Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα για τις άδειες που χορηγεί ο Διευθυντής - Προϊστάμενος Σχολικών Μονάδων

"Δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση με την οποία εκχωρείται στο Διευθυντή - Προϊστάμενο Σχολικής Μονάδας η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών που προβλέπονται στα άρθρα 48, 50, 53 (παρ. 6 & 7),54 και 60 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/07, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα αναφερόμαστε στο περιεχόμενο των εν λόγω διατάξεων με την επισήμανση ότι η χορήγηση των αδειών αυτών προϋποθέτει γνώση του υπηρεσιακού φακέλου του εκπαιδευτικού και ως εκ τούτου απαιτείται έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για την υλοποίηση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης..."
Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το εξασέλιδο αρχείο

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"

Τι ισχύει για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο

Έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους απέστειλε ο Διευθυντής Σπουδών Κώστα Παπαχρήστος, με το οποίο τους ενημερώνει τι ισχύει για τη διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Για να ανοίξετε το έγγραφο πατήστε εδώ

Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν σήμερα 10-10-2014

Ημερίδα στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβάλλοντος

Πηγαίνετε όπου μπήκατε και από του χρόνου μετεγγραφές

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας :Το 2020 η «κατάθλιψη» θα είναι η 2η αιτία «αναπηρίας» σε όλον τον κόσμο

Όλοι οι υποψήφιοι για το ΚΥΣΠΕ

Ανατροπές στη μισθοδοσία των αναπληρωτών

Τελικά δεν πρόλαβε το ΕΣΠΑ να πληρώσει τους αναπληρωτές για σήμερα Παρασκευή, όμως αρχικά είχαμε γράψει (τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), πρόλαβε όμως ο κρατικός προϋπολογισμός…

            Έτσι σήμερα 10 Οκτώβρη πληρώνονται οι αναπληρωτές του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα πριν λίγο μας ενημέρωσε συνάδελφος αναπληρώτρια που υπηρετεί στο Ηράκλειο (α΄ φάση): «Προ ολίγου μου ήρθε μήνυμα στο email μου για κατάθεση μισθοδοσίας από την τράπεζα».

            Για τους συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ οι μισθοδοσίες περιμένουν καθημερινά. Και αν δεν έλθει κάτι σήμερα, τα καλά νέα θα φτάσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας!

Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας

Πως θα γίνει η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων

“Το υπουργείο Παιδείας επανεξετάζει τη μοριοδότηση των σχολείων της επικράτειας όταν επέλθουν αλλαγές στα ανωτέρω κριτήρια”. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας μετά από ερώτηση σχετικά με την αναμοριοδότηση του Γυμνασίου Αλοννήσου. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι κατηγορίες μοριοδότησης των σχολείων είναι 12 και η κατάταξη των σχολείων σε αυτές πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και τις εισηγήσεις των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων οι οποίες διαμορφώνονται σε συνεργασία με τα αρμόδια πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με βάση τα παρακάτω κριτήρια: 
1.       Τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων 
2.       Τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών 
3.       Την οργανικότητα 
4.       Την απόσταση από την έδρα του Νομού 
5.       Τις συγκοινωνιακές συνθήκες 
6.       Το υψόμετρο 
Καλόγηρος Βασίλειος NEWS.GR 

Ολοκληρώνεται την Τετάρτη η επιμόρφωση στην αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης

Ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα η Β φάση επιμόρφωσης στην αξιολόγηση που αφορά μόνο τα στελέχη που ανέλαβαν καθήκοντα μετά τη 1η Ιουλίου καθώς όσων δεν επιμορφώθηκαν για άλλους λόγους.
Η έγγραφη εντολή του υφυπουργού Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλου είναι η επιμόρφωση στην αξιολόγηση των στελεχών να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναλάβουν αξιολογικό έργο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Τι ισχύει για τις άδειες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Συμβουλές για σωστό διάβασμα δευτερευόντων μαθημάτων

Νέο λάθος με τον ΕΝΦΙΑ - Τον πληρώσατε αλλά τον χρωστάτε!

Δείτε ποιες άδειες θα δίνουν οι Δντες σχολείων και οι προϊστάμενοι

Αυτά είναι τα 15 γλυκά που μπορείτε να «τσακίζετε» χωρίς να παίρνετε κιλά

Δείτε τη λίστα με τα γλυκά, που βοηθούν στη δίαιτα, πάντα όμως, σε μικρές ποσότητες:

Γλυκά του κουταλιού
Λουκούμια
Σορμπέ Φρούτων
Γρανίτες
Παστέλι
Κέικ χωρίς γλουτένη
Ρυζόγαλο
Πανακότα light
Μαύρη Σοκολάτα
Muffin με λεμόνι
Μακαρόν
Χαλβάς
Ζελέ φρούτων
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 1 κ.σ. μέλι
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με κομματάκια από 1 φρούτο

Αλλάζουν τα πάντα στα δημοτικά σχολεία

Υπουργείο Παιδείας "Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών"

09-10-14 Πρόσληψη 242 προσωρινών αναπληρωτών με μειωμένο ωράριο κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ04.01.50, ΠΕ04.02.50, ΠΕ04.04.50, ΠΕ04.05.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
09-10-14 Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη των Ολοήμερων Σχολείων (Β) – ΑΠ 1, ΑΠ 2, ΑΠ3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013 για το διδακτικό
09-10-14 Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Aφιέρωμα του CΝΝ στο ναυάγιο των Αντικυθήρων: Η ανακάλυψη που τάραξε τον αρχαιολογικό κόσμο. «Περιμένουμε εύρημα, όπως ο Έφηβος», λέει η επικεφαλής αρχαιολόγος (βίντεο) ...

Ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου. Έτσι έβλεπαν τον κόσμο το 600 π.Χ, με κέντρο του σύμπαντος τη Βαβυλωνία ...

Τον θαυμασμό των χρηστών του διαδικτύου προκαλεί η αναπαράσταση σε 3D του Λευκού Πύργου.

Κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει ψηφιακά αρχεία του υπολογιστή

Προειδοποίηση στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών απευθύνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την εμφάνιση στη χώρα μας του κακόβολου λογισμικού «Crypto-Wall».
Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρημάτων ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των χρηστών.
Το συγκεκριμένο λογισμικό που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.
Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνεται – μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί - κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κάνει τις παρακάτω συστάσεις:
- οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.
- συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
- να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ.
- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,
- να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.
Για τέτοιου είδους περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στο: 210-6476464
• Στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Ολοκλήρωση του Ε-65 απαιτούν οι Θεσσαλοί βουλευτές!

Κοινό μέτωπο για τη σύνδεση του άξονα Ε-65 με την Εγνατία Οδό δημιουργούν οι Θεσσαλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα κατέθεσαν κοινή ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με θέμα την ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού έργου.
Όπως σημειώνουν το έργο αφορά τρεις Περιφέρειες Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, αίρει ενδοπεριφερειακές ανισότητες και προσδίδει προστιθέμενη αξία σε βασικούς παραγωγικούς τομείς όπως ο αγροτικός τομέας και ο τομέας του τουρισμού.
Παρά ταύτα επτά μήνες μετά, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν έχει εκδώσει τη σχετική Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4219/2013 και το προσάρτημα 2 της σχετικής σύμβασης, ακυρώνοντας ουσιαστικά το Έργο, που από ένα ολοκληρωμένο κάθετο άξονα σύνδεσης της ΠΑΘΕ και της Εγνατία Οδού 175 χιλιομέτρων, απομειώνεται σε έναν δρόμο 78 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από το πουθενά και καταλήγει στο πουθενά.
Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή συνολικά 175 χιλιομέτρων επιμερισμένων σε τέσσερα τμήματα εκ των οποίων το ένα είναι υπό κατασκευή και τα τρία είναι χαρακτηρισμένα «αναβαλλόμενα». Συγκεκριμένα :
• Α' τμήμα Η/Κ ΠΑΘΕ – Α/Κ Ξυνιάδας μήκους 32,27 χλμ. Αναβαλλόμενο,
• Β' τμήμα Α/Κ Ξυνιάδας – Α/Κ Τρικάλων, μήκους 78,67 χλμ. Υπό κατασκευή
• Γ' τμήμα Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Γρεβενών μήκους 32,47 χλμ Αναβαλλόμενο
• Δ' τμήμα Α/Κ Γρεβενών – Α/Κ Εγνατίας μήκους 30,61 χλμ Αναβαλλόμενο
Η άμεση συνέχιση του έργου με την κατασκευή των αναβαλλόμενων τμημάτων, εκτός του ότι είναι σύννομη και συμφέρουσα για το Δημόσιο, εφόσον η απώλεια εσόδων προσεγγίζει τα 500 εκ. Ευρώ, επιτυγχάνει τον συμβατικό στόχο ολοκλήρωσης του έργου έως το 2016 και διασφαλίζει την μη απόλυση 1.500 υφισταμένων εργαζομένων στο υπό κατασκευή Τμήμα που ολοκληρώνεται εντός του 2014.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο υπουργός
Προτίθεστε να εφαρμόσετε το Ν. 4219/2013 εκδίδοντας την σχετική Υπουργική Απόφαση και εν γένει την εφαρμογή των υποχρεώσεων του Δημοσίου για την απρόσκοπτη κατασκευή, ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας έως το 2016 με στόχο και την συμβολή σας στην άρση των εμποδίων ανάπτυξης και εξόδου από την ύφεση των περιοχών, όπως η Θεσσαλία, και των κλάδων, όπως ο αγροτικός, από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του;

Ποιοί και πως εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ευνοϊκή νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα ασκεί πιέσεις για την ένταξη στις ρύθμισεις.
Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για λύση «πακέτο» όσον αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης.
Αυτή, πέρα από τον μεγάλο αριθμό δόσεων για τη διευκόλυνση 2,5 εκατ. οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Το ζήτημα εξετάστηκε αργά χθες το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης.
Σύμφωνα με το Εθνος, η τρόικα ζήτησε να είναι πιο αυστηροί οι όροι και τα κριτήρια εισόδου ώστε να γίνει «πιο συνεπής η νέα ρύθμιση» και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν έτοιμη τη ρύθμιση και επείγονται να τη θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ανακοπεί η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 90 δισ. ευρώ. Άλλωστε εν αναμονή της νέας ρύθμισης καταγράφεται μία άτυπη στάση πληρωμών. Μέχρι στιγμής η τρόικα έχει εκφράσει διαφωνίες αλλά όπως έλεγε το βράδυ κυβερνητική πηγή δεν θα εκπλαγούν αν δουν να προχωράμε στην υλοποίηση της ρύθμισης.
Τι αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση
Το τελικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει:
-Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ
-Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ
-Μείωση του επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως
Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:
- 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
- 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
- 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
- 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
- 70%εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
- 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
-Καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα ταμεία και μάλιστα χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις.
-Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε ως τα τέλη Ιουλίου είτε ως τα τέλη Αυγούστου, ανάλογα και με τον χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης.
-Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που ήδη "τρέχουν" και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
-Στην περίπτωση καθυστέρησης της δόσης αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
-Η υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται με μία απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.

Σίδηρος: ποιες τροφές τον προσφέρουν, ποιες βοηθούν στην απορρόφηση

Ο σίδηρος, απαραίτητο συστάτικο για τη σωστή και καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού περιλαμβάνεται σε πάρα πολλές τροφές. Ας τις ανακαλύψουμε!
ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • της Ελένης Νικολάου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)
Ο σίδηρος περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη και στη μυοσφαιρίνη. Εκείνος της αιμοσφαιρίνης συμμετέχει στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους άλλους ιστούς, ενώ αυτός που περιέχεται στην μυοσφαιρίνη, μεταφέρει οξυγόνο από το αίμα και αποθηκεύει στους μύες. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ο σίδηρος στην απλή του μορφή και αυτός που αποθηκεύεται με τη μορφή φερριτίνης. Η εκτίμηση της φερριτίνης είναι σημαντική για τη διάγνωση της αναιμίας που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) αποτελεί την πλέον συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια, που επηρεάζει κυρίως βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Στα πρώτα στάδια έλλειψης σιδήρου παρατηρούνται αδυναμία, κόπωση, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, ενώ σοβαρή έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία, μειωμένη απόδοση σε αερόβιες δραστηριότητες, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, γνωσιακή και διανοητική δυσλειτουργία, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα στην κύηση.
Παρακάτω θα αναφερθούμε σε φαγητά - τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας!
1. Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο: σπλήνα αρνιού, συκώτι πάπιας και χήνας, χτένια, χαβιάρι, σουπιές, πιπεριές, συκώτι αρνιού, χταπόδι, συκώτι κοτόπουλου, στρείδια, μύδια, συκώτι μοσχαρίσιο, χοιρινό, μοσχάρι, κατσίκι, φασόλια ξερά, σπανάκι, φακές, γαρίδες, κιμάς μοσχαρίσιος, γαλοπούλα, κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια, τόνος. Επομένως, μπορείτε να επιλέξετε μέσα στην εβδομάδα να καταναλώσετε κάποια από τα φαγητά αυτά ως το κυρίως σας γεύμα (προτιμήστε τα ψητά ή βραστά με λίγο ελαιόλαδο).
2. Συνδυάστε τις τροφές υψηλότερης απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό (κρέας, πουλερικά και ψάρια προσφέρουν ποσοστό απορρόφησης σιδήρου 20-25%) με τροφές χαμηλότερης απορρόφησης (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί προσφέρουν 3-8% ποσοστό απορρόφησης), έτσι ώστε η απορρόφηση του σιδήρου σε διατροφή με τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης να φτάνει το 10%.
3. Συνδυάστε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με:
• Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκαλιού, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, πεπόνι, χόρτα, σπανάκι, μαρούλι κλπ. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Όταν, λοιπόν, τρώτε μπριζόλα, νοστιμίστε τη με λεμόνι. Στη σαλάτα επιλέγετε λαχανικά από τα παραπάνω.
• Λευκό κρασί: Το μηλικό οξύ που περιέχει αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου. Μπορείτε να συνοδέψετε το γεύμα σας με 1 ποτηράκι λευκό κρασί!
4. Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:
• Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
• Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.
• Τον κρόκο του αυγού γιατί περιέχει μία ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.
• Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
5. Προτιμήστε τα εξής φρούτα, που είναι πλούσια σε σίδηρο: αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ξηρές σταφίδες, σύκα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε στα ενδιάμεσα γεύματα ή να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας.
6. Βάλτε ντομάτα λιαστή στις σαλάτες.
7. Βάλτε αποξηραμένα βότανα στα φαγητά, όπως θυμάρι, μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, μαύρο πιπέρι, μαντζουράνα, άνηθος, δενδρολίβανο! Με αυτό τον τρόπο δίνετε γεύση στο φαγητό σας και αυξάνετε την απορρόφηση του σιδήρου.
8. Πιείτε κακάο (σε σκόνη, χωρίς γάλα) για ρόφημα και αποφύγετε να προσθέσετε ζάχαρη, για να μην αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων. Προτιμήστε το γλυκό της εβδομάδας να είναι μαύρη σοκολάτα.
9. Επιλέξτε τους εξής ξηρούς καρπούς, που είναι πλούσιοι σε σίδηρο: πασατέμπος, κουκουνάρι, ηλιόσπορους, κάσιους φιστίκια, αμύγδαλα και καρύδια. Μπορείτε να τους καταναλώσετε στα ενδιάμεσα γεύματα ή να τους προσθέσετε στη σαλάτα.
10. Προσθέστε στη σαλάτα σουσάμι ή προτιμήστε αμυλούχα με σουσάμι (π.χ κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, τα οποία μπορείτε να προσθέστε στο πρωινό ή το δεκατιανό σας).
11. Προσθέστε 1 κ. γλυκού ταχίνι στο ψωμί σας και καταναλώστε το στο πρωινό σας μαζί με 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι!

Σίγουρα για τους μαθητές της παράλληλης κανένας δε νοιάζεται…

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Το ότι δεν ήταν ικανοί να προσφέρουν υπηρεσίες στου Υπουργείο Παιδείας φάνηκε εξ αρχής…

Το ότι δεν ήταν ικανοί να εξασφαλίσουν και να αξιοποιήσουν τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ, δεν το περίμενα!

 Και αφού «συρρίκνωσαν» τα κενά και αφού οι πιστώσεις που έχουν δεν είναι τελικά «πιστώσεις» αλλά εργατοώρες, καθυστερούν σκόπιμα του πίνακες των ΠΕ 70.50, αναβάλουν τις προσλήψεις, μήπως και κερδίσουν κανένα αναπληρωτή παραπάνω…

            Και όχι μόνο αυτό: Είδα σήμερα μια εγκύκλιο του υφυπουργού που με τρόμαξε: Συγκριμένα καλούσε τις Δ/νσεις Εκπ/σης να:» .. λαμβάνονται υπόψη οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες, καθώς και η μέριμνα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών»

            Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας εκπαιδευτικός παράλληλης θα μπορεί να καλύπτει ένα ή  παραπάνω μαθητές που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης…

            Και βέβαια όταν οι ανάγκες είναι 4000 και οι πιστώσεις 1500 ποιος θα πρωτοπάρει; Όλοι από λίγο… Σαν δεν ντρέπονται…

            Οι γονείς των παιδιών σηκώνουν καθημερινά το δικό τους σταυρό.

Αλλά δυστυχώς τον σηκώνουν μόνοι τους!

Ο μοναχικός άνθρωπος είναι ευτυχισμένος


Αν δεν σε χρειάζεται κανένας, αισθάνεσαι άχρηστος, χωρίς νόημα.

Αν κάποιος σε έχει ανάγκη, αυτό σου δίνει νόημα, αισθάνεσαι σπουδαίος.

Αν δεν αποβάλεις εκείνη την ανάγκη να σε χρειάζονται, δεν θα μπορέσεις να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου.

 Εσύ όμως δεν μπορείς να ζήσεις με τον εαυτό σου. Κάθε φορά που είσαι μόνος, δεν αισθάνεσαι καλά. Αμέσως αισθάνεσαι δύσκολα. Σε πιάνει μια βαθιά αγωνία. Τι να κάνεις; Πού να πας; Πηγαίνεις στο κλαμπ, πηγαίνεις στο θέατρο ή για ψώνια, πηγαίνεις κάπου, για να συναντήσεις τους άλλους.

Ψάχνεις παντού για μάτια που θα σου δώσουν σημασία. Τι είδους ζωή είναι αυτή; Mόνο οι γνώμες των άλλων έχουν σημασία, όχι εσύ;

Ευλογημένοι οι μοναχικοί !

Ποιος είναι ο μοναχικός άνθρωπος; Εκείνος που έχει αποβάλει την ανάγκη να τον χρειάζονται, εκείνος που είναι τελείως ικανοποιημένος με τον εαυτό του έτσι όπως είναι, εκείνος που δεν ζητάει καμία σημασία από σένα, από τα μάτια σου, από τις αντιδράσεις σου.

Αν του δώσεις την αγάπη σου, θα σου είναι ευγνώμων. Αν πάλι δεν του τη δώσεις, δεν παραπονιέται. Αν τον επισκεφθείς, είναι ευχαριστημένος. Αν δεν τον επισκεφθείς, είναι το ίδιο ευχαριστημένος. Όταν βρίσκεται με το πλήθος, το χαίρεται, κι όταν ζει σε ένα ερημητήριο, το χαίρεται επίσης. Αν κάποιος περπατά δίπλα του, πολύ καλά. Αν κάποιος φύγει, και πάλι πολύ καλά.

Ποτέ δεν περιμένει κανέναν και ποτέ δεν κοιτάζει πίσω.
            Μόνος του είναι ολοκληρωμένος. Δεν μπορείς να κάνεις ένα μοναχικό άνθρωπο δυστυχισμένο, γιατί έμαθε να ζει με τον εαυτό του και να είναι ευτυχισμένος με τον εαυτό του. Είναι αυτάρκης.”

Osho

Επιλεγμένα VIDEO για παιδιά σχολικής ηλικίας


           

Ένα αγόρι “αλλιώτικο” από τα άλλα έρχεται στο σχολείο. Κανείς δεν του δίνει σημασία εκτός από την μικρή Μαρία… Στο τέλος της ιστορίας το αγόρι “φεύγει” και τότε η μικρή Μαρία αποφασίζει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει! 

http://koinonikokafeneio.gr/2014/10/02/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1/

Ευγένιος Τριβιζάς κατά της σωματικής τιμωρίας. «Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών!»

 https://www.youtube.com/watch?v=dyGQEnt9538

Τα Γυαλιά της Διαφορετικότητας – Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» https://www.youtube.com/watch?v=IaW8e9uNDsM

Τα παραμύθια του Άντερσεν – Το Ασχημόπαπο

https://www.youtube.com/watch?v=4HcOB-hySD4

Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Ένα Τρίγωνο στη Χώρα των Κύκλων

http://www.edutv.gr/component/k2/ratsismos-ksenofovia-ena-trigono-sti-xora-ton-kyklon

«Ειρήνη» – Η Ιστορία ενός Παιδιού Πρόσφυγα (για παιδιά 5-8 ετών)

http://www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko/eirini.html

 Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

https://www.youtube.com/watch?v=Stjg0-ZcNEY

 Παραμύθι: Ευγένιος Τριβιζάς – Όλοι Γεννιόμαστε Ελεύθεροι

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html

Παραμύθι: Πάνος Χριστοδούλου – Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές (video)

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip28/Default.html

ΕπιχειρησιακόΠρόγραμμα – Fundamental rights and citizenship 2007 – 2013 μετίτλο «I AM ROMA, Changing Mindsets». Το πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διακρίσεων και την προσπάθεια απαλοιφής διαφόρων στερεοτύπων των Ρομά γενικά και ειδικότερα των παιδιών Ρομά. Εξαιρετικό Video

https://www.youtube.com/watch?v=BCYWPBz0HPg

Ένα καταπληκτικό animation με τον τίτλο «Strange Fruit», έρχεται να δώσει απάντηση στον αν ο ρατσισμός είναι επιδημία κι αν είναι πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του και να πολεμήσουμε το κακό στη ρίζα του

https://www.youtube.com/watch?v=Ffw214wO4YE

 Τα μπαλόνια της Φιλίας και η Μόνα σε καινούριο σχολείο

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip_ekfovismos/Default.html

 Συνήγορος του παιδιού «Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά!» είναι το σύνθημα της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008. Στόχος της είναι η νομική απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, η προώθηση της θετικής, μη βίαιης διαπαιδαγώγησης και η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα του παιδιού.

https://www.youtube.com/watch?v=BLH26xgKnDk

 Το καναρινί ποδήλατο.  Η ταινία γυρίστηκε το 1999. Πιστή στην πραγματικότητα (βασίζεται άλλωστε σε αληθινή ιστορία), δεν τελειώνει με "επαίνους" αλλά τονίζει την εμπιστοσύνη στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και στην αξία της θέλησης.
https://www.youtube.com/watch?v=DTEXVk16HTA

Το πλήρες υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στα ελληνικά (το παραμύθι «Κίκο και το χέρι», τα φυλλάδια, τις οδηγίες για γονείς κ.λ.π.). http://www.heraklion.gr/paidi/

Η συγκλονιστική δημιουργία ενός Κρητικού σπουδαστή για την ενδοοικογενειακή βία http://vimeo.com/99937581

 Ένα αγόρι “αλλιώτικο” από τα άλλα έρχεται στο σχολείο. Κανείς δεν του δίνει σημασία εκτός από την μικρή Μαρία… Στο τέλος της ιστορίας το αγόρι “φεύγει” και τότε η μικρή Μαρία αποφασίζει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει!

 http://koinonikokafeneio.gr/2014/10/02/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1/

Παιχνίδι – Μάθε τα δικαιώματα σου

http://ec.europa.eu/0-18/wrc_index_en.jsp?main=true&initLang=EL

(Από τη σελίδα στο f/bτης συναδέλφου Ανδριώτη Αθηνά)

Εξερευνήστε τον τάφο της Αμφίπολης με ένα κλικ: Νέα εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση του τύμβου

Τα επόμενα βήματα του Υπ. Παιδείας

Τα επτά σημεία για την αξιολόγηση που θα θέσουν στον υπουργό οι Σχολικοί Σύμβουλοι

Επτά σημεία για την αξιολόγηση αποφάσισαν να θέσουν στον υπουργό Παιδείας το Δ.Σ. της ΠΕΣΣ με τους Προέδρους/εκπροσώπους των 12 Περιφερειακών Τμημάτων στη συνεδρίαση του Σαββάτου.
Ειδικότερα τα θέματα που θα τεθούν στην πολιτική ηγεσία είναι τα εξής:
1. Η πλήρης αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ποσόστωση του Ν. 4024/2011, θέση που η ΠΕΣΣ υποστηρίζει σταθερά από το 2012.
2. Η επανεξέταση της εφαρμογής της ποσοτικής αξιολόγησης του ΠΔ 152/2013, μετά από σχετικούς προβληματισμούς που έχουν εκφρασθεί, και η εφαρμογή ποιοτικής κλίμακας, ίσως διευρυμένης ως προς την κλιμάκωση των ποιοτικών χαρακτηρισμών.
3. Η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΥΠΑΙΘ για την αναγκαία βελτίωση αδυναμιών του ΠΔ 152/2013.
4. Η θεσμική εκπροσώπηση της ΠΕΣΣ στη σχετική προσπάθεια, λόγω του προβλεπόμενου κεντρικού ρόλου των Σχολικών Συμβούλων στο ΠΔ 152/2013. Παράλληλα, η ΠΕΣΣ θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση επιτροπής για τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης.
5. Η αποφυγή των προβλημάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της αξιολόγησης όπως: Ελλιπής ενημέρωση αξιολογητών και αξιολογούμενων, Αιφνιδιασμός, Ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, Ελλιπείς αξιολογικές εκθέσεις, Απουσία χαρακτήρα βελτίωσης, κτλ.
6. Η δημιουργία ενός συγκροτημένου και σταθερού συστήματος επιμόρφωσης, που θα συνδέεται με την αξιολόγηση και θα αποτελεί στήριγμα του Σχολικού Συμβούλου και του εκπαιδευτικού, μέσα από τις ήδη υπάρχουσες δομές, όπως τα Π.Ε.Κ.
7. Η ουσιαστική στήριξη του ρόλου του Σχολικού Συμβούλου, με την επίλυση διαχρονικών ζητημάτων, όπως η υλικοτεχνική υποδομή, η γραμματειακή υποστήριξη, η έγκριση μεγαλύτερου αριθμού μετακινήσεων κλπ.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΠΕΣΣ
Στις 4/10/2014, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΣΣ με τους Προέδρους/εκπροσώπους των 12 Περιφερειακών Τμημάτων. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η αποτίμηση της διαδικασίας αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης.
Μετά από διεξοδική συζήτηση και στη βάση της εμπειρίας που αποκτήθηκε, αποφασίστηκε να ζητηθούν από το ΥΠΑΙΘ τα παρακάτω:
1. Η πλήρης αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ποσόστωση του Ν. 4024/2011, θέση που η ΠΕΣΣ υποστηρίζει σταθερά από το 2012.
2. Η επανεξέταση της εφαρμογής της ποσοτικής αξιολόγησης του ΠΔ 152/2013, μετά από σχετικούς προβληματισμούς που έχουν εκφρασθεί, και η εφαρμογή ποιοτικής κλίμακας, ίσως διευρυμένης ως προς την κλιμάκωση των ποιοτικών χαρακτηρισμών.
3. Η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΥΠΑΙΘ για την αναγκαία βελτίωση αδυναμιών του ΠΔ 152/2013.
4. Η θεσμική εκπροσώπηση της ΠΕΣΣ στη σχετική προσπάθεια, λόγω του προβλεπόμενου κεντρικού ρόλου των Σχολικών Συμβούλων στο ΠΔ 152/2013. Παράλληλα, η ΠΕΣΣ θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση επιτροπής για τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης.
5. Η αποφυγή των προβλημάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της αξιολόγησης όπως: Ελλιπής ενημέρωση αξιολογητών και αξιολογούμενων, Αιφνιδιασμός, Ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, Ελλιπείς αξιολογικές εκθέσεις, Απουσία χαρακτήρα βελτίωσης, κτλ.
6. Η δημιουργία ενός συγκροτημένου και σταθερού συστήματος επιμόρφωσης, που θα συνδέεται με την αξιολόγηση και θα αποτελεί στήριγμα του Σχολικού Συμβούλου και του εκπαιδευτικού, μέσα από τις ήδη υπάρχουσες δομές, όπως τα Π.Ε.Κ.
7. Η ουσιαστική στήριξη του ρόλου του Σχολικού Συμβούλου, με την επίλυση διαχρονικών ζητημάτων, όπως η υλικοτεχνική υποδομή, η γραμματειακή υποστήριξη, η έγκριση μεγαλύτερου αριθμού μετακινήσεων κλπ. Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2014
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΣΣ & ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ/ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Τα 12 Περιφερειακά Τμήματα της ΠΕΣΣ εκπροσώπησαν οι εξής:
Παπαδόπουλος Λάζαρος, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Χριστόπουλος Νικόλαος, Γεν. Γραμματέας ΠΕ.Τ. Βορείου Αιγαίου
Μπίρμπας Θεόδωρος, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Δυτικής Ελλάδας
Βαϊρινού Κωνσταντία, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Δυτικής Μακεδονίας,
Γεωργόπουλος Ιωάννης, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Ηπείρου
Βασίλειος Κωτούλας, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Θεσσαλίας
Τζίβα – Κωστάλα Βίλη, Ταμίας ΠΕ.Τ. Ιονίων Νήσων
Τσίβας, Αρμόδιος Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας,
Αγγελιδάκη - Πετσαγγουράκη Δέσποινα, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Κρήτης
Τσαβαλά Ειρήνη, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Νοτίου Αιγαίου
Μηλιώνης Χρίστος, Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Πελοποννήσου
Τσαδήμας Χρήστος , Πρόεδρος ΠΕ.Τ. Στερεάς Ελλάδα
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ               ΑΡΒΑΝΙΤΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΤΑ

Πειθαρχικό δίκαιο εκπαιδευτικών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

1. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητείται υποχρεωτικά πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας και του τόπου όπου υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός τα προηγούμενα έτη, περί άσκησης ή μη εις βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ποινικό μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα.
Στην περίπτωση που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή υπάρχει καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να συμμετάσχει στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
2. Προστίθεται παράγραφος 5 στο άρθρο 2 του ν. 682/1977 ως ακολούθως: «Για την πειθαρχική ευθύνη και την εν γένει διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά την πειθαρχική δίωξη και ποινές για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων γενικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του ν. 3528/2007.»
Τα παραπάνω προβλέπει η γνωστή τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και εντάθηκε στο νομοσχέδιο για τις Θρησκευτικές Κοινότητες. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το νομοσχέδιο

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις- Στοιχεία επικοινωνίας με τα τμήματα των ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της κυβέρνησης οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών :
Α. Πολυτέκνων, Τριτέκνων και Ειδικών Κατηγοριών, και
Β. Με οικονομικά κριτήρια .
Επίσης:
-Για το Νόμο 4274 πατήστε εδώ
-Για τους υπόλοιπους Νόμους και τις αποφάσεις πατήστε εδώ
-Για τις αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων πατήστε εδώ
-Για τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΤΕΙ πατήστε εδώ
- Για στοιχεία επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια πατήστε εδώ (σ.σ. στο κάτω μέρος του πίνακα κάνετε με τα βέλη αριστερα- δεξιά για να ανασητήσετε το Πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει)
-Για στοιχεία επικοινωνίας με  τα ΤΕΙ πατήστε εδώ σ.σ. (Ο πίνακας συντλάχθηκε πριν το Σχέδιο Αθηνά, οπότε κάποια στοιχεία έχουν αλλάξει)
Σημειώνεται ότι για τους επιτυχόντες που θα υποβάλουν αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής βάσει των διατάξεων του άρθρου 47 του Ν. 4274/2014, ο αριθμός των μεταφερομένων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα
Δικαίωμα υποβολής αίτησης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατόπιν συμμετοχής τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β’, Μαΐου-Ιουνίου του σχολικού έτους 2013-2014.
Διαδικασία υποβολής αίτησης μεταφοράς θέσης εισαγωγής
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, ο υποψήφιος, που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας ή το Διαβατήριο του (φυσική ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας.
Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον 8-ψηφίο κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων, ο υποψήφιος υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτησή του μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΠΑΙ.Θ.: http://solon.it.minedu.gov.gr
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 και λήγει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014.
Οι ενδιαφερόμενοι, έχουν δικαίωμα υποβολής μιας (1) και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης είτε σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4264/2014 είτε σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014.
Όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιλέξουν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση βάσει του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 οφείλουν να επιλέξουν μια (1) και μόνο υποκατηγορία από τις αναφερόμενες στην εν λόγω διάταξη (π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή κ.λ.π.)

Ένας καθηγητής μπαίνει στην τάξη και δίνει στους μαθητές του ένα μάθημα ζωής που δεν θα ξεχάσουν ποτέ

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας, την ώρα του μαθήματος, άνοιξε το συρτάρι στο γραφείο του, πήρε κάποια αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του και τα τοποθέτησε πάνω στο γραφείο.

Ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν ένα άδειο βάζο. Στη συνέχεια πήρε μερικά μπαλάκια του γκολφ και τα έβαλε μέσα στο βάζο μέχρι που το γέμισε εντελώς. Κοίταξε τα παιδιά στην τάξη του και τους ρώτησε αν συμφωνούν ότι το βάζο είναι εντελώς γεμάτο. Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν. Ναι, το βάζο ήταν πράγματι γεμάτο.

Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε ένα κουτί με μικρά βότσαλα και τα έριξε στο βάζο, ανάμεσα από τις μπάλες του γκολφ μέχρι να μην υπάρχουν πλέον κενά σημεία. Γύρισε προς τους μαθητές του και τους έκανε την ίδια ερώτηση. Είναι το βάζο γεμάτο; Η απάντηση τους ήταν η γνωστή. Ναι, τώρα το βάζο είναι τελείως γεμάτο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής σήκωσε ένα μικρό σακουλάκι με άμμο και έχυσε το περιεχόμενο του στα κενά σημεία ανάμεσα στις μπάλες του γκολφ και στα βότσαλα. Έκανε στους εμβρόντητους μαθητές του, την ίδια πάλι ερώτηση και φυσικά είσπραξε την αναμενόμενη απάντηση. Ναι, τώρα το βάζο είναι πλέον εντελώς γεμάτο.

Ο καθηγητής δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έσκυψε και έβγαλε δύο μπύρες κάτω από το γραφείο του και έριξε το περιεχόμενο τους μέσα στο βάζο. Οι μαθητές του άρχισαν να γελούν με την πράξη του και να αναρωτιούνται τι θέλει να τους πει με αυτό το τρόπο.


Ο καθηγητής περίμενε λίγο μέχρι να ησυχάσουν όλοι και τους είπε:

«Αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του γκολφ αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή. Την οικογένεια σας, τα παιδιά σας, την υγεία σας, τους φίλους σας και τα πάθη σας. Αν όλα τα άλλα χαθούν και σας μείνουν μόνο αυτά, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι πλήρης.

Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν τα αλλά πράγματα στη ζωή σας που έχουν σημασία, τη δουλειά σας, το σπίτι σας και το αυτοκίνητο σας. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα. Τα πιο μικρά και τα πιο ασήμαντα. Αν ρίξετε την άμμο πρώτα στο βάζο δεν θα μείνει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις μπάλες του γκολφ.

Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Εάν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργειά σας στα πιο ασήμαντα πράγματα, ποτέ δεν θα έχετε χώρο για τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά. Δώστε λοιπόν προσοχή στα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας.

Απολαύστε το χρόνο με την οικογένεια σας. Πηγαίνετε να δειπνήσετε με τη σύζυγο σας. Παίξτε παιχνίδια με τα παιδιά σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για να καθαρίσετε το σπίτι ή να αγοράσετε πράγματα στον εαυτό σας.

Προσέξτε πρώτα από όλα τις μπάλες του γκολφ που πραγματικά έχουν σημασία. Τα υπόλοιπα είναι απλά.. άμμος.»

Τότε χτύπησε το κουδούνι και οι μαθητές σηκώθηκαν να βγουν από την αίθουσα. Πριν φύγουν όλοι ένας που κάθονταν στο βάθος της αίθουσας φώναξε στον καθηγητή: «Ναι, αλλά ποτέ δεν μας είπατε τι αντιπροσωπεύει η μπίρα!»

Ο καθηγητής χαμογέλασε και του είπε: «Είμαι χαρούμενος που με ρώτησες. Τι αντιπροσωπεύει η μπύρα; Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη νομίζετε πως είναι η ζωή σας. Πάντα θα υπάρχει χώρος για μια μπύρα με έναν πολύ καλό σας φίλο».

Η Υπουργική Απόφαση για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας χορήγησης όλων των αδειών των εκπαιδευτικών, στους Διευθυντές Σχολείων

 Η Υπουργική Απόφαση με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες χορήγησης όλων των αδειών των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στους Διευθυντές ή προϊσταμένους σχολικών μονάδων, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Υστερα από αίτημα που έθεσαν στον υπουργό οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Σχολείου πλέον θα χορηγεί κανονικές άδειες, ειδικές άδειες, αναρρωτικές άδειες, ενώ θα έχει το δικαίωμα της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις, της σχολικής μονάδας που προΐσταται , ενημερώνοντας αμελλητί τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα στους Διευθυντές ή προϊσταμένους σχολικών μονάδων θα χορηγούν τις άδεις που περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ενότητες (Αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/ 8−10−2002 (1340 Β΄) υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε−τροποποιήθηκε και ισχύει) :
Α. Δικαίωμα κανονικής άδειας
Β. Δικαίωμα αναρρωτικής άδειας
Γ. Άδειες εξετάσεων
Δ. Δικαίωμα ειδικής άδειας
Ε. Διευκολύνσεις υπαλλήλωνμε οικογενειακές υποχρεώσεις
Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Αρ.Πρωτ. Φ.353.1/ 26/ 153324/Δ1 (4)
Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8−10−20 02 απόφασης «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων διδασκόντων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 6 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 τ.Α΄).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθε σίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 τ.Α΄).
3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 89/2014 (ΦΕΚ 134 τ.Α΄/10−6−2014) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
4. Την αριθμ. 94654/ΣΤ5/19−6−2014 (ΦΕΚ 1618 τ.Β΄/ 19−6−2014) υπουργική απόφαση με θέμα «Καθορισμός αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο και Κωνσταντίνο Κουκοδήμο».
5. Την ανάγκη για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας.
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Τροποποιούμε την υπ' αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/ 8−10−2002 (1340 Β΄) υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε−τροποποιήθηκε και ισχύει, ως εξής:
Στο άρθρο 28 προστίθεται παράγραφος ιε) ως εξής: «Χορηγεί στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολικής μονάδας που προΐσταται τις άδειες που προβλέπονται από τα άρθρα 48, 50 (ειδικές), 53 παρ. 6−7 (παρακολούθησης σχολικής επίδοσης), 54 (αναρρωτικές) και 60 (εξετάσεων) του Ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν, ενημερώνοντας αμελλητί τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.».
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στην αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002 (1340 Β΄) υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ποιες άλλες ρυθμίσεις προωθεί ο υπουργός Παιδείας
Ο υπουργός Παιδείας:
Α. Συγκρότησε την Ομάδα Εργασίας για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων
Β. Ετοιμάζει τις ρυθμίσεις για την αλλαγή του κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων σε ότι αφορά το πειθαρχικό Δίκαιο των εκπαιδευτικών (λόγοι που θέτουν αναίτια σε αργία εκπαιδευτικούς ) .
Γ. Μελετά το αίτημα της Ενωσης Διευθυντων Εκπαιδευσης για την κατάταξη στο βαθμό Α όλων των Διευθυντών Διευθύνσεων οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε καινούμενες θέσεις Διευθυντών Διευθύνσεων μετά΄την εφαρμογή του νόμου 4024/11.

Ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου

Το υπουργείο Παιδείας καλεί του Διευθυντές όλων των Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας να διοργανώσουν Ασκήσεις Ετοιμότητας στις Σχολικές Μονάδες τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου , με στόχο την ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης τα ων Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.
Το υπουργείο ζητά από τους Διευθυντές μεριμνήσουν για την πραγματοποίηση της μιας από τις τουλάχιστον τρείς προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας του σχολικού έτους κατά την Ημέρα αυτή, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης τα ων Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών . ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Το «Ματωμένο Φεγγάρι» επιστρέφει. Τροφοδοτεί δοξασίες για το τέλος του κόσμου και συνδέεται με γεγονότα από την εβραϊκή ιστορία (βίντεο) ...

Τι λέει ο τρόπος που κοιμάστε για τον… χαρακτήρα σας;

20 πράγματα που θα ήθελα να μου είχαν πει για το πένθος

Οι Διευθυντές Σχολείων θα χορηγούν τις άδειες στους εκπαιδευτικούς

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ύστερα από σχετικό αίτημα των Διευθυντών Διευθύνσεων εκπαίδευσης,μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες χορήγησης όλων των αδειών των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στους Διευθυντές ή προϊσταμένους σχολικών μονάδων .
Υστερα από αίτημα που έθεσαν στον υπουργό οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Σχολείου πλέον θα χορηγεί κανονικές άδειες, ειδικές άδειες, αναρρωτικές άδειες, ενώ θα έχει το δικαίωμα της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις, της σχολικής μονάδας που προΐσταται  , ενημερώνοντας αμελλητί τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης..
Ειδικότερα στους Διευθυντές ή προϊσταμένους σχολικών μονάδων θα χορηγούν τις άδεις που περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ενότητες (Αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/
8−10−2002 (1340 Β΄) υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε−τροποποιήθηκε και ισχύει)
  :
Α. Δικαίωμα κανονικής άδειας
Β. Δικαίωμα αναρρωτικής άδειας
Γ. Άδειες εξετάσεων
Δ.  Δικαίωμα ειδικής άδειας
Ε. Διευκολύνσεις υπαλλήλωνμε οικογενειακές υποχρεώσεις

Από 1η Νοεμβρίου έως την 10η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η υποβολή των αιτήσεων για τις 4.790 θέσεις για τα Προπτυχιακά Προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου από την 1η Νοεμβρίου έως την 10η Δεκεμβρίου 2014.
Η συμμετοχή των προπτυχιακών φοιτητών στις δαπάνες σπουδών ανέρχεται στα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία μπορούν να καταβληθούν είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού είτε με χρέωση πιστωτικής κάρτας (εφάπαξ ή σε δύο έως πέντε άτοκες δόσεις).
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παροχής υποτροφιών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό Κανονισμό.
Με απόφαση του πουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθορίστηκε ο αριθμός των παρεχομένων θέσεων για φοιτητές Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στις 4.790 θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016. Οι παρεχόμενες θέσεις κατανέμονται ως ακολούθως:
1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (200)
2. Πληροφορική (900)
3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1.500)
4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (1.100)
5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (1.000)
6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (90)
Με την ίδια απόφαση καθορίστηκε καθ’ υπέρβαση ο αριθμός εισακτέων σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων και συγκεκριμένα 240 θέσεις στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α’).Για τις προυποθέσεις εισαγωγής στο ΕΑΠ πατήστε εδώ

Νέοι διορισμοί αναπληρωτών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι την Παρασκευή

Αύριο ένα «κύμα» αναπληρωτών θα πάει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ως την Παρασκευή ένα άλλο κύμα θα πάει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα ο υφ. Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος ενώ για τρην  παράλληλη στήριξη   ανακοίνωσε: «Φέτος για την παράλληλη στήριξη υπάρχουν πάνω από 4.000 αιτήσεις μέχρι προχθές, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 1.500 θέσεις στην παράλληλη στήριξη, που με βάση το νόμο, θα πρέπει να το πράξουμε μετά τις 20 Οκτωβρίου».
Ειδικότερα ο υφ. Παιδείας μιλώντας την εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «6 με 10» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Σταυρούλα Χριστοφιλέα, υπογράμμισε τα εξής:
 Για τα κενά των εκπαιδευτικών
«Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχα εκφράσει το φόβο για το πόσο μπορούν όλα αυτά τα κενά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην έναρξη των σχολείων. Τρείς μήνες πριν, όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδεία, το πρώτο μας μέλημα ήταν τι γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων. Πραγματικά ήταν για εμάς ένας σκοτεινός ορίζοντας, με 22.500 κενά, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των σχολείων.
Κατορθώσαμε με διάφορες κινήσεις να μειώσουμε τις ανάγκες σε 16.500 κενά. Πως το κάναμε αυτό, μειώσαμε τον αριθμό των αποσπάσεων εκτός αιθούσης εκπαιδευτικών που σημαίνει ότι δώσαμε περισσότερους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη. Το δεύτερο που κάναμε, είναι οι παράλληλες αναθέσεις, δηλαδή κάποιοι καθηγητές που δεν συμπλήρωναν το ωράριό τους, τους δώσαμε τη δυνατότητα να διδάσκουν κ άλλα μαθήματα παρεμφερή των ειδικοτήτων τους και εκμεταλλευτήκαμε πολύ καλύτερα το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό. Με όλη αυτή την κατάσταση φτάσαμε να έχουμε περίπου 16.500 κενά».
Για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και την κατάργηση του όρου 1 προς 10 στον τομέα της εκπαίδευσης
«Αυτό που σήμερα προσπαθούμε να διαχειριστούμε είναι τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και θα εξηγήσω ξανά γιατί υπάρχουν τα κενά. Από το 2008 που έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν έγινε ξανά διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Από το 2009 έως τώρα, δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Με μέσο όρο 6.000 – 6.500 αποχωρήσεις που έχουμε κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Εμείς σαν Υπουργείο έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, ήδη από χθες με επίσημο τρόπο ο ίδιος ο Υπουργός έθεσε δύο μεγάλα θέματα.
Πρώτον την κατάργηση της υποχρέωσης του 1 προς 10, δηλαδή ένας προσλαμβάνεται και δέκα αποχωρούν, που ισχύει στην Παιδεία, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είναι 1 προς 5, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητάει την κατάργησή του.
Δεύτερον να μας δοθεί η άδεια από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να προβούμε σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών για την πρόσληψη τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών. Αυτό πρέπει να γίνει για τη σωστή λειτουργία του συστήματος της εκπαίδευσης, να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα, να μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός να κάνει το μάθημα για το οποίο είναι επιμορφωμένος και να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μια σωστή εκπαίδευση».
Αναλυτικά για τον αριθμό των κενών
«Είπα νωρίτερα ότι εξασφαλίσαμε 16.000 πιστώσεις για να μπορέσουμε να βάλουμε 16.000 εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους. Μέχρι σήμερα περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν ήδη τοποθετηθεί, αύριο ένα κύμα αναπληρωτών θα πάει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ως την Παρασκευή ένα άλλο κύμα θα πάει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Οι τάξεις ακόμη διαμορφώνονται,αυτή τη στιγμή έχουμε μετακινήσεις μαθητών, έχουμε κενά, τακτικά κενά. Στην πορεία του χρόνου προκύπτουν κενά όπως εγκυμοσύνες, αναρρωτικές άδειες των εκπαιδευτικών. Από την αρχή που ξεκίνησε το σχολικό έτος είχαμε περίπου 300 εγκυμοσύνες. Θα σας πω ότι πάνω 400 άτομα έπρεπε να μετακινηθούν γιατί είχαν εκλεγεί στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε και αυτά, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ο τομέας της εκπαίδευσης όσον αφορά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς διαφοροποιείται και μεταβάλλεται.
Σήμερα λοιπόν έχουμε φτάσει να καλύψει τις 12.000 θέσεις των κενών, υπάρχουν ακόμη κενά τα οποία στην πορεία θα αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε ακόμη κάποια διαθέσιμα, για να στείλουμε αναπληρωτές. Ο στόχος που έθεσε ο κ. Λοβέρδος στις 15 του μήνα να έχουμε κλείσει τα κενά τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Για την ειδική αγωγή
«Σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Χρειάζεται ειδικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία, χρειάζεται παράλληλη στήριξη για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ανάγκη επιπλέον βοήθειας. Φέτος για την παράλληλη στήριξη υπάρχουν πάνω από 4.000 αιτήσεις μέχρι προχθές, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 1.500 θέσεις στην παράλληλη στήριξη, που με βάση το νόμο, θα πρέπει να το πράξουμε μετά τις 20 Οκτωβρίου.
Ποτέ μέχρι και σήμερα, όπως παρακολουθώ την εκπαίδευση τόσα χρόνια, δεν υπήρξε πιο σύντομη διαδικασία κάλυψης των κενών και εξασφάλισης των αναγκών.
Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν κάποια ζητήματα με κενά ειδικοτήτων και κατευθύνσεων, και αυτά προσπαθούμε να καλύψουμε».
Για το μάθημα της Πληροφορικής ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα
«Υπάρχει ένα θέμα. Το Υπουργείο έχει αποφασίσει ότι η Πληροφορική πρέπει να μπει πλέον στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για να φτάσουμε όμως να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή της ύλης. Είναι κάτι που τώρα το επεξεργάζεται το Υπουργείο, και όπως σας είπα επειδή είναι θέμα που αφορά πολύ μεγάλη κατηγορία του κόσμου, είναι κάτι που συνολικά το βλέπουμε, και θα το αντιμετωπίσουμε εντός των επομένων ημερών».
Για τα ΕΠΑΛ και τα ΟΛΟΗΜΕΡΑ
«Τα ΕΠΑΛ και τα Ολοήμερα, είναι μέσα στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα σχολεία για τα οποία μιλήσαμε πριν. Τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο».
Για τα βιβλία στα σχολεία
«Το σύνολο των βιβλίων, περίπου το 97% ήταν πολύ πριν την ώρα τους στα σχολεία.
Υπήρχαν όμως, 5 βιβλία της Β’ Λυκείου, που επειδή φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα, άργησαν να τυπωθούν και αυτά, την επόμενη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, θα πρέπει να είναι στα σχολεία. Όσον αφορά στο θέμα των βιβλίων των ΕΠΑΛ, αυτά ναι, άργησαν να τυπωθούν αλλά και αυτά θα είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία με ακρίβεια, αλλά θα είναι στη θέση τους».
Για τις μετεγγραφές
«Κατ αρχάς να σας πω ότι 9-17 Οκτωβρίου είναι η προθεσμία που δικαιούνται οι φοιτητές να κάνουν αίτηση μετεγγραφής. Άρα μετά τις 17 του μηνός, τότε θα μπορούμε να ξέρουμε, μέχρι τις 17 δεν ξέρουμε ούτε τον αριθμό των αιτούντων. Τον πλήρη αριθμό, θα τον γνωρίζουμε τότε.
Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο Νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2014 , η Τροπολογία που ήρθε τον Ιούλιο του 2014, όλα αυτά πριν κάποιους μήνες, ήταν σαφέστατοι και οι δύο. Έλεγαν ότι δικαίωμα μετεγγραφής με βάση το Νόμο έχουν οι συμμετέχοντες στις Εξετάσεις που έγιναν φέτος.
Κάποιος που δεν συμμετείχε σεε αυτές τις Εξετάσεις, ή το 10%, ή κάποιος που κράτησε βαθμούς από προηγούμενα έτη, δεν τον καλύπτει ο Νόμος».
Για την Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού
«Χτες πήγα σε κάποια σχολεία, μίλησα με πάρα πολλά σχολεία όλης της χώρας και είδα πραγματικά την Ελλάδα που γεννιέται. Μία Ελλάδα που αγωνίζεται, που προσπαθεί, τα παιδιά να νιώσουν όλα μαζί τι θα πει αθλητισμός και τι θα πει αύριο. Τους γονείς, με όλα τα προβλήματα που έχουν, με την ανεργία, με τις καθημερινές δυσκολίες, τους εκπαιδευτικούς, αυτούς τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν όλοι μαζί για το αύριο των παιδιών τους. Αυτό είναι το μέλλον και αυτή είναι η ελπίδα».