκλους και παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας» ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει να «τιμωρήσει» τους διευθυντές σχολείων και τους/τις προϊστάμενους/ες ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων που, πειθαρχώντας στην απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απεργία - αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης δεν κατέθεσαν το περίφημο portfolio ώστε να αξιολογηθούν.
Σας θυμίζουμε, ότι οι συνάδελφοί μας δεν έπραξαν τίποτε το οποίο να αιτιολογεί την οποιαδήποτε τιμωρητική μεταχείρισή τους είτε με το να αξιολογηθούν ως «ανεπαρκείς» είτε με το να αποκλεισθούν από μελλοντικές διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Εκτελούν πλήρως όλα τους τα καθήκοντα τόσο ως «στελέχη διοίκησης» των σχολικών τους μονάδων όσο και ως εκπαιδευτικοί της τάξης. Αυτό που πράττουν είναι να μη συμμετέχουν σε μια διαδικασία ευτελισμού των εκπαιδευτικών αλλά και της έννοιας της αξιολόγησης η οποία υλοποιείται σε έωλο νομικό πλαίσιο και με παραβίαση ακόμη και των διαδικασιών που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι (π.χ. αξιολογούνται μόνο ως προς το διοικητικό και όχι και ως προς το εκπαιδευτικό μέρος) και μάλιστα ασκώντας ένα απολύτως νόμιμα δικαίωμα τους, ήτοι το δικαίωμα στην απεργία.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη ενημερώσει εκπαιδευτικούς με γνωμοδότηση της νομικής του συμβούλου ότι: « ... Τόσο από την ίδια την συνταγματική αλλά και υπερνομοθετική αναγνώριση του δικαιώματος της απεργίας όσο και από την ρητή διατύπωση του άρθρου 46 του ν.3528/2007 προκύπτει με σαφήνεια, ότι η συμμετοχή σε απεργία, οποιασδήποτε μορφής, συνιστά δικαίωμα του εργαζομένου, προστατεύεται πλήρως από την έννομη τάξη και σε καμία περίπτωση η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση προς την ίδια την έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος και αφετέρου θα έπληττε καίρια τον πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας. Περαιτέρω, οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση διοικητική συνέπεια εις βάρος των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της συμμετοχής σε απεργιακή κινητοποίηση, ελέγχεται για την νομιμότητα της, καθώς η ενάσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε κύρωση εις βάρος του φορέα αυτού.  » καθώς και ότι : «η μη υποβολή της εκθέσεως και του ατομικού φακέλου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια δυσμενή κρίση του στελέχους, τόσο βάσει των σκέψεων, που αναπτύχθηκαν στην αμέσως προηγούμενη (υπ' αριθμόν 2) παράγραφο όσο και βάσει του γεγονότος, ότι από την ίδια την διατύπωση του νόμου προκύπτει, ότι η υποβολή της αυτοαξιολόγησης και του ατομικού φακέλου δεν είναι υποχρεωτική ενώ εξάλλου δεν δεσμεύει τον αξιολογητή. Σε περίπτωση, που παρατηρηθούν φαινόμενα χαμηλής βαθμολόγησης εξαιτίας της μη υποβολής ατομικού φακέλου και εκθέσεως αυτοαξιολόγησης, αυτό θα αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη, ότι η χαμηλή βαθμολόγηση των στελεχών, που συμμετέχουν στην αποχή οφείλεται στην άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος τους και γίνεται για λόγους άσχετους προς τα πραγματικά τους προσόντααλλά και: «για την αποστέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασίες αξιολόγησης θα πρέπει να υφίσταται υπαιτιότητα εκ μέρους του εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση, οποιασδήποτε μορφής συνιστά άσκηση νομίμου δικαιώματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί, ότι η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση αποτελεί υπαιτιότητα του εκπαιδευτικού, που του αποστερεί το δικαίωμα επιλογής σε θέση στελέχους».
Τέλος, υπογραμμίζουμε, ότι σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση: «...πρέπει να τονιστεί, ότι η κατ' άρθρο 23 παρ.1 του ν. 1264/1982 η καθ' οιονδήποτε τρόπο επέμβαση στην άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και τα όργανα αυτού.».
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να διαψεύσετε άμεσα τις «διαρροές» που διοχετεύονται  με σαφή σκοπό την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των εκπαιδευτικών και κάνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε ενέργεια, που θα έχει ως στόχο την τιμωρία των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης αλλά θα απαντήσει τόσο συνδικαλιστικά όσο και δια της νομικής οδού, στρεφόμενη κατά παντός υπευθύνου, σε περίπτωση, που γίνει η όποια τέτοιου είδους απόπειρα.

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Αναλύοντας τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.

Η ΔΑΔ (PDD στα αγγλικά) είναι μία κατηγορία διαταραχών ανάπτυξης που περιλαμβάνει καθυστέρηση στην ανάπτυξη λειτουργιών όπως επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα συμπτώματα των διάχυτων διαταραχών ανάπτυξης μπορεί να εμφανιστούν πριν την ηλικία των τριών ετών. Οι πιο γνωστές αναπτυξιακές διαταραχές είναι η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς (ΔΑΔ-ΜΠΑ) , η οποία περιλαμβάνει τον άτυπο αυτισμό,ο Αυτισμός , το Σύνδρομο Asperger, το Σύνδρομο Rett και η Αποδιοργανωτική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Οι τρεις πρώτες διαταραχές ανάπτυξης συναποτελούν τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ΔΑΔ σχετίζονται με δυσκολίες στην επικοινωνία που περιλαμβάνουν τα γλωσσικά προβλήματα(μη κατανόηση της γλώσσας), την έλλειψη βλεμματικής επαφής, τη σύγχυση σε ενδεχόμενη αλλαγή προγράμματος ή περιβάλλοντος, τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος κ.ά. Τα παιδιά με διάχυτες διαταραχές ανάπτυξης συνήθως παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην ομιλία και διαφέρουν σε ικανότητες και στη συμπεριφορά. Ακόμη , εμφανίζουν περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες και παρουσιάζουν δυσκολίες επικοινωνίας. Παρατηρούνται ,ακόμα, ασυνήθιστες αντιδράσεις τους σε δυνατούς θορύβους.
Διάγνωση
Η διάγνωση πραγματοποιείται στη νηπιακή ηλικία των παιδιών. Ορισμένοι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο ΔΑΔ-ΜΠΑ για παιδιά κάτω των πέντε ετών όταν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τη διάγνωση του αυτισμού. Η διστακτικότητα στη διάγνωση οφείλεται πολλές φορές στη μικρή ηλικία του παιδιού το οποίο μπορεί φυσιολογικά να παρουσιάζει μειωμένες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Έτσι, ισχύει η παραδοχή ότι έως την ηλικία των πέντε ετών οι μειωμένες δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης είτε θα υποχωρήσουν είτε θα οδηγήσουν σε διαγνώσιμο αυτισμό. Η τελευταία παραδοχή συνήθως αποτελεί εμπόδιο για την πρώιμη και έγκαιρη παρέμβαση.
Θεραπεία
Έκτος από ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωματων της ΔΑΔ, δεν υφίσταται άλλη γνωστή θεραπεία. Η εκάστοτε θεραπεία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα ορισμένα παιδιά με ΔΑΔ διευκολύνονται όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως εξειδικευμένες τάξεις όπου η εκπαίδευση παρέχεται εξατομικευμένα, ενώ άλλα λειτουργούν αποτελεσματικότερα σε γενικές τάξεις με παράλληλη στήριξη. Τέλος, σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για την βελτίωση των συμπτωμάτων των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών.

Πηγή: http://www.ergotherapeia.com

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του Προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό , δεν υπάρχει καμία πρόθεση κατάργησης του Προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και υπογράμμισε:

«Γενικώς καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 να επιτευχθεί η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται στην αξιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη".
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της Πράξης επαναπροσδιορίζεται στα 45,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 25,5 εκ ευρώ να παραμείνουν στο ΕΣΠΑ 2007-13, σύμφωνα με τους στόχους εξυγίανσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση» και 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ να περάσουν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Απάτη με αποστολή e-mail για επιστροφή φόρου - Μην απαντήσετε στα μηνύματα

Και δεύτερη απάτη, αυτή τη φορά με e-mail, που υποτίθεται ότι στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, και αφορούν σε υποτιθέμενη επιστροφή φόρου, αποκαλύπτει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, με τα e-mail αυτά, αρχικά οι παραλήπτες ενημερώνονται ότι έχουν επιστροφή φόρου. Πρόκειται για ιδιαίτερα αληθοφανή μηνύματα, αφού φέρουν ακόμη και το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά τους δεδομένα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.

Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ: Ερχεται νέο πρόγραμμα voucher για 7.000 πτυχιούχους ανέργους

Η φύση νικά τον πολιτισμό σε 16 υπέροχες φωτογραφίες

Ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Ποινικού Μητρώου

Το σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου που τέθηκε σε λειτουργία, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου καλύπτει 165 Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Πρωτοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών και Εφετεία σε 63 πόλεις της χώρας και στόχος του είναι η απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο περιορισμός των δαπανών, αλλά και η γρήγορη και αποτελεσματική καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, το οποίο συμβάλει «στην εμπέδωση της έννοιας του Κράτους Δικαίου», καθώς και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:
«H ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι βασικός στόχος μας. Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη και η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι το κύριο μέλημα μας. Αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα που κάνουμε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, μέσω των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και να τίθενται στη διάθεση των δικαστών, των δικηγόρων, των υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά πρωτίστως των πολιτών. Συνεχίζουμε ακούραστοι τη μάχη μας απέναντι στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και άλλες πρωτοβουλίες μας στον τομέα αυτό».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος ανέφερε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ύφος και πάνω απ’ όλα αλλάζει εποχή. Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη δεν ανήκει στην “εικονική πραγματικότητα”. Δεν είναι πλέον ουτοπία, αλλά ένα αισθητό, χειροπιαστό εργαλείο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Πολίτη. Το Εθνικό Ποινικό Μητρώο λειτουργεί και αποτελεί ένα ακόμη απτό παράδειγμα της μετάβασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα εποχή».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρουμάνος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, καθώς και οι διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία, Εφετεία και τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.

57 θετικά πράγματα για να πείτε στα παιδιά σας 0

Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τις λέξεις που τα παιδιά σου θα φέρουν μαζί τους όσο ζουν.
Μακάρι οι λέξεις αυτές να σε εμπνεύσουν ώστε να στραφείς προς το παιδί σου και να του πεις:
Είσαι αξιαγάπητος.
Με κάνεις να χαμογελώ.
Σε σκέφτομαι όταν δεν είμαστε μαζί.
Ο κόσμος μου είναι καλύτερος όταν είσαι και εσύ μέσα σ’ αυτόν.
Θα κάνω το παν για να σε κρατήσω σε ασφάλεια.
Κάποιες φορές θα πω και όχι.
Πιστεύω σε σένα.
Ξέρω ότι μπορείς να το χειριστείς.
Είσαι δημιουργικός.
Εμπιστεύσου το ένστικτο σου.
Οι ιδέες σου αξίζουν τον κόπο.
Είσαι ικανός.
Αξίζεις.
Είσαι δυνατός.
Μπορείς να πεις και όχι.
Κάνεις τη διαφορά.
Τα λόγια σου είναι δυνατά.
Οι πράξεις σου είναι δυνατές.
Μπορείς ακόμη να αποφασίζεις και εσύ για τις δικές σου ενέργειες.
Είσαι ένας καλός φίλος.
Είσαι ευγενικός.
Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν αυτά που λέει κάποιος για να τον χειριστείς με σεβασμό.
Η κακή συμπεριφορά κάποιου άλλου δεν αποτελεί δικαιολογία για τη δική σου κακή συμπεριφορά.
Δεν είσαι τέλειος.
Ούτε κι εγώ.
Μπορείς να αλλάξεις και γνώμη.
Μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου.
Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια.
Μαθαίνεις.
Μεγαλώνεις.
Το να μεγαλώνεις είναι σκληρή δουλειά.
Σε πιστεύω.
Πιστεύω σε σένα.
Είσαι πολύτιμος.
Είσαι ενδιαφέρον.
Είσαι όμορφος.
Είσαι όμορφος ακόμη κι όταν κάνεις λάθη.
Το σώμα σου ανήκει σε σένα.
Είσαι σημαντικός.
Οι ιδέες σου μετρούν.
Είσαι ικανός να κάνεις πράγματα που έχουν σημασία.
Σε βλέπω κάθε μέρα να μαθαίνεις.
Κάνεις τη διαφορά στη ζωή μου.
Πως το έκανες αυτό;
Οι ιδέες σου είναι ενδιαφέρουσες.
Με έκανες να σκέφτομαι τα πράγματα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες.
Σ’ ευχαριστώ που συνεισφέρεις στην οικογένεια.
Είναι ωραίο να κάνω πράγματα μαζί σου.
Χαίρομαι που είσαι εδώ.
Είμαι χαρούμενος που μιλάω μαζί σου.
Είμαι έτοιμος να ακούσω.
Ακούω.
Είμαι περήφανος για σένα.
Είμαι ευγνώμων που είσαι στη ζωή μου.
Με κάνεις να χαμογελώ.
Σ’ αγαπώ.
Μερικές φορές οι θετικές φράσεις μπορεί να ακούγονται με επιφυλακτικότητα, ή αν τις λες ξανά και ξανά μπορεί να αναρωτιέστε αν χάνουν τη δύναμη τους, εδώ όμως είναι που πιστεύω πως η επανάληψη τους σημαίνει ότι κάποιες από αυτές θα κολλήσουν.
Ελπίζω ότι μετά από πολλά χρόνια, όταν τα παιδιά μου θα συναντήσουν μια δυσκολία στη ζωή τους  ή όταν θα έχουν μια έντονη συζήτηση με το σύντροφο τους, ή όταν θα μοιάζει η ζωή τους μαλλιά κουβάρια , τότε θα ακούσουν τη δική μου φωνή να τους λέει αυτά που τους έλεγε στην παιδική τους ηλικία «πιστεύω σε σένα! Είμαι βέβαιος ότι μπορείς να το χειριστείς.!Είσαι αξιαγάπητος!».

Τροπολογία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα

Αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κατατεθεί τροπολογία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής τους με το μήνα.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα έσοδα από ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο των τελών αλλά δεν καταθέτουν τις πινακίδες καθώς και να δώσεις την ευκαιρία για την κυκλοφορία των οχημάτων ανάλογα με το χρόνο που θα πληρώνουν τα τέλη. Εκτιμάται έτσι ότι θα σταματήσει και το κύμα απόσυρσης πινακίδων, κυρίως για μεγάλα οχήματα που βαρύνονται με υψηλά τέλη.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη τροπολογία είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο και ίσχυε για φέτος και η οποία προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες του 2014.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει διάταξη που προβλέπει ότι παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο το κίνητρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, το οποίο αλλιώς θα εκπνεύσει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, το υπουργείο σκοπεύει να επεκτείνει το δικαίωμα απόσυρσης και για όσα αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά το 2001 και το 2002.
Από το 2009 και μετά επιτρεπόταν η απόσυρση αυτοκινήτων παλαιότητας μόνο έως και το 2000.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον παλαιά αυτοκίνητα και να εξαντληθούν οι βεβαιώσεις απόσυρσης, αφού μόνο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια αγοράστηκαν 120.000 οχήματα κάνοντας χρήση του δικαιώματος έκπτωσης με απόσυρση παλαιού οχήματος.
Πληρωμή τελών
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας εκπνέει, όπως κάθε έτος, στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Το ύψος των τελών διαμορφώνεται ως εξής:

Οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010

Για 51 μέχρι 300 κ.εκ. θα πληρώσουν 22 ευρώ.
Για 301 μέχρι 785 κ.εκ. θα πληρώσουν 55 ευρώ.
Για 786 μέχρι 1.071 κ.εκ. θα πληρώσουν 120 ευρώ.
Για 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 135 ευρώ.
Για 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ. θα πληρώσουν 240 ευρώ.
Για 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ. θα πληρώσουν 265 ευρώ.
Για 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ. θα πληρώσουν 300 ευρώ.
Για 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 660 ευρώ.
Για 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 880 ευρώ.
Για 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 1.100 ευρώ.
Για 4.001 και άνω κ.εκ. θα πληρώσουν 1.320 ευρώ.

Οχήματα με ταξινόμηση από 1/11/2010

Από 0 – 100 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0 ευρώ.
Από 101 – 120 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0,90 ευρώ.
Από 121 – 140 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,10 ευρώ.
Από 141 – 160 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,70 ευρώ.
Από 161 – 180 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,25 ευρώ.
Από 181 – 200 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,55 ευρώ.
Από 201 – 250 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,80 ευρώ.
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 3,40 ευρώ.

Μειώσεις κονδυλίων για μόνιμους, αυξήσεις για αναπληρωτές

Η μέθοδος του Davis για τη δυσλεξία.

Το Σύνδρομο Asperger.

Τα 231 σχολεία που θα συμμετέχουν στην έρευνα της PISA

http://xenesglosses.eu/2014/12/231-pisa/
Στη χώρα μας η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από 2 Μαρτίου 2015 έως και 3 Απριλίου 2015 και θα συμμετάσχουν 231 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια του συνημμένου πίνακα. συνημμένος πίνακας περισσότερα: www.iep.edu.gr/pisa/ www.iep.edu.gr/pisa/schools/

Διαβάστε περισσότερα: Τα 231 σχολεία που θα συμμετέχουν στην έρευνα της PISA | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης.

Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, όπως η κατακτηση της ομιλίας ή του περπατήματος. Μερικά παιδιά περπατούν πιο νωρίς ή πιο αργά από άλλα ενώ κάποια άλλα κατακτούν την ομιλία με πιο  αργούς ή γρήγορους ρυθμούς. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά ακολουθούν μία  συγκεκριμένη διαδικασία ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ορισμένα παιδιά αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς και δεν ακολουθούν την προβλεπόμενη πορεία. Είναι πιθανό τα παιδιά αυτά να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανάπτυξη ή αναπηρία. Όσο γρηγορότερα εντοπιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βοήθεια που θα μπορέσεουν να προσφέρουν οι γονείς και όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί. Ειδικά κέντρα για το παιδί διαθέτουν παιδαγωγούς  ειδικά εκπαιδευμένους ώστε να αναγνωρίσουν νωρίς το πρόβλημα ή την ενδεχόμενη καθυστέρηση ανάπτυξης.
Τι περιλαμβάνει  η καθυστερημένη ανάπτυξη;
Ο όρος καθυστερημένη ανάπτυξη περιφράφει ένα παιδί που δεν παρουσιάζει τα τυπικά γνωρίσματα που παρουσιάζουν τα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Αυτά τα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύσσονται πιο αργά ή λίγο διαφορετικά από ό,τι υπολογίζεται. Μια καθυστερημένη ανάπτυξη μπορεί να είναι σωματική ,γνωστική, επικοινωνιακή, κοινωνική ή συναισθηματική. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μην ξεκινήσει να μιλά τη στιγμή που τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης μιλούν ή μπορεί να παρουσιάζει  άλλες δυσκολίες που προξενούν ανησυχία. Σε πολλές περιπτώσεις, συχνά υπάρχει ένας προφανής λόγος για τον οποίο ένα παιδί έχει πρόβλημα ακοής ή όρασης, αλλά σε άλλες περιπτώσεις οι λόγοι μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαροι. Το παιδί με προβλήματα ακοής, τελικά μπορεί να μάθει να μιλά αλλά μπορεί ασκηθεί σε  λανθασμένες προφορές  λέξεων, να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής του ανάπτυξης ή να παρουσιάσει προβλήματα θυμού. Όταν τα προβλήματα ακοής εντοπίζονται νωρίς, το παιδί θα βοηθηθεί από ειδικούς παιδαγωγούς να μιλήσει και να μην καθυστερήσει την ανάπτυξή του. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι μια έγκαιρη διάγνωση του όποιου προβλήματος μπορεί να καθορίσει την ανάπτυξη του παιδιού και να αποφασίσει για το αν το παιδί χρειάζεται συστηματική βοήθεια.
Οι παρεμβάσεις που γίνονται νωρίς  έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να θεραπεύουν μια αναπηρία ή μια καθυστέρηση ανάπτυξης πριν το παιδί φτάσει στην ηλικία των τριών ετών. Σε αυτά τα προγράμματα, παρέχονται στην οικογένεια υπηρεσίες που θα βοηθήσουν το παιδί. Οι ειδικοί μιλούν στους γονείς για παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα παιδιά και συζητούν για τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Επιπλέον, ένας ειδικός μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζεται ένα πειδί να περνά απασχολημένο με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η λογοθεραπεία συνιστά μια μορφή έγκαιρης παρέμβασης. Τα διάφορα είδη της θεραπείας βοηθούν τα παιδιά που δεν έχουν ορθή ομιλία και παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να μιλούν. Άλλες υπηρεσίες βοηθούν το παιδί να αναπτύξει κινητικές δεξιότητες, όπως το περπάτημα.
Σύμφωνα με έρευνες που αφορούν την παιδική ανάπτυξη,τα προσχολικά χρόνια έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή μάθησης. Ο χρόνος παρέμβασης είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν ένα παιδί αρχίζει να χάνει διαρκώς ευκαιρίες μάθησης. Η έγκαιρη παρέμβαση αποδεδειγμένα:
1.έχει βελτιώσει και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποτρέψει προβλήματα ανάπτυξης.
2.έχει ως αποτέλεσμα όλο και λιγότερα παιδιά να μένουν πίσω στις σχολικές τους επιδόσεις.
3.έχει βελτιώσει την ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στους γονείς, στο παιδί και την οικογένεια.

Δήμοι: 32.064 προσλήψεις σε όλη τη χώρα – Ειδικότητες και προκηρύξεις

Σε εξέλιξη είναι αυτή την στιγμή και λήγουν στο τέλος της εβδομάδας, 51 θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες σε δήμους της χώρας, ενώ εγκρίθηκαν 60 προσλήψεις στο Δήμο Νέας Προποντίδας (Διαβάστε την απόφαση). Παράλληλα ξεκινάει η εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που προβλέπει την πρόσληψη 31.953 ατόμων σε δήμους όλης της χώρας.
Η aftodioikisi.gr συγκέντρωσε για εσάς τις προσλήψεις που τρέχουν στους ΟΤΑ:
Κοινωφελής Εργασία:
proslipseis_dhmoi_koinofelis_aftodioikisi
Δέκα εννέα (19) γυμναστές – στριες με γνώση και προϋπηρεσία σε προγράμματα της Γ.Γ.Α που να γνωρίζουν υποχρεωτικά ορθοσωμική, βάρη, aerobic, pilates, yoga, μυική ενδυνάμωση και zumba (και όχι μεμονωμένα κάποιο από αυτά).
• Δύο (2) γυμναστές – στριες με ειδικότητα τένις,
• Ένας (1) γυμναστής – στρια με ειδικότητα Τae Kwon Do,
• Ένας (1) γυμναστής-στρια με ειδικότητα πινγκ-πονγκ,
• Δυο (2) γυμναστές –στριες με ειδικότητα στίβο,
• Τέσσερις (4) με ειδικότητα κολύμβηση και εμπειρία στη θεραπευτική γυμναστική στο νερό,
• Ένας (1) γυμναστή/τρια με ειδικότητα ειδική Αγωγή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης (Δ/νση : Απ. Σαμανίδη 21, Δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη, 1ος όροφος, γραφεία ΚΕΠΑΠ, τηλ 2313.301099), κατά τις ώρες 09.00 έως 14.00, από την 04.12.2014 και για δέκα (10) ημέρες έως την 15.12.2014.
Ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ» ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά οκτώ ατόμων για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία Δήμου Ρεθύμνης», που εδρεύει στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων:
3 ΔΕ Μαγείρων
5 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Καθαριότητας
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριών (3) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης, που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων:
1 ΔΕ Υδραυλικών
2 ΔΕ Ηλεκτρολόγων
Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά οκτώ ( 8 ) ατόμων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, που εδρεύει στο Κ. Νευροκόπι και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης ατόμων:
2 ΔΕ ΟΔΗΓΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ)
1 ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΓΚΡΕΪΝΤΕΡ ΚΑΙ JCB)
1 ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
2 ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ)
2 ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, δύο (2) ατόμων για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Δήμου Ερυμάνθου, που εδρεύει στα Κριθαράκια, και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού:
1 ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΠΕ
1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Ερυμάνθου, Χαλανδρίτσα Αχαΐας, Τ.Κ.25008, απευθύνοντάς την στο Γραφείο Προσωπικού, υπόψιν κ. Μπίτσικα Αθανασίου (τηλ. επικοινωνίας: 2694360333). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει την 3 – 12 – 2014 έως και την 12 – 12 – 2014 ημέρα Παρασκευή, από 08.00 έως και 14.30.

Μία ώρα λιγότερη εργασία για υπαλλήλους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ – Ποιους αφορά (εγκύκλιος)

Τη  μείωση του ωραρίου για υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ των οποίων οι σύζυγοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία γνωστοποιεί εγκύκλιος  του ΙΚΑ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/τ. Α 731-10-2014).
Συγκεκριμένα:
  • Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που έχουν παιδιά έως 15 ετών τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω καθότι τα εν λόγω εξαρτώμενα άτομα χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας σε καθημερινή βάση (ιδίως μέτρηση σακχάρου, χορήγηση ινσουλίνης και ειδική διατροφή) όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου.
  • Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.ΤΑ που έχουν σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω τον οποίο συντηρούν.

ΣΗΜΕΡΑ: Συνεδριάζει στο ΣΠΔΕ για τις αλλαγές στο Δημοτικό

Α. Συνεδριάζει σήμερα στο υπουργείο Παιδείας η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή της διευρυμένης Γραμματείας του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ, στελεχών του υπουργείου Παιδείας και της ΔΟΕ, με στόχο να συνταχθεί το αρχικό σχέδιο των αλλαγών που θα γίνουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Β. Θα ακολουθήσει μία ακόμη συνεδρίαση του 33μελούς Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων , από το οποίο ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος θα ζητήσει το οριστικό σχέδιο αλλαγών. Με αβάση αυτό το σχέδιο ο κ. Λοβέρδος θα καταρτίσει το Σχέδιο Νόμου, ώστε στις αρχές του Φλεβάρη να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Γ. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο.