Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

National Geographic: Μπορεί η Αμφίπολη να κρύβει τον Μέγα Αλέξανδρο;

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, το περιοδικό National Geographic προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το μνημείο, συνδυάζοντας τα τελευταία ευρήματα και τα αντικειμενικά στοιχεία, με τα ιστορικά στοιχεία από αρχαίες πηγές.
«Μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο;», διερωτάται και εξετάζει όλες τις θεωρίες και τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα - τίτλο του δημοσιεύματος.
-Πού μπορεί να κατέληξε το σώμα του Αλέξανδρου μετά το θάνατο στη Βαβυλώνα;
-Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης; (Ενα μνημείο που στοίχισε πολλά τάλαντα - μερικά δισεκατομμύρια ευρώ- περιορίζει τους πιθανούς εντολείς σε ελάχιστα άτομα, Μ.Αλέξανδρος και εντολείς, χωρίς απαραίτητα τα δύο πρόσωπα να ταυτίζονται υποχρεωτικά). Στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος επίγονος ήταν δυνατόν να παραγγείλει έναν τέτοιο τάφο στον ελλαδικό χώρο. Εκτός του ότι ήταν ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ο μόνος που είχε 10.000 τάλαντα.
 
-Αν ο Αλέξανδρος έδωσε την εντολή κατασκευής, ποιος μπορεί να βρίσκεται μέσα; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος θα εδινε εντολή για τέτοιο τάφο για άλλον πλην του Φιλίππου και του Ηφαιστίωνα.
-Τι άλλο να κρύβεται μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης; Μια εκδοχή είναι αυτή του πολυμνημείου, ενώ δεύτερη θεωρία είναι αυτή του συνδυασμού πολλών χώρων.
Τα επερχόμενα ευρήματα στην Αμφίπολη και η μελέτη τους από τους επιστήμονες θα δώσουν πολλές σημαντικές πληροφορίες, αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, αφού στις ανασκαφές συχνά δεν υπάρχουν απόλυτα καθοριστικά στοιχεία.
Από την ανάλυση προκύπτει πρώτον, ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο με τέτοιο μέγεθος, που τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, δεύτερον ότι ο Μ.Αλέξανδρος είχε τη βούληση να ξοδέψει τεράστια ποσά για ταφικά μνημεία (Φίλιππος, Ηφαιστίωνας) και τρίτον ότι η Αμφίπολη είχε τεράστιο κόστος.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τι σώμα του Μ.Αλεξάνδρου πήγε στην Αίγυπτο και ήταν προσκύνημα όλου του αρχαίου κόσμου στο μαυσωλείο του στην Αλεξάνδρεια. Είναι πιθανόν όλα αυτά να μην ισχύουν;
 
Αναλύοντας τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι το σώμα του Αλέξανδρου ήταν μέγα σύμβολο πολιτικής ισχύος και όλοι θα ήθελαν να το έχουν, ενώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μεταξύ τους αποκλίσεις περί τον Αλέξανδρο. Μετά την κλοπή της σορού στη Συρία, ο Πτολεμαίος ξέφυγε από τους υπερασπιστές της, παραπλανώντας τους ώστε να κυνηγήσουν σαρκοφάγο που είχε μέσα άλλο πτώμα. Αλλη πηγή αναφέρει καύση του σώματος στη Μέμφιδα από τον Πτολεμαίο Α', ενώ έπειτα από 40-50 χρόνια ο γιος του, Πτολεμαίος Β', μετέφερε στην Αλεξάνδρεια το ταριχευμένο σώμα.
Ακόμη, αναφέρεται ότι η Ολυμπιάδα έκλαιγε και ζητούσε να έρθει το σώμα στη Μακεδονία για να ταφεί σύμφωνα με την παράδοση.
 
Με την παραπάνω εικόνα από τα ιστορικά στοιχεία δύσκολα μπορεί κανείς να αποκλείσει ενδεχόμενα, επισημαίνει το περιοδικό. Μπορεί πάλι όλα να κρατήθηκαν μυστικά προκειμένου να εξασφαλιστεί το απρόσβλητο του τάφου του Μ.Αλεξάνδρου.
Τέλος, ακόμη και η επιλογή της Αμφίπολης ως χώρου ταφής ίσως ήταν κομμάτι της άμυνας, αφου ήξεραν ότι οι βασιλικοί τάφοι βρίσκονταν στις Αιγές.
Πέραν από αυτές τις «λογικές» θεωρίες, η ανάγνωση των στοιχείων του μνημείου μπορεί να γεννήσει πολλές τρελές θεωρίες, όπως ότι υπάρχει θαμμένος ο θησαυρός του Αλέξανδρου ή ότι θα βρεθεί μέσα κομμάτι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Το περιοδικό καταλήγει στο ότι σίγουρα πρόκειται για ταφικό μνημείο, αλλά ίσως να πρόκειται και για κάτι πιο σύνθετο, ενώ επισημαίνει ότι η έρευνα βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς πορείας που έχει πολλά να ανακαλύψει.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 'ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΣΠΕ - ΑΠΥΣΠΕ - ΚΥΣΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014'

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. 'ΑΦΙΣΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014'

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Συνεδρίαση επιτροπής αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                 
Τηλ
6974750409
Fax: 2103442287                                        
e-mail: paligiannis@hotmail.gr                                                                        Αθήνα16/10/2014

Συνεδρίαση επιτροπής αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 16/10/14 στο Υπουργείο Παιδείας και έθεσε αρχές και άξονες λειτουργίας, ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ναολοκληρώσει το έργο της και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να αμβλυνθούν και να εξαλειφθούν αδικίες και ανισότητες του υπάρχοντος συστήματος. Ταυτόχρονα, είναι μία ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την πανσπερμία νόμων, προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων γιαπλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία.
Η πρωτοβουλία της Δ.Ο.Ε. για την πραγματοποίηση των περιφερειακών συσκέψεων θα συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση προτάσεων μέσα από ένα ουσιαστικό, γόνιμο και αποτελεσματικό διάλογο και θα δώσει τη δυνατότητα για πλήρη και λεπτομερή καταγραφή της κάθε κατηγορίας των μετρήσιμων κριτηρίων ώστε οι προτάσεις των αιρετών στην επιτροπή να οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της μοριοδότησης των διαφόρων κριτηρίων και στην αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων με ενιαία κριτήρια.
Είναι αδήριτη ανάγκη να οδηγηθούμε σ’ ένα απλό, δίκαιο, κατανοητό, αντικειμενικό και αποδεκτό σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών.

Πάντα στη διάθεσή σας

 Παληγιάννης Βασίλειος

Υ.Γ. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις, σχόλια κτλ., μπορούν να το κάνουν με mail στοpaligiannis@hotmail.gr                           

Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων "1ο ενημερωτικό Οκτωβρίου 2014"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
   ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα,   12-10-2014
Αρ. Πρωτ.: 158
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ : Μέλη Συλλόγου
1o Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2014
Συναδέλφισσες –οι
1ο Θέμα: «Πραγματοποίηση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης»
Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όπως ορίζεται από το άρθρο 13 του καταστατικού μας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 στις 6 μμ στα «ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ»
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
  1. Λογοδοσία Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στη 83η Γενική Συνέλευση της
Δ.Ο.Ε. (Ιούνιος 2014).
  1. Ενημέρωση αιρετών ΑΠΥΣΠΕ - ΠΥΣΠΕ.
  2. Ερωτήσεις - τοποθετήσεις - προτάσεις μελών και εκπροσώπων παρατάξεων πάνω στο διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο της ΔΟΕ.
Η παρουσία όλων μας στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη. Με τη συμμετοχή μας περιφρουρούμε τα δικαιώματά μας, αναδεικνύουμε τα οξυμμένα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυσή τους με στόχο την ποιοτική της αναβάθμιση.
2ο Θέμα: «Εκλογές για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων»
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στα ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ το Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση. Ώρα έναρξης 10:00΄πμ. Το θέμα έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο κι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι παρατάξεις που έχουν πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία του Συλλόγου μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Καθορισμός εξεταστέας – διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το ακόλουθο έγγραφο:
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ Β΄2721/13-10-2014 δημοσιεύτηκε (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ): – η με αρ. πρωτ. 156279/Γ2/30-09-2014 Υ.Α με θέμα:
Τροποποίηση της με αρ. πρωτ. 104968/Γ2/07-07-2014 Υ.Α. (Β΄ 1938) με θέμα: «Καθορισμός εξεταστέας – διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015» και – η με αρ. πρωτ. 156273/Γ2/30-09-2014 Υ.Α με θέμα:
Τροποποίηση της με αρ. πρωτ. 104964/Γ2/07-07-2014 Υ.Α. (Β΄ 1946) με θέμα: «Καθορισμός εξεταστέας-διδακτέας ύλης των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015»
Παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε τις ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις στους Διευθυντές όλων των Γενικών Λυκείων της αρμοδιότητάς σας, οι οποίοι θα πρέπει να τις αναρτήσουν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου τους, για να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι

ΠΕΣΣ "Αβάσιμες καταγγελίες σε βάρος σχολικών συμβούλων"

Περίεργη και συχνή δημοσιοποίηση αβάσιμων καταγγελιών σε βάρος Σχολικών Συμβούλων, διπιστώνει ηΠανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) , που στόχο έχουν , σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τον «αποπροσανατολισμό των συναδέλφων εκπαιδευτικών και την ακύρωση του σημαντικού και πολυσχιδούς έργου των Σχολικών Συμβούλων και θεωρεί ότι η επιδιωκόμενη αποδόμηση του έργου τους, αποδοκιμάζεται από το σύνολο των εκπαιδευτικών».
Η ΠΕΣΣ τονιζει ατην ανακοίνωση πως:
Α. Στηρίζει τους Σχολικούς Συμβούλους που δέχονται αβάσιμες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες, καταδικάζει τέτοια φαινόμενα.
Β. Τα καταγγελλόμενα περιλαμβάνουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες κατά των Σχολικών Συμβούλων, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους όπως αυτό ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.
Γ. Οι καταγγελίες δεν προάγουν τη συνεργασία, απαραίτητο όρο, για τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές.
Δ. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, διαχρονικά, εργάζονται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, με μόνο στόχο τη στήριξη του ελληνικού σχολείου, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και την επίτευξη των σκοπών της εκπαίδευσης, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΠΕΣΣ, με αφορμή την παρατηρούμενη τον τελευταίο καιρό περίεργη και συχνή δημοσιοποίηση αβάσιμων καταγγελιών σε βάρος Σχολικών Συμβούλων, επισημαίνει τα εξής:
Τα καταγγελλόμενα περιλαμβάνουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες κατά των Σχολικών Συμβούλων, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους όπως αυτό ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.
Οι καταγγελίες δεν προάγουν τη συνεργασία, απαραίτητο όρο, για τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, διαχρονικά, εργάζονται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, με μόνο στόχο τη στήριξη του ελληνικού σχολείου, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και την επίτευξη των σκοπών της εκπαίδευσης, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα.
Η ΠΕΣΣ στηρίζει τους Σχολικούς Συμβούλους που δέχονται αβάσιμες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες, καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό των συναδέλφων εκπαιδευτικών και την ακύρωση του σημαντικού και πολυσχιδούς έργου των Σχολικών Συμβούλων και θεωρεί ότι η επιδιωκόμενη αποδόμηση του έργου τους, αποδοκιμάζεται από το σύνολο των εκπαιδευτικών.
Τα προβλήματα της εκπαίδευσης μας αγγίζουν όλους.
Η αντιμετώπισή τους απαιτεί ενότητα και συνεργασία και όχι στείρες αντιπαραθέσεις και αστήρικτες καταγγελίες που αποπροσανατολίζουν.
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.

5.731 θέσεις για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

Ξεκίνησε η πληρωμή στους νεοδιόριστους κι αναπληρωτές για τα επιμορφωτικά σεμινάρια στα ΠΕΚ,του έτους 2010

Μετά την αντιμετώπιση των θεσμικών αδυναμιών και νομικών προβλημάτων (έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και αδυναμία συγκρότησης επιτροπής ερευνών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα), το ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ξεκίνησε την εκκαθάριση δαπανών, και ήδη άρχισε η καταβολή της οικονομικής αποζημίωσης στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τα Προγράμματα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης.
Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σχετικά με την καταβολή οικονομικής αποζημίωσης για τα επιμορφωτικά σεμινάρια στα ΠΕΚ της χώρας, του έτους 2010, στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Ο υπουργός για τη χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών

Η διαδικασία έκδοσης της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένων γλωσσών, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερωτήσεις Βουλευτών.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την  απάντηση του υπουργού Παιδείας

Ανακλήθηκε εγκύκλιος για το Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)

Την ανάκληση της με αρ. πρωτ. Φ.6/553/152559/Γ1/24-09-2014 Εγκυκλίου με θέμα «Συμπληρωματικές οδηγίες αναφορικά με το Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)», αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από συνεργασία της Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. και της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ και του Υπουργείου Υγεία.
Επομένως, σύμφωνα με έγγραφο του Διευθυντή Σπουδών ΠΕ του υπ. Παιδείας Κ. Παπαχρήστο, για τις τάξεις Β’ και Γ’ δημοτικού, δεν απαιτείται η προσκόμιση του νέου Α.Δ.Υ.Μ., αλλά θα ισχύσουν, για τη σχολική χρονιά 2014-15, τα παλαιά Ατομικά Δελτία Υγείας, των οποίων η ισχύς είναι τριετής.
Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015, υποχρέωση προσκόμισης Α.Δ.Υ.Μ., έχουν και οι μαθητές που φοιτούν στην Ε΄ τάξη των Δημοτικών σχολείων, λόγω μεταβατικής περιόδου.
Τα ΑΔΥΜ, πέραν του γενικότερου σκοπού, όπως αυτός περιγράφεται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α., αξιοποιούνται και για τα ακόλουθα:
Α. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών Π.Ε. στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής
Β. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών Π.Ε. στους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΊΑΣ», στις λοιπές Σχολικές Αθλητικές και άλλες Δραστηριότητες και Σχολικούς Αγώνες εκτός των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων και Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων.
Από το επόμενο σχολικό έτος 2015-16 θα ισχύει μόνο η K.Y.A. των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας με αρ. πρωτ. Φ.6/304/75662/Γ1/16-5-2014 (ΦΕΚ 1296Β’/21-5-2014, παρ. 4)ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ.

Θέμα: « Κοινή συνάντηση του Δ.Σ. ΔΟΕ - ΟΛΜΕ»

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ

Αθήνα 13/10/2014
Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.  

 Θέμα: « Κοινή συνάντηση του Δ.Σ. ΔΟΕ - ΟΛΜΕ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Οκτώβρη 2014, κοινή συνάντηση των Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ΟΛΜΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης των Ομοσπονδιών για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Τα δυο (2) Δ.Σ. αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συμπόρευσης  όλων των δυνάμεων της εργασίας στην κατεύθυνση της ανατροπής των βάρβαρων αντιμνημονιακών μέτρων Κυβέρνησης, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. αποφάσισε τα παρακάτω:
1.  Κάλεσμα σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να εξαγγείλουν και να συντονίσουν απεργιακό αγώνα με αφετηρία τον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος θα αγκαλιάζει και θα αναδεικνύει τα προβλήματα όλων των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
2. Πραγματοποίηση κοινών συλλαλητηρίων ΔΟΕ - ΟΛΜΕ για τα οξυμμένα προβλήματα της εκπαίδευσης την Πέμπτη 23 Οκτώβρη 2014 σε Αθήνα (6 μ.μ. Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (6 μ.μ. Άγαλμα Βενιζέλου) και στις έδρες των Περιφερειών της χώρας.
Κάλεσμα σε γονείς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με τη συμμετοχή τους να δηλώσουν την αναγκαιότητα ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που απαξιώνουν το Δημόσιο Σχολείο.
3. Κάλεσμα στήριξης προς όλους, της απόφασης ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για απεργία - αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Κανένας εκπαιδευτικός δε συμμετέχει σε διαδικασίες που έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση, το φόβο της απόλυσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, της κατηγοριοποίησης των σχολείων.
4. Συνέχιση του αγώνα ενάντια στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών. Κανένας εκπαιδευτικός να μην απολυθεί.


Τα Δ.Σ.  Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε.

Ο δάσκαλος που δεν άντεχε να βλέπει τους μαθητές του πεινασμένους και έκανε το πιο όμορφο πράγμα

5 συνταγές για γλυκά στο πεντάλεπτο

Συναγερμός για τους παιδόφιλους στην Ελλάδα. 10 παιδιά αποπλανήθηκαν από το διαδικτυακό παιχνίδι «Ντύνω κούκλες»...

Η Περσεφόνη είναι το πρόσωπο που έλειπε από το ψηφιδωτό της Αμφίπολης. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον τάφο ...

Παιδεία: Έρχεται ΑΣΕΠ, αξιολόγηση και Νέο Δημοτικό Σχολείο Διαβάστε περισσότερα: Παιδεία: Έρχεται ΑΣΕΠ, αξιολόγηση και Νέο Δημοτικό Σχολείο

Από 1η Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2015

Την 1η Νοεμβρίου θα ανοίξει η εφαρμογή του taxisnet για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015, ενώ για τον υπολογισμό τους παίζει ρόλο η ημερομηνία ταξινόμησης του οχήματος.
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για το 2015 σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η σελίδα του taxisnetθα είναι διαθέσιμη στο κοινό για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 από την 1η Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 για τα επιβατικά οχήματα που ταξινομήθηκαν στη χώρα μας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 θα διαμορφωθούν και φέτος με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους.

Το κόστος των τελών κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό 2015 έχει ως εξής:

Από 51 κ.εκ. μέχρι 300 κ.εκ. 22 ευρώ

Από 301 κ.εκ. μέχρι 785 κ.εκ. 55 ευρώ

Από 786 κ.εκ. μέχρι 1071 κ.εκ. 120 ευρώ

Από 1071 κ.εκ. μέχρι 1357 κ.εκ. 135 ευρώ

Από 1358 κ.εκ. μέχρι 1548 κ.εκ. 240 ευρώ

Από 1549 κ.εκ. μέχρι 1738 κ.εκ. 265 ευρώ

Από 1739 κ.εκ. μέχρι 1928 κ.εκ. 300 ευρώ

Από 1929 κ.εκ. μέχρι 2357 κ.εκ. 660 ευρώ

Από 2358 κ.εκ. μέχρι 3000 κ.εκ. 880 ευρώ

Από 3001 κ.εκ. μέχρι 4000 κ.εκ. 1100 ευρώ

Από 4001 κ.εκ. και άνω 1320 ευρώ

Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες των επιβατικών οχημάτων που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου του 2010 και μετά, θα κληθούν να πληρώσουντέλη κυκλοφορίας για το 2015 με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) - Τέλη κυκλοφορίας για το 2015 ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0 – 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ

101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ

121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ

141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ

161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ

181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ

201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ

Ανω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ

Αποκαλύφθηκαν τα μυστηριώδη γλυπτά στο Νησί του Πάσχα. Δεν έχουν μόνο τεράστια κεφάλια, αλλά και σώμα μέσα στη γη! ...

Την αρπαγή της Περσεφόνης απεικονίζει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Οι 11 αλλαγές στα σχολεία. Οι αλλαγές σε Α/θμια, Ειδική Αγωγή, αξιολόγηση, Π.Π.Σ….

Παιδεία: Έρχεται ΑΣΕΠ, αξιολόγηση και το Νέο Δημοτικό Σχολείο Σημαντικότερη θεωρείται η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Έντεκα σημαντικές αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση για όλους, από τους μαθητές έως τους εκπαιδευτικούς. H εφημερίδα “Τα Νέα” τις κωδικοποίησαν με βάση τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Σημαντικότερη θεωρείται η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 1. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη έως 15.000 εκπαιδευτικών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι αν δεν εξαιρεθεί η Παιδεία από το 1 προς 10, ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, τον επόμενο χρόνο τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονται. Το θέμα έχει τεθεί ήδη στην ΕΕ και αναμένεται απάντηση. 2. Έναρξη αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μετά τους διευθυντές και τα στελέχη εκπαίδευσης, έρχεται η ώρα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από τις αρχές του ερχόμενου έτους. Πάντως οι Ομοσπονδίες τους αντιδρούν έντονα και επιχειρούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τη διαδικασία. 3. Αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών από το επόμενο έτος. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία δεν θα ξεπεράσουν τις 20.000. Χθες είχαν κατατεθεί 10.170 ενώ ακόμα 2.000 είχαν ζητήσει κωδικό. Σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, όπως λ.χ. στο Δημοκρίτειο Θράκης, φέρεται να έχουν ζητήσει μετεγγραφή έως και 80% των πρωτοετών. Δεδομένου ότι αναμένεται συνωστισμός στα κεντρικά ιδρύματα, ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να αλλάξει τον νόμο για το επόμενο έτος. 4. Ένταξη της Πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για όσους υποψηφίους θέλουν να εισαχθούν στις Σχολές Πληροφορικής Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Προσθήκη μίας ώρας γυμναστικής στην Γ’ Λυκείου. 5. Έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων και για τη Β’ Λυκείου. Αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο δημοσιοποίηση των θεμάτων του πρώτου τετραμήνου και μέσα στον Νοέμβριο να αναρτηθεί όλη η ύλη. 6. Επέκταση του θεσμού των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων. Στόχος είναι να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της εκπαίδευσης τα επόμενα χρόνια. “Τα πρότυπα – πειραματικά σχολεία, μαζί με τα μουσικά και τα καλλιτεχνικά αποτελούν μια άλλης μορφής αναβαθμισμένη Παιδεία”, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Το ζήτημα βέβαια είναι αν θα υπάρχουν και κονδύλια… 7. Εφαρμογή του Κοινωνικού Σχολείου, με δράσεις ενημέρωσης των μαθητών και γονέων για πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην υγεία, στην άθληση, στα ναρκωτικά, στη σεξουαλική αγωγή, στον ρατσισμό, στη βία κ.λπ. 8. Μεγάλη δομική αλλαγή στα προγράμματα των δημοτικών σχολείων, με βασικό στόχο τον περιορισμό της ύλης και των μαθημάτων και περισσότερη δημιουργική απασχόληση από το ερχόμενο έτος. Για το ζήτημα αυτό -η μεταρρύθμιση την οποία επιθυμεί πολύ ο Ανδρέας Λοβέρδος- θα συγκληθούν μέσα στον μήνα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Συμβούλιο πρώην Υπουργών Παιδείας για να κατατεθούν προτάσεις. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, ώστε τον Ιανουάριο να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. 9. Νέος νόμος για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Σε 60 ημέρες θα αρχίσει διαβούλευση. 10. Νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή. Αναμένεται τον επόμενο μήνα, ήδη όμως έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις κυρίως από γονείς παιδιών του αυτιστικού φάσματος. 11. Αμεσο λουκέτο σε όσα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερα. Ήδη, ως γνωστόν, έκλεισε το ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Οι σπουδαστές όσων επιχειρήσεων σταματήσουν να λειτουργούν μελετάται να διοχετευθούν σε δημόσια ΙΕΚ.

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ: Τα Εξεταστικά Κέντρα και το πρόγραμμα εξετάσεων

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο πίνακας με τα εξεταστικά κέντρου του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Νοεμβρίου 2014 και η κατανομή των υποψηφίων σ’ αυτά.
  Το Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2014 οι υποψήφιοι θα εξετασθούν όλες οι ενότητες του διαβαθμισμένου επιπέδου Β (Β1&Β2) στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.
Την Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2014 θα εξετασθούν όλες οι ενότητες του διαβαθμισμένου επιπέδου Γ (Γ1&Γ2) στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική καθώς και όλες οι ενότητες του επιπέδου Γ1 στην Τουρκική γλώσσα.

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Αγωγής Σταδιοδρομίας

Εγκύκλιο για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Αγωγής Σταδιοδρομίας (ΑΣ), Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΘ), ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ και eTwinning στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το τρέχον σχολικό έτος εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.Για να ανοίξετε την εγκύκλιο πατήστε εδώ

Τήρηση νομοθεσίας για τις σχολικές εκδρομές ζητά από τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας

Τροπολογία για το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών στη Βουλή

Προσλήψεις 166 αναπληρωτών νηπιαγωγών ειδικής αγωγής (ΠΕ60.50)

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 166 εκπαιδευτικοί ΠΕ60.50 για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στην παράλληλη στήριξη - συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 16 έως και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Ο Α. Λοβέρδος «κόβει» παράταξη από τις εκλογές των εκπαιδευτικών για τους αιρετούς

ΣΟΚ! Αποσύρεται ακόμα ένα παιδικό εμβόλιο λόγω σκουριασμένων συριγγών! Δείτε ποιο σε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ δείχνουν ΕΞΑΡΣΗ της παιδοφιλίας και των αυτοκτονιών στην Ελλάδα

Αμφίπολη: Δίνει άμεσα απαντήσεις το ψηφιδωτό

Ανακαλούνται αλλαντικά από τον ΕΦΕΤ

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Τα πρόσωπα που θα μελετήσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Δείτε τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσετε για το 2015

Kατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ-Αιτήσεις από 1 έως 15 Νοεμβρίου

Τι είπε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε εάν οι αλλαγές στο Δημοτικό γίνονται για να μειωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών

«Θέλετε να το χαλάσουμε από την αρχή. Δεν θέλω να το χαλάσουμε από την αρχή. Μπορείτε άνετα να το χαλάτε. Δεν τελείωσα. Μπορείτε να το χαλάσετε εσείς. Εμείς δεν θέλουμε να το χαλάσουμε. Εάν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ να πυροβολήσουμε ανθρώπους, κάνετε λάθος και σας έχουμε διαψεύσει από την πρώτη στιγμή ως προς αυτό».
Έτσι απάντησε σε έντονο ύφος και υψηλό τόνο φωνής ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος όταν στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ρωτήθηκε από εκπαιδευτικό συντάκτη «Μήπως οι αλλαγές, όπως λένε ορισμένοι, θα γίνουν για να μειωθούν θέσεις των εκπαιδευτικών;», και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Όταν παρέλαβα το υπουργείο, απευθύνθηκα στους εκπαιδευτικούς, τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς και τους είπα να μην μας φοβούνται. Ήρθαμε για καλό. Δεν ήρθαμε για κακό. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται μέσω κρίσης και οι θεσμοί του κοινωνικού κράτους πλήττονται πρώτοι. Παιδεία, υγεία, μεταφορές, κοινωνικές δράσεις της διοίκησης. Αυτοί οι θεσμοί πλήττονται πρώτοι από την οικονομική κρίση και εμείς είχαμε θεσμούς ακμής. Και τώρα ζούμε τις τελευταίες στιγμές της παρακμής γιατί φεύγουμε. Από την κρίση περνάμε στην ανάπτυξη και φεύγουμε και από το μνημόνιο.
Β. Όπως και ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισαν στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Άρα είναι μια δομική αλλαγή για καλό όλων. Πάνω απ’ όλα των παιδιών. Πάνω απ’ όλα της Ελλάδας. Αλλά και των εκπαιδευτικών. Οπωσδήποτε και των εκπαιδευτικών.
Γ. Και επειδή όπως σας είπα συζητάμε κάθε εβδομάδα με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, τις σκέψεις μας θα τις πούμε, θα τις κουβεντιάσουμε και σε αυτό το συνδικαλιστικό επίπεδο. Αλλά όλοι αυτοί, όπως και τα κόμματα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.
Δ. Συνεπώς θα παραπληροφορηθεί από κακεντρεχείς και άσχετους και στημένους και όλοι θα έχουν μια οριζόντια και έγκυρη ενημέρωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορούμε να δώσουμε κάποια στοιχεία για το δημοτικό, δηλαδή ποιες αλλαγές σκέφτεστε να γίνουν; Γιατί οι γονείς έχουν αρχίσει ήδη και ρωτάνε τι περιμένουν για τα παιδιά τους του χρόνου με τη νέα σχολική χρονιά τι θα γίνει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν είχε γίνει η διαβούλευση, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο σε εμένα να πω πού καταλήγει ο διάλογος και τι από αυτά που προτείνουμε έγιναν αποδεκτά, ή τι δεν έγινε αποδεκτό. Δεν θέλω να προλάβω το διάλογο. Συνεργάτες μου σε συνεργασία με εμένα, η κυρία Σφαέλου που είναι εδώ, έχει ήδη ετοιμάσει την εισήγησή μου προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Και δεν θέλω να προλάβω την εισήγηση. Δηλαδή την πληροφόρηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και γι’ αυτό περιορίζομαι. Δεν θα πω.
Η συνεδρίαση θα γίνει τον Οκτώβριο.
Ενημερώθηκα ότι έχει καιρό να συνεδριάσει.
Μάλιστα μου λένε ότι έχει και δυο χρόνια. Δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια.
Εγώ ξέρω όμως ότι τον Οκτώβριο θα συνεδριάσει. Θα συνεδριάσει σε ολομέλεια και αμέσως η ολομέλεια θα προγραμματίσει τη συνεδρίαση του ενός τμήματός του γιατί έχει τρία τμήματα, που σχετίζεται με την εκπαίδευση στην οποία στοχεύουμε να κάνουμε αλλαγές.
Περιορίστηκα σήμερα να πω το σύνθημά μας, τη γενική μας θεώρηση.
Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, γιατί άλλο είναι η πληροφόρηση και άλλο είναι η γνώση.
Εμείς σας είπαμε πει εδώ ότι έχουμε ένα τρίπτυχο. Κατά σύμπτωση είμαι και εκπαιδευτικός.
Γνώση, μόρφωση, παιδεία.
Είναι μια σειρά αυτή που σχετίζεται με τα εκπαιδευτικά συστήματα.
Δεν την ακολουθούμε.
Στο ενδιαφέρον σας κατ΄ αρχάς σε ένα ποσοστό 99,9% είναι θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και όχι την παιδεία. Εμείς όμως είμαστε Υπουργείο Παιδείας.
Η οπτική μας είναι λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη ποσότητα πληροφοριών, υπό την έννοια αυτή λιγότερη ύλη και περισσότερη παιδεία.

Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλά -σε σχέση με πέρυσι επίπεδα- καθώς δεν ξεπερνά τις τιμές των 1,04 - 1,05 ευρώ το λίτρο. Αιτία είναι η μείωση του φόρου αλλά και η διεθνής πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έφερε καλά νέα για τους καταναλωτές. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άγγιζε το 1,28 ευρώ! Κι όμως παρά τις φετινές χαμηλές τιμές, πρατηριούχοι στα Γιάννενα αναφέρουν ότι προς το παρόν η ζήτηση είναι περιορισμένη, μιας και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει εξανεμίσει τα οικονομικά των νοικοκυριών στην περιοχή. Όμως η περιορισμένη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης την περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τη θέρμανση τους και γι' αυτό παρατηρήθηκε τεράστια ζήτηση σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, με τα ξύλα να κατέχουν τα πρωτεία. Για δύσκολη χρονιά κάνουν λόγο οι πρατηριούχοι των Ιωαννίνων οι οποίοι βλέπουν δυσοίωνα την κίνηση του πετρελαίου θέρμανσης το φετινό χειμώνα. Την ίδια ώρα οι πρατηριούχοι της περιοχής έχουν να
αντιμετωπίσουν και το βραχνά της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια τους. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζήτησε παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια της περιφέρειας, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης.

Ποιες είναι οι τροφές που μας προσφέρουν πλούσια θρεπτικά συστατικά;

Έρευνα ΣΟΚ για τους εθελοντές που θα ταξιδέψουν στον Άρη! Γιατί θα πεθάνουν σε 68 ημέρες!

Οι θαρραλέοι πρωτοπόροι που δηλώνουν πρόθυμοι να φύγουν για πάντα από τη Γη και να εγκατασταθούν στον Άρη, όπως προβλέπει το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας Mars One, θα αρχίσουν να πεθαίνουν μετά από 68 ημέρες, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πέντε φοιτητές αεροναυπηγικής του περίφημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα της αποστολής αυτής η οποία θα μεταδίδεται και από την τηλεόραση. Στόχος της Mars One είναι να στείλει μέχρι το 2024 τέσσερις εθελοντές στον Άρη, μετά από ταξίδι επτά μηνών. Δεν προβλέπεται όμως να επιστρέψουν ποτέ στη Γη. Ο θάνατος του πρώτου από τους εθελοντές "θα σημειωθεί περίπου έπειτα από 68 ημέρες, από ασφυξία" γράφουν οι φοιτητές στην 35σελίδη μελέτη τους όπου αναλύουν με γραφήματα και μαθηματικούς τύπους τις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου και τροφίμων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που θα διαθέτουν οι πρωτοπόροι.
Τα φυτά που θα έχουν μαζί τους οι εθελοντές θα παράγουν υπερβολικά πολύ οξυγόνο και ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα επιτρέπει την "εξισορρόπηση" της ατμόσφαιρας, σημειώνεται στη μελέτη. Επιπροσθέτως, οι άποικοι θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις αποστολές ανταλλακτικών ενώ το κόστος, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξάνεται διαρκώς αφού η εταιρεία υπολογίζει να στείλει και άλλους εθελοντές στο μέλλον.
Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Mars One, ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ, αντέδρασε αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές χρησιμοποίησαν "ανεπαρκή δεδομένα". Παραδέχτηκε όμως ότι το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι όντως ένα πρόβλημα. "Έχουν δίκιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε όλα σε λειτουργική κατάσταση", τόνισε. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από 140 χώρες έχουν δηλώσει εθελοντές για τον Άρη, παρά τις πολλές επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί για το σχέδιο αυτό.

ΠΟΥ: Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα ενδεχεται να κηρύξει σε Σενεγάλη και Νιγηρία

Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία ενδέχεται να κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εφόσον δεν παρουσιαστεί κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αφού επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα στις χώρες αυτές τις τελευταίες 42 ημέρες, το μέγιστο διάστημα επώασης του ιού Έμπολα.
«Εφόσον συνεχιστούν οι εφαρμοζόμενοι έλεγχοι για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και εάν δεν εντοπιστεί κανένα νέο κρούσμα» ο ΠΟΥ θα κηρύξει το τέλος της επιδημίας στη Σενεγάλη την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου και το ίδιο θα γίνει τρεις ημέρες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου, και για τη Νιγηρία.
Ο ΠΟΥ έχει χωρίσει σε δύο ομάδες τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα. Η πρώτη ομάδα συγκροτείται από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα και νεκροί και η δεύτερη περιλαμβάνει τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.
Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα και οκτώ θάνατοι, ενώ στη Σενεγάλη εντοπίστηκε μόνο ένας ασθενής, ο οποίος έχει ήδη αναρρώσει.

Ποιος λείπει από το ψηφιδωτό της Αμφίπολης; Το σενάριο του τυμβωρύχου που απέσπασε το πρόσωπο για να το πουλήσει...

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Το τελικό σχέδιο για το "ενιαίο μοντέλο" συντάξεων. Στα 360 ευρώ για όλους

"Κλείδωσαν" οι συντάξεις που θα καταβάλλουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου και για τα επόμενα επτά χρόνια. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για τη νέα χρονιά ενώ στο ποσό αυτό θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης.
Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη βασική σύνταξη, σύμφωνα με το Έθνος, περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:
* Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι κοινός στο δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα υπάρξει ένα ενιαίο "μοντέλο"
* Τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με ένα "μικτό" σύστημα. Για τα χρόνια μέχρι το τέλος του 2010 ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, δηλαδή το κάθε ταμείο εφαρμόζει το δικό του σύστημα. Τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαβεβαιώσει πως δεν τίθεται θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις και αυξήσεων στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Παράλληλα, επισημαίνει πως για το 2015 η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και το ποσό αυτό σταδιακά θα αυξάνεται.
Πώς υπολογίζεται η βασική σύνταξη
Το ποσό της βασική σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Η πρώτη εφαρμογή ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2016, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για παράδειγμα για το 2016, με πρόβλεψη για μεταβολή του ΑΕΠ κατά 2,9% και του δείκτη τιμών κατά 0,3%μ ο συντελεστής είναι: δ=50% (ΑΕΠ+ΔΤΚ)=50% (2,9+0,3)=1,6% μεγαλύτερο του ΔΤΚ=0,3%
Επειδή ο Δείκτης Τιμών είναι άνω φράγμα για την αύξηση, η βασική σύνταξη θα είναι ίση με 360Χ(1+0,3%)=361,08 ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το 2017, η βασική σύνταξη θα είναι 361,16 ευρώ, το 2018 364 ευρώ, το 2019 368,19 ευρώ, το 2020 371,20 ευρώ και το 2021 375 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Κυρίως επηρεάζονται όσοι είναι κάτω των 50 ετών και θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά το 2020. Όσοι θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια θα έχουν οριακές μεταβολές στα ποσά της σύνταξης.

Εντυπωσιακό άρμα που οδηγούν δυο λευκά άλογα και ένας γενειοφόρος βρέθηκε στην Αμφίπολη. Εντυπωσιακό ψηφιδωτό εύρημα ...

Ειδική Αγωγή: Λίγες και με καθυστέρηση οι προσλήψεις αναπληρωτών για την Παράλληλη στήριξη του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                 
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287                                        
e-mail:paligiannis@hotmail.gr                                           Αθήνα, 13/10/2014
 
Ειδική Αγωγή
για την Παράλληλη στήριξη
 
     Στην Ελλάδα του 2014 η Πολιτεία θα έπρεπε να ανταποκρίνεται, με βάση το Σύνταγμα, στο αξίωμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή τους. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
     Δυστυχώς, η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν και η παράλληλη στήριξη να μην έχει ακόμα στελεχωθεί.
     Με βάση τη λογική, σήμερα 13-10-2014, θα έπρεπε όλα τα σχολεία Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και όλες οι υπόλοιπες δομές να έχουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.
     Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν πως σχολεία και θεσμοί μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς.
     Είναι να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν να μεταθέτουν την πρόσληψη εκπαιδευτικών για την Παράλληλη Στήριξη για μετά τις 24/10. Μπορεί βεβαίως να εξοικονομήσουν κάποιες επιπλέον προσλήψεις, αλλά είναι δυνατό να θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό σκοπιμοτήτων και να πραγματοποιούνται οι προσλήψεις δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους;
     Τα προβλήματα δεν επιλύονται με υπουργικά λόγια κι ευχολόγια. Χρειάζονται πιστώσεις για προσλήψεις και, δυστυχώς, είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό και με βάση πληροφορίες μου, οι προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη δεν θα ξεπεράσουν τις 1.200, οι μισές από πέρυσι, ενώ οι ανάγκες είναι τριπλάσιες.
     Πιστεύω πως άμεσα, έπρεπε χθες, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης.
     Η Ειδική Αγωγή είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα της εκπαίδευσης και θα έπρεπε να διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, σύγχρονο εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό, κατάλληλα βιβλία και το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
     Είναι ευκαιρία, αν τελικά πραγματοποιηθεί ο εξαγγελθείς διάλογος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής. Εξυπακούεται πως αυτή πρέπει να συνδυαστεί με μόνιμους διορισμούς για να λήξει και η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών. 
 
Πάντα στη διάθεσή σας
 

 Παληγιάννης Βασίλειος

Τα πρόσωπα που θα μελετήσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Συνέντευξη «εφ όλης της ύλης» του Α. Λοβέρδου στους εκπαιδευτικούς συντάκτες

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα παραχωρήσει αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου, «εφ όλης της ύλης» του Α. Λοβέρδου στους εκπαιδευτικούς συντάκτες. Το esos θα είναι εκεί να σας μεταφέρει με ρεπορτάζ όλες τις ειδήσεις και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ: Να μη χορηγείται επάρκεια διδασκαλίας στους κατόχους Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας

Διευκρινιστικό μήνυμα για το Myschool

Αξιότιμοι Διευθυντές, Καθώς έχουν παρατηρηθεί παρερμηνείες, όσον αφορά στη δήλωση της ώρας αποχώρησης στα Ολοήμερα Τμήματα, σας διευκρινίζουμε:
Τα Σχολεία των οποίων, το Ολοήμερο Πρόγραμμα ξεκινά στις 14:00 (πχ ΕΑΕΠ) δεν πρέπει να ορίσουν ώρα αποχώρησης «14:00» για έναν Μαθητή που αποχωρεί αυτή την ώρα.
Η σωστή επιλογή είναι «Δεν παρακολουθεί».
Οι ώρες αποχώρησης αφορούν αποκλειστικά στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Παρακαλούνται οι Διευθυντές όπως προβούν στις απαραίτητες αλλαγές, καθώς αποτυπώνεται λανθασμένα το Μαθητικό Δυναμικό των Ολοήμερων Τμημάτων.
Με εκτίμηση,
Ε.Μπίτσικας Ομάδα Υποστήριξης myschool

Ο υπουργός για την αύξηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών λόγω εσφαλμένης ερμηνείας του νόμου

15-20.000 οι φοιτητές που θα μετεγγραφούν-5538 αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή

Μέχρι την Παρασκευή, μέσα σε δύο ημέρες δηλαδή αίτηση για μετεγγραφή έκαναν 5538 πρωτοετείς φοιτητές , ενώ μπήκαν στο σύστημα κι έλαβαν κωδικό 10432.
Τα στοιχεία αυτά τα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ενώ έκανε την εξής εκτίμηση: «Η προθεσμία είναι την άλλη Πέμπτη, αν πάρουμε το 5 χιλιάδες ως δεδομένο των δύο ημερών και καταλάβουμε ότι έχουμε κι άλλες τέσσερις, πηγαίνουμε στις 20 χιλιάδες, αν και μου λένε ότι τις τελευταίες 1,5-2 μέρες ο ρυθμός θα ανακοπεί. Κάτι κοντά στο 15 χιλιάδες το καταφέρνουμε, κάτι πάνω από εκεί θέτει θέμα».
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο» με τις δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Βάλια Πετούρη, υπογράμμισε επίσης τα εξής:
Α. Εμείς πάμε σε μία έντιμη εφαρμογή, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί, πραγματικά είναι το πιο καίριο ερώτημα, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί θέλουμε να είναι ο συντομότερος δυνατός, αλλά μέχρι τώρα με 1000 μετεγγραφές, 1200, κάνανε μέχρι τον Φεβρουάριο, Ιανουάριο για να τις απαντήσουν, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Β. Με αυτό το κύμα των 15 χιλιάδων εμείς θέλουμε να τελειώνουμε τώρα, γι΄ αυτό στο Υπουργείο Παιδείας κάνουμε την αίτηση, όσοι δεν το ξέρουν να το μάθουν τώρα, στο Υπουργείο Παιδείας κάνουν την αίτηση και το Υπουργείο Παιδείας ταξινομεί και διοχετεύει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για να πάρει γρήγορες απαντήσεις.
Γ. Θα κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά η στατιστική τι λέει; Η δύναμη των γεγονότων. Αφού με τον πολύ μικρότερο αριθμό τελειώνανε Γενάρη, ίσως εμείς χρειαστούμε αυτό το χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πάμε πάρα πολύ συντομότερα.

Θα επανεξεταστεί η μοριοδότηση των σχολείων όταν επέλθουν αλλαγές στα κριτήρια

Ανακοινώσεις ΔΟΕ

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων στις 8-10-2014