Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Ένα γλυκό «παραμύθι» που κάνει τον γύρο του διαδικτύου… Για την υπέροχη Γιορτή της Μητέρας…

Η γυναίκα μου, μου ζήτησε να βγω με μία άλλη γυναίκα. «Γνωρίζεις πολύ καλά πως την αγαπάς» μου είπε μια μέρα ξαφνιάζοντας με...

«Η ζωή είναι πολύ σύντομη, αφιέρωσε της χρόνο»…

Η άλλη γυναίκα, ήταν η μητέρα μου. Χήρα εδώ και χρόνια.

Δυστυχώς, οι απαιτήσεις της δουλειάς και των παιδιών με ανάγκαζαν να την επισκέπτομαι πολύ σπάνια, τα τελευταία χρόνια.
Εκείνο το βράδυ της τηλεφώνησα και την προσκάλεσα σε δείπνο.
«Τι συμβαίνει; Είσαι καλά;» με ρώτησε.

Η μητέρα μου είναι από τους ανθρώπους που εκλαμβάνουν ένα νυχτερινό τηλεφώνημα ή μια αναπάντεχη πρόσκληση ως αρχή κακών μαντάτων.

«Νόμιζα πως θα ήταν καλή ιδέα να περνούσαμε λίγο χρόνο μαζί», της απάντησα. «Οι δυο μας, μόνοι. Τι λες;».
Σκέφτηκε λιγάκι και απάντησε, «θα το ήθελα πολύ».

Εκείνη την Παρασκευή, καθώς οδηγούσα προς το σπίτι της μητέρας μου, ήμουν ανεξήγητα συγκινημένος. Και πώς τα φέρνει η ζωή, όταν έφθασα στο σπίτι της, παρατήρησα πως και εκείνη ήταν πολύ συγκινημένη!

Με περίμενε στην πόρτα φορώντας το παλιό καλό παλτό της, είχε περιποιηθεί τα μαλλιά της και ήταν ντυμένη με το φόρεμα με το οποίο είχε εορτάσει την τελευταία επέτειο του γάμου της. Το πρόσωπό της χαμογελούσε, ακτινοβολούσε φως, όπως το πρόσωπο ενός αγγέλου.

«Είπα στις φίλες μου ότι θα βγω με το γιο μου και όλες τους συγκινήθηκαν», μου είπε καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό μου. «Ανυπομονούν να τους τηλεφωνήσω και να τους εξιστορήσω την βραδιά μας».

Διαλέξαμε ένα μικρό και ζεστό εστιατόριο. Μπαίνοντας, η μητέρα μου με έπιασε από το μπράτσο, περήφανη σαν να ήταν Η Πρώτη Κυρία της χώρας.

Μόλις καθίσαμε, έπρεπε να της διαβάσω τον κατάλογο. Δεν της ήταν εύκολο να ξεχωρίσει τα μικρά γράμματα του μενού.

Μόλις έφθασα στη μέση του καταλόγου, σήκωσα το πρόσωπό μου. Η μητέρα μου καθόταν στην άλλη άκρη του τραπεζιού και με κοίταζε. Ένα νοσταλγικό χαμόγελο πέρασε από τα χείλη της.

«Εγώ ήμουν αυτή που σου διάβαζε τον κατάλογο, όταν ήσουν μικρός, το θυμάσαι;»
«Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεκουραστείς και να μου επιτρέψεις να σου ανταποδώσω τη χάρη», απάντησα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος είχαμε μια ευχάριστη συζήτηση. Δεν είχαμε να πούμε κάποιο συνταρακτικό νέο, ωστόσο ο χρόνος πέρασε ευχάριστα.

«Την επόμενη φορά που θα βγούμε, θα σε προσκαλέσω εγώ», μου είπε καθώς την συνόδευα στο σπίτι. Την φίλησα, την αγκάλιασα και αποχαιρετιστήκαμε.

«Πώς πήγε το ραντεβού;», θέλησε να μάθει η γυναίκα μου μόλις επέστρεψα στο σπίτι.
«Πολύ όμορφα, σ΄ευχαριστώ. Καλύτερα απ΄ όσο περίμενα», της απάντησα.

Μερικές ημέρες αργότερα η μητέρα μου «έφυγε» αναπάντεχα από την ζωή, από ανακοπή καρδιάς. Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα, δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα.

Λίγο καιρό μετά, έλαβα έναν φάκελο από το εστιατόριο όπου είχαμε δειπνήσει με την μητέρα μου. Περιείχε ένα σημείωμα που έγραφε:

«Το δείπνο είναι προπληρωμένο. Ήμουν σχεδόν βέβαιη πως δεν θα μπορούσα να παρευρεθώ, κι έτσι πλήρωσα για δύο άτομα, για σένα και τη σύζυγό σου. Δεν θα μπορέσεις ποτέ σου να αισθανθείς τι σήμαινε εκείνη η βραδιά για μένα. Σε αγαπώ!»

Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τη σπουδαιότητα του να είχα πει εγκαίρως «Σ” αγαπώ».

Συνειδητοποίησα ακόμη τη σπουδαιότητα του να δίνουμε στους αγαπημένους μας το χρόνο που τους αξίζει. Τίποτα στη ζωή δεν είναι και δεν θα είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια σου. Αφιέρωσε χρόνο σ΄αυτούς που αγαπάς, γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

Το κείμενο που μόλις διαβάσατε, είναι ένα γλυκό παραμύθι που «γυρίζει» στο Internet εδώ και χρόνια. Δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πιο συγκινητική ιστορία για την γιορτή της μητέρας, από αυτή.

Το δίδαγμα εδώ είναι, να μην ξεχνάμε να λέμε «σ” αγαπώ» εγκαίρως. Μια καλή αφορμή λοιπόν, είναι η Γιορτή της Μητέρας, την ερχόμενη Κυριακή. Τηλεφωνήστε της, στείλτε ένα γράμμα ή ένα λουλούδι. Κάντε μία χειρονομία που θα την αγγίξει. Το έχει ανάγκη.

" Η θυσία της μάνας " ...

Αληθινή ή μη, η παρακάτω ιστορία είναι ενδεικτική της αστείρευτης και ανιδιοτελούς μητρικής αγάπης...
Η μητέρα του είχε μόνο ένα μάτι. Ντρεπόταν γι αυτήν κι ώρες- ώρες την μισούσε. Δούλευε ως μαγείρισσα στη φοιτητική λέσχη. Μαγείρευε για τους φοιτητές και τους καθηγητές για να βγάζει τα έξοδά τους. Δεν ήθελε να του μιλάει, για να μην μαθαίνουν ότι είναι παιδί μιας μητέρας με ένα μάτι, μονόφθαλμης.
Οι φοιτήτριες έφευγαν γρήγορα, όποτε την έβλεπαν να βγαίνει για λίγο από την κουζίνα κι έλεγαν πως δεν άντεχαν το θέαμα και πως τους προκαλούσε μια ανυπόφορη ανατριχίλα.
Μα, από μικρός είχε πρόβλημα με την εικόνα της μητέρας του! Μια μέρα όταν ακόμη πήγαινε στο Δημοτικό, πέρασε αυτή στο διάλειμμα να του πει ένα «γεια» και ένιωσε πολύ ταπεινωμένος! Πως μπόρεσε να του το κάνει αυτό, αναρωτιόταν. Την αγνόησε. Της έριξε μόνο ένα βλέμμα όλο μίσος κι έτρεξε μακριά! Την επόμενη μέρα ένας από τους συμμαθητές του φώναξε:«Εεεεε, η μητέρα σου έχει μόνο ένα μάτι!» Ήθελε να πεθάνει! Ήθελε να εξαφανιστεί! Και όταν γύρισε σπίτι του, της είπε:Άν είναι όλοι να γελάνε μαζί μου εξαιτίας σου, τότε καλύτερα να πεθάνεις! Αυτή δεν του απάντησε.
«Δεν μ' ένοιαζε τι είπα ή τι αισθάνθηκε, γιατί ήμουν πολύ νευριασμένος», έλεγε πολλά χρόνια μετά σ' ένα φίλο του. «Ήθελα να φύγω από κείνο το σπίτι και να μην έχω καμία σχέση μαζί της. Διάβασα πάρα πολύ σκληρά με σκοπό να φύγω μια μέρα μακριά της για σπουδές. Και τα κατάφερα. Μα λίγο μετά ήρθε κι έπιασε αυτή τη δουλειά στη φοιτητική λέσχη».
Αργότερα παντρεύτηκε! Αγόρασε δικό του σπίτι. Έκανε δύο παιδιά κι ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του, τα παιδιά του, τη γυναίκα του και τη δουλειά του. Και για τη μάνα του, τσιμουδιά σε κανέναν! Μια μέρα - μετά από χρόνια απουσίας, όπως ο ίδιος ήθελε - η μητέρα του πήγε να τον επισκεφτεί. Δεν είχε δει από κοντά τα εγγόνια της. Και μόλις εμφανίστηκε στη πόρτα, τα παιδιά του άρχισαν να γελάνε. Έξαλλος αυτός επειδή είχε πάει χωρίς να του το ζητήσει και χωρίς να τον προειδοποιήσει, της φώναξε:Πώς τολμάς να έρχεσαι ξαφνικά εδώ στο σπίτι μου και να τρομάζεις τα παιδιά μου; Βγές έξω! Φύγε!. Η μητέρα του απάντησε γαλήνια:Αχ, πόσο λυπάμαι, κύριε...Μάλλον μου δώσανε λάθος διεύθυνση!
Κι εξαφανίστηκε, χωρίς να καταλάβουν τα μικρά, πως ήταν η γιαγιά τους.
Πέρασαν χρόνια και μια μέρα έλαβε μια επιστολή - πρόσκληση για τη σχολική συγκέντρωση της τάξης του από το Δημοτικό σχολείο που θα γινόταν στην πόλη που γεννήθηκε! Είπε ψέματα στη γυναίκα του, ότι θα έκανε ένα επαγγελματικό ταξίδι και πήγε. Όταν τελείωσε η συγκέντρωση των συμμαθητών, πήγε στο σπίτι που μεγάλωσε, μόνο και μόνο από περιέργεια. Οι γείτονες του είπαν ότι η μητέρα του είχε πολύ πρόσφατα πεθάνει. Δεν έβγαλε ούτε ένα δάκρυ στο άκουσμα του θανάτου της μάνας του. Του έδωσαν ένα γράμμα που είχε αφήσει γι αυτόν.
Έγραφε:
Αγαπημένε μου γιε, σε σκέφτομαι συνέχεια. Λυπάμαι που ήρθα σπίτι σου και φόβισα τα παιδιά σου...Έμαθα ότι έρχεσαι για τη σχολική συγκέντρωση κι ένιωσα πολύ χαρούμενη. Αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μην είμαι σε θέση να σηκωθώ από το κρεβάτι για να έρθω να σε δω, έστω κι απ' την πόρτα. Έγραψα αυτό το γράμμα να στο δώσουν αν δεν με προφτάσεις. Στεναχωριέμαι που σε έφερνα σε δύσκολη θέση και ντρεπόσουν για μένα τη μονόφθαλμη. Αλλά, βλέπεις, όταν ήσουν πολύ μικρός, είχες ένα πολύ σοβαρό ατύχημα κι έχασες το μάτι σου. Δεν μπορούσα να σκεφθώ ότι θα μεγαλώσεις και θα ζήσεις με ένα μάτι. Έτσι, σου έδωσα το δικό μου. Ήμουν τόσο περήφανη που ο γιος μου θα έβλεπε τον κόσμο με τη δική μου βοήθεια, με το δικό μου μάτι, αψεγάδιαστος...Έχεις πάντα όλη την Αγάπη μου! Η μητέρα σου

Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για τις μετατάξεις και την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός ΚΥΣΠΕ
Τηλ.6974750409
                                                                                                                               Αθήνα, 9/5/2014
Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ
Μετατάξεις - Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων
Συνεδρίασε σήμερα 9/5/2014 το ΚΥΣΠΕ και εισηγήθηκε τα παρακάτω θέματα:
1. Μετατάξεις
Εισηγήθηκε την αποδέσμευση των αιτούντων προς μετάταξη εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις με βάση τον Ν.4024/2011. Σημειώνω πως για τους 51 εκπαιδευτικούς που αποδεσμεύτηκαν η απόφαση του ΚΥΣΠΕ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετάταξή τους.
2. Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων
Το Συμβούλιο εισηγήθηκε την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων με βάση τις εισηγήσεις των ΠΥΣΠΕ
3. Εισηγήθηκε  τη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου σε συνάδελφο.
Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλης

Ποιοι εκπαιδευτικοί της Π.Ε αποδεσμεύονται για μετάταξη σε διοικητικές θέσεις - Ολα τα ονόματα, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Εφορία: Όλοι οι φορολογούμενοι, από ηλικιωμένους μέχρι και άστεγους, πρέπει να δηλώσουν λογαριασμό email

Γίναμε Ευρώπη... Αυτό φαίνεται από την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, όπου με βάση αυτή όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και email, προκειμένου να μπορούν να ειδοποιούνται από τη φορολογική διοίκηση για τις υποθέσεις τους.
Στην επιλογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση - e - Κοινοποιήσεις» στο λογαριασμό του κάθε φορολογούμενο στο TAXIS, θα γίνεται η ενημέρωση με ανακοινώσεις της φορολογικής διοίκησης.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι φορολογούμενοι που είχαν ήδη κωδικούς πρόσβασεις και email, θα πρέπει να τα επικαιροποιήσουν εντός 30 ημερών
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με την παραλαβή στον «Λογαριασμό» taxisnet της κοινοποίησης από τον φορολογούμενο, δημιουργείται στο σύστημα taxisnet ηλεκτρονικό εκτυπώσιμο πιστοποιητικό παραλαβής, που φέρει μοναδικό αριθμό και περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τού φορολογούμενου, το είδος, τον αριθμό, την ημερομηνία και το όργανο έκδοσης της πράξης και των συγκοινοποιούμενων, της απόφασης ή της ειδοποίησης, την ημερομηνία και την ώρα παραλαβής στον «Λογαριασμό» taxisnet.
Το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό παραλαβής καταχωρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης και είναι διαθέσιμο σε κάθε περίπτωση που τυχόν απαιτηθεί.

Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα, από  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ,το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις».
Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με τη διαβούλευση
Με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής. Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση. Να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.
Με το νέο σύστημα , προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη.  . Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας:
α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος
β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ
Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά, όπως τονίσαμε, θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. 

Τι αλλάζει στην αξιολόγηση των μαθημάτων της Α Λυκείου-ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Νέο Προεδρικό Διάταγμα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αξιολόγηση των μαθημάτων της Α Λυκείου. Για να ανοίξετε το Προεδρικό Διάταγμα πατήστε εδώ

Ποια πρόσωπα απαρτίζουν το Συμβούλιο της Αρχής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στο    Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το οποίο αποτελείται τοποθετούνται οι:
1. Ηλίας Ματσαγγούρας του Γεωργίου , τ. καθηγητής της διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ ως Πρόεδρος της ΑΔΙΠΠΔΕ.
2. Σωτήριο Γκλαβά του Ιωάννη, Πρόεδρος του ΙΕΠ.
3. Σαλτερής Νικόλαος του Ματθαίου , Δρ. σε σχετικό τομέα με τις αρμοδιότητες της Αρχής, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως μέλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
4. Ρουσσάκης Ιωάννη ςτου Εμμανουήλ , εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως μέλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
5. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνο ςτου Δημητρίου, Σχολικό Σύμβουλο ως μέλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
6. Παπαζήση Χριστίνα του Γεωργίου , Σχολική Σύμβουλο ως μέλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
7. Ανδρεαδάκη Νικόλαο του Στυλιανού , Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης ως μέλος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η θητεία του Προέδρου και των λοιπών μελών του Συμβουλίου είναι τετραετής.

Γιατί αρρωσταίνουν τα παιδιά την Άνοιξη;

Μπορεί η Άνοιξη να έχει μπει για τα καλά αλλά οι παιδικές ιώσεις δεν λένε να αφήσουν τα παιδιά. Μάλιστα τα παιδιά είναι περισσότερα ευάλωτα στις εποχιακές ιώσεις αφού οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση τους.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τους είναι ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και πολλές φορές η  κακή ατομική υγιεινή των παιδιών.
Έρευνες έχουν δείξει  ότι τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία αποκτά σταδιακά.
 
Επιπλέον, περνούν αρκετές ώρες σε  πολυσύχναστους χώρους όπως  σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κτλ. όπου  η μετάδοση των ιώσεων είναι πολύ ευκολότερη επισημαίνει ο Παιδίατρος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Δρ. Νίκος Βουδούρης.
 
Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να πανικοβάλλει τους γονείς, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους κυρίως  εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα. 
 
Ο πονόλαιμος, που συνήθως έρχεται χρονικά πρώτος, κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο στην κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες.
 
Για την σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας, παρά μόνο αν το συστήσει ο γιατρός.Σε κάθε περίπτωση  οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά να πίνουν άφθονα υγρά.
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Βουδούρης ''οι γονείς είναι δύσκολο να ενεργήσουν προληπτικά ώστε να αποφύγουν τα παιδιά τους τις ιώσεις. Ούτε βέβαια μπορούν να απομονώσουν τα παιδιά από το να ζουν και να χαίρονται την κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους.
 
Μέσα από κάθε τους δραστηριότητα, θα αποκτήσουν σταδιακά αντισώματα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους τις ιώσεις.
 
Παρ’ όλα αυτά, για τις περιόδους του χρόνου όπου υπάρχουν επιδημίες από συγκεκριμένους ιούς, υπάρχουν κάποιοι απλοί αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να τα προφυλάξουν.
 
Συμβουλές:
 
Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά. 
 
Οι φρέσκοι χυμοί καθώς και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις, αλλά και να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημα. 
 
Αν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων. 
 
Καθαρίζουμε τις επιφάνειες  όπου αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα αντιμικροβιακό απολυμαντικό. 
 
Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και βοηθάμε  τα παιδιά μας να κάνουν το  ίδιο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών. 
 
Για κάθε απορία που έχετε καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον / την παιδίατρό σας.

Δείτε τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά που ζουν σε πόλεις!

Έκρηξη κρουσμάτων παιδικού άσθματος μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι ένα στα επτά παιδιά που κατοικούν σε ακτίνα έως και 75 μέτρων από μία πολυσύχναστη οδική αρτηρία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
Συγκεκριμένα  έρευνα που έγινε από το Τμήμα Επιδημιολογίας, Αλλεργιών και Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος (EPAR) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM), απέδειξε πως αντίστοιχα στις περιοχές με τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης, ένα στα τέσσερα παιδιά μπορεί να εκδηλώσει  την νόσο.
 
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως αυξάνεται σε  ανησυχητικό σημείο η ρύπανση εντός των σπιτιών.
 
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η ενδοοικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενες συσκευές θέρμανσης φυσικού αερίου και κηροζίνης, στο κάπνισμα, στη χρήση διαλυτικών, χρωμάτων, συγκολλητικών και άλλων σχετικών υλικών. 
 
 
Στο σημείο αυτό οι ερευνητές ανέφεραν πως η εσωτερική ρύπανση του αέρα αυξάνεται, ενώ ο χρόνος διαβίωσης εντός των κατοικιών ανέρχεται στο 90%, γεγονός ανησυχητικό.
 
Ακόμα, τα επίπεδα αέριων ρύπων εκτός κατοικίας, συνεχίζουν να επιδεινώνουν το άσθμα σε χρόνιους πάσχοντες παρά την γενική μείωση της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
Η Δρ. Ιζαμπέλλα Αννέσι-Μαεσάνο (Dr Isabella Annesi-Maesano), Διευθύντρια Έρευνας στο INSERM και Επικεφαλής του Τμήματος EPAR, δήλωσε ότι «αυτό που τα στοιχεία βοηθούν να απεικονιστεί, είναι πως αέριοι ρύποι, που είναι κατά βάση αντιμετωπίσιμοι, συνδέονται με ασθένειες όπως το άσθμα» και προσέθεσε πως «με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη στην Παγκόσμια Λίστα Παραγόντων Κινδύνου (risk factor), το άσθμα και άλλες σχετικές ασθένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα». 
 
''Είναι μελέτες σαν και αυτή που βοηθούν να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα την προστασίας των παιδιών από περιβαλλοντικούς κινδύνους'' προσθέτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος. 
 
«Χρειάζεται όλοι, αλλά ιδιαίτερα η ΕΕ, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην ασθένειες του αναπνευστικού, ώστε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών».
 
«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτά ζητήματα υγείας, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι νέοι άνθρωποι, αλλά πολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από ιατρούς» προσέθεσε ο καθηγητής Παπαδόπουλος.

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Σήμερα το κοινωνικό μέρισμα στους λογαριασμούς – Από 647 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε δικαιούχο

- Ποσό 133,2 εκατομμυρίων “μοιράζει” σήμερα το υπουργείο
- 500 ευρώ το εφάπαξ σε 75.000 ένστολους
- 50.000 χαμηλόμισθοι θα πάρουν μέρισμα μετά από αλλαγές που θα αποφασιστούν μέσα στην εβδομάδα

Οι δικαιούχοι του μερίσματος που έκαναν αίτηση μέσα στον Απρίλιο παίρνουν σήμερα το ποσό που τους αναλογεί από το κοινωνικό μέρισμα.
Κατά μέσο όρο το ποσό από τα 33,2 εκατομμύρια ευρώ που πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 205.912 νοικοκυριών είναι τα 607 ευρώ.

Παράλληλα χορηγείται η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση ως 500 ευρώ ανά δικαιούχο σε 75.328 ένστολους.

Θα υπάρξουν άλλοι δύο γύροι πληρωμών

- Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου για όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αιτήσεις μέσα στον Μάιο
- Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους θα υποβάλουν αιτήσεις τον Ιούνιο.

Τα ποσά

- 500 ευρώ σε άγαμους με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρω
- 666,67 ευρώ σε έγγαμους χωρίς παιδιά με εισόδημα έως 8.000 ευρώ
- 750 ευρώ σε έγγαμους με 1 παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ
- 833,33 ευρώ σε έγγαμους με 2 παιδιά και εισόδημα έως 10 .000 ευρώ
- 916,67 σε έγγαμους με 3 παιδιά και εισόδημα έως 11.000 ευρώ

Σε περισσότερους το κοινωνικό μέρισμα

“Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται και εκπτώσεις ως προς το προς διανομή ποσόν, δεν πρόκειται να γίνουν” ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει μέχρι τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το μέρισμα και στη συνέχεια εφόσον μείνει αδιάθετο ποσό από τα 450 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις.

Συνολικά ο αριθμός όσων δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπολογίζεται σε 926.000. Το ποσό που θα διανεμηθεί στα 205.912 νοικοκυριά ανέρχεται σε 133,2 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί να διατεθεί σε 926.000 δικαιούχους φθάνει τα 450 εκατ. Ευρώ.

Μέχρι στιγμής δηλαδή δεν έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα είσπραξης περίπου 720.000 νοικοκυριά και παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξεως των 316,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το ποσό που καταβάλλεται σήμερα σε 281.240 δικαιούχους του "κοινωνικού μερίσματος" ανέρχεται σε 170,8 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί να διατεθεί φθάνει τα 525 εκατ. ευρώ με το ποσό που παραμένει ακόμη αδιάθετο από το συνολικό κονδύλι των 525 εκατ. ευρώ να φθάνει τα 354,2 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακή αλάνα για να παίζουν παιχνίδια οι μαθητές

Αλλάζουν τα πάντα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας - Προβλέπουν μείωση προστίμων για τις τροχαίες παραβάσεις - Τι θα συμβεί με τις εξετάσεις

-  Αλλαγές θα υπάρξουν στην επιλογή των εξεταστών για τους υποψήφιους οδηγούς ώστε να είναι πιστοποιημένοι
- Θα αλλάξουν και όλα τα βιβλία με βάση τα οποία δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι οδηγοί
- Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως ζήτησε από την Ε.Ε. 500 εκατ. ευρώ για συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων
- Συνολικά έχουν σχεδόν έτοιμα 40 νέα άρθρα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αλλά και στον τρόπο χορήγησης των διπλωμάτων και στον τρόπο επιλογής των εξεταστών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με βασικό θέμα την οδική ασφάλεια.
Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον ΚΟΚ, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η πρόταση του υπουργείου τους επόμενους τρεις μήνες. Μάλιστα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έχει επεξεργαστεί 40 άρθρα του ΚΟΚ στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της αναθεώρησής του

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει μείωση στα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων, τα οποία όμως δε θεωρούνται ότι σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση ατυχημάτων.

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών έχει θέσει υπό επεξεργασία νέο θεσμικό πλαίσιο και την οργάνωση της πολιτείας των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα.
Ειδικότερα ως προς τις εξετάσεις, αλλαγές θα υπάρξουν στην επιλογή των εξεταστών ώστε να είναι πιστοποιημένοι και η διαδικασία απολύτως διαφανής.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συγγραφή νέων εγχειριδίων για τους υποψήφιους οδηγούς όλων των κατηγοριών οχημάτων, καθώς επίσης και η δημιουργία μηχανογραφικής εφαρμογής για την εποπτεία του έργου των εξετάσεων. Επίσης προωθείται η μηχανοργάνωση της λειτουργίας των σχολών εκπαίδευσης και των υπηρεσιών Μεταφορών των περιφερειών της χώρας, με στόχο την καλύτερη εποπτεία, απλοποίηση και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σε ότι αφορά τα θανατηφόρα ατυχήματα τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στα τμήματα των εθνικών οδών που λειτουργούν με το σύστημα παραχώρησης σε σχέση με την προ της έναρξης παραχώρησης περίοδο.

Πάντως, στις εργασίες του συμβουλίου, ετέθη η ανάγκη χάραξης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ελαχιστοποίηση των θανάτων και των τραυματισμών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Χρυσοχοίδης μπορεί τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ να βελτιώνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών, στρατηγικών και ενεργειών, που αφορούν στο τρίπτυχο «υποδομή - όχημα - οδηγός», ωστόσο πολλά είναι αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν, «καθώς η σωτηρία έστω και μιας ανθρώπινης ζωής» επιβάλει εγρήγορση όλων.

«Είναι κοινός τόπος, πως οι οδικές μας υποδομές θα πρέπει να κατασκευάζονται, συντηρούνται και διαχειρίζονται με βάση τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους χρήστες της οδού» σημείωσε και πρόσθεσε πως «Ε.Ε. και κράτη μέλη καλούνται να συνεργαστούν στενά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και εφαρμογής κοινών σχεδιαστικών προτύπων οδικών δικτύων και επιμέρους στοιχείων αυτών, ιδιαίτερα όσον αφορά νέες τεχνολογίες. Η διαλειτουργικότητα αποτελεί προϋπόθεση στον αγώνα μας».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως ο κατάλληλος σχεδιασμός των δικτύων μπορεί να αποτρέψει ατυχήματα και να μειώσει την επίδραση της παραμέτρου «οδηγός» και να «προσπεράσει» το ανθρώπινο λάθος. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς και γενικότερα βελτίωση συμπεριφοράς του χρήστη της οδού μιας και αποτελούν , όπως είπε, βασικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα ζητήματα αστυνόμευσης και επιβολής των κανόνων για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων. Επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών γι αυτά τα ζητήματα και η δημιουργία πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί ισότιμη μεταχείριση των οδηγών σε ζητήματα παραβατικότητας, και να ενισχυθούν οι πολιτικές στον τομέα. Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο πλαίσιο και να ενισχυθούν οι τεχνικοί έλεγχοι των οχημάτων, ώστε να πλησιάσουμε ακόμη πιο κοντά στο όραμα των μηδενικών θανάτων στους δρόμους της ΕΕ.

Πάντως, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός για να υλοποιηθούν τα μέτρα χρειάζονται και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. «Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται κάθε φορά που προγραμματίζουμε επενδύσεις για τα οδικά δίκτυα, να προσέχουμε την παράμετρο επενδύσεις για την οδική ασφάλεια. Η ΕΕ μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού CEF, αλλά και των διαρθρωτικών ταμείων δίνουν προτεραιότητα σε παρεμβάσεις, που σχετίζονται με ασφάλεια, σύγχρονα δίκτυα και ευφυή συστήματα μεταφορών» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Μάλιστα, σε ότι αφορά τα έργα συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας , όπως ο ίδιος είπε, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 500 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη 6ετία.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλλας επεσήμανε ότι έχουν ήδη προϋπολογιστεί 200 εκατομμύρια ευρώ από τα ομόλογα έργων για τη χρηματοδότηση τριών πιλοτικών έργων υποδομής στην Ευρώπη.

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Εκθεση κόλαφος -Η Ελλάδα έχει το χειρότερο σχολικό σύστημα της Ευρώπης

Στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και στην 33η στον κόσμο κατατάσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson για λογαριασμό του ιδρύματος Economist Intelligence Unit.
Η θέση της Ελλάδας είναι η χειρότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει 39 χώρες και μια περιοχή (το Χονγκ Κονγκ), ενώ παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την αξιολόγηση του ίδιου οίκου το 2013.
Η έκθεση του Pearson, η οποία γράφτηκε από το Economist Intelligence Unit, είναι το αποτέλεσμα μιας ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης με τίτλο The Learning Curve και αφορά στις επιδόσεις που παρουσιάζουν τα σχολικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στόχος της έκθεσης είναι να συμβάλει στη χάραξη μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία θα έχει τόσο οικονομικές, όσο και κοινωνικές συνέπειες. Η αξιολόγηση βασίζεται στις αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες TIMSS and PIRLS, καθώς σε τεστ του PISA, του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των μαθητών.
Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο κατέχει η Νότιος Κορέα, ενώ το καλύτερο στην Ευρώπη η Φινλανδία. Σύμφωνα με τον Τζον Φάλον, γενικό διευθυντή της Pearson, η έκθεση καταδεικνύει τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στα βελτιωμένα επίπεδα εκπαίδευσης και στην οικονομική ανάπτυξη.
Οι 10 χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο
 1. Νότιος Κορέα
 2. Ιαπωνία
 3. Σιγκαπούρη
 4. Χονγκ Κονγκ – Κίνα
 5. Φινλανδία
 6. Μ. Βρετανία
 7. Καναδάς
 8. Ολλανδία
 9. Ιρλανδία
 10. Πολωνία

Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ! - Κίνδυνος να... εισβάλει η πολιομυελίτιδα στη χώρα μας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημόσια υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
- Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας η χαλαρή παράλυση
- Παραμένει νόσος των βρεφών και των παιδιών έως 5 ετών
- Στην Ελλάδα τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν το 1996

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες.
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της ασθένειας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία, ενώ οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ταξιδιωτών μεταξύ Ευρωπαϊκών Χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και Ανατολικής Μεσογείου και τα εκατομμύρια των μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία και τις χώρες της κεντρικής Ασίας (Πακιστάν, Αφγανιστάν), ο κίνδυνος εισαγωγής του πολιοϊού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, συνεπώς και στην Ελλάδα, είναι ορατός.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην εντατικοποίηση όλων των μέτρων προάσπισης της χώρας, καθώς αυξάνεται η ευαισθησία του συστήματος, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η τυχόν είσοδος του άγριου πολιοϊού από ενδημικές χώρες.

Η χώρα μας ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2014, μόνο τρεις χώρες παραμένουν ενδημικές για πολιομυελίτιδα : το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Νιγηρία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν το 1996 σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα και η εξάλειψη αυτή οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού (>95%) και στη συστηματική επιτήρηση της πολιομυελίτιδας μέσω επιτήρησης της οξείας χαλαρής παράλυσης που διενεργεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.


Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολιομυελίτιδα


Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη χαλαρή παράλυση η οποία εμφανίζεται μέσα σύντομο χρονικό διάστημα από την προσβολή από τον ιό. Η παράλυση αφορά πιο συχνά τα πόδια, παρά τα χέρια. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί παράλυση των αναπνευστικών μυών, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. 

Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας είναι ασυμπτωματικές ή εκδηλώνονται σαν απλή ίωση με πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Χαλαρή παράλυση εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό (<1%) κυρίως σε ανεμβολίαστα άτομα. Η πολιομυελίτιδα παραμένει νόσος των βρεφών και μικρών παιδιών έως 5 ετών. Η μετάδοση γίνεται από άτομο σε άτομο, βασικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού. O ιός αποβάλλεται από τα κόπρανα.


Τα μέτρα του ΚΕΕΛΠΝΟ


Για να αποφευχθεί η εισαγωγή κρούσματος στην Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη προβεί από τον Οκτώβριο 2013 στα εξής μέτρα:

- Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της Πολιομυελίτιδας - Οξείας Χαλαρής Παράλυσης και εντατικοποίηση όλων των προαναφερθέντων δράσεων.

- Ενημέρωση των Πρεσβειών των χωρών, όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα, για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών τους, προκειμένου να εκδοθεί άδεια εισόδου στη χώρα μας (visa).

- Έκδοση οδηγιών για εμβολιασμό των ταξιδιωτών από και προς χώρες υψηλού κινδύνου για κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας. 

- Εφαρμογή εμβολιασμού έναντι της πολιομυελίτιδας σε συνεργασία με ΜΚΟ στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών στις περιοχές Έβρου, Λέσβου και Σάμου (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2014). 

- Παραγγελία εμβολίων για δημιουργία αποθέματος για κάλυψη αναγκών εμβολιασμού.

Σχετικά με το σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή από ΔΟΕ

 
Αρ. Πρωτ. 853  Αθήνα  8/5/2014

Προς      
1. Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Συμεών Κεδίκογλου
2.Διευθυντή Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας
κ. Λολίτσα Κων/νο
3.Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 
Θέμα: Σχετικά με το σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή              
Το νέο σχέδιο νόμου της Ειδικής Αγωγής δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μ. Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014, δίχως, για μια ακόμη φορά, να δοθεί επισήμως και εγκαίρως στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να αναπτυχθεί ο απαραίτητος γόνιμος διάλογος. Παρά αυτό το γεγονός απευθυνθήκαμε στην πολιτική ηγεσία ζητώντας την πραγματοποίηση συνάντησης ώστε να συζητηθεί αναλυτικά το σχέδιο νόμου, με στόχο να μετουσιωθεί σε έναν νόμο πραγματικά χρήσιμο για την Ειδική Αγωγή. Παράλληλα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κι έχει προχωρήσει και σε συναντήσεις με αρκετούς απ' αυτούς. Κοινός τόπος όλων μας η ανησυχία ότι και αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να δώσει λύση στο βασικότερο πρόβλημα της Ειδικής Αγωγής, τη δυνατότητα όλων των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες να αποκτήσουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση εντασσόμενοι στο εκπαιδευτικό σύστημα δίχως αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.
  Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το παραπάνω, είναι πρώτα απ' όλα  το να δοθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν πράξη τα κατάλληλα κτίρια, η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών και ο μόνιμος διορισμός όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό). Θυμίζουμε, για μια ακόμη φορά, το τραγικό φαινόμενο οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Ειδικής Αγωγής να εργάζονται επί σειρά πολλών ετών ως αναπληρωτές και καμία πρόβλεψη να μην υπάρχει ακόμη και σήμερα, που αναπτύσσεται όλη αυτή η συζήτηση, ώστε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για το μόνιμο διορισμό τους στην εκπαίδευση. Από την άλλη η όλο και πιο συρρικνωμένη χρηματοδότηση προς το Δημόσιο Σχολείο καθιστά σχέδια επί χάρτου τις όποιες προτάσεις υπάρχουν στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού της λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής.
  Σε μια προσπάθεια να φανούμε χρήσιμοι ώστε να προκύψουν κάποιες θετικές εξελίξεις για τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, θα αποφύγουμε τον εύκολο δρόμο της συλλήβδην απόρριψης του νομοσχεδίου, κάτι που θα μπορούσαμε αβασάνιστα να κάνουμε επικεντρώνοντας τόσο στην απουσία, αποδεδειγμένα, ειλικρινών προθέσεων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας όσο και στην αποσπασματικότητα και προχειρότητα που διακρίνει πολλά σημεία του. Θα εστιάσουμε στα σημεία που μπορεί να αποβούν θετικά και σε αυτά που πρέπει να βελτιωθούν ή και να αλλάξουν τελείως.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει να παρατηρήσει , σε επίπεδο βασικών αρχών και σημείων, αναμένοντας την, απαραίτητη, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση, τα παρακάτω:
 • Η Ειδική Αγωγή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι κομμάτι, προέκταση  της Γενικής Εκπαίδευσης. Έτσι μόνον θα γίνει δυνατό να εναρμονιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών τόσο σε επίπεδο δομών και προγραμμάτων στα πλαίσια ενός ενιαίου εκπαιδευτικού πλαισίου,  όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης και εκπαίδευσης των παιδαγωγών όχι ως ξεχωριστών κλάδων αλλά ως εκπαιδευτικών για όλους τους μαθητές με την ταυτόχρονη ύπαρξη εξειδικευμένης επιστημονικής κατάρτισης αυτών που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
 • Στα πλαίσια αυτά, για να μιλάμε για πολιτική ένταξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη Γενική Εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολική μονάδα η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, το απαραίτητο Ειδικό Εκπαιδευτικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) και Βοηθητικό προσωπικό και, φυσικά, με οργανική θέση στη σχολική μονάδα Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής.
 • Απαραίτητη είναι η δημιουργία και νέων Τμημάτων Ένταξης κι όχι φυσικά το κλείσιμο αυτών που ήδη λειτουργούν στα πλαίσια των περικοπών και των συγχωνεύσεων.
 • Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί, όπως συμβαίνει με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, αλλά να ενισχυθεί. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί ότι η παράλληλη στήριξη είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από το Τμήμα Ένταξης. Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης, ως δεύτερος εκπαιδευτικός της γενικής τάξης, θα πρέπει να τοποθετείται στο σχολείο ανεξάρτητα από την ύπαρξη Τμήματος Ένταξης. Η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου, μόνο ένας εκπαιδευτικός να τοποθετείται σε πρόγραμμα παράλληλης στήριξης σε κάθε σχολείο (ο οποίος, αναπόφευκτα, θα λειτουργεί σε πολλές τάξεις και μαθητές), δημιουργεί κενά στην εκπαιδευτική παρέμβαση και καθιστά το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης ανενεργό, αφού ο εκπαιδευτικός δε θα μπορεί να βρίσκεται κοντά στο μαθητή. Σαφώς, ο ρόλος του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης δεν είναι αυτός της φύλαξης ή εξυπηρέτησης του παιδιού, όπως ορθά ορίζεται, αλλά θα πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο με το μαθητή ώστε να είναι ουσιαστική η ενίσχυσή του.
 • Είναι κομβικής σημασίας το να επιλυθεί το πολύ μεγάλο πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης. Για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει τα ΚΕΔΔΥ να είναι στελεχωμένα με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και, φυσικά, θα πρέπει ο αριθμός τους, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, να πολλαπλασιαστεί, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της, επί σειράς ετών, αναμονής για διάγνωση.
 Χρήσιμος μπορεί να αποδειχτεί ο θεσμός των ΕΔΕΑΥ, όχι όμως με τη στελέχωσή τους από μέλη των ΣΜΕΑ αλλά από μόνιμο, αποκλειστικό προσωπικό μέσα από διορισμούς και η λειτουργία τους θα πρέπει να συνδεθεί τόσο με τα ΚΕΔΔΥ όσο και με τις ΣΜΕΑΕ. Στις συνεδριάσεις της ο δάσκαλος της τάξης θα πρέπει να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, αφού αυτός θα είναι ο βασικός φορέας εφαρμογής του προγράμματος.
Θα πρέπει στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα να προβλεφθεί η ύπαρξη εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής.
Με όλες τις παραπάνω προβλέψεις θα είναι εφικτή και η ρύθμιση, η διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών να γίνεται μόνο από δημόσιους φορείς.
 • Τα Ειδικά Σχολεία θα πρέπει να ενισχυθούν και να αυξηθούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν, ουσιαστικά, στο ρόλο τους. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να προβλεφθεί ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία που φοιτά σε κάθε τάξη του Ειδικού Σχολείου να μην υπερβαίνει τους τρεις (προβλέπονταν ήδη στην υπουργική απόφαση Αριθμ. 117303/Γ6 Αρ. Φύλλου 2105,30 Οκτωβρίου 2007). Θα πρέπει, επιτέλους, να δοθεί σημασία στη λύση του κτιριακού προβλήματος (τα περισσότερα Ειδικά Σχολεία στεγάζονται σε κτίρια εντελώς ακατάλληλα) καθώς και της υλικοτεχνικής υποδομής. Τεράστια σημασία έχει και η επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών όπου τα προβλήματα που υπάρχουν αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα μη φοίτησης των μαθητών στα Ειδικά Σχολεία.
  Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για το νέο σχέδιο νόμου έχει αφιερωθεί στο κομμάτι των υπηρεσιακών - εργασιακών σχέσεων και μεταβολών των εκπαιδευτικών. Οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό, μοιραία, συναντούν αντικρουόμενες αντιδράσεις αφού επί σειρά ετών η, όποια,  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει «φροντίσει» να δημιουργήσει συνθήκες κατακερματισμού και  κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Ειδική Αγωγή, ικανοποιώντας αιτήματα ομάδων για μικροπολιτικούς λόγους.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση σωστής λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής την εξασφάλιση συνθηκών ισότιμης αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις δομές της. Η ισότιμη αντιμετώπιση προϋποθέτει, βέβαια, τον άμεσο διορισμό των συναδέλφων αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν έργο ως αναπληρωτές. Η άδικη και άνιση αυτή μεταχείριση θα πρέπει να τερματιστεί.
  Από εκεί κι έπειτα έχουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:
 • Μεγάλη ανησυχία κι ένταση έχει δημιουργήσει ο χαρακτηρισμός ως ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Ειδική Αγωγή. Οι διαβεβαιώσεις που, προφορικά, δίνονται ότι αυτό αποτελεί μια «χρηστικού» χαραχτήρα ρύθμιση, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με την πλήρη αποσαφήνιση, αν όχι απάλειψη του όρου, του ότι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν αποτελεί έναρξη δημιουργίας ξεχωριστού κλάδου αλλά έχει, όντως, χρηστικό καθαρά χαρακτήρα. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 60 και ΠΕ 70 που υπηρετούν στην Ειδική Αγωγή συνεχίζουν να έχουν το ίδιο υπηρεσιακό καθεστώς που μέχρι σήμερα είχαν (δικαίωμα μετάθεσης από και προς τη Γενική Αγωγή καθώς και δικαίωμα ανάληψης θέσης ευθύνης σε δομές της).
 • Η μετατροπή των οργανικών θέσεων που κατέχουν στην Ειδική Αγωγή οι εκπαιδευτικοί ΠΕ60 και ΠΕ70 με την αφυπηρέτησή τους σε ΠΕ61 και ΠΕ71 χρήζει, επίσης, αλλαγής ως ρύθμιση ώστε να μην περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των εκπαιδευτικών της ΕΑΕ σ' αυτές. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταξη των εκπαιδευτικών ΠΕ 61 και ΠΕ 71 στη διαδικασία των μεταθέσεων (ας τους διορίσουν, όμως, πρώτα). Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και στο κομμάτι που αφορά τις μεταθέσεις με θεσμοθέτηση δίκαιης και αντικειμενικής μοριοδότησης. Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις να γίνονται όπως στη Γενική Αγωγή . Να μην ισχύει 3ετής υποχρεωτική παραμονή μετά τη μετάθεση αλλά 1 έτος όπως στη Γενική Αγωγή.
 • Ενώ είναι ορθός ο νέος τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών με πρόταξη του βασικού πτυχίου και μοριοδότηση όλων των άλλων, κάτι που αποτελούσε και θέση της Δ.Ο.Ε., θεωρούμε λάθος την κατάργηση του πίνακα Α για τους αναπληρωτές γιατί δημιουργεί αξεπέραστες δυσκολίες στους εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας (67% και άνω). Πιστεύουμε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνάδελφοι δε θα βρεθούν εκτός εκπαίδευσης εξ αιτίας της αδυναμίας τους να εργαστούν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον το οποίο τους στηρίζει.
 • Κρύβει κινδύνους η διατύπωση της παρ.3 άρθρο 16 «δύνανται να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο και σε μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες άλλων σχολείων», για τους εκπαιδευτικούς της ΕΑΕ, αφού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε «περιοδεύοντες» ανά τα σχολεία, κάτι που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του έργου των εκπαιδευτικών.
 • Δεν υφίσταται καμία ανάγκη ύπαρξης των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ. Τα αντίστοιχα ΑΠΥΣΠΕ - ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ - ΚΥΣΔΕ έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο έργο τους, στα πλαίσια της ενιαίας αντιμετώπισης όλων των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες της Ειδικής Αγωγής .
 • Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11.01 είναι απόφοιτοι Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχουν δηλαδή βασικό πτυχίο κλάδου ΠΕ11(Φυσικής Αγωγής) για το λόγο αυτό μπορούν να εργαστούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μόνιμοι ή αναπληρωτές και στην Γενική Αγωγή. Δε θα πρέπει να λοιπόν να αντιμετωπίζονται όπως οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ61 που το βασικό τους πτυχίο είναι στην Ειδική Αγωγή. Κατά συνέπεια οι εκπαιδευτικοί ΠΕ11 που εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ11.01 (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με κύρια ειδικότητα στην ΕΑΕ) θα πρέπει να έχουν δικαίωμα διορισμού ως μόνιμοι ή αναπληρωτές και στην Γενική Αγωγή και το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για τους μόνιμους σε ότι αφορά το δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης. Επίσης ενώ σύμφωνα με τον ν.3699/2008 οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11.01 μπορούν να τοποθετηθούν σε προγράμματα παράλληλης στήριξης κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι (άρθρο 20, παρ.1.3) καθώς και σε θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΚΕΔΔΥ (άρθρο 12, παρ.3) με το νέο νόμο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στα αντίστοιχα άρθρα (άρθρο 6 παρ.,1 περ. β και άρθρο 13, παρ.3 αντίστοιχα)
 • Με το σχέδιο νόμου το ωράριο των Διευθυντών 6/θέσιων και άνω ΣΜΕΑΕ γίνεται ανάλογο των διευθυντών 12/θεσίων σχολείων . Πρέπει να ληφθεί ανάλογη μέριμνα και για τους Διευθυντές - Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων . Επίσης για την οργανικότητα ενός Ειδικού Σχολείου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ .
 • Αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ότι «οι διευθυντές των ΣΜΕΑΕ των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός ΣΔΕΥ , ο χρόνος απασχόλησης τους στο Δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.» Αυτό είναι εντελώς αόριστο γιατί ο χρόνος ενασχόλησης με το δίκτυο δεν προκύπτει ούτε από το πρόγραμμα της ΣΜΕΑΕ ούτε από το πρόγραμμα των ΕΔΕΑΥ. Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια πόσες ώρες αντιστοιχούν στην ενασχόληση με το δίκτυο και να γίνει ανάλογη μείωση από το διδακτικό ωράριο ή να ορίζεται αντιστοίχηση ωραρίου Διευθυντή - Προϊσταμένου ΣΔΕΥ με Διευθυντή πολυθεσίου .
 • Είναι απαραίτητη η κάλυψη με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στην ΕΑΕ. Χρειάζεται επίσης να εκλείψει πλέον το φαινόμενο της διαρκούς ομηρίας των αναπληρωτών που κάθε χρόνο αγωνιούν για το δικαίωμα στην εργασία αλλά και το απαράδεκτο των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιχειρεί με το κείμενο αυτό μια πρώτη προσέγγιση πολύ βασικών σημείων του σχεδίου νόμου. Υπάρχει ανάγκη για εκτενή και σοβαρή συζήτηση την οποία  έχουμε επιδιώξει αλλά ακόμα αναμένουμε τη θετική απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
      Το νέο σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή πέρα από τις πολύ σοβαρές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν ώστε να γίνει χρήσιμο για την εκπαίδευση, είναι καταδικασμένο να κινείται εντός των ασφυκτικών πλαισίων των πολιτικών που, με πρόσχημα τις μνημονιακές επιταγές, έχουν υποβαθμίσει και συνεχίζουν να υποβαθμίζουν το αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Καλούμε, για μια ακόμη φορά, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επιτελέσει το καθήκον της υπηρετώντας την εκπαίδευση των μαθητών και το εκπαιδευτικό έργο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Μαΐου 2014

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής των εξετάσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, στις 10 και 11 Μαίου .
Πατήστε εδώ για να δείτε το   πρόγραμμα
Επίσης ν από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν τα Εξεταστικά Κέντρα, καθώς και η   κατανομή των  υποψηφίων. Για να δείτε τα Εξεταστικά Κέντρα και πως κατανέμονται οι υποψήφιοι πατήστε εδώ
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων ισχύει για όλους τους υποψηφίους. Η προσέλευση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ μετά τη διανομή των θεμάτων δεν γίνεται δεκτός κανένας υποψήφιος. Ο οριζόμενος χρόνος δυνατής αποχώρησης για τις ενότητες 1 «κατανόηση γραπτού λόγου» και 2 «παραγωγή γραπτού λόγου» δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής διάρκειας της εξέτασης κάθε μίας από τις δύο αυτές ενότητες σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 14420/ΚΒ/2008 Υ.Α (ΦΕΚ 218Β). Οι Επιτροπές των Εξεταστικών Κέντρων παρακαλούνται να αναρτίσουν τις
ονομαστικές καταστάσεις των υποψηφίων με την κατανομή τους ανά αίθουσα τουλάχιστον μια ημέρα πριν από τις εξετάσεις, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 της αρ. 14420/ΚΒ/2008 (ΦΕΚ 218Β)Υ.Α, ώστε οι υποψήφιοι να ενημερώνονται εγκαίρως για το κτίριο και την αίθουσα εξέτασής τους.
Σε πολλά εξεταστικά κέντρα όπου εξετάζονται ταυτόχρονα δύο (2) επίπεδα, αποστέλλονται ζευγάρια εξεταστών που θα εξετάσουν διαδοχικά και τα δύο επίπεδα. Παρακαλούνται οι επιτροπές των εξεταστικών κέντρων που θα κατανείμουν τους υποψηφίους για την εξέταση της ενότητας 4, να καταρτίσουν, ανάλογα, το πρόγραμμα της προφορικής εξέτασης και να ειδοποιήσουν τους υποψηφίους.
Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό έγγραφο του υπουργείου παιδείας με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων.

 Οι προδιαγραφές για τις Κρατικές Εξετάσεις Γλωσσομάθειας που θα γίνουν στις 10 και 11 Μαίου
Με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των υποψηφίων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας    στις 10 και 11 Μαΐου 2014 για τα επίπεδα:
α) Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test), στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική Ιταλική και Ισπανική.
β) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test)στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
γ)Γ (Γ1 «πολύ καλή γνώση», Γ2 «άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test)στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τις αμοιβές των εξεταστών του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας
Οδηγίες   για τις αμοιβές των εξεταστών του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν ως εξής:
Α.  Αποζημίωση εξεταστών στη δεξιότητα παραγωγής προφορικού λόγου
Α1. Αποζημίωση
Οι αποζημιώσεις των εξεταστών προφορικού λόγου καταβάλλονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το Εξεταστικό Κέντρο όπου τοποθετούνται και στο λογαριασμό της Τράπεζας που δηλώνεται στις αιτήσεις τους.
Επί των αποζημιώσεων γίνονται κρατήσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται ο κάθε εξεταστής και από το χαρακτηρισμό ως «παλαιός» (ασφαλισμένος πριν το 1993) ή «νέος» (ασφαλισμένος μετά το 1993) και παρακρατείται φόρος (επί του ποσού που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων από το μικτό ποσό). Το ύψος της αποζημίωσης (εξετάσεις Μαΐου και Νοεμβρίου), καθορίζεται από τις διατάξεις των:  Κ.Υ.Α. 2/30147/0022/10-05-2012 (ΦΕΚ 1696 τ.Β’/16-05-2012), «Καθορισμός αποζημίωσης των απασχολουμένων στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας» και Κ.Υ.Α. 2/55604/0022/10-08-2012 (ΦΕΚ 2401 τ.Β’/29-08-2012), «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 2/30147/0022 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός αποζημίωσης των απασχολουμένων στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας» (ΦΕΚ 1696 τ.Β’/2012)».
Σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις ορίζεται ότι: Εξεταστής στη δεξιότητα παραγωγής προφορικού λόγου λαμβάνει κατ’ αποκοπήν αποζημίωση 45,00 ευρώ (είτε εξετάσει μία ημέρα είτε δύο) και επιπλέον για κάθε υποψήφιο που εξετάζει στην ίδια δεξιότητα λαμβάνει 2,00 ευρώ.
Στην περίπτωση που οι εξεταστές μετακινούνται εκτός έδρας την ίδια εξεταστική περίοδο σε περισσότερες από μία πόλεις διαφορετικού νομού ή σε νησί με μέγιστο αριθμό εξεταζομένων στην αντίστοιχη γλώσσα δεκαπέντε (15) άτομα,  καταβάλλεται επιπλέον κατ’ αποκοπήν αποζημίωση 25,00 ευρώ.
Α2. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την αμοιβή των εξεταστών
Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την αμοιβή των εξεταστών γίνεται από την Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου στο οποίο τοποθετήθηκαν. Οι εξεταστές συμπληρώνουν με ακρίβεια και πληρότητα τις αιτήσεις, τις Υπεύθυνες δηλώσεις και τα λοιπά έντυπα που θα τους δοθούν (Υποδείγματα αριθμ. Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ που υπάρχουν στο παράρτημα ή στην ιστοσελίδα του ΚΠγ: http://www.minedu.gov.gr/eksetaseis-main/kpg-main.html ).
Για να ανταποκριθούν στα παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζουν και να έχουν μαζί τους:
-    Φωτοτυπία της Α.Τ. ή του διαβατηρίου, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και τη Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκουν, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α), φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων του εξεταστή (όπου αναφέρεται η τράπεζα, ο αριθμός λογαριασμού, ο IBAN λογαριασμού και το όνομα του εξεταστή ως μοναδικού ή πρώτου δικαιούχου), στοιχεία επικοινωνίας του εξεταστή (διεύθυνση, τηλέφωνο, κινητό, e-mail κλπ).
-    τον ασφαλιστικό φορέα με χαρακτηρισμό «παλαιός» ή «νέος» ασφαλισμένος ή «συνταξιούχος»
-    Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μόνο: τον αριθμό μητρώου στο ΙΚΑ, φωτοτυπία της καρτέλας ενσήμων ή βεβαίωση από το ΙΚΑ περί υπαγωγής στους «παλαιούς» ή στους «νέους» ασφαλισμένους.
-    Για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο μόνο: υπεύθυνη δήλωση περί του ύψους των πρόσθετων αποδοχών και βεβαίωση αποδοχών τελευταίου μήνα (στην οποία θα φαίνεται ο Αριθμός Μητρώου (για εκπαιδευτικούς) ή ο Αριθμός Μητρώου Μισθοδοσίας τους).

Β. Μετακίνηση Εξεταστών προφορικού λόγου
Η μετακίνηση καθώς και η εκκαθάριση των σχετικών δαπανών διέπεται από τη γενικότερη νομοθεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τα θέματα αυτά, δηλαδή: το Ν. 2685/1999 «Κάλυψη δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 35 τ.Α’/12-02-1999) και την Υ.Α. 2/54866/0022/20-07-1999) «Δικαιολογητικά αναγνώρισης και εκκαθάρισης για την κάλυψη των δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 1583 τ.Β΄/06-08-1999), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσει ο εξεταστής, ώστε να αποζημιωθεί για τη μετακίνησή του, τα προμηθεύεται από το Εξεταστικό Κέντρο στο οποίο έχει τοποθετηθεί (Υποδείγματα αριθμ. IV και V, που φέρουν την ένδειξη «για πληρωμή οδοιπορικών» και υπάρχουν στο Παράρτημα ή σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του ΚΠγ).
Η μετακίνηση εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), μαζί με την κατάσταση μετακίνησης στην οποία αναφέρεται η διαδρομή μετακίνησης, ο τόπος προέλευσης και προορισμού και οι ακριβείς ημερομηνίες αναχώρησης και επιστροφής. Η διαδικασία εκκαθάρισης των δαπανών μετακίνησης πραγματοποιείται από το Τμήμα ΣΤ΄ Εκκαθάρισης Δαπανών Εξετάσεων, της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Ο εξεταστής συγκεντρώνει με δική του ευθύνη τα παραστατικά της μετακίνησής του και τα καταθέτει αυτοπροσώπως ή με τρίτο πρόσωπο στο πρωτόκολλο  της Κεντρικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ. (Ισόγειο, γραφείο 103), ή τα αποστέλλει ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή αμέσως μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου (Ταχ. Δ/νση: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Τμήμα ΣΤ΄ Εκκαθάρισης  Δαπανών Εξετάσεων, Α. Παπανδρέου 37,  15180  Μαρούσι).
Η Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου και η οικεία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην οποία ανήκει το Εξεταστικό Κέντρο που εργάσθηκε ο Εξεταστής, δεν εμπλέκονται στη διαδικασία αποζημίωσης των δαπανών μετακίνησης, αλλά είναι υποχρεωμένες να προμηθεύουν τις σχετικές επικαιροποιημένες αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις σύμφωνα με τα Υποδείγματα του Παραρτήματος.
Προσοχή: Κάθε εξεταστής θα πρέπει να συμπληρώσει  σωστά τα προσωπικά του  στοιχεία και να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του μετά τη λήξη των εξετάσεων, προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση των οδοιπορικών εξόδων ΟΛΩΝ των Εξεταστών.
Γι’ αυτό το λόγο τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά πρέπει να αποστέλλονται έγκαιρα και πριν το κλείσιμο των εντελλομένων στις αρχές Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για να μην υπάρξει πρόβλημα σχετικά με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, πρέπει οι εξεταστές να γνωρίζουν απαραίτητα και τα εξής:
1.    Οι Εξεταστές του ΚΠγ δικαιούνται να μετακινούνται σε Β΄ θέση με όλα τα μέσα συγκοινωνίας (ΚΤΕΛ, τραίνο, πλοίο, αεροπλάνο), να χρησιμοποιούν Ι.Χ., το οποίο ανήκει στους ίδιους ή στο/στη σύζυγο (οδηγούμενο όμως από τους ίδιους και με δική τους  ευθύνη για ατύχημα ή ζημιά).
2.    Οι εξεταστές δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν ταξί, εκτός εάν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή κάλυψη ή υπάρχει βλάβη οχήματος ΚΤΕΛ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του συγκοινωνιακού φορέα. Επίσης, δεν καλύπτεται η χρησιμοποίηση ταξί, για μετακινήσεις εντός έδρας, σε οποιαδήποτε περίπτωση.
3.    Οι μετακινούμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν τις νέες εθνικές οδούς και μόνον αυτές, γεγονός που θα προκύπτει από τα παραστατικά των διοδίων, τα οποία προσκομίζονται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Προσοχή: Η προσκόμιση όλων των διοδίων (μετάβασης και επιστροφής) είναι υποχρεωτική για την χιλιομετρική αποζημίωση καθώς αποτελούν αποδεικτικό της μετακίνησης. Η μετάβαση τύπου Ρίο-Αντίρριο και Αγιόκαμπου-Γλύφας με φέρρυ-μποτ δεν θα γίνεται δεκτή. Επιβάλλεται η χρήση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, με πληρωμή των αντίστοιχων διοδίων και για μετάβαση από ή προς την Εύβοια, η μετακίνηση θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω Χαλκίδας.
4.    Σε περίπτωση μετακίνησης σε περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας, η χρήση Ι.Χ. δικαιολογείται μόνο όταν προβλέπεται διαδοχική μετακίνηση, δηλαδή όταν δεν υπάρχει οδική σύνδεση νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.
5.    Όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι πρωτότυπα. Σε περίπτωση υποβολής φωτοτυπημένων δικαιολογητικών, δεν αποζημιώνονται (είναι χρήσιμο να κρατούν  φωτοτυπίες των δικαιολογητικών που καταθέτουν για την περίπτωση απώλειάς τους κατά την αποστολή).

Β.1 Δικαιολογητικά Οδοιπορικών
Για την δικαιολόγηση των δαπανών μετακίνησης οι εξεταστές θα πρέπει να προσκομίζουν:
•    Την Αίτηση-Δήλωση (Υπόδειγμα ΙV), αναγράφοντας σε αυτήν και τα παραστατικά που αποστέλλονται
•    Την Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα V), στην οποία εκτός των λοιπών στοιχείων θα αναφέρουν τη διαδρομή, τα μέσα μετακίνησής τους και τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο ή τη φιλοξενία τους (σε περίπτωση διανυκτέρευσης)
•    Τη βεβαίωση για τις ημέρες που εξέτασαν τη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο, την οποία θα πάρουν από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εργάσθηκαν
•    Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων του εξεταστή, από την τράπεζα στην οποία επιθυμεί να καταβληθεί η αποζημίωση των οδοιπορικών του (όπου θα αναφέρεται η τράπεζα, ο αριθμός λογαριασμού, ο ΙΒΑΝ λογαριασμού και το όνομα του εξεταστή ως μοναδικού ή πρώτου δικαιούχου).
•    Μόνο από τους δημοσίους υπαλλήλους, βεβαίωση αποδοχών στην οποία θα φαίνεται ο Αριθμός Μητρώου Μισθοδοσίας τους.
Επίσης, ανάλογα με το συγκοινωνιακό μέσο που θα επιλέξουν, θα πρέπει να προσκομίζουν τα κάτωθι  δικαιολογητικά:
1)  Σε περίπτωση μετακίνησης με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ, τραίνο και πλοίο τα ακόλουθα:
-    το εισιτήριο στο οποίο αναγράφεται το όνομα του μετακινούμενου
-    απόδειξη εξόφλησης του εισιτηρίου στο όνομα του εξεταστή, σε περίπτωση που δεν αναγράφεται το όνομα στο εισιτήριο (που την προμηθεύεται από το πρακτορείο ή το φορέα έκδοσης του εισιτηρίου. π.χ. ΚΤΕΛ)
-    αν πρόκειται για αεροπορικό εισιτήριο επιπλέον χρειάζονται οι κάρτες επιβίβασης (boarding passes) και το έγγραφο ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) και εξοφλητική απόδειξη η οποία να είναι έγκυρη σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
-       Σε περίπτωση ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίου  από τον εξεταστή μέσω πιστωτικής κάρτας πρέπει να προσκομίζεται η φωτοτυπία του αναλυτικού  λογαριασμού συναλλαγών της τράπεζας η εξοφλητική απόδειξη.
-    2)     Σε περίπτωση μετακίνησης με Ι.Χ., τα ακόλουθα:
-    φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης του εξεταστή στο όνομά του
-    φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος
-    βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης από τον τόπο προέλευσης στον τόπο μετάβασης (που εκδίδεται από την περιφέρεια, την τροχαία, ή τα ΚΕΠ).
-    Πρωτότυπες αποδείξεις καταβολής διοδίων (δεν θα δίδεται χιλιομετρική αποζημίωση αν δεν αποσταλούν ) 
-    Πρωτότυπα εισιτήρια πορθμείου  (να αναγράφεται ημερομηνία μετακίνησης και όνομα μετακινούμενου) μόνο στις περιπτώσεις εγκεκριμένης διαδοχικής μετακίνησης.
-    Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρεται στην Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα V) ο αριθμός κυκλοφορίας  του αυτοκινήτου, το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός της άδειας οδήγησης
-    Το ΙΧ πρέπει να ανήκει στον εξεταστή ή στον/στην σύζυγο. Στην περίπτωση που ανήκει σε σύζυγο, ο εξεταστής θα πρέπει να υποβάλλει επιπλέον φωτοτυπία Α.Τ., όπου θα αναφέρεται το όνομα του/της συζύγου ή ληξιαρχική πράξη γάμου ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή  εκκαθαριστικό εφορίας. Στην περίπτωση που το Ι.Χ. ανήκει σε γονέα ή φιλικό-  συγγενικό πρόσωπο, ο εξεταστής πρέπει να προσκομίσει συμπληρωματικά, εκτός από το δίπλωμά του και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, μια βεβαίωση περί αντιτίμου του εισιτηρίου για την απόσταση που διένυσε, την οποία θα πάρει από το συγκοινωνιακό φορέα της επιλογής του (ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ), καθώς δε θα λάβει χιλιομετρική αποζημίωση αλλά μόνο το αντίτιμο εισιτηρίου της διαδρομής μετακίνησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση απώλειας των ανωτέρω δικαιολογητικών, δεν θα είναι δυνατή η αποζημίωση των εξεταστών για τη μετακίνησή τους.

Β.2 Δικαιολογητικά Διανυκτέρευσης
Οι εξεταστές του ΚΠγ δικαιούνται να διανυκτερεύουν στον τόπο μετάβασης όταν:
1.    Έχουν χρησιμοποιήσει συγκοινωνιακό μέσο και ο τόπος μετάβασης απέχει περισσότερο από 120 χλμ.
2.    Έχουν χρησιμοποιήσει Ι.Χ. και ο τόπος μετάβασης απέχει περισσότερο από 160χλμ.
3.    Έχουν χρησιμοποιήσει πλοίο και ο τόπος μετάβασης απέχει περισσότερο από 20 ναυτικά μίλια.
4.    Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία επιστροφής, όπως απαγόρευση απόπλου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει επίσημη βεβαίωση από την αρμόδια αστυνομική, λιμενική ή αερολιμενική αρχή.
Η διανυκτέρευση (σε ξενοδοχείο ή ακόμη και σε φιλικό/ συγγενικό σπίτι) πρέπει να γίνει στον τόπο μετάβασης των εξεταστών και θα πρέπει να προσέχουν στα δικαιολογητικά τους τα εξής στοιχεία:
•    Η απόδειξη του ξενοδοχείου πρέπει να γράφει «εξοφλήθηκε» και να συνοδεύεται από σφραγίδα και υπογραφή από τον υπάλληλο του ξενοδοχείου.
•    Πρέπει να φαίνεται η διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο. Ακόμα και στην περίπτωση συζύγων, θα πρέπει να προσκομίσει ξεχωριστή απόδειξη ο καθένας για  να αποζημιωθεί.
•    Η δαπάνη του πρωινού δεν θα πρέπει να αναφέρεται στην απόδειξη και αυτό θα πρέπει να φροντίσει ο εξεταστής να το αναφέρει στον ξενοδοχοϋπάλληλο πριν την έκδοση της απόδειξης (εάν ωστόσο αναγραφεί, τότε το ποσό που αναφέρεται στο πρωινό θα περικοπεί)
•    Η  αποζημίωση που δίνεται για τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 2685 /99 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Β.3 Ημερήσια Αποζημίωση Οδοιπορικών
-    Οι εξεταστές δικαιούνται ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα που διανυκτερεύουν, ύψους 29,35€.
-    Για την ημέρα επιστροφής δικαιούνται το 1/3 της πιο πάνω ημερήσιας αποζημίωσης δηλαδή 9,78€.
-    Σε περίπτωση αυθημερόν μετακίνησης και πάλι δικαιούνται το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης, δηλαδή 9,78€.
-    Σε περίπτωση μετάβασης σε τόπο όπου η χιλιομετρική απόσταση είναι μικρότερη από αυτή που επιτρέπει διανυκτέρευση, η ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα μετάβασης είναι 9,78€, αφού πρέπει να γίνει επιστροφή στον τόπο αφετηρίας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α. Πληρωμή των απασχολούμενων στις εξετάσεις του ΚΠγ
Oι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρμόδιες για την εκκαθάριση των δαπανών:
-    των εξεταστών παραγωγής προφορικού λόγου
-    των βαθμολογητών ΚΠγ του Βαθμολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (για τις γλώσσες Γαλλική και Ιταλική)
-    των μελών των επιτροπών εξέτασης ατόμων με ειδικές ανάγκες (πλέον και του ιατρού), σύμφωνα με τις: Κ.Υ.Α. 2/30147/0022/10-05-2012 (ΦΕΚ 1696 τ.Β’/16-05-2012) και Κ.Υ.Α. 2/55604/0022/10-08-2012 (ΦΕΚ 2401 τ.Β’/29-08-2012)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για την εκκαθάριση των δαπανών των βαθμολογητών ΚΠγ του Βαθμολογικού Κέντρου Αθήνας (για τις γλώσσες Αγγλική, Γερμανική, Ισπανική και Τουρκική), αρμόδιο είναι το Τμήμα ΣΤ΄, της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Εφιστάται η προσοχή:
1.    Στη σωστή συγκέντρωση των δικαιολογητικών, ειδικά όσα αφορούν τους εξεταστές και βαθμολογητές.
2.    Οι εκκαθαριστές των αμοιβών των εξεταστών στην περίπτωση που αυτοί είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, πρέπει να δηλώνουν στον κωδικό 01, κατά τη σύνταξη της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), «τακτικές αποδοχές (από μισθό ή ημερομίσθιο)», ώστε για τις αντίστοιχες ημέρες απασχόλησης να εκδίδονται ένσημα.
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αμέσως μετά τη διενέργεια των εξετάσεων και μέσα σε διάστημα ενός μηνός πρέπει να προχωρήσουν στην πληρωμή των απασχολουμένων σε αυτές (εξεταστών, βαθμολογητών και μελών των Επιτροπών των Εξεταστικών κέντρων).
Μετά την αποστολή των ενταλμάτων πληρωμής στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) των οικείων Νομών, πρέπει να αποστείλουν στο Τμήμα ΣΤ΄, της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.:
α) τον πίνακα των απολογιστικών στοιχείων (δηλ. τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την αποζημίωση των απασχολουμένων στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) της οικείας Διεύθυνσης),  σύμφωνα με τον πίνακα του παραρτήματος και
β) τον/τους αριθμό/-ούς πρωτοκόλλου και την ημερομηνία αποστολής των ενταλμάτων πληρωμής στις Υ.Δ.Ε., προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των πιστώσεων από το Τμήμα ΣΤ΄, της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Τονίζεται ότι οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας πρέπει να ενεργούν άμεσα, ιδιαίτερα μετά τις εξετάσεις του Νοεμβρίου, για την εκκαθάριση των αμοιβών των απασχολουμένων προκειμένου αυτές να πραγματοποιούνται πριν το κλείσιμο των εντελλομένων στο τέλος Δεκεμβρίου κάθε  έτους.
Για την κάλυψη δαπανών προμήθειας χαρτιού και γραφικών ειδών και λοιπών εξόδων, στο πλαίσιο διεξαγωγής των εξετάσεων του ΚΠγ, μεταφέρονται από τη στον ΚΑΕ 1111 πιστώσεις ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων ενάμισι ευρώ (1,50€) ανά υποψήφιο.