Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Κοινωνικό Εισόδημα: Όλη η απόφαση, οδηγίες για την αίτηση στην ΗΔΙΚΑ

Νέα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων – Τι προβλέπεται για άντρες & γυναίκες (πίνακας)

Αυτοκίνητα από 850 ευρώ

Oνειρο για λίγους αποτελεί η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου, αφού τα έξοδα συντήρησης του (βενζίνη, τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια, συντήρηση), καθιστά απαγορευτική την απόκτηση του. Ετσι οι περισσότεροι πλέον στρέφονται στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές που εξυπηρετούν μια μεγάλη μερίδα αγοραστών, οι οποίοι με λίγα σχετικά χρήματα αναζητούν κυρίως μικρά και μικρομεσαία αυτοκίνητα λίγων ετών.
Μέσα από την γνωστή ιστοσελίδα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων car.gr αναζητήσαμε τα οικονομικότερα αυτοκίνητα των τελευταίων 14 ετών (2000-2014).
Επιπλέον περιορίσαμε την έρευνά μας στα μεταχειρισμένα αμάξια που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά με ανώτερη τιμή τις 3500€.
Από την έρευνα προέκυψε, ότι το φθηνότερο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που πωλείται στην αγορά είναι ένα Lancia Lybra του 2000, το οποίο ο ιδιοκτήτης του το πουλάει στην τιμή των 850€.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι 1400 με 1600 κυβικά και ως επί το πλείστον είναι μοντέλα του 2000 και του 2001. Περιορίζοντας την έρευνα στα μοντέλα του 2014, βρήκαμε ότι σε αυτά τα λεφτά υπάρχουν μόλις τέσσερα αυτοκίνητα.
Δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Αμφίπολη: Αυτός είναι ο νεκρός

Πέντε “κόλπα” που μειώνουν το άγχος σε ένα 24ωρο

Με λίγη προπαρασκευαστική δουλειά και αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να οργανωθείτε, θα είστε σε θέση να απολαμβάνετε τα οφέλη της απλοποίησης της ζωής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα!  Πώς μπορείτε να απλοποιήσετε τη ζωή σας;
Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)
Εντοπίστε τις προτεραιότητές σας και ‘κόψτε’ όσα δε χρειάζονται
Το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει δραστηριότητες και καθήκοντα που ΔΕΝ είναι απαραίτητα για την προσωπική ή την οικογενειακή σας ευεξία και ΔΕΝ σας προσφέρουν συναισθηματικές ανταμοιβές.  Να λοιπόν ποια δύο είδη δραστηριοτήτων πρέπει να κόψετε καταρχήν!  Έτσι, μπορεί να πείτε «ναι» στο κομμωτήριο ή το μανικιούρ (που σας ‘τρώει’ χρόνο, αλλά σας προσφέρει άλλα πράγματα) και να πείτε ‘όχι’ σε τόσα και τόσα πράγματα που αρχικά θα θέλατε να αρνηθείτε, αλλά τελικά κατάφεραν και σας έπεισαν να πείτε ‘ναι’.
Μάθετε την τέχνη της εξισορρόπησης
Με αυτό δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να μιλάτε στο τηλέφωνο έχοντάς το μαγκωμένο στο σαγόνι και τον ώμο σας ενώ ταυτόχρονα με το ένα χέρι απαντάτε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, με το άλλο ανακατεύετε το φαγητό και με το πόδι σας κουνάτε το καρότσι του μωρού!  Έτσι, ή με αντίστοιχο τρόπο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να στρεσαριστείτε και να… παλαβώσετε!  Αυτό που εννοώ είναι κάτι πιο απλό και πιο λειτουργικό: εννοώ να μάθετε να διαχειρίζεστε τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο.  Μία ιδέα είναι να αφοσιωθείτε εντατικά σε κάτι, αλλά για περιορισμένο χρόνο, ώστε να σας μείνει ώρα και για κάτι άλλο.  Αυτή η προσέγγιση βοηθάει ιδιαίτερα αν σας διακόπτουν συχνά ή έχετε πολλά και διάφορα κουραστικά πράγματα να τελειώσετε.  Μια άλλη ιδέα είναι να κάνετε κάτι που απαιτεί φυσική δραστηριότητα (πχ καθάρισμα & τακτοποίηση συρταριών) ενώ παράλληλα σκέφτεστε κάτι άλλο που σας απασχολεί και χρειάζεται προγραμματισμό, οργάνωση ή γενικά διανοητική ενέργεια.
 Μάθετε να μοιράζετε αρμοδιότητες
Ποιος λέει ότι όλα πρέπει να περνάνε από το χέρι σας;  Από την άλλη αναλογιστείτε, μήπως δυσκολεύεστε να αφήσετε τον έλεγχο των πραγμάτων και θέλετε να περνάνε όλα από το χέρι σας; (πχ, ο σύζυγός μου δεν ξέρει να σφουγγαρίζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις μου, η καθαρίστρια δε σιδερώνει άψογα, κλπ).  Αν όμως σκέφτεστε έτσι, το πιθανότερο είναι ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας και προσθέτετε στη ζωή σας στρες χωρίς λόγο.  Πώς μπορείτε να το χειριστείτε;  Διαβάστε παρακάτω!
Επενδύστε στις εναλλακτικές… χωρίς στρες
Αυτό σχετίζεται με το προηγούμενο.  Δε χρειάζεται να γίνουν όλα τέλεια, ειδικά μάλιστα αν εσείς έχετε έναν πολύ αυστηρό ορισμό του τέλειου (με τον οποίο δε συμφωνούν όλοι!).  Κάντε εκπτώσεις!  Βάλτε νερό στο κρασί σας (εκεί που δεν είναι ζωτικής σημασίας), αφήστε κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά (ακόμα και αν δεν την κάνει τέλεια) και απολαύστε τον κερδισμένο σας χρόνο για να χαλαρώσετε (και όχι για να του την πείτε που δεν το έκανε ‘τέλεια’!).
Ζήστε στο εδώ και τώρα
Τι σημαίνει αυτό;  Ότι καλό είναι να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από τις ανησυχίες για το παρελθόν και το μέλλον και να ζήσουμε τη στιγμή.  Αυτό ονομάζεται «ενσυνειδητότητα» και είναι η μετάφραση του αγγλικού «mindfulness», δηλαδή της πρακτικής να ζούμε στο εδώ-και-τώρα (χωρίς να βασανιζόμαστε για το τι έγινε χτες και χωρίς να ανησυχούμε για το τι θα γίνει αύριο) και να δεχόμαστε στο έπακρο την κάθε στιγμή.  Χιλιάδες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν «ενσυνειδητότητα» ή «mindfulness» έχουν λιγότερο στρες, καλύτερη υγεία, καλύτερες σχέσεις και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Τα μηνύματα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Νέα πρόταση για "λευκές εβδομάδες" των μαθητών

Την πρότασή του για την ενεργοποίηση -ήδη από το 2014/2015- προγράμματος τετραήμερης χειμερινής σχολικής ανάπαυλας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με προσφορά εκπτώσεων από τα κατά τόπους ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, επανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του συμβουλίου προέδρων ξενοδοχειακών ενώσεων, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 30ής διεθνούς έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

 «Προτείνουμε μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα να δίνονται δύο ημέρες σχολικής ανάπαυλας, κατά προτίμηση Πέμπτη και Παρασκευή, οι οποίες να «κολλάνε» στο Σαββατοκύριακο ώστε να προκύπτει ένα τετραήμερο με εκπαιδευτικό και εκπτωτικό χαρακτήρα, είπε ο κ. Ρέτσος και σημείωσε:.
Α. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θα τονώσει πάρα πολύ την εσωτερική κίνηση.
Β. Ζητούμε την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, ώστε να γίνει άμεσα μια συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Γ. Πιστεύω πως αν δεν γίνει φέτος, δεν θα γίνει ποτέ», τόνισε

Σχολικός Σύμβουλος τα “βρόντηξε” για την αξιολόγηση

Την παραίτησή του από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατέθεσε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου,  ο Γιάννης Σταύρου που υπηρετεί στην 3η Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσπρωτίας.
“Αδυνατώ να εφαρμόσω το Π.Δ. για την αξιολόγηση καθώς αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με βασικές μου αρχές και τη συνείδησή μου”, τονίζει στην επιστολή παραίτησης ο Σχολικός Σύμβουλος και υπογραμμίζει:
Α. Είμαι πεπεισμένος ότι η εφαρμογή του θα επιφέρει ανατροπή στις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Σχολικών Συμβούλων και εκπαιδευτικών, ακύρωση του ρόλου και του έργου των Σχολικών Συμβούλων, ένταση του ανταγωνισμού στο σχολείο - στον κατ’ εξοχήν χώρο συναγωνισμού και ευγενούς άμιλλας – επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, κατηγοριοποίηση σχολείων – εκπαιδευτικών - μαθητών, ανατρέποντας έτσι το παιδαγωγικό κλίμα και δυσχεραίνοντας το εκπαιδευτικό έργο.
Β. Κατά το παρελθόν είχα εκφράσει δημόσια την άποψή μου για το Π.Δ. 152, είχα τονίσει τις αρνητικές συνέπειες εφαρμογής του γι’ αυτό και δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Ήλπιζα ότι μετά την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις αντιδράσεις και τον αντίλογο που αναπτύχθηκε, το Υπουργείο θα είχε επανεξετάσει τη θέση του.Παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.
Γ. Η απόφασή μου σχετίζεται με την εφαρμογή του Π.Δ. 152 και την εμπλοκή μου, ως Σχολικού Συμβούλου, στην αξιολόγηση αρχικά των Δ/ντών και ακολούθως των δασκάλων.
Δ. Κατά το παρελθόν είχα εκφράσει δημόσια την άποψή μου για το Π.Δ. 152, είχα τονίσει τις αρνητικές συνέπειες εφαρμογής του γι’ αυτό και δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.
Ε. Ήλπιζα ότι μετά την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις αντιδράσεις και τον αντίλογο που αναπτύχθηκε, το Υπουργείο θα είχε επανεξετάσει τη θέση του.

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Σπουδαία ανακάλυψη-Βρήκαν τον χώρο που ετάφη ο πρωτομάρτυρας Στέφανος!

Κατά τη διάρκεια ανασκαφής, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη της Ραμάλα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα σπουδαίο χριστιανικό κειμήλιο, τον τόπο ταφής του Αγίου Στεφάνου, πρώτου μάρτυρα για τον Χριστό.

Οι  επιστήμονες που μελετούν τα χωριά κοντά στο Harb al-Tayar, δυο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Ραμάλα, απέδωσαν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα στο έργο του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων.
Συγκεκριμένα ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Δρ Salah al-Hudeliyya ανακάλυψε τα ερείπια ενός εκκλησιαστικού συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει ναό από την βυζαντινή περίοδοκαι  βυζαντινό μοναστήρι.
Σύμφωνα με τον al-Hudeliyya, το εύρημα αυτό είναι εξαιρετικής αξίας για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.
"Σε μία από αυτές τις εκκλησίες συναντήσαμε ένα σημάδι που δείχνει ότι αυτός ο ναός ανεγέρθηκε προς τιμήν του Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, που θάφτηκε εδώ στο τριακοστό πέμπτο έτος της εποχής μας (35 μΧ)", - είπε ο ιστορικός.


 

«Κλείδωσε» η μείωση 50% στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Τέλος στα εφάπαξ που δεν αναλογούν στις κρατήσεις βάζει το υπουργείο και μέσα στους επόμενους μήνες έρχεται δραματική μείωση στα ποσά που δίδονται από το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από το αρμόδιο υπουργείο οι μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι από 20% και θα φτάνουν ως και το 50% σε πολλές περιπτώσεις.
Ουσιαστικά αφορούν όλους όσοι βγήκαν σε σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Έτσι για παράδειγμα ένας δάσκαλος με 35 έτη υπηρεσίας και κρατήσεις 18.500 ευρώ δεν θα λάβει όπως ως τώρα εφάπαξ 38.000 ευρώ αλλά κοντά στα 19.500 ευρώ.
Ουσιαστικά πλέον τα εφάπαξ θα διαμορφώνονται και από τον αριθμό των ετήσιων αιτήσεων αλλά και τις δυνατότητες των ταμείων με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,
«Το Ταμείο θα απονέμει ποσά εφάπαξ που θα αναλογούν με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ Ν. Καλάκος.

Καινούργια διαμερίσματα με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό (πίνακας)

Τουλάχιστον δύο στα δέκα νεόδμητα διαμερίσματα σε 52 περιοχές της Αθήνας πωλούνται προς 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «δημοκρατία».Στην πλειονότητά τους, οι ιδιοκτήτες που βγάζουν κυριολεκτικά στο σφυρί την περιουσία τους είναι είτε κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη ρευστού, ώστε να μπορέσουν να σώσουν τα υπόλοιπα διαμερίσματα που έχουν στην κατοχή τους είτε υπερχρεωμένοι ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν μέρος των ιδιόκτητων ακινήτων τους, χρηματοδοτώντας έτσι το κράτος (φορολογία) ή τις τραπεζικές υποχρεώσεις τους.
Στις χαμηλότερες τιμές, ακόμη και στα 700 ευρώ ανά τ.μ., πωλούνται τα νεόδμητα διαμερίσματα στα δυτικά προάστια και σε κάποιες κεντρικές περιοχές, ενώ καινούργια σπίτια – ευκαιρίες μπορεί να βρει κάποιος και στην Ανατολική Αττική, όπου αρκετοί ιδιοκτήτες είχαν αγοράσει ή χτίσει δεύτερη κατοικία, για να εγκατασταθούν μελλοντικά και τώρα τους έχει γίνει αβάσταχτο βάρος.

Πηγή: εφημερίδα Δημοκρατία

Οι «Φωτογραφιστές» παρουσιάζουν τα έργα τους

Με τη μεγάλη συμμετοχή από φίλους της φωτογραφίας χαρακτηρίστηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας των μελών της ομάδας «Φωτογραφιστές», μιας Γιαννιώτικης ομάδας δημιουργικής φωτογραφίας που δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2014.
Η έκθεση αυτή στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας τους να τοποθετηθούν με εναλλακτικό τρόπο στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων, όπως τόνισε και το μέλος της ομάδας «Φωτογραφιστές» Θύμιος Μάντζιος, ένας από τους 19 φωτογράφους που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση.
Η έκθεση, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, έως και την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Η βραδιά των εγκαινίων είχε και μουσική νότα με τους Αχιλλέα Φρέστα και Αναστασία Ζώη από την τάξη της Ειρήνης Δόβα της Σχολής Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

5 συμβουλές για εύκολη μετάβαση σε παιδιά με αυτισμό

Τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία με τις μεταβάσεις, όπου μετάβαση εννοούμε οποιαδήποτε κίνηση/αλλαγή από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, από τον ένα χώρο στον άλλο, από το ένα πρόσωπο στο άλλο, κ.ο.κ.
Είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε αυτό, αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός παιδιού που κλαίει επειδή η μητέρα του το παίρνει με το ζόρι από την παιδική χαρά για να μεταβούν στο σπίτι. Το παιδί, κυρίως λόγω της μη προετοιμασίας του, αισθάνεται άγχος και αναστάτωση, μπερδεύεται και εξωτερικεύει πολλές φορές τα συναισθήματά του (θυμός, οργή, λύπη, κλπ.) με μη αποδεκτούς τρόπους – για παράδειγμα, μπορεί να χτυπιέται στο πεζοδρόμιο ή να κλωτσάει κλαίγοντας τη μητέρα του. Κι εμείς οι ίδιοι, ακόμη και ως ενήλικες, δεν βρίσκουμε κανένα νόημα στο να μας διακόψει κάποιος τη στιγμή που κάνουμε μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα ή εργαζόμαστε με μεγάλη συγκέντρωση, για να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι διαφορετικό. 
Η έννοια της μετάβασης διαδραματίζει ακόμη σημαντικότερο ρόλο όταν πρόκειται για ένα αυτιστικό παιδί, όπου η προετοιμασία για την κίνηση από το ένα γεγονός στο άλλο (θα έπρεπε να) θεωρείται αυτονόητη. Τη λύση έρχεται να δώσει το ίδιο το παιδί, αρκεί να βάλουμε τον εαυτό μας στα «δικά του παπούτσια». Αμέσως παρακάτω, σας παραθέτω 5 απλές στρατηγικές για τη διαχείριση και κυρίως την πρόληψη προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τις μεταβάσεις, στο σπίτι ή στο σχολείο.
1. Δίνουμε στο παιδί μια προειδοποίηση
Δεν το τραβάμε απότομα μακριά από το παιχνίδι ή τη δραστηριότητά του. Για οτιδήποτε κι αν πρόκειται, είναι απαραίτητο να του δώσουμε μια προειδοποίηση έτσι ώστε να έχει αρκετό χρόνο για να τελειώσει αυτό που κάνει. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια οπτική ένδειξη ή μια εικόνα που θα μπορεί να σηματοδοτήσει τη λήξη αυτού που κάνει το παιδί σε 10 περίπου λεπτά. Ειδικά για το αυτιστικό παιδί, πρέπει να υπάρχει σαφής δόμηση εξατομικευμένου ημερήσιου προγράμματος, όπου μπορούμε να εντάξουμε τις οπτικές ενδείξεις, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να είναι προβλέψιμες οι καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Ο καθένας, μπορεί να προσαρμόσει αυτή τη στρατηγική στη διδασκαλία του, στο επίπεδο και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

2. Υιοθετούμε ρουτίνες και τελετουργίες:
Οι ρουτίνες δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας στο αυτιστικό παιδί, καθώς γνωρίζει τι πρέπει να αναμένεται, του επιτρέπουν να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για αυτό που έρχεται. Ρουτίνες και τελετουργίες μπορούν να υιοθετηθούν για τον ύπνο του παιδιού (π.χ. βουρτσίζω δόντια, βάζω πιτζάμες, διαβάζει ο μπαμπάς ή η μαμά ένα παραμύθι, δίνουμε φιλί, λέμε καληνύχτα), την αλλαγή των ρούχων, το φαγητό, την τουαλέτα, κλπ. Αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια σειρά, το παιδί γνωρίζει τι επίκειται και είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει αρνητικά ή να αγχωθεί. 

3. Δίνουμε επιλογές:
Προσπαθούμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για να δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει τι είναι αυτό που το ευχαριστεί περισσότερο (σε σύγκριση με κάτι άλλο) ή που το αγχώνει λιγότερο. Θέλει να φορέσει το κόκκινο ή το άσπρο μπλουζάκι; Θα διαβάσει το παραμύθι του στο κρεβάτι του ή στο πάτωμα; Στο δωμάτιό του ή στο σαλόνι; Για την ώρα του ύπνου, μπορούμε να το αφήσουμε να διαλέξει τι πιτζάμα θα φορέσει και ποιο βιβλίο θα διαβάσει. Η δυνατότητα επιλογής του δίνει μια αίσθηση ελέγχου και το καθιστά λιγότερο πιθανό να αντισταθεί, κι αυτό είναι προτιμότερο από το να υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνει και δεν έχει καμία επιλογή.

4. Ζητάμε τη «βοήθειά» του:
Ανάλογα με την περίπτωση, μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να μας βοηθήσει, καθώς έτσι ενεργοποιείται το κίνητρο που χρειάζεται, καθίσταται το ίδιο το παιδί μέρος της διαδικασίας και ικανοποιείται σε ένα βαθμό η ανάγκη του για ανεξαρτησία, άρα είναι και πιο πιθανό να συνεργαστεί. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να βάλει το πιάτο του στο τραπέζι και να μας βοηθήσει στο σερβίρισμα (για ένα παιδί που έχει προβλήματα με τη διαδικασία του φαγητού), να μας φέρει όποια πιτζάμα θέλει και να τη φορέσουμε μαζί (για το παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσληψη του αγγίγματος ή στη διαδικασία ντυσίματος), κ.ά.

5. Χρησιμοποιούμε σύντομες και συμβολικές «δραστηριότητες τέλους»
Το κλείσιμο των δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει το αυτιστικό παιδί με τη μετάβαση από κάτι ευχάριστο σε κάτι λιγότερο ευχάριστο, καθώς του δίνει καθαρά την αίσθηση του «τέλους», χωρίς μεγάλη έμφαση, προκειμένου να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλά και χωρίς άγχος. Για παράδειγμα, φεύγοντας από το πάρκο, κι αφού έχουμε δώσει μια (οπτική) προειδοποίηση, μπορούμε να πούμε με το παιδί «αντίο» στο πάρκο! «Αντίο» στις κούνιες, «αντίο» στις τσουλήθρες, «αντίο» στα δέντρα, και ούτω καθ’εξής, ενώ ταυτόχρονα περπατάμε κατευθυνόμενοι έξω από το πάρκο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε το ίδιο και για τον ύπνο, και να πούμε «καληνύχτα» στο βιβλίο, «καληνύχτα» στα παιχνίδια, κλπ. ή να τραγουδάμε ένα τραγούδι, το οποίο θα είναι ίδιο για όλες τις μεταβάσεις και θα σηματοδοτεί το «κλείσιμο» μιας δραστηριότητας και τη μετάβαση στην επόμενη. 

Με τη χρήση αυτών των τεχνικών, μειώνεται ο χρόνος μετάβασης και οι πιθανότητες εμφάνισης κρίσεων ή μη αποδεκτών συμπεριφορών. Χρειάζεται να είμαστε συνεπείς και να σκεφτόμαστε διασκεδαστικούς τρόπους για να κάνουμε το παιδί να νιώσει άνετα κατά τη διάρκεια των αλλαγών, όπως επίσης και να το επιβραβεύουμε όταν τις διαχειρίζεται κατάλληλα.

Σαντορίνη και Κρήτη στα μέρη με τα καλύτερα ξενοδοχεία παγκοσμίως -Πάτωσαν Νέα Υόρκη και Παρίσι [εικόνες & λίστα]

Σε top ξενοδοχειακούς προορισμούς αναδεικνύονται για ακόμα μία φορά τα ελληνικά νησιά, και συγκεκριμένα η Σαντορίνη και η Κρήτη, που αναδείχθηκαν μέσα στην πρώτη 15άδα των 25 τόπων με τα καλύτερα καταλύματα, την ώρα που δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, έμειναν εκτός λίστας.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η ιστοσελίδα booking ξενοδοχείων Agoda.com μεταξύ των ανθρώπων που έκλεισαν διακοπές μέσω του site, τα μέρη που διαθέτουν τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο είναι:
 1. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
 2. Μαλδίβες
 3. Ζερμάτ, Ελβετία
 4. Κουίνσταουν, Νέα Ζηλανδία
 5. Σεϋχέλλες
 6. Βουδαπέστη, Ουγγαρία
 7. Σαντορίνη, Ελλάδα
 8. Μπριζ, Βέλγιο
 9. Γκντανσκ, Πολωνία
 10. Χόι Αν, Βιετνάμ
 11. Σόφια, Βουλγαρία
 12. Κρήτη, Ελλάδα
 13. Βερόνα, Ιταλία
 14. Ροτόρουα, Νέα Ζηλανδία
 15. Κάο Λακ, Ταϊλάνδη
 16. Hualien, Ταϊβάν
 17. Σανσάιν Κοστ, Αυστραλία
 18. Εδιμβούργο, Σκωτία
 19. Κούσκο, Περού
 20. Σικάγο, ΗΠΑ
 21. Κρακοβία, Πολωνία
 22. Ναγκάνο, Ιαπωνία
 23. Ντέρμπαν, Νότια Αφρική
 24. Γρανάδα, Ισπανία
 25. Μαρακές, Μαρόκο

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Απο αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις, σε ποιους θα δοθεί αναδρομικά

Από το Σάββατο,15 Νοεμβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα www.energo-eke.gr προκειμένου να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Από εχθές βρίσκεται και σε εξέλιξη η εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων των 13 δήμων όπου και θα εφαρμοστεί πιλοτικά το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται ταχύρυθμα σεμινάρια στην Αθήνα, στα οποία συμμετέχουν δημοτικοί υπάλληλοι από οκτώ δήμους και στη Θεσσαλονίκη, στα οποία συμμετέχουν υπάλληλοι από πέντε δήμους της βόρειας Ελλάδας.
Σε ποιους θα δοθεί αναδρομικά το επίδομα:
Ως τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική στροφή στη χώρα, χαρακτήρισε το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι για πολλά χρόνια, υπήρχε κατασπατάληση πόρων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ενώ «σήμερα, τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιεί η χώρα μας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στον νέο θεσμό, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσε ότι πρόκειται για «σύγχρονο θεσμό για την επίλυση των σύγχρονων οξυμένων προβλημάτων και βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα».
Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη και η διαφάνεια για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι εξασφαλισμένες» και τόνισε πως «δεν πρόκειται να μείνει απ' έξω κάποιος που το δικαιούται, αλλά ούτε να παρεισφρήσει κάποιος που δεν το δικαιούται» και πρόσθεσε  ότι όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν το βοήθημα αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.

Ισότιμη Συνεκπαίδευση.


Απίστευτο: Δείτε τι έπαθαν ασθενείς που πήγαν σε οδοντιάτρους της ΠΓΔΜ – Αποκαλύψεις σε συνέδριο οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη

Τρία περιστατικά ασθενών που κινδύνεψε η ζωή τους επειδή επέλεξαν οδοντιάτρους στην ΠΓΔΜ για να λύσουν τα προβλήματα που είχαν με τα δόντια τους, αποκαλύφτηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 14-16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δυο άτομα που είχαν καρκίνο στο στόμα και έκαναν εξαγωγή δοντιών σε οδοντίατρο στη Γευγελή καθώς και για έναν διαβητικό ο οποίος πήγε στην ίδια πόλη για εμφυτεύματα και έπαθε αιμορραγία.
Συγκεκριμένα ο ένας από αυτούς είναι 59χρονος άντρας από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πριν ενάμιση χρόνο είχε κάνει προσθετικές εργασίες στη Γευγελή και πριν δυο μήνες ένιωσε έντονο πόνο και ξαναπήγε στον ίδιο οδοντίατρο για να αφαιρεθεί η γέφυρα και τέσσερα δόντια. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στην γναθοχειρουργική κλινική του Παπανικολάου όπου διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο.
Ο δεύτερος ασθενής, ένας 67χρονος, μετά από εξαγωγή του κάτω γομφίου που έκανε στη Γευγελή το 2012 πήγε με έντονο πόνο στο νοσοκομείο Πολυκάστρου όπου διαγνώστηκε ακανθοκυτταρικός καρκίνος στη βάση της γλώσσας και διακομίστηκε στην γναθοχειρουργική κλινική του Παπανικολάου.
Ο τρίτος ασθενής είναι ένας 78χρονος διαβητικός από την περιοχή της Εορδαίας, ο οποίος είχε αρρύθμιστο σάκχαρο. Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε πάει πριν 15 ημέρες σε οδοντίατρο στη Γευγελή για να βάλει εμφυτεύματα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο όπου και αντιμετωπίστηκε.
Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο λόγος που οι Έλληνες πηγαίνουν σε οδοντιάτρους γειτονικών χωρών είναι η έλλειψη οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα και το χαμηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών, οι οποίες όμως είναι αμφιβόλου ποιότητας και παρέχονται από οδοντιάτρους οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν ως “αρπαχτές”.
“Έχει αναφερθεί ότι επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες όπως οδοντικές εξαγωγές σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν καρκινώματα του στόματος και ιδιαίτερα των ούλων είναι δυνατόν να προκαλέσουν ταχύτερη τοπική επέκταση του νεοπλάσματος ή και να διευκολύνουν τη μετάσταση σε περιοχικούς λεμφαδένες ή ακόμη και σε απομακρυσμένα όργανα. Οι ασθενείς με καρκίνο του στόματος που έχουν υποστεί επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες , όπως οδοντικές εξαγωγές πριν την αντιμετώπισή τους εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά , της τάξης του 52%, μεταστάσεων στην περιοχή των λεμφαδένων σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει εξαγωγές δοντιών, όπου το ποσοστό είναι 26%. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πενταετής επιβίωση από 96% μειώνεται στο 65%” επισήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης επικαλούμενους στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, σήμερα ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται σε ποσοστό 5-6% στις δυτικές χώρες, ενώ στην Ινδία και στις αφρικανικές λόγω μάσησης του καπνού σε ποσοστό 30%. Αναφορικά με την Ευρώπη, πρώτες εμφανίζονται η Γαλλία και η Ουγγαρία λόγω καπνού και κατανάλωσης οινοπνεύματος και τελευταίες η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος

Ο άγιος και πανεύφημος απόστολος Φίλιππος κατα­γόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν συμπολί­της του Ανδρέα και του Πέτρου. Διακρινόταν για την εξ­αιρετική του σύνεση και μελετούσε τα βιβλία των προφη­τών της Παλαιάς Διαθήκης· έμεινε δε σ’ όλη του τη ζωή παρθένος.
Τον Φίλιππο τον βρήκε ο Κύριος στην Γαλιλαία, μετά τη βάπτισή Του, και τον προέτρεψε να Τον ακολουθήσει. Εκείνος δεν έχασε καθόλου καιρό· ακολούθησε αμέσως τον Κύριο και έγινε μαθητής Του. Και όχι μόνο αυτό· αλλά, όταν μετά από λίγο συνάντησε το φίλο του Ναθαναήλ, του είπε: «Εκείνον, για τον οποίο έγραψε ο Μωυσής στο νόμο και Τον προανάγγειλαν οι προφήτες, Τον βρήκαμε. Κάι Αυτός είναι ο Ιησούς, ο υιός του Ιωσήφ, ο καταγόμε­νος από τη Ναζαρέτ». Βεβαίως και πολλά άλλα εδάφια μπορούμε να δούμε στην θεόπνευστη Γραφή, δηλαδή στη Καινή Διαθήκη, στην οποία γίνεται λόγος για τον ένδοξο απόστολο Φίλιππο.
filippos
Όταν οι θείοι Απόστολοι έκαμαν κλήρωση μεταξύ τους για το πού καθένας θα μετέβαινε να κηρύξει το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, ο Φίλιππος κληρώθηκε να κηρύ­ξει στις χώρες της Ασίας. Στο κήρυγμά του δε ο ένδοξος απόστολος Φίλιππος είχε συνακόλουθό του και στενό συν­εργάτη του τον απόστολο Βαρθολομαίο. Επίσης είχε συν­ακόλουθη και τη Μαριάμνη, κατά σάρκα αδελφή του, η οποία και τους διακονούσε.
Ο Φίλιππος λοιπόν με τον Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη κήρυξαν το Ευαγγέλιο στις πόλεις της Μυσίας και της Λυδίας της Μικράς Ασίας. Κατά το κηρυκτικό τους έργο υφίσταντο πολλούς πειρασμούς και πολλές θλίψεις από τους ειδωλολάτρες: Τους μαστίγωναν, τους έδερναν με ράβδους, τους φυλάκιζαν, τους λιθοβολούσαν.
Στην Μικρά Ασία που κήρυτταν οι θείοι αυτοί Από­στολοι βρήκαν και τον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου, τον Ιωάννη το Θεολόγο, να κηρύττει το Ευαγγέλιο της σωτη­ρίας. Τότε μάλιστα πίστευσε στο Χριστό και η γυναίκα του Νικάνορος, του ανθυπάτου. Για το λόγο αυτό ο ανθύπατος και ο όχλος έκαψαν την οικία του αποστόλου Στάχυος. Τον δε Φίλιππο τον έσυραν στην πλατεία της Ιεραπόλεως της Φρυγίας και εν συνεχεία του τρύπησαν τους αστραγάλους και τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω πάνω σε ένα ξύλο. Όντας έτσι κρεμασμένος ο ένδοξος Απόστο­λος, έκανε την τελευταία προσευχή του και παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού.
Αμέσως δε τότε η γη συγκλονίστηκε και, αφού έβγα­λε ένα τρομακτικό βουητό, σχίστηκε και κατάπιε πολλούς ειδωλολάτρες. Οι υπόλοιποι, φοβηθέντες από τα γενόμενα, προσέπεσαν στο Βαρθολομαίο και στην Μαριάμνη, που και αυτοί ήταν κρεμασμένοι, και, αφού τους έλυσαν, προσχώρη­σαν στην αληθινή πίστη, την πίστη του Χριστού.
Μετά ταύτα ο απόστολος Βαρθολομαίος και η Μαριάμνη ενταφίασαν ευλαβώς το ιερό λείψανο του πανευφήμου αποστόλου Φιλίππου. Ακολούθως ο Βαρθολομαίος κατέ­στησε τον Στάχυ επίσκοπο Ιεραπόλεως και εν συνεχεία πήρε το δρόμο για τη Λυκαονία, μαζί με την Μαριάμνη, για να κηρύξει και εκεί το Ευαγγέλιο.

(Γεωργίου Δ. Παπαδημητρόπουλου, Θεολόγου- Φιλολόγου, Με τους Αγίους μας, Νοέμβριος, εκδ. Αποστ. Διακονίας, σ.126-129)

Αστερούπολη Ιωαννίνων: Έρχεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό!

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν την Αστερούπολη στα Γιάννενα.
 Το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα ανοίξει τις πόρτες του στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο στις 28 Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου και θα δώσει γιορτινή διάθεση στην πόλη!
Μικροί και μεγάλοι φίλοι μας θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε μια Χριστουγεννιάτικη Ατμόσφαιρα με πολλές δράσεις και πολλά παιχνίδια.
Η Αστερούπολη ανοίγει τις αστερόφωτες πύλες της 28 Νοεμβρίου 2014 μέχρι τις 6/1/2015. Η Αστερούπολη θα λάμψει από εκατομμύρια φωτάκια, και ένα μεγάλο παραμύθι θα ξεκινήσει.
• Παγοδρόμιο
• Luna Park
• Χριστουγεννιάτικη αγορά
• Εξωτερική στεγασμένη σκηνή
• Μουσική σκηνή
• Ο Φούρνος του Άγιου Βασίλη θα περιμένει τους μικρούς του φίλους να ετοιμάσουν μαζί τα κουλουράκια τους, να τα ψήσουν
• Το εργαστήρι σοκολάτας θα είναι και αυτό έτοιμο να δεχτεί τους μικρούς μας φίλους για να τους ταξιδέψει στον γλυκό κόσμο της σοκολάτας.
• Εργαστήριο εικαστικών
• Bazaar βιβλίου
• Ο Άγιος Βασίλης με τη γυναίκα του «κυρά Βασιλική» θα περιμένει όλο τον κόσμο στο σπίτι του για να ευχηθεί καλές γιορτές.
• Το Ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη με την μεγάλη σφραγίδα και τους ταχυδρόμους θα περιμένει όλα τα παιδιά να ετοιμάσουν το γράμμα τους.
• Τα ξωτικά θα περιμένουν τον κόσμο για να παίξουν μαζί τους και να τους ξεναγήσουν στην Αστερούπολη.
• Η Νεραΐδα Αστερούλα, ο Φούρναρης, ο Σοκολατούλης, η Άγιο Βασιλίτσα και άλλοι ήρωες των παραμυθιών με τραγούδια και παιχνίδια.
• Ξυλοπόδαροι, μάγοι, μασκότ, ανιματέρ.
• Το μεγάλο μας χριστουγεννιάτικο δέντρο θα δεσπόζει και θα φωτίζει όλη την Αστερούπολη.
• Μουσικά events με επώνυμους καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις της Αστερούπολης.
Στα πλαίσια της Αστερούπολης θα λειτουργήσει η Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με πολλά εκθέματα όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, Πάρκο των Δεινοσαύρων όπου πρώτοι οι Γιαννιώτες  θα έχουν την ευκαιρία να δουν  τους νέους δεινόσαυρους με κίνηση.
•    Σινεμά
•    Μπόουλινγκ
•    Παιδότοπος
•    Καφέ - εστιατόρια

Νέα εντυπωσιακή τρισδιάστατη απεικόνιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης (Βίντεο)


Μετά τις 100 δόσεις και το νέο μισθολόγιο στο βωμό της τρόικας – Πιέσεις για να εφαρμοστεί από το 2015

Μετά από το «κούρεμα» στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στο… βωμό της Τρόικα φαίνεται ότι θα θυσιαστεί και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida, στις επικαιροποιημένες θέσεις της Αθήνας, που απεστάλησαν στους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο να επισπευσθεί η επιστροφή τους, οι αναφορές στο νέο Μισθολόγιο είναι… ελαφρώς πιο χαλαρές, ανοίγοντας έτσι «παράθυρο» σε παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, έως τώρα οι κυβερνητικοί εταίροι επέμεναν ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί μόνο πιλοτικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάποια υπουργεία και μόνο στις αποκαλούμενες «προσωπικές διαφορές» συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων- πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς που εισπράττουν μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν με το Ενιαίο Μισθολόγιο- με την προοπτική να εφαρμοστεί σε όλο το Δημόσιο στις αρχές του 2016, με τη διασύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με κίνητρα απόδοσης και θέσεων ευθύνης.
Πλέον, γίνεται λόγος για περικοπές στο μη μισθολογικό κόστος, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μπαίνουν στην… προκρούστεια κλίνη της Τρόικα όλα τα μη τακτικά επιδόματα όπως τα εκτός έδρας, τα οδοιπορικά, οι υπερωρίες. Παράλληλα, αν και οι δανειστές φέρονται να μην επιμένουν στην εφαρμογή του Μισθολογίου από την επόμενη χρονιά, επιμένουν ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να έχει ψηφιστεί στις αρχές του 2015!
Ο υπόλοιπος φάκελος με τις ελληνικές θέσεις, που έχει στα χέρια της η Τρόικα, περιλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας να συζητήσει αλλαγές στο Ασφαλιστικό εκτός των διοικητικών ενοποιήσεων ταμείων, την αντίθεση των κυβερνητικών εταίρων να απελευθερώσουν πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, όπως και το «όχι» στο ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και μεταφοράς αγαθών ευρείας κατανάλωσης από το χαμηλό συντελεστή 13% στον ανώτατο συντελεστή 23%.
Η εκτίμηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι ότι το αργότερο σε 48 ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν απαντήσει και θα έχει οριστεί η ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα. Ωστόσο, ακόμα κι αν επιστρέψουν άμεσα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι δύο πλευρές δεν θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί της αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Έρχονται 50.000 προσλήψεις σε ΟΤΑ και Δημόσιο- Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων (πίνακες)

Την πρόσληψη 50.000 ανέργων από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως των νοικοκυριών, των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργοι, προβλέπει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει. Όσοι προσληφθούν θα εργασθούν για πέντε μήνες σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσίες του Δημοσίου, με αμοιβή το μήνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας, 14.000 έως 15.000 θέσεις εργασίας θα κατανεμηθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (σε κεντρικές υπηρεσίες, εποπτευόμενους φορείς και αποκεντρωμένες υπηρεσίες ανά την επικράτεια). Ακόμη 32.000 θέσεις (όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων) θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας και 3.500 θέσεις στις περιφέρειες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015», και έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ. συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστική κάλυψη σε ειδικότητες που απαιτούν βαρέα ένσημα, συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών σε κατηγορίες ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης εκτός του ΙΚΑ (πχ μηχανικοί).
Όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου, οι προσλήψεις θα γίνουν με επίβλεψη του ΑΣΕΠ θα αφορούν 117 ειδικότητες και αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.
Την άποψη ότι το πρόγραμμα θα δώσει ανάσα στις υπηρεσίες των δήμων που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, όμως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.
Ωφελούμενοι του προγράμματος, μπορούν να είναι:
– Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
– Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
– Άνεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση στην οποία θα συνεκτιμηθούν:
-Ο χρόνος της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ηλικία ως εξής:
-Μοριοδότηση για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία ανέργων 30- 44 ετών, η οποία υπερέχει αριθμητικά στο σύνολο των ανέργων (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του β’ τριμήνου 2014 ξεπερνούσαν τους 545.000), πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και βαρύνεται με μεγαλύτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.
«Είναι μόνο η αρχή», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για μείωση της ανεργίας κατά 2,1%, κατά την παρουσίαση της δράσης, νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας ως «μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία» και τόνισε ότι «το υπουργείο Εργασίας έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ “εμπροσθοβαρή προγράμματα” 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης». Κατά τον σχεδιασμό του, το υπουργείο Εργασίας έκανε παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των προηγούμενων αντίστοιχων προγραμμάτων, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες και περισσότερο αποδοτικές. Ακόμη, για πρώτη φορά κατανέμονται 350 θέσεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη, οι νέες δράσεις είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες και στοχεύουν στο να ωφεληθούν οι άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, ενώ προκρίνονται οι ειδικότητες που ζητήθηκαν περισσότερο κατά το παρελθόν όπως οι υπηρεσίες γενικών καθηκόντων για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και διοικητικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η κατανομή των θέσεων σε κάθε Δήμο
Οι 32.000 θέσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, με πληθυσμιακά κριτήρια και σε ειδικότητες που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν άνεργους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε μικρότερο ποσοστό, ανέργους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Τι αλλάζει στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και ένστολων – Όλες οι νέες διατάξεις ν/σ του υπουργείου Οικονομικών

Διευκρινήσεις σχετικά με το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» με το οποίο ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά ζητήματα που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, τους Γραμματείς των ΑΕΙ, το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, δίνει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Όπως τονίζεται με τις προτεινόμενες διατάξεις συμπληρώνεται και απλοποιείται η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου και παρέχεται ισόβιο μηνιαίο τιμητικό βοήθημα στους στρατεύσιμους που συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974. Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κυρίως η δημιουργία λευκού μητρώου συνεπών επιχειρήσεων και η αξιοποίηση του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Ειδικότερα και συνοπτικά, στο υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
-Συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τις οποίες:
§ Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, δίδοντας τη δυνατότητα να διευθετηθεί μία συντελεσθείσα αδικία, με παράλληλη εξισορρόπηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό της επιπλέον δαπάνης από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
§ Προβλέπεται, σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο παρέχεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ότι η υπηρεσία των προσώπων αυτών σε όλες τις οργανικές Μονάδες και Υπηρεσίες προσμετράται, έως και 5 έτη, στο διπλάσιο, επεκτείνοντας έτσι την παροχή της ανωτέρω δυνατότητας στο σύνολο του προσωπικού. Η επιπλέον δαπάνη καλύπτεται από την καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.
§ Θεσπίζεται η σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην Υπηρεσία από το έτος 1990 και μετά, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην Υπηρεσία κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης, ώστε να μην υπάρξει βίαιη προσαρμογή των προσώπων αυτών, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η άσκηση των καθηκόντων τους.
§ Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας, προκειμένου να τηρηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης με τους πολιτικούς συνταξιούχους, εις ένδειξη απολύτου σεβασμού της Πολιτείας σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
§ Αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, ενώ παράλληλα είχαν καταβάλλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία.
-Λοιπές συνταξιοδοτικές διατάξεις:
§ Για όσους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται μισθολογικά με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς αυτούς, ενσωματώνεται στο συντάξιμο μισθό τους η πάγια αποζημίωση που λαμβάνουν με τις αποδοχές τους, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στο συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων.
§ Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν την 1-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη για την περίπτωσή τους ασφαλιστική λύση.
§ Δίδεται η δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, που προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.
§ Παρέχεται το δικαίωμα αναγνώρισης ως συνταξίμου του χρόνου φυλάκισης των αντιρρησιών συνείδησης, μέχρι 2 έτη.
§ Απλοποιείται ο εξαιρετικά πολυσύνθετος υπολογισμός της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά και επομένως υπάγονται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού (άρθρο 4 του ν. 3865/2010).
§ Ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στην Eurobank – Ergasias, παρέχοντάς τους το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου, προκειμένου να μην διακοπεί η ασφαλιστική συνέχεια των προσώπων αυτών.
§ Ικανοποιείται πάγιο αίτημα των συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία, με την θέσπιση της διάταξης που αφορά στην ισότιμη αντιμετώπιση της ιατρικής γνωμάτευσης της ΑΣΥΕ και αυτής των ΚΕΠΑ, η οποία πλέον λαμβάνεται υπόψη για την εξαίρεσή τους από τις μειώσεις των συντάξεων.
§ Περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ουσιαστικά την συμβολή των αγωνιστών που έλαβαν μέρος με αυταπάρνηση στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, χορηγώντας ισόβιο μηνιαίο τιμητικό βοήθημα 100 ευρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στην Πατρίδα. Το βοήθημα αυτό, ως τιμητικό, είναι απολύτως προσωπικό, αφορολόγητο, δεν μεταβιβάζεται, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και χορηγείται με την προσκόμιση πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αποδεικνύει την προαναφερόμενη συμμετοχή, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
-Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:
§ Εξορθολογίζεται και γίνεται πιο ρεαλιστικό και ήπιο το πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση παραλείψεως δηλώσεως συνταξιούχου ότι εργάζεται, καθιερώνοντας ένα αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα, απαλλαγμένο από υπερβολές και αδικίες.
§ Καθιερώνεται ψηφιακά μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, με την οποία, όμως, διευκολύνεται και βελτιώνεται δραστικά ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στις περιπτώσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης μειωμένου ωραρίου (μερική εργασία, εκ περιτροπής εργασία).
§ Στο πλαίσιο του οργανωτικού εξορθολογισμού και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, θεσμοθετείται «Σύστημα Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων». Tο ως άνω Μητρώο, θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος, έτσι ώστε οι ελεγκτικές υπηρεσίες να δύνανται να προσανατολίζονται σε στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας, καθιστάμενες περισσότερο αποτελεσματικές και λυσιτελείς προς όφελος των εργαζομένων και της πολιτείας εν γένει.
§ Παρατείνεται η προθεσμία δυνατότητας επιλογής κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας κλάδου σύνταξης του π.δ. 5/2007 για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και παραμονής σε αυτήν για δύο ακόμα έτη και συγκεκριμένα μέχρι την 31-12-2016, αντί της 31-12-2014.
Σημειώνεται ότι επί του περιεχομένου του υπό κατάθεση Σχεδίου Νόμου ήδη έχει γνωμοδοτήσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τη 2η Ειδική Συνεδρίασή της, την 29η Οκτωβρίου 2014.

Σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης αναπληρωτή εκπαιδευτικού

Η τροποποίηση της σύμβασης αναπληρωτή εκπαιδευτικού δεν δύναται να πραγματοποιείται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Διευθυντή Εκπαίδευσης για μετατροπή σε πλήρες ωράριο αλλά έχει ισχύ μετά την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης πρόσληψης.

Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τη μετατροπή συμβάσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που απασχολούνται στην παράλληλη στήριξη από μειωμένου ωραρίου σε πλήρους (ΕΣΠΑ) .

Ως εκ τούτου, τονίζεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, για την εφαρμογή της παρ. 2 του ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α):
Α. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποστέλλουν στην Υπηρεσία μας τα ονόματα εκπαιδευτικών για μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου, εφόσον δεν έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενέργεια.
Β. Η Υπηρεσία μας τροποποιεί την/τις απόφαση/άσεις πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ενημερώνει τις οικείες Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.
Γ. Το αριθμ. 177302/Ε2/3-11-2014 έγγραφό μας παύει να ισχύει.
Η παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4264/2014 (118Α)
Η παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4264/2014 (118Α), ορίζει τα εξής:
«Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΔΕΕΑΕ για την παράλληλη στήριξη, πραγματοποιούνται αποκλειστικά ως μειωμένου ωραρίου. Για τους ανωτέρω προσληφθέντες εκπαιδευτικούς μειωμένου ωραρίου, η σύμβαση πρόσληψής τους μπορεί με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης να μετατραπεί σε πλήρους ωραρίου, εφόσον οι εκπαιδευτικοί το έχουν δηλώσει στην αρχική αίτησή τους, για το ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και στην ίδια περιοχή της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης.
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, καθώς και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ ΕΑΕ και ΠΕ Γενικής Αγωγής που προσλαμβάνονται για την παράλληλη στήριξη, εφόσον δε συμπληρώνουν το προβλεπόμενο διδακτικό τους ωράριο, παρέχουν συμπληρωματικά υπηρεσίες με σειρά προτεραιότητας:
α) παράλληλη στήριξη- συνεκπαίδευση και σε άλλους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
β) ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στους οποίους παρέχεται παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση, στην ίδια σχολική μονάδα ή σε άλλη σχολική μονάδα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
γ) υπηρεσίες σε ΚΕΔΔΥ για τις ειδικότητες που προβλέπεται. Τα ανωτέρω υλοποιούνται με αποφάσεις του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση μετατροπής της σύμβασης μειωμένου ωραρίου σε πλήρους ωραρίου κατά τα ανωτέρω, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης υποχρεούνται στην αποστολή των ονομάτων των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής για την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Αμφίπολη: Είχε αποτεφρωθεί ο νεκρός; Τι αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού για τα ευρήματα στον τάφο

- Τι είδαν οι αρχαιολόγοι μελετώντας τα οστά και ποιο το πρώτο συμπέρασμα από την έρευνα στην Αμφίπολη
- Η θεωρία για τον Μ. Αλέξανδρο και ποια πρόσωπα αναμένεται να αποκλειστούν τις επόμενες ημέρες
- Δεν ήταν τυχαία η δημιουργία αυτού του τεράστιου μνημείου στην “χρυσή” πόλη της Μακεδονίας

Δεν θέλησε να πέσει στην ... παγίδα της συζήτησης για τον Μ. Αλέξανδρο ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας μιλώντας στα parapolitika 90,1, όμως εμμέσως πλην σαφώς δέχθηκε να κάνει αναφορά στο θέμα και ιδού η απάντηση που έδωσε...
Ό,τι και να σας πω θα βρω τον μπελά μου. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε σε αυτή τη συζήτηση.” είπε ο κ. Τσούλας αφήνοντας και πάλι κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

Μάλιστα μιλώντας με τον Ν. Ευαγγελάτο ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε πως “κανείς δεν το είχε προβλέψει όλο αυτό. Είναι μοναδικό. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος. Από τον τάφο ως την οροφή είναι εννιά μέτρα. Είναι τεράστιο μνημείο”... ανοίγοντας έτσι και πάλι τη συζήτηση γύρω από το ποιος και μάλιστα σύγχρονος του Μ. Αλεξάνδρου θα μπορούσε να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό.

Υπάρχουν συμπεράσματα από τη μελέτη του σκελετού;

Η απάντηση του κ. Τασούλα στο ερώτημα για το εάν υπάρχουν συμπεράσματα έστω κάποιες πρώτες ενδείξεις ήταν μάλλον σιβυλλική.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε μεν πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την έρευνα στα οστά εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, ωστόσο μίλησε και για οστά τα οποία δεν έχουν υποστεί καύση, σπεύδοντας όμως αμέσως να συμπληρώσει πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Ο κ. Τασούλας δηλαδή αποκάλυψε πως οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις πως πρόκειται για κανονική ταφή και όχι για ενταφιασμό υπολειμμάτων οστών μετά από καύση.
Η καύση του νεκρού, όπως στην περίπτωση του Μ. Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα για παράδειγμα ήταν ο παραδοσιακός τρόπος τιμής ενός ηρωικού νεκρού.

Το γεγονός ότι τα οστά δεν φέρουν τέτοιες ενδείξεις μοιάζει να αποκλείει την ταφή των δύο παραπάνω ή κάποιου άλλου νεκρού που τιμήθηκε με ανάλογο τρόπο.
Εδώ λοιπόν μπαίνει το ερώτημα ποιος θα είχε ταφεί σε τέτοιου είδους μνημείο, αλλά δεν είχε δημιουργηθεί για εκείνον νεκρική πυρά...

Ποιος ενταφιάστηκε σε έναν τεράστιο, υπερπολυτελή χώρο με σημάδια που παραπέμπουν σε άνδρα που έχει αποδείξει την αξία του στη μάχη;
Εδώ ο υπουργός πολιτισμού έσπευσε να προλάβει όλα αυτά τα ερωτήματα, λέγοντας σε μια φράση:
Δεν προκύπτει πως έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός, αλλά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικός ο νεκρός.

Όπως και να 'χει πάντως ο υπουργός μίλησε για ενδείξεις, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμη γνωστό καν το φύλο... Καλό είναι να περιμένουμε τις επιστημονικές απαντήσεις.

Στο Πειθαρχικό οι δικηγόροι που ενεργούν όπως οι εισπρακτικές εταιρίες

Τις πρακτικές δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών, που στο πλαίσιο της δικηγορικής τους εντολής μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιρειών, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές ενοχλήσεις προς τους οφειλέτες αποδοκιμάζει και καταδικάζει ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΣΑ τονίζει, προς κάθε κατεύθυνση, πως παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν θα είναι ανεκτές.

Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε την προσθήκη διάταξης στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων, ώστε κάθε φορά που δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρείες διαπιστωθεί ότι ακολουθούν την πρακτική αυτή, να βρεθούν αντιμέτωποι με την βαρύτατη πειθαρχική διαδικασία του ΔΣΑ.

Σύμφωνα με την προσθήκη στον Κώδικα Δεοντολογίας, ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρεία, «απαγορεύεται να οχλεί προφορικά και δη τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μίας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει τη δυνατότητα εξώδικης επίλυσης της υφιστάμενης διαφοράς».

Σε περίπτωση που στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δυστροπήσει ή αρνηθεί να εξοφλήσει την οφειλή, ο δικηγόρος «οφείλει, τότε, να προβεί σε έγγραφη εξώδικη όχληση ή να ασκήσει τα προβλεπόμενα νόμιμα ένδικα βοηθήματα για λογαριασμό του εντολέα του».

Τέλος, επισημαίνει ο ΔΣΑ ότι η μη τήρηση της διάταξης αυτής παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων και συνιστά ελεγκτέο πειθαρχικό παράπτωμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις τη Δευτέρα στο Taxisnet

Μετά την αναμενόμενη ψήφιση της τροπολογίας μπορείτε να ''μπείτε'' στο Taxisnet για να κάνετε ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα. Διαβάστε ποιοί φόροι εξαιρούνται.

Στην τελική ευθεία μετά από άπειρες παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς μπαίνει επιτέλους η ρύθμιση χρεών εως 100 δόσεις.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή ακολουθεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ και αμέσως μετά η νέα σχετική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αυτά όλα σημαίνουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο, ή την Δευτέρα, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μπουν στο Taxisnet για να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση.

Προσοχή: Ποιούς φόρους πρέπει να πληρώσετε γιατί εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση
 
Μετά την κωλοτούμπα του υπουργείου Οικονομικών, που βέβαια τα ρίχνει στην τρόικα, πέντε είναι οι φόροι που, σύμφωνα με το Capital, δεν μπαίνουν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις.

- Οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, από τον Οκτώβριο (είτε είχε πληρωθεί ή όχι) έως και τον Φεβρουάριο του 2015.Εξαιρείται η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου, που μπαίνει στη νέα ρύθμιση

- Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

- Η τρίτη δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης

- Η τρίτη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης

- Η τρίτη δόση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες

Ξεκινούν 50.000 προσλήψεις τον Ιανουάριο – Αιτήσεις από το Δεκέμβριο

Η πρόσληψη 50.000 ανέργων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα έχει διάρκεια πέντε μηνών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας 14.000 έως 15.000 θέσεις εργασίας θα κατανεμηθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (σε κεντρικές υπηρεσίες, εποπτευόμενους φορείς και αποκεντρωμένες υπηρεσίες ανά την επικράτεια). Ακόμη 32.000 θέσεις (όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων) θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας και 3.500 θέσεις στις περιφέρειες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015», και έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από τον Δεκέμβριο, ενώ έχει αποσαφηνιστεί το εργασιακό καθεστώς των ωφελουμένων με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστική κάλυψη σε ειδικότητες που απαιτούν βαρέα ένσημα, συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών σε κατηγορίες ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης εκτός του ΙΚΑ (πχ μηχανικοί).

Όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου, οι προσλήψεις θα γίνουν με επίβλεψη του ΑΣΕΠ θα αφορούν 117 ειδικότητες και αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Ωφελούμενοι του προγράμματος, μπορούν να είναι:
- Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Ανεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση στην οποία θα συνεκτιμηθούν:
Ο χρόνος της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ηλικία ως εξής:

Μοριοδότηση για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία ανέργων 30- 44 ετών, η οποία υπερέχει αριθμητικά στο σύνολο των ανέργων (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του β' τριμήνου 2014 ξεπερνούσαν τους 545.000), πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και βαρύνεται με μεγαλύτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι θα προτιμηθούν άνεργοι από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και από εκείνες τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη! Όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

- Καταργείται η προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για τους οικονομικά αδύναμους
- Τέλος οι δίκες στο ακροατήριο - Όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως και σε λιγότερο χρόνο
- Αλλάζουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων
- «Θα εξουδετερώσουμε τα κοράκια», είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται καινοτομίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Από τις πλέον καινοτόμες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, είναι ότι καταργείται η προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γίνεται μια προσπάθεια επιτάχυνσης και αποτελεσματικότερης εκδίκασης των πολιτικών υποθέσεων, που αποτελούν τροχοπέδη και στις επενδύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργούνται οι δίκες στο ακροατήριο και όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως (εκτός κι αν κρίνει ο δικαστής πως απαιτείται εξέταση μαρτύρων ενός από κάθε πλευρά) και θα διαρκεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης περίπου 6- 8 μήνες, δηλαδή στο 1/3 του χρόνου, που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη.
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: Πρώτο είναι της κατάθεσης της αγωγής και το δεύτερο της έκδοσης της απόφασης.
Παράλληλα, η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις πολλές αναβολές, καταργείται, καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία, ή το μεγαλύτερο μέρος της, θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

α. Μόλις θα κατατίθεται η αγωγή για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική διαφορά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνολικά χρονικό διάστημα περίπου 130 ημερών για να καταθέσουν όλα τους τα έγγραφα, να αντικρούσουν αυτά που υποστηρίζει ο αντίδικός τους και να προσκομίσουν ό,τι νομίζουν ότι θα συμβάλει στη διεκδίκησή τους για παροχή έννομης προστασίας.

β. Δίκη στο ακροατήριο δεν θα γίνεται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν ο δικαστής, που θα χρεώνεται την υπόθεση, κρίνει ότι απαιτείται η εξέταση και κάποιου μάρτυρα, θα τον καλεί σε ορισμένη ημέρα και χώρο για να τον εξετάσει.

γ. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί από τους διαδίκους, ο δικαστής θα μελετά το υλικό που έχουν προσκομίσει και σε συγκεκριμένο χρόνο θα εκδίδει την απόφαση.

δ. Η κατάργηση της συζήτησης στο ακροατήριο κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ανέλαβε το τιτάνιο έργο βελτίωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς η μακρόχρονη εφαρμογή του ισχύοντος έως σήμερα συστήματος κατέδειξε πως μόνο καθυστερήσεις προκαλούσε και στην ουσία δεν διευκόλυνε τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των χιλιάδων αστικών διαφορών που φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια.

Εξάλλου, οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ουσιαστικά καταργούν ή τουλάχιστον αφήνουν στη κρίση των δικαστηρίων την προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές. Δηλαδή, το δικαστήριο όπου θα οδηγηθεί ο οφειλέτης θα κρίνει αν είναι σε θέση να πληρώσει και θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους από τη φυλάκιση.
Δηλαδή, η διάταξη καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς δικαστικές αποφάσεις.

Αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Επίσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε μια προσπάθεια, όπως χαρακτηριστικά είπε «να εξουδετερώσουμε τα κοράκια».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δύο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.
Παράλληλα, προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης, ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό.
Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, αυτές θα είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, στο δεύτερο στάδιο θα είναι στο 1/2 και μετά στο 1/3.
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί συντόμως θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα εξασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και το αποκλεισμό της χειραγώγησης.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία των κωδίκων, δηλαδή σε μία συνεδρίαση της Βουλής, αλλά θα συζητηθεί κατ' άρθρον και αφού προηγουμένως ακούσει τις απόψεις των εμπλεκομένων φορέων (Δικηγορικοί Σύλλογοι, κλπ).

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γιατί παραιτούμαι μετά από 25 χρόνια προσφοράς στο σχολείο - Επιστολή προς τον υπ. Παιδείας, της Αλεξ. Χαρβάλου

κ. Υπουργέ,
σίγουρα γνωρίζετε (ή θα έπρεπε) το διασυρμό που υπέστη  το 6ο  Δημ. Σχ. Αγ. Παρασκευής από ένα δικομανή  γονέα αναφορικά με το ποσό των 2,20 ευρώ που χάθηκαν από μία τάξη, αφού έγινε γνωστό στο χώρο της εκπαίδευσης.
Σίγουρα θα γνωρίζετε για τις ΕΔΕ που υπέστη το διδακτικό προσωπικό του ίδιου σχολείου και που συνεχίζει να καλείται σε ψυχοφθόρες καταθέσεις για επουσιώδεις καταγγελίες.
Θα γνωρίζετε ότι τέθηκε σε αργία εδώ και 8 μήνες συνάδελφος   για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» από τον αμερόληπτο Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όπου η εξουσία του ξεπερνά πλέον και το roi soleil αφού ειδικεύτηκε και σε αμιγώς παιδαγωγικά θέματα.
Θα γνωρίζετε για  τη μετακίνηση μου σε άλλο σχολείο παρά το πρώτο  αθωωτικό πόρισμα (με έμμεσο εκβιασμό ότι θα τεθεί σε αργία όλο το διδακτικό προσωπικό από το ΓΕΔΔ) αλλά και την υπόθαλψη της υπαίτιας και αδαούς δ/ντριας για την οποία εκκρεμούν πολλές καταγγελίες και παρά όλα αυτά βρίσκεται στο απυρόβλητο και όπου θα βρίσκεται απ’ ότι φαίνεται.
Θα γνωρίζετε εντέλει ότι ένας ολόκληρος μηχανισμός ασχολείται εδώ και 10 μήνες γιατί χάθηκαν 2,20 ευρώ από μία τάξη!
Σίγουρα θα γνωρίζετε τις κινήσεις επί του θέματος του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης που εσείς έχετε τοποθετήσει σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη θέση και που λογικά θα έπρεπε να διαθέτει υψηλά προσόντα και  κοινωνική ευθύνη, να προλαμβάνει καταστάσεις και να τις σταματάει εν τη γενέσει τους, να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα πριν διασύρει επαγγελματίες και ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς σε πειθαρχικές διαδικασίες, να προστατεύει τον κλάδο… 
Κύριε Υπουργέ,
καλούμαστε να διαμορφώσουμε ευρωπαίους πολίτες με πλήρη συνείδηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, με δημοκρατικές αντιλήψεις, με αξίες , με ιδανικά, με όραμα ζωής, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη ζωή.
Καλούμαστε να διαχειριζόμαστε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη σημερινή συγκυρία έχοντας πάντα ως γνώμονα το καλό των παιδιών μας.
Καλούμαστε εκτός από παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί να είμαστε γονείς, ψυχολόγοι,  γιατροί, ευέλικτοι σε κάθε ειδική περίπτωση.
Καλούμαστε να εκπονήσουμε προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας.
Καλούμαστε να μεταγλωττίζουμε, να επεξεργαζόμαστε και να προσαρμόζουμε την ύλη των  βιβλίων του δημοτικού ανάλογα με τις μαθησιακές  ανάγκες της τάξης και το νοητικό επίπεδο της κάθε ηλικίας, σύμφωνα με την επιστημονική και εμπειρική κατάρτιση μας.
 Καλούμαστε να διδάσκουμε σε τμήματα με 27-28 μαθητές προς το παρόν, στα έξυπνα ΕΑΕΠ(ΕΣΠΑ) σχολεία  τα οποία επανδρώνονται με ειδικότητες λίγο μετά τα Χριστούγεννα, με παράλληλη στήριξη, για τον ευαίσθητο χώρο των  μαθητών με ειδικές ανάγκες, επιλεκτική και πολύ συχνά ανύπαρκτη και με τμήματα ένταξης που τείνουν να καταργηθούν(όσα δεν έχουν ήδη καταργηθεί).
 Και τώρα, τα κοινωνικά σχολεία, άλλη μια καινοτόμος  μεταρρύθμιση!
Κύριε Υπουργέ,
νιώθω βαθιά απογοήτευση, θλίψη και δυσαρέσκεια.
Παραιτούμαι από την υπηρεσία μετά από 25 χρόνια αφοσίωσης, επαγγελματισμού, προσφοράς και πραγματικής αγάπης για το επάγγελμα.
Παραιτούμαι στην πιο παραγωγική εκπαιδευτική στιγμή της ζωής μου.  Παραιτούμαι όχι γατί το θέλω, αλλά γιατί δε μπορώ.
Παραιτούμαι γιατί η αξιοπρέπειά μου δε μου επιτρέπει να διασύρεται το όνομά μου και η  επαγγελματική μου υπόληψη, να προσβάλλεται η προσωπικότητα μου ως εκπαιδευτικού και ως πολίτη.
Παραιτούμαι γιατί δεν υπάρχει καμία προστασία από την υπηρεσία  αντιθέτως   θέτει σε επικινδυνότητα τους συνεργάτες της.
Παραιτούμαι γιατί το προφίλ του σημερινού δάσκαλου πρέπει να είναι φοβισμένο, ανελεύθερο, ετοιμοπόλεμο σε τυχόν ανθρωποφαγικές διώξεις και να διαθέτει επάρκεια άνω του 15%!!!.
Παραιτούμαι γιατί η παιδεία πεθαίνει σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας.
Παραιτούμαι γιατί ζω στην Ευρώπη του 2014, θεωρώ τον εαυτό μου ευρωπαία πολίτη, αγωνίζομαι για τα αυτονόητα  παραδειγματίζοντας τα παιδιά μου και τους μαθητές μου, και,   δεν ανέχομαι την αναξιοκρατία, την αδικία, την αδιαφάνεια, την ανευθυνότητα και τη μικροπολιτική  προσωπικών συμφερόντων.
Παίξτε μπάλα, κ. Υπουργέ, στο «κοινωνικό» σχολείο!
Δώστε ανώτερες θέσεις στους αξιολογημένους της παρεούλας σας…
Αλεξ. Χαρβάλου
εκπαιδευτικός ΠΕ70
Ευχαριστώ θερμά για τη συμπαράστασή τους , το Σύλλογο Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παρασκευής, το σύλλογο Γονέων Αγίας Παρασκευής, την Ένωση Γονέων Αγ. Παρασκευής, το Σύλλογο Περικλή, την οικογένειά μου, τους σχολικούς συμβούλους που ανέλαβαν τις ΕΔΕ μου  και   τον Άρειο Πάγο.