Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου κλάδων ΠΕ11, ΠΕ16.01, ΠΕ32 και ΠΕ18.41

Αυτή η πόρτα θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης (Φωτογραφίες)

25 οδηγίες Α. Λοβέρδου για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Ολοήμερα Νηπιαγωγεία

Η απόφαση του Α. Λοβέρδου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Από το διδακτικό έτος 2014−15 και εφεξής, και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπ/κών λογίζεται η εναρκτήρια ημερομηνία της οριζόμενης, στη σχετική υπουργική απόφαση πρόσληψης, προθεσμίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός της προθεσμίας αυτής. Τα παραπάνω ορίζει απόφαση την οποία υπέγραψε ουπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος.
Πρόκειται για την αλλαγή της προσβλητικής, όπως την χαρακτήρισε ο υπ. Παιδείας ρύθμισης που επέβαλε απώλεια δικαιωμάτων σε αυτόν που έχανε μία μέρα για την άφιξή του στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου ορίζονταν ως αναπληρωτής.
ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ
Ο αναπληρωτής με βάση την ημέρα που παρουσιάζεται για να αναλάβει υπηρεσία «περνάει» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Σε σχέση μ εκείνο τον αναπληρωτή που παρουσιάζεται την τρίτη ημέρα, ενδέχεται, για την επόμενη σχολική χρονιά, να βρεθεί μπροστά ή πίσω 100 έως 150 θέσεις, ανάλογα με την ειδικότητα.
Για παράδειγμα σήμερα παρουσιάζονται σε μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης 50 διοριζόμενοι αναπληρωτές, κι ένας διοριζόμενος για προσωπικούς του λόγους παρουσιάζεται την Τρίτη , αυτός χάνει από 100 έως 150 θέσεις για την επόμενη σχολική χρονιά.

Τα δύο στάδια επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν :
Α. Πρώτο (1o) στάδιο επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων − Πλήρωση αναγκαίων προϋποθέσεων και τυπικών προσόντων.
Β. Δεύτερο (2°) στάδιο επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων – Γραπτή εξέταση.

Ρυθμίσεις θεμάτων αναγνώρισης συνάφειας διδακτορικών τίτλων και μεταπτυχιακών διπλωμάτων σπουδών

Για τους εκπαιδευτικούς που αιτήθηκαν την αναγνώριση μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών ή διδακτορικού τίτλου προ της έναρξης ισχύος του Ν. 4024/2011, ήτοι πριν την 1-11-2011, αλλά η συνάφεια αναγνωρίστηκε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μετά την εν λόγω ημερομηνία, το υπουργείο Παιδείας με έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κάνει γνωστά τα εξής:
Α. Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για την αναγνώριση από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της συνάφειας του διδακτορικού τους διπλώματος ή του μεταπτυχιακού τους τίτλου σπουδών σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης ισχύος του ν. 4024/2011 (την 1-11-2011) αλλά η σχετική απόφαση εκδόθηκε μεταγενέστερα, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 4024/2011, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του δευτέρου κεφαλαίου του νόμου αυτού ή του προϊσχύοντος ν. 3205/2003.
Β. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου για την διόρθωση της κατάταξης σε Βαθμό και ΜΚ των εκπαιδευτικών οι οποίοι εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, σύμφωνα με την αριθμ. 253/2013 σχετική Γνωμοδότηση .

Παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές εντός σχολικού ωραρίου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο ΑΕΙ που πέρασαν θα φοιτήσουν το Α εξάμηνο οι μετεγγραφέντες φοιτητές

Η ΟΛΜΕ μηνύει του Διευθυντές Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας

Μηνύσεις εναντίον του υπουργείου Παιδείας και των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θεωρώντας πως ευθύνονται για τη διακοπή της μισθοδοσίας των 85 εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ήδη αποστείλει εξώδικο σε όσους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χαρακτηρίζοντας αυθαίρετες τις περικοπές
. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη καταγγείλει, ότι σε 85 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από 22/7/13, διακόπηκε η μισθοδοσία στις 22/3/14, παράτυπα, χωρίς να έχει εκδοθεί καμιά διοικητική πράξη.
Από τότε οι εκπαιδευτικοί αυτοί βρίσκονται χωρίς μισθό και σε καθεστώς ομηρείας από τη διοίκηση και το υπουργείο Παιδείας.
Συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς
Παράλληλα το ΔΣ της ΟΛΜΕ απέστειλε σήμερα επιστολές προς τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητώντας συνάντηση για το παραπάνω θέμα

Οι 8 Τροπολογίες, διορθωμένες, όπως ψηφίστηκαν από τη Βουλή Αφορούν: Μετεγγραφές, Πειθαρχικό εκπαιδευτικών, Μεταπτυχιακά, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ΕΑΠ, ΑΠΘ

Το esos δημοσιεύει τις οκτώ τροπολογίες, διορθωμένες από τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, όπως ψηφίστηκαν στη Βουλή μετά τη συζήτηση τόσο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια.
Οι τροπολογίες αφορούν τιςΜετεγγραφές, το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών, τα Μεταπτυχιακά των ΑΕΙ , το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το ΕΑΠ, το ΑΠΘ και τους 30μηνήτες εκπαιδευτικούς. Για να ανοίξετε τις τροπολογίες πατήστε εδώ

ΙΠΕΜ/ΔΟΕ "Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Επιμορφούμενων"

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Επιμορφούμενων σε Επιμορφωτικές Πρωτοβουλίες του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ. Κατεβάστε την ανακοίνωση σε PDF Format και την αίτηση σε Word Format.

Διεύθυνση Π.Ε Ιωαννίνων "Απόφαση τοποθέτησης Εκπαιδευτικών"

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Βοηθήματα Δημοτικού

Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο:Τρόποι διαπαιδαγώγησης: ένας οδηγός για γονείς!

Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο που αναφέρεται στα στυλ διαπαιδαγώγησης, τις τεχνικές και τους κανόνες που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς, σάς παρουσιάζουμε εδώ.
Πρακτικές συμβουλές για να αρθρωθούν σωστά οι υποδείξεις προς το παιδί και γενικές γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια, ανάλογα με το ζήτημα συμπεριφοράς και τον χαρακτήρα του γονιού.
Η πρώτη ενότητα του εγχειριδίου αναφέρεται σε δύο από τα πιο συχνά ζητήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν οι γονείς: στην επιθετικότητα και τις διαταραχές προσοχής.
Περιγράφονται τα συμπτώματα όσο και οι τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς. Στην ουσία πρόκειται για ένανοδηγό που σας δίνει ιδέες, σας προβληματίζει ίσως, σας κινητοποιεί – πιο σωστά.
Όσοι γονείς διαβάζετε αυτό το εγχειρίδιο θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι όσες εξειδικευμένες αναλύσεις και εάν διαβάσετε για το πρόβλημα που σας απασχολεί, σε καμία περίπτωση ένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παρέμβαση ενός ψυχολόγου. Ο ειδικός λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και καταγράφοντας με πολύ πιο συστηματικό και εξατομικευμένο τρόπο τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι σε θέση να σας βοηθήσει πολύ περισσότερο και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με οποιοδήποτε εγχειρίδιο συμβουλευτικής.
Ο οδηγός για γονείς στον οποίον αναφερόμαστε και που τιτλοφορείται Τρόποι διαπαιδαγώγησης, γράφτηκε από τον Ψυχολόγο Δημήτρη Αγοραστό θα τον βρείτε ε δ ώ

ΟΑΕΔ: Τα 11 επιδόματα που οι περισσότεροι αγνοούν – Δείτε αν είστε δικαιούχος

Έτσι θα επιλεγούν οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο – Όλη η διαδικασία (εγκύκλιος)

Τι ειπώθηκε στη Βουλή για το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών

Έρευνα για τη λειτουργία των σχολείων που λειτούργησαν ως πιλοτικά για την Εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών

Το έγγραφο για τη συγκρότηση ομάδας για την αλλαγή του ΠΔ για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Οδηγίες για την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης σε θέματα αξιολόγησης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί

«Κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί».
Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος στις τελευταίες διαδοχικές συναντήσεις με τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών δασκάλων και νηπιαγωγών (ΟΛΜΕ , ΔΟΕ).
Ωράριο εκπαιδευτικών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης
Μετά από ερωτήματα Α/θμιων καθώς και Β/θμιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, σχετικά με το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη την υποπ. Θ2, παρ.2 του N.4152/2013, και την παρ.3, αρ.48, του Ν.2413/1996, υπουργείο Παιδείας, τον περσμένο Δεκέμβρη,  απέστειλε προς τις Διεύθύνσεις Εκπαίδευσης έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο:
1.Οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης που έχουν μεταταχθεί στην Α/θμια Εκπ/ση ακολουθούν το ωράριο της Α/θμιας.
2.Οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης που αποσπώνται σε Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης προκειμένου να διατεθούν σε Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης, με αίτησή τους, ακολουθούν το ωράριο της Α/θμιας.
3.Οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης που διατίθενται στην Α/θμια Εκπ/ση για συμπλήρωση ωραρίου ή ολικά, για τις ανάγκες της Υπηρεσίας, ακολουθούν το ωράριο της Β/θμιας. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, συνεπάγεται και η ανάλογη μείωση ωραρίου που ισχύει στην εκάστοτε βαθμίδα Εκπαίδευσης.

Γιατί ο Άγιος Κυπριανός θεωρείται ο Άγιος που λύνει τα μάγια;

Κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου η Εκκλησία τιμά δυο Αγίους, τον Άγιο Κυπριανό και την Αγία Ιουστίνη. Για πολλούς πιστούς οι συγκεκριμένοι Άγιοι αποτελούν κάτι παραπάνω από προστάτες, αφού σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση ο Άγιος Κυπριανός είναι ο Άγιος στον οποίο προσεύχονται οι πιστοί που θεωρούν ότι έχουν «χτυπηθεί» από τη μαγεία.


Ποια όμως είναι η ιστορία πίσω από τον Άγιο Κυπριανό και γιατί αυτός ειδικά θεωρείται ως ο κατεξοχήν Άγιος κατά της μαγείας; 


Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο Άγιος Κυπριανός ο οποίος έζησε τον 3ο αιωνα δεν ήταν καν Χριστιανός. Αντίθετα, ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς μάγους της εποχής του. Λέγεται πως εξαιτίας της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του, είχε ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και είχε διδαχθεί αποκρυφιστικες πρακτικές.


Σε κάποιες από τις βιογραφίες του καταγράφεται πως ήταν τόσο ισχυρός μάγος που επικοινωνούσε απευθείας με τον ίδιο τον Σατανά!


Κομβικό γεγονός στην ζωή του ήταν η προσπάθεια του να «μαγέψει» μια νεαρή γυναίκα, την Ιούστα, για λογαριασμό ενός ευγενή. Εκείνος ήθελε να την παντρευτεί αλλά εκείνη είχε αφιερωθεί στο Θεό, έτσι ο ευγενής πήγε στον πιο φημισμένο μάγο για να της κάνει μάγια.


Οι βιογράφοι του Αγίου Κυπριανού υποστηρίζουν πως ήταν τέτοια η δύναμη της πίστης της Ιούστας που ακόμη και τα πιο ισχυρά μάγια του δεν έπιαναν πάνω της. Λέγεται δε, πως ο ίδιος ο Σατανάς αποκάλυψε στον Κυπριανό πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα.


Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Κυπριανός όχι μόνο σταμάτησε να ασκεί τη μαγεία αλλά βαπτίστηκε Χριστιανός. Έφτασε να γίνει μέχρι και Επίσκοπος.


Ο ίδιος χειροτόνησε την Ιούστα, διακόνισσα και της έδωσε το όνομα Ιουστίνη. 


Ο Κυπριανός και η Ιουστίνη αφιέρωσαν τη ζωή τους στην διάδοση του Χριστιανισμού, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες. 


Το τέλος τους ήταν μαρτυρικό. Με εντολή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, αποκεφαλίστηκαν .


Με το πέρασμα των χρόνων οι πιστοί εξαιτίας της παλαιάς ενασχόλησης του Κυπριανού με την μαγεία τον συνδύασαν με τους εξορκισμούς. Μάλιστα υπάρχει μια ευχή κατά της μαγείας η οποία αποδίδεται στον Άγιο Κυπριανό.

Γενικό λογιστήριο του Κράτους – οδοιπορικά εκπαιδευτικών Έγγραφο συμπλήρωση ωραρίου και οδοιπορικά

Βιβλίο 73 ετών από το Χάρβαρντ δείχνει ως «ένοικο» του τάφου στην Αμφίπολη τον… Λαομέδοντα

Κώστας Τσόκλης για Αμφίπολη: Διαπράττεται επίσημη τυμβωρυχία. Κάποτε θα τιμωρηθούμε γι' αυτό

3.900 αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη και 1.500 μόνο οι πιστώσεις. Πότε οι προσλήψεις

Συμβαίνει τώρα: Καρφιά και κομμάτια πόρτας βρέθηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για ταφικό μνημείο.
Φως στο πυκνό πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, έρχονται να ρίξουν τα νέα ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρία τμήματα από φύλλο πόρτας που βρέθηκαν μέσα στο χώμα, το οποίο δείχνει σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ότι σίγουρα μιλάμε πλέον για τάφο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχαιολόγοι εντόπισαν καρφιά χάλκινα και σιδερένια.
Τα νέα ευρήματα βάζουν τέλος στις φήμες που ήθελαν την Αμφίπολη να μην είναι ταφικό μνημείο.
Εντός της ημέρας αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπ. Πολιτισμού.

Το Υ.ΠΑΙ.Θ. καλεί τους Διευθυντές/Προϊσταμένους Σχολικών Μονάδων να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν την ετήσια έθεση της ΑΕΕ!!! (2013-2014)

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1 Οκτώβρη 2014 στις 6μμ στο 27ο Δ.ΣΧ. Ιωαννίνων

Προλάβετε το βοήθημα του ΟΑΕΔ – Οι προθεσμίες - Ποιοί το δικαιούνται

Ξεκίνησε σήμερα από τις 10 σήμερα το πρωί, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Διαβάστε ποιές είναι οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2014 στις 13:30 μετά το μεσημέρι, η δε παραλαβή των δικαιολογητικών μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών:
Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.
Πληροφορίες σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν από το διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού, www.oaed.gr

Το πρόγραμμα Μάξιμου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου

Το πρόγραμμά του για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:
Τετάρτη 1η Οκτωβρίου
07.00: Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Βελλάς (Θεία Λειτουργία)
18.00: Εκδήλωση στο Γηροκομείο Ιωαννίνων για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου
07.00: Πεδινή (Θεία Λειτουργία)
Θα ακολουθήσει ποιμαντική επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Σάββατο 4 Οκτωβρίου
18.00: Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Ανατολής.
Κυριακή 5 Οκτωβρίου
07.00: Θεία Λειτουργία των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Ανατολής.

Ορισμός Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων

Αμφίπολη: ανατρέπονται όλα τα δεδομένα – Διαψεύδει τους πάντες το μνημείο που πλέον δεν μοιάζει με... απλό τάφο

Τρία ελληνικά οινοποιεία στα 100 κορυφαία του κόσμου

To αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirits με πάνω από 200.000 φανατικούς αναγνώστες και 20.000 συνδρομητές,  θεωρείται το Ευαγγέλιο του κρασιού ανάμεσα σε επαγγελματίες και οινόφιλους. Κάθε χρόνο οι συντάκτες, οι αναγνώστες και οι ειδήμονες του χώρου ανακοινώνουν τη λίστα με τα 100 καλύτερα κρασιά της χρονιάς.
Τρία ελληνικά οινοποιεία βρίσκονται φέτος στα top100  του περιοδικού και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο τον Οκτώβριο.
Τα οινοποιεία είναι το ''Γαία', το ''Κτήμα Αργυρού'' στην Σαντορίνη και το ''Γεροβασιλείου'' στην Επάνομη της Θεσσαλονίκης.

Magnify Image

Το Annual Restaurant Poll διαμορφώνεται από γνώστες του κρασιού, οινοχόους και εμπόρους οι οποίοι αξιολογούν τα κρασιά που έχουν την καλύτερη απόδοση σύμφωνα με την ετικέτα, την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης. Oι τρεις ελληνικές ετικέτες θα ταξιδέψουν στις 21 Οκτωβρίου στην Αμερική όπου αναμένεται να παρουσιαστούν σε εκατοντάδες επισκέπτες που για 11η χρονιά θα κατακλύσουν την αίθουσα City View at Metreon στο κέντρο της πόλης.
Σημειώνεται πως η εκδήλωση πρόκειται να ενισχύσει οικονομικά τον οργανισμό Βaykeeper ο οποίος μάχεται υπέρ της διατήρησης των υδάτινων πόρων και εναντίον της μόλυνσης με φετινό σύνθημα: To κρασί είναι 80% νερό.

Το υπουργείο εξετάζει να μπει η Γυμναστική στα Νηπιαγωγεία

Την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απασχολεί το πώς θα μπει η Γυμνστική στο νηπιαγωγείο, ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ιωάννη Γκιόκα σχετικά με την αύξηση των ωρών της φυσικής αγωγής στα σχολεία σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας.
«Εσείς θεωρείτε πάρα πολύ εύκολο το να βάλεις τη φυσική αγωγή σε ένα παιδί κάτω των 6 ετών χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τίποτα;», διερωτήθηκε ο υφ. Παιδείας απευθυνόμενος στον Βουλευτή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Είπα «πιλοτικά».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όλα τα συζητάμε, όλα τα βλέπουμε και τα κάνουμε σε συνεργασία με το σώμα των καθηγητών της φυσικής αγωγής. Δεν κάνουμε τίποτα βεβιασμένα και τίποτα με «μπαλώματα» και απρογραμμάτιστα, όπως επικαλείστε.
Ο υφ. Παιδείας σημείωσε πως για θέματα φυσικής αγωγής:
Α. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Μάλιστα, μόλις σήμερα είδα το σύνολο των Σχολικών Συμβούλων της Φυσικής Αγωγής και βρεθήκαμε σύμφωνοι σε πάρα πολλά σημεία.
Β. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θεωρούν ότι αυτό που γίνεται φέτος, αυτή τη χρονιά, στον τομέα της Φυσικής Αγωγής δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της παιδείας.
Γ. Για το ρόλο της φυσικής αγωγής στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών, στην αναγκαιότητα της ύπαρξης πολλών ωρών φυσικής αγωγής, μας βρίσκετε απόλυτα σύμφωνους. Σε αυτό που δεν μας βρίσκετε σύμφωνους είναι στο χαρακτηρισμό στην ερώτησή σας ότι το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ως προς το θέμα της φυσικής αγωγής.
Δ.Θα σας πω όμως ότι από τότε που η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανέλαβε, θεωρεί και θεώρησε πολύ σημαντικό τον ρόλο της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Εξ αυτού, λοιπόν, του λόγου, σε πρώτο επίπεδο, αυτό φάνηκε από την αύξηση της μίας ώρας ακόμα που δώσαμε στη Γ΄ Λυκείου.
Ε. Πέρα από αυτό, μέσα από τις παράλληλες δράσεις του κοινωνικού σχολείου, που το ίδιο το Υπουργείο συντονίζει και προκαλεί, θα σας πω ότι βασικός πυλώνας του κοινωνικού σχολείου είναι η φυσική αγωγή. Μέσα, λοιπόν, από το κοινωνικό σχολείο αναπτύσσονται άξονες και δράσεις σχετικές με την άθληση, τη διατροφή και τον ολυμπισμό.
Ζ. Συνεχίζεται σε νέα πια μορφή το πρόγραμμα «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, με αναβάθμιση των μαθητών σε πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια σχολικά πρωταθλήματα.
Η.Ακόμη, το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται άμεσα με φορείς και οργανισμούς, όπως είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, σε προγράμματα μιας ευρύτερης αθλητικής παιδείας.
Θ. Ακόμη, το Υπουργείο Παιδείας παρέχει άδειες εισόδου στα σχολεία σε ομοσπονδίες και εξειδικευμένους καθηγητές σωματικής αγωγής, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση όλων των αθλημάτων. Φέτος, εφαρμόζουμε το καινοτόμο πρόγραμμα «Kids’ Athletics» που επεκτείνεται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ι. Ακόμη, για να σηματοδοτήσουμε αυτή την αναγκαιότητα, αυτή την προσοχή που εμείς οι ίδιοι δίνουμε, μεθαύριο τη Δευτέρα, την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου, τη θεσμοθετήσαμε ως πανελλήνια ημέρα του σχολικού αθλητισμού.
Κ. Πέρα από αυτά, έχουμε μια διεθνή παρουσία, όπου συνδιοργανώνουμε το Υπουργείου Παιδείας κάτω από την έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, κάθε χρόνο, παγκόσμιους σχολικούς αγώνες αθλητικής παιδείας, τους πρώτους παγκόσμιους σχολικούς αγώνες. Συμμετέχουμε ακόμη, σε συνεργασία με όλες τις χώρες σε άλλους διεθνείς αγώνες.
Λ. Για το πρόβλημα παχυσαρκίας, στο οποίο αναφερθήκατε –και είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό ζήτημα στη χώρα μας, που ξεκινά από την παιδική ηλικία- υπάρχει το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ», το οποίο λειτουργούμε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και έχει απτά αποτελέσματα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 170.000 ΜΑΘΗΤΕΣ
Μ. Ολες αυτές οι δράσεις είναι με τη συμμετοχή των μαθητών. Σε αυτές τις δράσεις κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από εκατόν εβδομήντα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, όπως επίσης συμμετέχουν τρεις χιλιάδες αθλητές ΑμεΑ σε αθλητικές δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί κι αυτές στο τακτικό πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού.
Ν. Τι θέλω να πω με αυτά; Θέλω να πω ότι δεν γίνονται όλα αυτά –τα πιο πολλά- μέσα στις ώρες της φυσικής αγωγής. Οι ώρες της φυσικής αγωγής πραγματικά περιορίζονται σε αυτές που αναφέρατε στην ερώτησή σας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 35ΩΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ;
Ξ. Θα σας κάνω όμως μία άλλη ερώτηση. Τι πρέπει να αφαιρέσουμε εμείς από το τριανταπεντάωρο των μαθητών, για να αυξήσουμε τις ώρες της γυμναστικής που κι εμείς το επιζητούμε; Κάντε μας μία ολοκληρωμένη πρόταση. Κάντε μας μία πρόταση στην οποία να μην χαρακτηρίζονται «μπαλώματα» αυτά τα οποία εμείς κάνουμε.
Ο. Ελάτε να βρούμε μαζί τις ώρες που θα αφαιρέσουμε, από τι θα τις αφαιρέσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις ώρες γυμναστικής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι όταν από τη μία συμφωνείτε –και καλώς συμφωνείτε- στις διαπιστώσεις μας για τον ρόλο της φυσικής αγωγής στην ανάπτυξη και υγεία του νέου ανθρώπου και συνολικά του πληθυσμού –δεν αφορά μόνο τους νέους ανθρώπους, αλλά συνολικά τον πληθυσμό- και από την άλλη, μειώνετε τις ώρες διδασκαλίας στο σχολείο, που κατά τη γνώμη μας είναι το πιο σημαντικό, καθώς από εκεί ξεκινά κι εκεί θεμελιώνεται η σχέση του νέου ανθρώπου με την άσκηση και τη φυσική αγωγή, αν αυτό δεν λέγεται εμπαιγμός, πείτε μας εσείς πώς λέγεται.
Πάντως, αυτό είναι στην ουσία του. Εδώ όμως υπάρχει ένα μεθοδολογικό πρόβλημα, όσον αφορά την προσέγγιση του Υπουργείου και δεν αναφέρομαι στενά στη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά αναφέρομαι διαχρονικά στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με την οποίαν αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας το θέμα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Καλές είναι οι παράλληλες δράσεις. Καλά είναι τα kids’ athletics. Εμείς δεν λέμε όχι, ούτε έχουμε διαφορετική γνώμη.
Όμως, κύριε Υπουργέ, το πιο βασικό, αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει για να αποκτήσει ενεργό στάση ο νέος άνθρωπος, το παιδί από την πιο μικρή ηλικία, να κάνει τρόπο ζωής με συστηματικό τρόπο τη σχέση του με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, είναι η λειτουργία του σχολείου, δεν είναι οι ανταγωνιστικές δραστηριότητες και τα σχολικά πρωταθλήματα. Βεβαίως, και αυτά χρειάζεται να γίνουν. Δεν λέμε όχι.
Το πιο βασικό, όμως, είναι μέσα στο σχολείο τι πρόγραμμα, τι σύστημα, τι μεθοδολογία υπάρχει. Αυτό είναι που δεν γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας. Και κατά τη γνώμη μας, δεν είναι θέμα ούτε αδυναμίας, ούτε ανικανότητας, ούτε έλλειψης σχεδιασμού.
Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, που αφενός έχει να κάνει με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σχολείο όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή το σχολείο χάνει και αυτόν το ρόλο που είχε στη διαμόρφωση προσωπικότητας, στο να δίνει ουσιαστικές γνώσεις και εξαντλεί το ρόλο του σε ορισμένες αποσπασματικές γνώσεις, δεξιότητες επί της ουσίας -φυσικά σε ένα τέτοιο σχολείο η φυσική αγωγή περιττεύει ή περιθωριοποιείται- και από την άλλη μεριά έχει να κάνει με μια διαδικασία εμπορευματοποίησης μιας σειράς αναγκών, μεταξύ των οποίων είναι και η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός.
Έχουμε φτάσει, λοιπόν, σήμερα στο σημείο μια οικογένεια να θεωρεί πολυτέλεια το να πληρώνει, με βάση τη συνολικότερη οικονομική κατάσταση, για να στείλει το παιδί της σε ένα άθλημα, για να του δώσει αυτό που δεν μπορεί να του δώσει το σχολείο. Αυτή είναι λοιπόν η σημερινή κατάσταση. Επομένως, δεν είναι θέμα αδυναμίας ή δεν είναι θέμα –αν θέλετε- των παράλληλων δράσεων που καλώς -λέμε εμείς- και πρέπει να γίνουν.
Είναι θέμα της συστηματοποίησης και της μεθοδολογίας που υπάρχει και πρέπει να ξεκινάει μέσα από το σχολείο. ΠΡΟΤΑΣΗ Μπορούν να βρεθούν ώρες. Υπάρχουν μαθήματα, στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, που επί της ουσίας αυτό που μαθαίνουν είναι η υποταγή του μαθητή στον αυριανό εργοδότη και όχι απλά είναι άχρηστα στο σημερινό σχολείο, αλλά, αν θέλετε, είναι και επικίνδυνα, κατά τη δική μας άποψη.
Μπορούν λοιπόν να βρεθούν ώρες για να προστεθούν στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο τραγικά από αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Και δεν είναι θέμα μόνο υγείας, αλλά είναι και τα ζητήματα της προσωπικότητας, είναι τα ζητήματα των αξιών που έπρεπε και θα πρέπει να προάγει ο αθλητισμός. Είναι επίσης και τα ζητήματα της βίας.
Χθες είχαμε ένα ακόμη τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός φιλάθλου. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βίας, αν ήταν διαφορετική η σχέση και η στάση ενός νέου ανθρώπου απέναντι στον αθλητισμό. Αντί αυτός να είναι ενεργός συμμέτοχος είναι σήμερα απλός θεατής, έρμαιο του φανατισμού και των διαφόρων μεγαλοσυμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού. Όλα αυτά είναι οι αρνητικές συνέπειες της έλλειψης φυσικής αγωγής που πρέπει να ξεκινάει -επαναλαμβάνω- από την εκπαίδευση και από τις πιο μικρές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Άρα, κατά τη γνώμη μας, είναι συνειδητή επιλογή…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα σας ρωτήσω κάτι, απαντώντας στην ερώτησή σας με ερώτηση: Πού τις είδατε τις ώρες, κύριε συνάδελφε, που μπορούμε να προσθέσουμε; Ποιες ώρες θεωρείτε εσείς περιττές σε ένα ήδη φορτωμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών; Σας καλώ να δώσετε ολοκληρωμένη πρόταση στο πρόγραμμα σπουδών όλων των τάξεων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Βεβαίως.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κι αν νομίζετε εσείς ότι δεν επαρκεί η προσπάθεια που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα για να αναπτύξουμε τη φυσική αγωγή, με τις παράλληλες δράσεις, με όλα αυτά που κάνουμε, με την αύξηση των ωρών που εμείς δώσαμε τελευταία, δεν μπορώ να καταλάβω πώς αντιλαμβάνεστε εσείς ότι μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με όλα αυτά που του ζητάμε και με επαρκή τρόπο.
Για αυτό αναπτύσσουμε τις παράλληλες δράσεις. Όσον αφορά την «εμπορευματοποίηση» της φυσικής αγωγής, δεν ξέρω αυτό τι σημαίνει και δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνεστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Πείτε μας πόσα θα πληρώσουν τα παιδιά στα σωματεία!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ειλικρινά πολλές φορές από την πτέρυγά σας έχω ακούσει να μιλάτε για εμπορευματοποίηση της παιδείας. Όμως, για τη φυσική αγωγή είναι η πρώτη φορά και καταγράφεται. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Από πού κατεβήκατε; Από το διάστημα;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είπατε και πριν πως θεωρείτε ότι εμείς λειτουργούμε ερήμην των γυμναστών, των καθηγητών φυσικής αγωγής. Κάνετε λάθος. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Μάλιστα, μόλις σήμερα είδα το σύνολο των σχολικών συμβούλων της φυσικής αγωγής και βρεθήκαμε σύμφωνοι σε πάρα πολλά σημεία. Δεν ξέρω ποιοι σας πληροφορούν.
Όμως, πραγματικά θεωρούν ότι αυτό που γίνεται φέτος, αυτή τη χρονιά, στον τομέα της φυσικής αγωγής δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της παιδείας. Μιλήσατε για την προσχολική εκπαίδευση.
Έχετε την εντύπωση εσείς ότι δεν απασχόλησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το πώς θα μπει στο νηπιαγωγείο; Αλλά εσείς θεωρείτε πάρα πολύ εύκολο το να βάλεις τη φυσική αγωγή σε ένα παιδί κάτω των 6 ετών χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τίποτα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Είπα «πιλοτικά».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όλα τα συζητάμε, όλα τα βλέπουμε και τα κάνουμε σε συνεργασία με το σώμα των καθηγητών της φυσικής αγωγής. Δεν κάνουμε τίποτα βεβιασμένα και τίποτα με «μπαλώματα» και απρογραμμάτιστα, όπως επικαλείστε. Όμως, κύριε συνάδελφε, θα επιμείνω και εγώ για άλλη μια φορά στο να μας καταθέσετε μία ολοκληρωμένη πρόταση για το συνολικό πρόγραμμα, προκειμένου να το συζητήσουμε. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι όταν θα προσπαθήσετε να κάνετε το συνολικό πρόγραμμα, θα βρεθείτε σε πολύ πιο δύσκολη θέση από αυτή που είμαστε εμείς σήμερα που το υλοποιούμε.

Με βεβαίωση εισαγγελέα οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών-Τροπολογία στη Βουλή

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία θα ζητείται υποχρεωτικά πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας και του τόπου όπου υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός τα προηγούμενα χρόνια περί άσκησης ή μη σε βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και ποινικό μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε απόψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Σύμφωνα με την τροπολογία στην περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη ή υπάρχει καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να συμμετάσχει στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
Τι είπε ο υπουργός στη Βουλή για την τροπολογία
Σχετικά με την τροπολογία ο υπουργός Παιδείας είπε απόψε στη Βουλή:
Α. Ηταν ένα θέμα που και για μένα γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθότι με έκπληξή μου ενημερώθηκα: Πρώτον, ότι υπάρχουν δυνατότητες του υπουργού να θέτει τέτοιους ανθρώπους εκτός υπηρεσίας –εκπαιδευτικής υπηρεσίας, έχει σημασία- ενώ διενεργούνται πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις, αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη αρμοδιότητα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς –απαράδεκτο, απαράδεκτη παράλειψη- και δεύτερον, ότι επί διοριζομένων αναπληρωτών -δασκάλων, καθηγητών- όλη αυτή η ενδεχόμενη προϊστορία δεν παίζει κανένα ρόλο. Εντοπίσαμε περιπτώσεις ανθρώπων που διορίζαμε κι εμείς τώρα, διότι στο βιογραφικό αυτών των ανθρώπων οι συμπεριφορές αυτές δεν καταγράφονται.
Β.Κύριε Πρόεδρε, κάθεστε στην Έδρα, είστε Βουλευτής Χανίων, ήθελα να σας πω ότι από τα Χανιά προέκυψε αυτό, όχι από Χανιώτη, αλλά το παράδειγμα είναι από εκεί. Όπως με ενημέρωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας την περασμένη Τετάρτη, η περίπτωση εκείνη είχε διοριστεί με τη νέα σειρά των αναπληρωτών πριν από λίγες εβδομάδες. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη να θωρακίσουμε το σύστημά μας όσο είναι καιρός και γι’ αυτό το θέμα. Γ. Η τροπολογία κατετέθη, είναι εκπρόθεσμη, αλλά την υποστηρίζουμε με μεγάλη δύναμη. Δεν είχα ενημερώσει το Τμήμα την Παρασκευή, γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη την οποία διαπιστώσαμε στην πράξη και πάμε να την καλύψουμε.

Τραγική η κατάσταση σε εκατοντάδες νηπιαγωγεία...του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη

Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο θεωρείται πολύ σημαντική για την περαιτέρω πορεία του παιδιού, καθώς προσφέρει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη νοητική, κοινωνική, συναισθηματική και πολύπλευρη ανάπτυξή του. Στη χώρα μας, δυστυχώς, αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, χωρίς να δίνεται η δέουσα σημασία.
Εκατοντάδες νηπιαγωγεία λειτουργούν σε συνθήκες ντροπής. Η έλλειψη της απαραίτητης κτηριακής υποδομής πρέπει να προβληματίσει κάθε υπεύθυνο σ’ αυτή την χώρα. Το 2014 υπάρχουν εκατοντάδες νηπιαγωγεία που φιλοξενούνται σε χώρους ακατάλληλους και ενίοτε επικίνδυνους για την ίδια την ασφάλεια των νηπίων, χωρίς αύλειο χώρο, χωρίς το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό. Είναι απαράδεκτο να θεωρούνται πρώην καταστήματα και ισόγεια πολυκατοικιών κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία παιδιών αυτής της ηλικίας.
Εξ’ αιτίας της έλλειψης χώρων στην κυριολεξία στοιβάζονται 25 νήπια, ενίοτε και περισσότερα,  σε  ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και ταυτόχρονα χιλιάδες προνήπια να μένουν εκτός του δημοσίου νηπιαγωγείου με απρόβλεπτες συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά όπως και για τις οικογένειές τους που σήμερα βιώνουν τ’ αποτελέσματα του οικονομικού Αρμαγεδδώνα.
Μια επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας σε νηπιαγωγεία των περιοχών που επισκέπτεται θα του έδινε τη δυνατότητα να κατανοήσει την αδήριτη ανάγκη άμεσης δρομολόγησης αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των νηπιαγωγείων.
Σήμερα που το δημόσιο νηπιαγωγείο εξακολουθεί να λειτουργεί με το φιλότιμο και το μεράκι των νηπιαγωγών μας, επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσουμε:
     Στη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής
     Στην ίδρυση νέων πολυθέσιων νηπιαγωγείων
     Στην κατασκευή σύγχρονων κτιρίων με τους απαραίτητους χώρους (αίθουσες, τραπεζαρία, αυλή κ.τ.λ.) και με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή
     Στη θεσμοθέτηση σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
     Στην πρόσληψη μόνιμων νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης νηπίων
     Στην ουσιαστική επιμόρφωση των νηπιαγωγών
     Στην εφαρμογή του θεσμοθετημένου ωραρίου των νηπιαγωγών
     Στον προσδιορισμό της οργανικότητας των νηπιαγωγείων με βάση τον αριθμό των νηπίων
     Στη μείωση της αναλογίας νηπίων ανά τμήμα
     Στην ίδρυση ειδικών νηπιαγωγείων και τμημάτων ένταξης
     Στην πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού
Σε αντίθεση με την υποβάθμιση του δημοσίου νηπιαγωγείου στη χώρα μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η προσχολική αγωγή αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επιχειρείται η συνεχής αναβάθμισή της.
Στην Ελλάδα της κρίσης πρέπει να επιδιώξουμε κι εμείς την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση για να ελπίζουμε σ' ένα καλύτερο αύριο.
Ο στόχος της αναβάθμισης πρέπει να ξεκινήσει από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια, νηπιαγωγείο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας με ταυτόχρονη επίλυση, των ιδιαίτερων προβλημάτων των νηπιαγωγών.

15 Οκτωβρίου θα καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία

« Έχουμε στόχο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών. Αυτή είναι μια διαρκής προσπάθεια».
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υφ. Παιδείας Α. Δερμεντζόυλους, στον ΒήμαFM, ενώ υπογράμμισε τα εξής:
Α. Η χρονιά ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου με 16.500 κενά όπως τα κατέγραψαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας. Ο αριθμός των 16.500 κενών προέκυψε, μετά από μείωση των αρχικών που υπολογίζαμε κατ’ εκτίμηση σε 22.500. Μέσα από κάποιες συντονισμένες ενέργειες, όπως οι παράλληλες αναθέσεις των εκπαιδευτικών, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός να διδάσκει και ένα άλλο μάθημα συναφές του αντικειμένου του, μειώσαμε τις ανάγκες μας στους 16.500 εκπαιδευτικούς.
Β.  περίπου είκοσι μέρες από την έναρξη της νέας χρονιάς, με κατά κύματα προσλήψεις αναπληρωτών, έχουμε τοποθετήσει περίπου 11.500 εκπαιδευτικούς. Έχουμε κάποια κενά, που τα παρακολουθούμε κάθε μέρα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και από τις κατά τόπους Διευθύνσεις και τα συμπληρώνουμε στέλνοντας αναπληρωτές.
Γ. Δυστυχώς, η Παιδεία μας λειτουργεί ακόμα με αναπληρωτές γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και περίπου 4 χρόνια.
Δ. Προσπαθούμε να συντμήσουμε το χρόνο αναπλήρωσης των κενών. Αυτό που συνέβαινε παλιά, όπου μέχρι και το Μάρτιο πηγαίναν αναπληρωτές καθηγητές στα σχολεία, προσπαθούμε φέτος να μη συμβεί. Έχουμε στόχο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών. Αυτή είναι μια διαρκής προσπάθεια». Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης
Ε. Από το 2008 δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Σε αυτό το διάστημα έχουμε περίπου 5.500 με 6.000 αποχωρήσεις κάθε χρόνο, λόγω συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο διογκώνεται το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν δύο κινήσεις.
Ζ. Στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει η αναλογία του 1 προς 10, δηλαδή στις 10 αποχωρήσεις έχουμε μόνο μια πρόσληψη. Εδώ και χρόνια ούτε το 1 προς 10 εφαρμόστηκε. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η αναλογία όπως έχουμε ξαναπεί και ο κ. Λοβέρδος, αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και εγώ ως Υφυπουργός Παιδείας. Είμαστε σε συνεννόηση η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι αρμόδιο για αυτό το ζήτημα να κινήσουμε τις διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ, γιατί μόνο έτσι μπορούν γίνουν προσλήψεις. Πρόθεσή μας είναι μέχρι την άνοιξη αφού κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά, να έχουν το δάσκαλό τους και να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία».
Για τα ολοήμερα σχολεία
Η. Αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να ρυθμίσουμε τη λειτουργία των σχολείων και αμέσως μετά προχωρούμε και στην κάλυψη των ολοήμερων σχολείων. Υπάρχουν ήδη ολοήμερα σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά. Ξέρετε ότι ακόμη και να καλύψουμε με τις όλες τις θέσεις των εκπαιδευτικών, η αναπλήρωση των κενών είναι μια διαρκής διαδικασία γιατί προκύπτουν συνεχώς κενά, από εγκυμοσύνες κτλ. Αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι μέχρι 15 Οκτωβρίου να καλύψουμε τις ανάγκες που δεν είναι απρόβλεπτες».
Για το Cyber Kid
Θ. Το Cyber Kid είναι η προσπάθεια προφύλαξης των παιδιών από τις κακές επιρροές του διαδικτύου όπως αυτές εμφανίζονται μέσα από παιδόφιλους, μέσα από ‘’εγκληματίες’’ που κινούνται στο χώρο του διαδικτύου. Σε συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, περίπου 500 σχολεία πανελλαδικά συνδέονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη απευθείας και αμφίδρομα μέσω διαδικτύου με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ενημερώνονται για τους κινδύνους του διαδικτύου».

«Πάνε οι κόποι μου χαμένοι, τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο..»

«Μωρέ, μην είσαι παλαβός, μην ανακατεύεσαι στις ρωμαίικες δουλειές, παλιά κατάρα είναι αυτή, από Θεού. Άκου τι μου έλεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου, να καταλάβεις.
 Όλα τα “καμε καλά ο Αλλάχ, μου “λεγε, όλα, μα μια μέρα βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά και έπλασε τον Ρωμιό, μα ευτύς ως τον είδε, το μετάνιωσε, είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι…
Τι να γίνει τώρα», μουρμούρισε ο Αλλάχ, «την έπαθα, ας πιάσω να κάμω τώρα τον Τούρκο, να σφάξει τον Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του.»
Έπιασε το λοιπόν μέλι και μπαρούτι, τα μάλαξε καλά καλά, έφτιασε τον Τούρκο. Και ευτύς, χωρίς να χασομεράει, βάνει σε ένα ταψί τον Τούρκο και τον Ρωμιό να παλέψουν.
Πάλευαν, πάλευαν από το πρωί ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλον, μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος
«Ο διάολος να με πάρει», μουρμούρισε ο Αλλάχ, «την έπαθα πάλι, τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι…Τι να κάμω;».
Όλη νύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης, μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του:
«Βρήκα! βρήκα!» φώναξε, έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά, και έφτιασε έναν άλλον Ρωμιό, και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν.
Άρχισε το πάλεμα, τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά και ο άλλος, μπηχτές ο ένας, μπηχτές και ο άλλος, μπαμπεσιά ο ένας, μπαμπεσιά και ο άλλος…
Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξανάπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν…
Και ακόμα παλεύουν!
Και έτσι ο κόσμος, Μπραϊμάκι μου, βρήκε την ησυχία του..»
Νίκος Καζαντζάκης: «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» (Απόσπασμα)

Τέλος για κάρτες και κωδικούς στα ΑΤΜ – Δείτε τι έρχεται…

Τα νέα ΑΤΜ θα επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν αναλήψεις βάζοντας απλά το δάχτυλό τους σε ένα ειδικό υπέρυθρο reader που μπορεί και διαβάζει και τους αναγνωρίζει.. από τις φλέβες στο χέρι τους! Σύμφωνα με την Hitachi, το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία μετάδοσης φωτός αιχμής, στέλνοντας υπέρυθρο φως το οποίο απορροφάται από το δάχτυλο, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό σχέδιο για κάθε χρήστη. Η Πολωνία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τοποθετηθούν 2.000 νέα ΑΤΜ σε τράπεζες και σουπερμάρκετ σε όλη τη χώρα. Ήδη στην Ιαπωνία η τεχνολογία αυτή έχει αρχίσει να καθιερώνεται ενώ κάποιες ιαπωνικές τράπεζες την χρησιμοποιούν επίσης και ως μέτρο ασφαλείας για θυρίδες.  Τέλος για επιπλέον ασφάλεια τα μηχανήματα μπορούν και αναγνωρίζουν αν το δάχτυλο που τοποθετείται ανήκει σε ζωντανό άτομο…

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση 50%- Ποιοι τη δικαιούνται

Αυτόματα θα συνυπολογίζεται η έκπτωση 50% που προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ για, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία άνω του 80%.
Σύμφωνα με τα σενάρια που προωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα τέλη του μήνα θα αποσαφηνίσει την επόμενη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν.
Από το ποσό θα έχει αφαιρεθεί η πρώτη δόση και η έκπτωση με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο σημαντικά. Όλες οι αλλαγές θα γίνουν αυτόματα, καθώς το υπουργείο και η ΓΓΔΕ θα συνυπολογίσουν τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 των δικαιούχων.
Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα για όσους δικαιούχους έχουν λάθη στο Ε9 και θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα ανοίξει το σύστημα.

Που ζουν οι πλούσιοι Έλληνες!

Δείτε πως διαμορφώνεται ο γεωγραφικός χάρτης του πλούτου στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων εξακολουθούν να υπάρχουν… πλούσιοι!
Ωστόσο αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι οι ευκατάστατοι Έλληνες δεν ζουν στα ακριβά προάστια των Αθηνών αλλά στην... Πτολεμαΐδα!

Τα νέα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πλούσιοι, μάλλον, δεν δηλώνουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα. «Πού βρίσκονται οι πλούσιοι Έλληνες;». Το ερώτημα δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχουν, διότι σίγουρα υπάρχουν, αλλά σε ποια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας συνωθούνται; Να είναι στην Αθήνα, λόγω του μεγέθους της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα, ή, μήπως, τα επίσημα στοιχεία κρύβουν κάποιες εκπλήξεις;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι πλούσιοι, μάλλον, δεν δηλώνουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα! Όπως σημειώνει το bankingnews, μόλις 233.087 δηλώσεις εμφάνισαν εισοδήματα υψηλότερα των 44.020,54 ευρώ για το οικονομικό έτος 2013 και αφορούν το σύνολο της χώρας. Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι 548.581 φορολογούμενοι δήλωσαν έως 2.934,70 ευρώ το 2013 και 994.365 πολίτες 5.869,41 ευρώ. Δηλαδή 1.542.946 Έλληνες είναι σε θέση να ξοδέψουν έως 16 ευρώ την ημέρα.
Το παράδοξο της Ελλάδας είναι ότι ακόμα και σε ακριβές περιοχές της Αθήνας εμφανίζονται φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, κάτι που δεν μπορεί να εξηγεί με τη λογική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή των εισοδημάτων των φορολογουμένων μέχρι πρότινος γίνονταν από τη ΓΓΠΣ η οποία εμφάνιζε τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η τελευταία δημοσίευση του 2011 αποκάλυπτε ότι μόνο 5.000 φορολογούμενοι είχαν ανάλογα εισοδήματα.
Στη Μακεδονία οι πλούσιοι
Το γεγονός ότι άλλαξε η στατιστική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, είναι ως αποτέλεσμα να χαθεί το βασικό κριτήριο των 100.000 ευρώ, έτσι διευρύνθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που ανήκουν στους «έχοντες και κατέχοντες».
Έτσι οι μόνιμοι κάτοικοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης εμφανίζονται οικονομικά ισχυροί και συναγωνίζονται επάξια τα πλούσια προάστια των Αθηνών.
Η Κοζάνη συνεισέφερε 2.473 φορολογικές δηλώσεις το 2012 με εισοδήματα υψηλότερα των 44.020,54 ευρώ όταν στην Εκάλη ο αριθμός των δηλώσεων ανήλθε σε 778 το 2012 και σε 681 το οικονομικό έτος 2013.
Οι «πλούσιοι» όμως της Κοζάνης περιορίστηκαν σημαντικά με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.Ο συνολικό τους αριθμός μειώθηκε σε 1.565 σε διάστημα δώδεκα μηνών.
Την ίδια στιγμή οι πλούσιοι της Φιλοθέης μειώθηκαν σε 889 με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 από 1.019 το 2012. Όμως οι φορολογούμενοι της Πτολεμαΐδας παραμένουν πιο ισχυροί. Το 2012 υποβλήθηκαν 1.829 (2012) και 1040 ( 2013).
Τα ακριβά προάστια της Αθήνας
Το Νέο Ψυχικό με 1.136 δηλώσεις που ξεπέρασαν τις 44.020,54 ευρώ το 2012 για να μειωθούν σε 945 το 2013. Το Παλαιό Ψυχικό με 1382, και 1.176 δηλώσεις αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού εμφανίζεται να έχει μόνιμους κάτοικους 26.771 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές .
Η μονή προσέγγιση-εξήγηση που δίνουν οι φοροτεχνικοί για τα στοιχεία είναι ότι οι κάτοικοι των εύπορων περιοχών και κυρίως μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν να έχουν εισοδήματα από τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου ή με τη διανομή μερισμάτων που φορολογούνται στην πηγή.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου η συμπλήρωση της "φόρμας" του ετήσιου προγραμματισμού της σχολικής μονάδας στο Παρατηρητήριο

Δείτε
εδώ την εγκύκλιο
εδώ τη φόρμα για τα Δημοτικά σχολεία

Παρήγγειλαν 25.000 Pony με το καλημέρα

Άδειες μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών (Πλήρης Οδηγός)

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου ΠΕ «Ο Αριστοτέλης» Αθήνας, έχει αναρτηθεί ένας πλήρης οδηγός για τις Άδειες μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τον οδηγό επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου Νατάσα Δίπλα.
Στα περιεχόμενα αναλύει τις άδειες των μονίμων (κανονική άδεια, αναρρωτική, ειδική, συνδικαλιστική, άδεια σε αποσπασμένο) και των αναπληρωτών (κύησης, λοχείας, αναρωτική, κανονική, ειδική, γονική άδεια).
Για να κατεβάσετε τον οδηγό:
Σε μορφή .doc ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!
Σε μορφή .pdf ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΟΕ: Ορισμός εκπροσώπων σε Επιτροπή

ΔΟΕ: Προτάσεις για αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων (Π.Δ. 50) και του Π.Δ. 1/2003

Δείτε νέες φωτογραφίες από το εσωτερικό του τύμβου της Αμφίπολης

Δεν θα πιστέψετε τι βρέθηκε μέσα σε κρανίο μούμιας 2.000 ετών (Φωτογραφίες)

H ιστορία πίσω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου κλάδων ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και ΠΕ19-ΠΕ20-Πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου κλάδων ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και ΠΕ19-ΠΕ20-Πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ωραρίου57 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, 131 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και 50 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-ΠΕ20-Πληροφορικής.
Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 έως την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Για τους πίνακες των ονομάτων πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ

Τα 9 πιο θανατηφόρα ορυκτά, που εξόρυξε ποτέ ο άνθρωπος

Τι κοινό έχει ο τύμβος της Αμφίπολης με την Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα

Der Spiegel: Ήταν μοιραίο λάθος η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

513 μόνιμοι διορισμοί στο Υπουργείο Παιδείας; Διαβάστε περισσότερα: 513 μόνιμοι διορισμοί στο Υπουργείο Παιδείας;

Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης από ΔΟΕ
Αρ. Πρωτ.1096
Αθήνα 29/9/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ : Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

  Η απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., η οποία και ανακοινώθηκε με εξώδικο στο ΥΠΑΙΘ στις 25-9-2014, για απεργία - αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης, έρχεται ως συνέχεια των αποφάσεων και της τακτικής που ακολούθησε η Δ.Ο.Ε. κατά την περσινή συνδικαλιστική χρονιά αλλά και των αποφάσεων του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ για το ίδιο θέμα.
  Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι σαφής η πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη τακτική των μονομερών ενεργειών στο θέμα της αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης. Αυτό αποδεικνύεται με τα όσα ορίζει η από 3-9-2014 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Σπουδών του ΥΠΑΙΘ σχετικά με την ανάρτηση του προγραμματισμού και των σχεδίων εργασίας των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ αλλά και η πρόσκληση Περιφερειακών Διευθύνσεων (με την ίδια αστήρικτη νομικά διαδικασία) προς τους διευθυντές των σχολείων που δε συμμετείχαν στην εξ'  αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση τον Ιούνιο, να το κάνουν τώρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η υλοποίηση της απόφασης για πρόσκληση σε συμμετοχή στη διαδικασία της αξιολόγησης των διευθυντών σχολικών μονάδων και όσων εκπαιδευτικών το επιθυμούν.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς, σε υλοποίηση της απόφασής του, να μη συμμετέχουν σε καμία από τις παραπάνω διαδικασίες και να μη συναινέσουν στην εφαρμογή της ΑΕΕ - αξιολόγησης που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, στη στασιμότητα και τις απολύσεις.

 

Οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής Ζ.Ε.Π. (2014-2015)

Δείτε εδώ την απόφαση

Ο Kανόνας των εσωρούχων: Ένα εξαιρετικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι γονείς

«Ο Kανόνας των εσωρούχων» είναι η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια.
 Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων;
Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα. Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας των Εσωρούχων έχει πέντε σημαντικές πτυχές.
1. Το σώμα σου σού ανήκει
 Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους. Ο ειλικρινής και άμεσος διάλογος ήδη από μικρή ηλικία για τη σεξουαλικότητα και τα απόκρυφα σημεία του σώματος, με σωστή χρήση των όρων που αφορούν τα γεννητικά όργανα και άλλα σημεία του σώματός τους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι ακόμη και από άτομο το οποίο αγαπούν. Πρέπει να μάθουν να λένε «Όχι» με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής επαφής, όπως και τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και να ενημερώνουν έναν ενήλικα τον οποίον εμπιστεύονται. Έχει σημασία να τονισθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να επιμείνουν έως ότου κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά. Στο βιβλίο μας, το χέρι ζητά την άδεια της Κίκο για να την αγγίξει. Η Κίκο δέχεται, αλλά όταν το χέρι προσπαθεί να μπει μέσα στο εσώρουχο η Κίκο λέει «Όχι». Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αλληλουχία γεγονότων για να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι μπορεί να πει «Όχι» ανά πάσα στιγμή.
2. Καλό άγγιγμα – κακό άγγιγμα 
Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο. Πείτε τους ότι δεν είναι σωστό να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, ούτε είναι σωστό να τους ζητάει κάποιος να δουν ή να αγγίξουν αυτά τα σημεία στο σώμα κάποιου άλλου. Ο Κανόνας των Εσωρούχων τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα φανερό και εύκολο να το θυμούνται όριο: τα εσώρουχα. Βοηθάει τους ενήλικες να ξεκινήσουν μια κουβέντα με τα παιδιά. Αν τυχόν τα παιδιά δεν είναι βέβαια κατά πόσον η συμπεριφορά ενός ενήλικα είναι αποδεκτή ή όχι, φροντίστε να ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν από κάποιον ενήλικο τον οποίον εμπιστεύονται να τα βοηθήσει. Στο βιβλίο μας, η Κίκο δεν δέχεται να την αγγίξουν κάτω από το εσώρουχο. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι υπάρχουν κάποιοι ενήλικες (όπως οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι γιατροί) που μπορεί να χρειαστεί να το αγγίξουν, αλλά ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πουν «Όχι» ακόμη και σε αυτούς αν τυχόν αισθανθούν άβολα ή αμήχανα.
3. Καλά μυστικά – κακά μυστικά 
Η μυστικότητα είναι η τακτική που εφαρμόζουν συνήθως όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών μυστικών και κακών μυστικών, αλλά και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οποιοδήποτε μυστικό τους προκαλεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια δεν θεωρείται καλό και επομένως δεν θα πρέπει να το αποκρύπτουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται (γονέα, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό). Στο βιβλίο μας, το χέρι ενθαρρύνει την Κίκο να μιλήσει ανοικτά, όταν κάποιος θέλει να την αγγίξει με τρόπο ανάρμοστο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλληλουχία αυτή καταστάσεων για να συζητήσετε τη στη διαφορά μεταξύ καλού μυστικού (όπως λχ. ένα πάρτι γενεθλίων) και κακού μυστικού (οτιδήποτε προκαλεί στο παιδί στενοχώρια και άγχος). Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τους αποκαλύπτουν τα κακά μυστικά.
4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων 
Τα κακοποιημένα παιδιά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν να καλλιεργούν ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα αλλά και να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για να μιλήσουν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται. Το παιδιά δεν αποκλείεται να διαισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε οι μεγάλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών. Ίσως υπάρχει λόγος που ένα παιδί αρνείται την επαφή με κάποιον άλλο ενήλικα ή παιδί. Θα πρέπει να το σεβαστούν. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τους γονείς τους. Το χέρι στο βιβλίο είναι φίλος της Κίκο. Οι μεγαλύτεροι υπάρχουν για να βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Η πρόληψη της σεξουαλικής βίας αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των ενηλίκων και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην φορτώνουμε ένα τέτοιο βάρος στους ώμους των παιδιών.
5. Άλλες χρήσιμες συμβουλές που συνοδεύουν τον Κανόνα των Εσωρούχων
Καταγγελία και αποκάλυψη στοιχείων Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις όσον αφορά τους ενήλικες που μπορεί να βρίσκονται στον περίγυρο ασφάλειάς τους. Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να επιλέξουν ενήλικες τους οποίους μπορούν να εμπιστευτούν, που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να τα ακούσουν και να βοηθήσουν. Μόνο ένα από τα μέλη του περίγυρου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί, τα υπόλοιπα δεν θα πρέπει να είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο. Το παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ζητήσουν βοήθεια σε ένα τέτοιο περίγυρο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Γνωστοί δράστες 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει. Μην ξεχνάτε τη μέθοδο που ακολουθούν συνήθως οι θύτες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Στο σπίτι επομένως θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας ότι το παιδί οφείλει να ενημερώνει τους γονείς του σε κάθε περίπτωση που κάποιος του προσφέρει δώρα, του ζητάει να κρατήσει ένα μυστικό ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.
Άγνωστοι δράστες 
Σε μερικές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να είναι ένας άγνωστος. Διδάξτε στο παιδί σας κάποιους απλούς κανόνες για την επαφή με αγνώστους, όπως λ.χ. να μην επιβιβάζονται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δε γνωρίζουν, ούτε να δέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.
Βοήθεια 
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι μπορούν να το βοηθήσουν (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ο συνήγορος του πολίτη, γιατροί, ο ψυχολόγος στο σχολείο, η αστυνομία), αλλά και τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια.
http://www.newsitamea.gr

Σχολή Γονέων στο Νομό Ιωαννίνων

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να:
• Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
• Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
• Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
• Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
• Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
• Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
• Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
• Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
• Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
• Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
• Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
• Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:
1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών
4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.), διάρκειας 25 ωρών
5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
• Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
• Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
• Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
• Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
• Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
• Θέματα διατροφής
• Σημασία της σωματικής άσκησης
• Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
• Σεξουαλική Αγωγή
• Τρίτη ηλικία και οικογένεια
• Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
• Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
• Επαγγελματικός Προσανατολισμός
• Κατανάλωση και Διαφήμιση
• Οικογενειακός Προϋπολογισμός
• Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
• Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
• Προώθηση της ισότητας των φύλων
• Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
• Συνεργασία γονέων-μεταναστών
• Ψυχολογική Υποστήριξη
• Αγωγή Υγείας
• Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
• Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή τουλάχιστον 20 ατόμων.
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στον Υπεύθυνο Σχολής Γονέων Ν. Ιωαννίνων κ. Τσεντσερή Μιχάλη, (Τηλ.6979355888) καθημερινά 09:00 με 13:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Επίσης αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν στο γραφείο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιωαννιτών Αβέρωφ 6 Α’ όροφος. Το γραφείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00. Ο κ. Τσεντσερής θα βρίσκεται στο γραφείο κάθε Παρασκευή 11:00 με 12:00.
Η συμμετοχή στα προγράμματα της Σχολής Γονέων είναι δωρεάν.