Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Οδηγός επιβίωσης στις αλλεργίες της άνοιξης!

Νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά ''φούντωσαν'' οι αλλεργίες οι οποίες ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.
Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από το πολύ κρύο στην πολύ ζέστη φαίνεται ότι τις έφεραν στο προσκήνιο γρηγορότερα με συνέπεια να πιάσει στον ύπνο, όσους είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες.
Κόκκινα μάτια, καταρροή, δύσπνοια...  είναι τα συμπτώματα που βασανίζουν αυτή την εποχή,όσους έχουν αλλεργίες στη γύρη των δέντρων και των φυτών δεν χαίρονται και τόσο με την έλευση της άνοιξης.
 
Σύμφωνα με την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταρεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποια αλλεργία. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 15-20% έχει αλλεργική ρινίτιδα, το3%-5%του γενικού πληθυσμού αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το  9% του γενικού πληθυσμού  άσθμα.
 
Τα συμπτώματα της αλλεργική ρινίτιδας είναι όπως αναφέρουν οι ειδικοί  ρινική συμφόρηση μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη.
 
Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται από κοκκίνισμα και πρήξιμο των ματιών, κνησμό και μεγάλη ευαισθησία στο φως.
 
Στο αλλεργικό άσθμα οι ασθενείς  εκδηλώνουν ξηρό βήχα, δύσπνοια, συριγμός, «σφίξιμο» στο στήθος
οι συνήθεις ύποπτοι
Οι γύρεις οι οποίες μεταφέρονται με τον άνεμο ευθύνονται για την πρόκληση των αλλεργιών.
 
Το κατεξοχήν δέντρο με αλλεργιογόνο γύρη στην Ελλάδα είναι η ελιά αφού το 40% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες είναι αλλεργικοί στη γύρη της , το 8% στη γύρη των κυπαρισσοειδών και το 5% σε αυτήν του πεύκου.
 
Παράλληλα το περδικάκι ή περδικούλι, η κολιτσίδα όπως αποκαλείται σε σε διάφορες περιοχές   αποτελεί ο συνήθης ύποπτος των εαρινών αλλεργιών.
 
Οδηγός επιβίωσης
 
Αποφύγετε τα πάρκα και γενικότερα την εξοχή νωρίς το πρωί τότε δηλαδή που παρατηείται "έκρηξη" γύρης. 
 
Μην οδηγείτε με ανοιχτά παράθυρα. Η ταχύτητα ωθεί τη γύρη προς τα μέσα με αποτέλεσμα οι μοκέτες και τα καθίσματα να γεμίζουν αλλεργιογόνα.
 
Αλλάζετε συχνά ρούχα προκειμένου να μην εκτίθεστε στα αλλεργιογόνα.
 
Αερίζετε το σπίτι  το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, καθώς τότε οι γύρες κυκλοφορούν περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία
 
Φροντίστε για την σχολαστική  καθαριότητα του σπιτιού καθώς και για την αλλαγή  σεντονιών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 
Κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όταν φυσάει για να μην μπαίνει η γύρη μέσα στο σπίτι.
 
Μην απλώνετε τα ρούχα  σε υπαίθριους χώρους για να στεγνώσουν, ιδίως την εποχή της ανθοφορίας
 Κάνετε κάθε χρόνο καλή συντήρηση στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας.
 
Αποφύγετε τις υπαίθριες δουλειές που απαιτούν επαφή με τις γύρες (όπως το κούρεμα του γκαζόν, το μάζεμα των φύλλων κ.τ.λ.)
 
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό.

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση πριν τις εκλογές - Προκαταβολικά η είσπραξη του οικογενειακού επιδόματος

- Έως τις 20 Απριλίου η πρώτη δόση του επιδόματος στους λογαριασμούς των δικαιούχων
- Κοινή υπουργική απόφαση Μαυραγάνη - Βρούτση
- Όλη η απόφαση αναλυτικά

Επιχείρηση "τα δίνουμε όλα" από την κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα οι ελληνικές οικογένειες θα εισπράτοουν προκαταβολικά το επίδομα τέκνων του πρώτου τριμήνου κάθε έτους.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη και του Γιάννη Βρούτση, προβλέπει ότι η καταβολή θα γίνεται μέσα σε 20 ημερολογιακές ημέρες από τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου.
Έτσι, η πρώτη δόση θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Απριλίου.

Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε ότι η δόση του πρώτου τριμήνου πιστωνόταν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μαζί με τη δόση του δευτέρου τριμήνου, δηλαδή στο τέλος του Ιουνίου.

Αναφέρει η απόφαση:

«Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλονται για τους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός είκοσι (20] ημερολογιακών ημερών. Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 εκάστου έτους ορίζεται η 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους ή τυχόν νέα οριζόμενη με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 μέχρι την ως άνω προθεσμία, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος για το έτος αυτό. Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη είναι αυτά που έχουν δηλωθεί στις εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1.

Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21. Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάσει την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία. Η επεξεργασία και εκκαθάριση των αιτήσεων Α21 με βάση τις συμπληρωματικές − τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που προκαταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον ΟΓΑ, με βάση την προβλεπόμενη από τον φορέα διαδικασία. Τα ποσά που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως αναζητούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

Χωρίς αίτηση μέσω taxisnet το επίδομα από το πλεόνασμα

Ειδική εφαρμογή θα δημιουργηθεί στο taxisnet για το εφάπαξ επίδομα που δικαιούνται περίπου 940.000 άτομα βάσει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν περίπου 500 ευρώ έκαστος δεν χρειάζεται καν να υποβάλουν αίτηση, τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους δικαιούχους.

Όσοι ενδιαφέρονται δεν θα έχουν παρά να μπουν στο taxisnet στην ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου με τον κωδικό τους και να ενημερωθούν για το εάν δικαιούνται το επίδομα ή όχι.

Βέβαια τα κριτήρια δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας έτσι μάλλον η διαδικασία πάει για τον Απρίλιο.

Ακόμη και για όσους δεν μπουν σε καμία διαδικασία τα χρήματα που δικαιούνται θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, αφού δεν γίνεται αίτηση και τα πρόσωπα που δικαιούνται το επίδομα θα εντοπιστούν υπηρεσιακά.

Οι δικαιούχοι, θα μπορούν την επόμενη ημέρα από την πίστωση που πιθανότατα θα γίνει από 5 έως 9 Μαΐου να επισκεφτούν την τράπεζά τους και να λάβουν το βοήθημα.

Όσοι ακόμη δεν έχουν δώσει αριθμό λογαριασμού θα μπορούν να μπαίνουν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet και να τον συμπληρώνουν.

Χωρίς εισοδήματα η πρώτη φορολογική δήλωση

Άνοιξε χθες η διαδικτυακή πύλη του TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, φροντίζοντας να ενημερώσει τους χρήστες για το ποιος υπέβαλλε πρώτος τη δήλωσή του.
 
Ο κ. Θεοχάρης έγραψε στο Twitter: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Ευχόμαστε μια καλή υποβολή. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε ευκολότερη».
Μετά από λίγη ώρα φρόντισε μάλιστα να ενημερώσει τους διαδικτυακούς φίλους του, ποιος ήταν ο πρώτος που υπέβαλε την φορολογική του δήλωση, γνωστοποιώντας πως ήταν ένα φιλοξενούμενο παιδί χωρίς εισοδήματα υποβάλλοντας τη δήλωσή του σε μόλις 15 λεπτά από το άνοιγμα της πύλης.

Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα στοίχημα που έβαλαν οι χρήστες του Twitter.

Συγκεκριμένα ο athensbynite έγραψε: «Στοιχηματίζω ότι ο πρώτος που υπέβαλε φορολογική δήλωση είναι ο αγαπητός μου @htheoharis για να τσεκάρει ότι όλα είναι ΟΚ».

Στη συνέχεια απάντησε ένας άλλος χρήστης με το όνομα sotomi: «athensbynite Θα χάσεις το στοίχημα. Αποκλείεται να τουχει δώσει βεβαίωση αποδοχών η υπηρεσία!».
Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε τα πράγματα ενημερώνοντας τον κόσμο για τον πρώτο που υπέβαλλε τη φορολογική του δήλωση, γράφοντας στο Twitter:

«Νικάει η @sotomi! @athensbynite Ο πρώτος ήταν φιλοξενούμενο παιδί χωρίς εισοδήματα. Ούτε 15' ανοικτό το σύστημα και οριστικοποίησε!».
Λίγη ώρα αργότερα, πάντως ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ενημέρωσε και πάλι μέσω Twitter πως ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, φτάνει τις 50!.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λήγει στις 30 Ιουνίου.

Με διαδικασίες-εξπρές το επίδομα

Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθεί το εφάπαξ μέρισμα ύψους 505 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα απαιτείται μια απλή υπεύθυνη δήλωση και κανένα δικαιολογητικό, με στόχο τα χρήματα να φθάσουν τάχιστα στους δικαιούχους.
Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθεί το εφάπαξ μέρισμα ύψους 505 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα απαιτείται μια απλή υπεύθυνη δήλωση και κανένα δικαιολογητικό, με στόχο τα χρήματα να φθάσουν τάχιστα στους δικαιούχους.
Η διασταύρωση της εγκυρότητας των στοιχείων θα γίνεται εκ των υστέρων από τους αρμόδιους φορείς και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δήλωση είναι ψευδής το ποσό θα επιστρέφεται στο Δημόσιο και μάλιστα εντόκως.
Το επίδομα θα διανεμηθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια.
Το επίδομα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, άνεργους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής για τον ακριβή προσδιορισμό των κριτηρίων θα ληφθούν τις επόμενες μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα μεικτό σύστημα που θα στηρίζεται στο μοντέλο για τα οικογενειακά επιδόματα και στο στατιστικό κατώφλι της φτώχειας. Το ποσό του μερίσματος και το ύψος του εισοδήματος θα μεταβάλλονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό.
Για άτομο, ο πήχης του ετήσιου εισοδήματος τοποθετείται στα 5.000-6.000 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο παιδιά ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών. Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν το 2013.
Παράδειγμα
Ταυτόχρονα με τα εισοδηματικά κριτήρια θα υπάρχουν και περιουσιακά. Για παράδειγμα, για να δικαιούται κάποιος το επίδομα θα πρέπει να έχει μία μόνο κύρια κατοικία, να μην έχει καταθέσεις στις τράπεζες, μετοχές, πολυτελή τεκμήρια διαβίωσης κ.ά.
Ωστόσο η «εξίσωση» είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να διασφαλισθεί η δίκαιη και αδιάβλητη κατανομή του μερίσματος σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποφευχθούν δικαιούχοι-μαϊμού.
 Παράγοντας που συμμετέχει στις συσκέψεις της αρμόδιας επιτροπής τόνιζε ότι για το προφίλ των δικαιούχων «έχουμε ζητήσει στοιχεία από ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ και ΟΓΑ τα οποία θα διασταυρωθούν στη συνέχεια με στοιχεία του ΚΕΠΥΟ. Σημείο αναφοράς είναι τα 475 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται». Για τους δικαιούχους είπε ότι θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΕ για διακοπές και ΑμεΑ.
Οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα ανέρχονται σε 64.065 άτομα (26.525 αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας). Ως εισοδηματικό όριο καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα. Το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα κριτήρια μέχρι την Τρίτη
Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει αποφασισθεί το πλέγμα των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Ελεγχος πιστοποιητικών σε όλο το Δημόσιο

Τον έλεγχο νομιμότητας των πιστοποιητικών με τα οποία προσλήφθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητά με κατεπείγουσα εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου.
Η εγκύκλιος αφορά τον έλεγχο νομιμότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και άλλων στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων, ενώ αναφέρει και την εκκίνηση πειθαρχικών διαδικασιών για τα μέλη των οργάνων που εξέδωσαν τις παράνομες πράξεις.
Στην εγκύκλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει τη δυνατότητα των διοικήσεων να ανακαλούν τους διορισμούς όσων εντοπίζονται να έχουν κάνει χρήση πλαστών δικαιολογητικών, ακόμη και αν έχουν προηγουμένως υποβάλει την παραίτησή τους λόγω του διενεργούμενου ελέγχου.
Ενημέρωση
Για πρώτη φορά ζητείται από το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών να ενημερώσουν ηλεκτρονικά το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: "Ο έλεγχος εγκυρότητας των δικαιολογητικών των δημοσίων υπαλλήλων αρχίζει και παράγει τα πρώτα αποτελέσματα. Ηδη οι υπάλληλοι που διαπιστώθηκε ότι είχαν προσληφθεί στη Δημοτική Αστυνομία κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών απομακρύνθηκαν. Βάζουμε τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας, δημιουργώντας παράλληλα διαδικασίες και δομές που δεν θα επιτρέπουν την επανάληψη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων στο μέλλον".

Τι κρύβει ο «πόλεμος» του γάλακτος

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τον «πόλεμο» του γάλακτος παρουσιάζει το «Εθνος», με τη συνεργασία επιστημόνων και στελεχών της αγοράς. Με αυτές επιδιώκεται να διαφωτιστούν οι λόγοι της σύγκρουσης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή και διακίνηση του γάλακτος, καθώς και να δοθούν χρηστικές πληροφορίες για τον καταναλωτή.
Τι κρύβει ο «πόλεμος» του γάλακτος
ΕΡ.: Γιατί έπρεπε να αλλάξει η εθνική νομοθεσία για το «φρέσκο» γάλα πέντε ημερών;
ΑΠ.: Εχει διαπιστωθεί πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που ορίζει με νομοθεσία ως «φρέσκο» το γάλα χαμηλής ή απλής παστερίωσης και με διάρκεια ζωής τις πέντε ημέρες.
Το παστεριωμένο γάλα στη χώρα μας είναι από τα ακριβότερα στην ΕΕ. Μάλιστα, παρά την ύφεση η τιμή του αυξήθηκε πάνω από 13%. Με το γάλα «πέντε ημερών» έχει δημιουργηθεί η ακόλουθη τεχνητή πόλωση και στρέβλωση στην αγορά. Στο προϊόν των πέντε ημερών υπάρχουν 17 μάρκες, στις 40 ημέρες 12 μάρκες και στις 46 πέντε. Στις 15 μέρες υπάρχουν δύο φίρμες και στις 25 μέρες τέσσερις. Αρα δεν υπάρχουν ενδιάμεσες επιλογές. Δεν βρίσκει ο καταναλωτής όπως σε άλλες χώρες γάλα επτά, 10 ή 11 ημερών.
Πρόκειται για στρεβλώσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό.
ΕΡ.: Γιατί είναι ακριβό το γάλα στην Ελλάδα;
ΑΠ.: Τα αίτια είναι:
1 Η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, παρά τις προστατευτικές διατάξεις, βαίνει φθίνουσα και είναι και ελλειμματική. Μάλιστα γίνονται και εισαγωγές γάλακτος.
Τι κρύβει ο «πόλεμος» του γάλακτος
2 Στην Ελλάδα η εγχώρια παραγωγή αποτελείται από πολλές μικρές και διάσπαρτες μονάδες με υψηλό κόστος συντήρησης.
3 Στη χώρα μας συνηθίζεται η σταβλισμένη κτηνοτροφία, αφού δεν υπάρχουν επαρκή λιβάδια για να συντηρήσουν τα ζώα. Αρα το κόστος διατροφής των αγελάδων είναι υψηλότερο, λόγω των ακριβών ζωοτροφών.
4 Η μορφολογία του εδάφους (νησιά, βουνά) ανεβάζει για τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις το κόστος συλλογής, μεταφοράς και επιστροφής του γάλακτος. Μάλιστα έχει υπολογισθεί ότι αυτό το κόστος αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού κόστους.
5 Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης του γάλακτος των πέντε ημερών και αύξηση εκείνης των προϊόντων μεγαλύτερης διάρκειας. Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν μεγάλο κόστος (μεταφορικό) μαζεύοντας το γάλα (πέντε ημερών) που έληξε και δεν πουλήθηκε. Αυτό το κόστος είναι 5% και αν περιοριστεί θα πέσει η τιμή του.
ΕΡ.: Γιατί καθιερώθηκε στην Ελλάδα η νομοθετική διασύνδεση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών με τον όρο «φρέσκο»;
ΑΠ.: Ηταν τότε ένας τρόπος στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας αλλά και της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Πριν από το 1999 -από τότε ισχύει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα- η διάρκεια του παστεριωμένου ήταν τρεις μέρες. Να σημειωθεί ότι τότε εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες επεκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα και ήθελαν να επικρατήσουν έναντι και των τοπικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Η χρήση του όρου «φρέσκο» από τη νομοθεσία, σημειωτέον είναι δυνητική, ήταν ένας έμμεσος τρόπος δωρεάν μάρκετινγκ των γαλακτοβιομηχανιών. Φρέσκο είναι το γάλα που μόλις αρμέγεται.
ΕΡ.: Ποια είναι η νέα νομοθετική πρόταση;
ΑΠ.: Η ενσωμάτωση της εγχώριας στην κοινοτική νομοθεσία. Κάθε γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί θα ορίζει και τη διάρκεια ζωής.. Αλλωστε σε κανένα ζωικό προϊόν (κρέας, τυρί κλπ.) είτε στην Ελλάδα είτε στην ΕΕ ο νομοθέτης δεν ορίζει τη διάρκεια ζωής. Την ευθύνη αναλαμβάνει η επιχείρηση παραγωγής.
Προτείνεται επίσης και η καθιέρωση του «γάλακτος ημέρας». Θα διαρκεί η συλλογή του 24 ώρες και η παραμονή στο ράφι δύο ημέρες. Ενισχύει τις μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που θέλουν να παίξουν σε τοπικό επίπεδο.
Επίσης η κατάργηση των «πέντε ημερών» βοηθά πάλι τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα, λόγω οικονομιών κλίμακας, να φτάσουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Θα έχουν περιθώριο περισσότερων ημερών.
ΕΡ.: Ποιοι αντιδρούν στην πρόταση αυτή;
ΑΠ.: Εγχώριες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που με τον τρόπο αυτό χάνουν μερίδια στο παστεριωμένο γάλα. Αμέσως, αμέσως αποκτούν ανταγωνιστές είτε εγχώριους αλλά και ξένους που θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να στείλουν τα προϊόντα τους και στην Ελλάδα. Στην ΕΕ η διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης είναι επτά, 10 ακόμη και 11 ημέρες. Κτηνοτρόφοι που έχουν προσδεθεί με συμβόλαια στις βιομηχανίες.
ΕΡ.: Με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά;
ΑΠ.: Οχι. Τα θρεπτικά συστατικά δεν αλλοιώνονται, λένε οι επιστήμονες, είτε το γάλα είναι χαμηλής είτε υψηλής παστερίωσης.
ΕΡ: Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με την επιμήκυνση;
ΑΠ.: Απολύτως κανένας, από τη στιγμή που το προϊόν μεταφέρεται και φυλάσσεται στις σωστές θερμοκρασίες των ψυγείων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Ανοιξαν οι πύλες της... Εφορίας

Την εμφάνιση των εισοδημάτων τους, προσυμπληρωμένων στην ηλεκτρονική μορφή του εντύπου Ε1, θα περιμένουν οι φορολογούμενοι μέχρι να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Ο μηχανισμός υποβολής των στοιχείων άνοιξε. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι ρυθμίσεις που ισχύουν από φέτος φέρνουν νέα βάρη για τον μεγάλο όγκο των μισθωτών και των συνταξιούχων. Προκύπτουν από καταργήσεις αφορολόγητων ορίων και εκπτώσεων, επιβολή αυτοτελούς φόρου στα εισοδήματα από ακίνητα και αλλαγές στην κλίμακα.
Τριάντα αλλαγές που φέρνουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου περιλαμβάνει το νέο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από τις 20 Μαρτίου έως το τέλος Ιουνίου από όλους τους φορολογουμένους. Η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και η διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης θα φουσκώσουν κατά 1,3 δισ. ευρώ τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Στο έντυπο υπάρχουν νέοι κωδικοί-παγίδες που χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς τυχόν λάθη ή ελλείψεις στη συμπλήρωσή τους θα κοστίσουν ακριβά.

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Αλλαγές για τις αγορές μέσω διαδικτύου

Στο εθνικό δίκαιο θα προστεθεί από τι 13 Ιουνίου 2014 η κοινοτική οδηγία που αφορά στις αγορές μέσω διαδικτύου.Στην οδηγία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να επιστρέψει το προϊόν που παρήγγειλε εντός 14 ημερών και όχι 7 που ισχύει σήμερα.

Εάν δε, ο προμηθευτής δεν τους έχει ενημερώσει για τη δυνατότητα αυτή, τότε έχουν το δικαίωμα να το επιστρέψουν ακόμη και εντός ενός έτους!

Επιπλέον μεταξύ άλλων προβλέπονται:


- O προμηθευτής παραδίδει το προϊόν στον αγοραστή εντός 30 ημερολογιακών ημερών, εκτός και εάν έχει προηγηθεί άλλη συμφωνία μεταξύ τους

- Οι έμποροι θα πρέπει να αναφέρουν το συνολικό κόστος του προϊόντος (ΦΠΑ, έξοδα αποστολή

5+1 λόγοι για να πίνεις (ακόμη περισσότερο) καφέ

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ισχύς των βιβλιαρίων του ΟΠΑΔ

Την παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, της ισχύος των βιβλιαρίων των εν ενεργεία ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των προστατευομένων μελών τους, που φέρουν τη θεώρηση του έτους 2013, αποφάσισε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ).
Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός αναφέρει ότι όσοι δικαιούχοι ασφάλισης του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ δεν έχουν πραγματοποιήσει την Απογραφή-Θεώρηση κατά το έτος 2013, οφείλουν να προσέλθουν στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δείτε από το διαδίκτυο τα διαθέσιμα ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρονική πρόσβαση στη διαθεσιμότητα των επισκέψεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα έχουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι.
Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr δίνει με την επιλογή «Διαθέσιμες Ιατρικές Επισκέψεις» τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αναζητούν ένα συγκεκριμένο γιατρό και να βλέπουν αν ο γιατρός έχει συμπληρώσει τις 400 επισκέψεις και αν είναι διαθέσιμος.
Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ καλεί για τους συμβεβλημένους ιατρούς να συνεργαστούν και να δηλώνουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το που μπορούν να βρουν ιατρό.
Δείτε τα διαθέσιμα ραντεβού εδώ

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Tο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο

Ρεκόρ προκρατήσεων για τα έξι δρομολόγια από Αθήνα που ξεκινούν την 1η Απριλίου ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, χαμηλού κόστους, Raynair

Γιατί νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι;

Ανακοίνωση για μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα, 18/3/2014
Αρ. Πρωτ.: 92
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A - 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
email: syldnioa@otenet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ : Μέλη Συλλόγου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου λαμβάνοντας υπόψη την απόφασητης Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων να μη προχωρήσουν στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας που ως σκοπό έχουν την υλοποίηση της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης η οποία είναι συνδεδεμένη με την αξιολόγηση χειραγώγηση των νόμων 3848/2010, 4024/2011 και του Π.Δ. 152/2013.

Σε απάντηση στο κλίμα φόβου που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν, τρομοκρατώντας τους εκπαιδευτικούς με επιχειρήματα περί υποχρεωτικότητας της συγκρότησης και συμμετοχής στις ομάδες εργασίας, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παρουσίασε στις 16 Φεβρουαρίου, γνωμοδότησητης νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κυρίας Τσίπρα με την οποία τεκμηριώνεται και νομικά η θέση της περί μη συγκρότησης των ομάδων εργασίας και μας αποστέλλει σχέδιοπρακτικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης στις σχολικές μονάδες.

Στο πνεύμα αυτής της γνωμοδότησης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν το προσεχές χρονικό διάστημα στην κατεύθυνση υλοποίησης της απόφασης της Ομοσπονδίας για να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας και αντίθεσης στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και θα ανταποκριθεί σ’ οποιοδήποτε κάλεσμα για διευκρινήσεις επί του θέματος.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι τώρα 3 σχολεία συνεδρίασαν στο Σύλλογό μας και τα οποία συντάχθηκαν με την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Συνεχίζουμε δυναμικά, δε συγκροτούμε ομάδες εργασίας, δε συναινούμε στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης - χειραγώγησης.

Το Δ.Σ.


Ανοίξτε τις υπερσυνδέσεις στην ανακοίνωση για τα σχετικά έγγραφα-υπογρμμισμένες λέξεις.

Τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά οι αποφάσεις για «αιώνιους» φοιτητές

Το 93% των εκπαιδευτικών αντίθετο στην Αξιολόγηση

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ προς ΟΛΜΕ: «Ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας ο κλάδος των εκπαιδευτικών»- Υποσχέθηκε παρέμβαση στον Α. Σαμαρά για να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός

Σε τρεις δόσεις από φέτος ο φόρος – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, αλλά και του αριθμού φορολογικού μητρώου, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν από φέτος σε τρεις δόσεις τον φόρο εισοδήματος.

Από τις 20 Μαρτίου εως τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω taxis, χωρίς πλέον να παίζει ρόλο ούτε το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ούτε η πηγή του εισοδήματος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η μεγάλη αλλαγή που ισχύει από φέτος.
Γιατί το σημαντικότερο που πρέπει να συγκρατήσετε είναι τρεις ημερομηνίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να πληρώσουμε τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, και αυτές είναι:

- Εως τις 30 Ιουλίου για την πρώτη δόση

- Εως τις 30 Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη δόση

- Και εως τις 30 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση

Τι ώρες θα υπάρχει γιατρός στα πολυϊατρεία στο ΠΕΔΥ! Όλες οι ρυθμίσεις

Με προβλήματα και κενά ανοίγουν τις πύλες τους τα πολυϊταρεία τα οποία θα ανήκουν πλέον στο ΠΕΔΥ. Όλα τα ωράριο λειτουργίας-εργασίας..
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Θα χρειαστεί καιρός όπως φαίνεται για να περάσουν τα πολυϊατρεία σε 24ωρη λειτουργία καθώς μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης γιατρών ακόμη και στις πρώτες μέρες οπότε και οι μονάδες δε θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Με βάση την εγκύκλιο που απέστειλαν οι υγειονομικές περιφέρειες τα πολυιατρεία που ανοίγουν τις πύλες τους για τους 10 εκατ. των ασφαλισμένων θα λειτουργούν κατά τις εργάσιµες ηµέρες (∆ευτέρα έως Παρασκευή) από τις 07.00 έως και τις 19.00.
Στη συνέχεια με βάση τις ρυθμίσεις που θα κάνουν οι περιφερειάρχες υγείας και σύμφωνα με το προσωπικό που θα διαθέτουν, σταδιακά το ωράριο τους θα διευρυνθεί ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσουν οι μονάδες υγείας να εξυπηρετούν όλο το 24ωρο. Βέβαια το σχέδιο αυτό μοιάζει μάλλον πολύ …μακρινό δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ενοποίηση όλων των πολυιατρείων με τα Κέντρα Υγείας, να προσληφθεί έστω επικουρικό προσωπικό ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Σε ότι αφορά τους γιατρούς που επέλεξαν να εργασθούν στο ΠΕΔΥ κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, μέχρι να γίνει η αξιολόγηση τους και να ενταχθούν πλήρως στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, απολαμβάνοντας και τις σχετικές αποδοχές, το ωράριό τους θα είναι οκτάωρο και ορίζεται από τις 07.00 έως και τις 15.00 ή από τις 11.00 έως και τις 19.00 αντίστοιχα, ανάλογα µε τις ανάγκες της Μονάδας Υγείας. Βέβαια οι γιατροί θα αργήσουν να αξιολογηθούν καθώς με βάση το νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει σε 8 μήνες από σήμερα.

Ποιοι θα πάρουν από το πλεόνασμα – Από 200 ως 800 ευρώ το εφάπαξ – Άνοιξε ο δρόμος και για τη δόση των 10 δισ. από το Eurogroup

- Πρωταπριλιά θα είναι αλλά τα 10 δισ. θα είναι αληθινά λένε στην κυβέρνηση
- Κατά μέσο όρο από 350 ως 450 ευρώ θα πάρουν 1.000.000 πολίτες με την πρώτη δόση του πλεονάσματος
- Ένα δισ. θα πληρώσει στις επιχειρήσεις το κράτος μέχρι το Πάσχα
- Επικοινωνιακή επίθεση με συνεχόμενες παροχές ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μπορεί η τρόικα να έφυγε νύχτα όμως όλα δείχνουν ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο ώστε το eurogroup ανήμερα της πρωταπριλιάς να δώσει το ok για την εκταμίευση της δόσης-μαμουθ των 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Από εδώ και πέρα σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ξεκινάει μια οικονομική αντεπίθεση για την αλλαγή του κλίματος με συνεχείς ανακοινώσεις παροχών.

Ήδη ανακοινώθηκαν 1,5 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν εργαζόμενοι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι, αλλά και οι επιχειρήσεις που περιμένουν χρωστούμενα από το κράτος για χρόνια.

Σήμερα, όπως είπε ο Σ. Κεδίκογλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ θα καθοριστεί λεπτομερώς το ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν
Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν

Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι οι δικαιούχοι ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν θα λάβουν το ίδιο ποσό σε μια δόση εφάπαξ.
Με βάση το σενάριο αυτό το ποσό θα είναι 450 ευρώ και τα χρήματα θα μοιραστούν μέσα στον Μάιο.
Το δεύτερο σενάριο λέει ότι η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή και θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ και θα φτάνει ακόμη και τα 800 σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στην περίπτωση που τα χρήματα μοιραστούν κλιμακωτά κατά μέσο όρο οι δικαούχοι θα λάβουν από 350 ως 450 ευρώ.
Για το ποιοι θα λάβουν το ποσό ενίσχυσης θα υπολογιστούν τα εισοδήματα του 2012 καθώς ουσιαστικά και πριν την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2013.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι; Όλα τα σενάρια και οι διαρροές, αλλά και τα όσα έχει αναφέρει στις δηλώσεις του ο Α. Σαμαράς οδηγούν σε πέντε βασικές κατηγορίες ατόμων.

Τις εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 230.000 άνεργοι και ανάπηροι, ενώ το εφάπαξ θα λάβουν και οι περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες των οποίων οι αποδοχές είναι μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα.

Για τους ένστολους τα ποσά ανάλογα με τον βαθμό και την προϋπηρεσία θα είναι από 30 ως και 500 ευρώ.

60 εκατ. ευρώ θα πάρουν εν ενεργεία και συνταξιούχοι δικαστικοί.
1.000.000.000 ευρω για τις επιχειρήσεις
Το κράτος έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο μπαταχτσή, αλλά φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να δώσει κάποια από τα χρωστούμενα και έτσι μέρος του πλεονάσματος πάει στις επιχειρήσεις στις οποίες θα διατεθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους.
Έτσι συνολικά το κράτος εφέτος θα ξεπληρώσει 2,08 δισ. ευρώ.

Εξελίξεις όμως αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Τι θα γίνει με τα χρωστούμενα στους Ένστολους;

Από το πλεόνασμα δεν προβλέπεται ακόμη να πληρωθούν τα αναδρομικά που με βάση της απόφαση του ΣτΕ έχουν να λαμβάνουν οι Ένστολοι.
Τα ποσά φτάνουν και τα 500 εκατομμύρια ευρώ όμως ακόμη φαίνεται ότι μελετάται ο τρόπος που θα δοθούν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε και για αυξήσεις ως και σε ποσοστό 30%.

Τουλάχιστον το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των αποδοχών θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, ενώ το υπόλοιπο το οποίο αφορά αναδρομικά, το πιθανότερο είναι να χορηγηθεί σε δόσεις σε βάθος κάποιων ετών.

Σμαραγδένιοι παράδεισοι - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2014 - ΦΩΤΟ

Μικροί παράδεισοι στις κουκίδες του Αιγαίου και του Ιονίου. Τα, σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά τους είναι ξακουστά σε ολο τον πλανήτη. Θαυμάστε τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2014.

Οχι να το παινευτούμε, αλλά ο Θεός μας έδωσε προίκα το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου. Οι μυθικές παραλίες της χώρας μας είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες και όχι άδικα.

Θαυμάστε τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδος για το 2014 όπως τις ψήφισαν οι χρήστες του ταξιδιωτικού οδηγού tripadvisor.

1. Ελαφονήσι - Κρήτη
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

2. Λιμνοθάλασσα Μπάλου - Κρήτη
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

3. Κόλπος Αγίου Παύλου, Λίνδος - Ρόδος
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

4. Παλαιοκαστρίτσα - Κέρκυρα
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

5. Εγκρεμνοί - Λευκάδα
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

6. Ναυάγιο - Zάκυνθος
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

7. Μύρτος - Κεφαλονιά
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

8. Πόρτο Κατσίκι - Λευκάδα
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

9. Σταλίδα - Κρήτη
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

10. Περίσσα - Σαντορίνη
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr
ΦΩΤΟ tripadvisor.gr

Oι υπέροχες παραλίες της Ελλάδας βέβαια δε χωράνε σε λίστες καθώς είναι αμέτρητες!

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Με ποσοστά... Κριμαίας οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας είπαν ΟΧΙ στην αξιολόγηση - χειραγώγηση

doeΔείτε εδώ το δελτίο τύπου της ΔΟΕ

11 τροφές που "κόβουν" μαχαίρι την όρεξη!

«Λουκέτο» σε 30.000 επιχειρήσεις

Παιδικές φοβίες και η αντιμετώπισή τους

19 & 20 Μαρτίου 48ωρη Πανελλαδική Απεργία

ΑΔΕΔΥ: Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας

Τι συμβαίνει με την γρίπη στην Ελλάδα φέτος.

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ19 & ΠΕ20-Πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μέχρι την Παρασκευή η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

ΑΣΕΠ: Τα πιστοποιητικά και πτυχία που γίνονται δεκτά για τη γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΙΕΠ : 155 από τα 167 στελέχη εκπαίδευσης συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο αξιολόγησης

Δεν έγινε η συνάντηση Κ. Αρβανιτόπουλου-Α. Σαμαρά για τους καθηγητές σε διαθεσιμότητα- Διαδήλωσαν οι εκπαιδευτικοί

1486 μονόκλινα (αντίστοιχες διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και άνω για τα στελέχη εκπαίδευσης

Ελεύθερες μετεγγραφές για Πολύτεκνους, Τρίτεκνους και Ειδικές Κατηγορίες

"Απελπιστική περίπτωση η Ελλάδα δεν θα ξεχρεώσει ποτέ" - Σκληρή επίθεση από το Focus

Εξαιρετικά σκληρό το δημοσίευμα του Focus για την Ελλάδα την οποία χαρακτηρίζει “απελπιστική περίπτωση”. Το ίδιο δημοσίευμα επιμένει οτι οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους (!!!) χωρίς να μας διευκρινίζει πόσο πιο χαμηλα μας θέλει ακόμη. Ευθεία επίθεση γίνεται και στον Στουρνάρα.

Διαβάστε τι έγραψαν:

«Συνεχίζεται ο κατήφορος της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ η Ελλάδα παραμένει απελπιστική περίπτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, παρατηρώντας σε άλλο σημείο ότι «οι δήθεν ζηλωτές των μεταρρυθμίσεων, Έλληνες έχουν φθάσει πάλι το 170% (σ.σ. Deutsche Welle: το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ)».

«Η αγορά θα δώσει στους τζογαδόρους την κατάλληλη απάντηση»
Στο τμήμα του ρεπορτάζ που αφορά στην Ελλάδα επισημαίνεται: «Εδώ και εβδομάδες ακούμε ότι πηγαίνει καλύτερα το πάλαι ποτέ προβληματικό παιδί της ευρωζώνης και ότι ως ανταμοιβή για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα αξίζει ειλικρινά να λάβει την επόμενη δανειακή δόση. Τίποτε από αυτά», αποφαίνεται το δημοσίευμα, που επικαλείται μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP, σύμφωνα με την οποία η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξακολουθεί να μειώνεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Focus «οι Έλληνες συνέχισαν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους».
Προς τεκμηρίωση της εν λόγω θέσης το ρεπορτάζ παραθέτει τα συμπεράσματα της μελέτης του CEP, που θέλουν το ποσοστό κατανάλωσης επί του εισοδήματος στην Ελλάδα να είναι το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ.
Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, είναι ότι «η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της». «Αυτό το γνωρίζαμε και πριν από την ανάλυση του CEP», επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Και τι κάνει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών; Ανακοινώνει αδιάντροπα σε συνέντευξή του προς την Handelsblatt ότι η χώρα του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, θα τολμήσει για πρώτη φορά να βγει με ομόλογά της στην αγορά. Ας ελπίσουμε ότι η αγορά θα δώσει στους τζογαδόρους την κατάλληλη απάντηση», γράφει το Focus.

Σκληρές επικρίσεις σε βάρος της Γαλλίας και της Ιταλίας

Στο ίδιο πλαίσιο, το Focus «ερμηνεύει» και την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, διαβλέποντας στην φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και επιχειρήσεων που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι «αύξηση του χρέους» της χώρας. «Αυτή η πολιτική ενάντια στην λιτότητα είναι ριψοκίνδυνη», παρατηρεί το ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι ο Ρέντσι δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά την υπόσχεση που έχει δώσει να διατηρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του. Όσον αφορά τη δέσμευση του Ρέντσι να αναδιαρθρώσει σε 100 ημέρες την Ιταλία, το Focus του υπενθυμίζει σκωπτικά ότι 100 ημέρες απαιτούνται για να γίνει στην Ιταλία η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρόμοιες είναι και οι επισημάνσεις για τη Γαλλία, η κυβέρνηση της οποίας δαπανά ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς της προκειμένου να αντιμετωπίσει οργισμένα τις «συστηματικές αμφισβητήσεις της γαλλικής ανταγωνιστικότητας». Το δημοσίευμα σχολιάζει τη δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία εξήλθε καλύτερα από άλλες χώρες από την «ευρωκρίση». «Αυτό δεν το πιστεύει ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας του», σχολιάζει το Focus και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους οικονομικούς ελεγκτές «το κρατικό χρέος βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνη ζώνη» και ότι «η όποια αναβολή στη μείωση του χρέους θα συνιστά πλήγμα στην δημοσιονομική αξιοπιστία της Γαλλίας».

Πηγή : DW

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα - Οι αποφάσεις για τις απολύσεις - Σε ποιές κατηγορίες πολιτών θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα

- Πολύ πιθανόν να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον Αντώνη Σαμαρά
- Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς ενημέρωσε τους πρέσβεις πως συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση
- Ήδη έφυγε από την Ελλάδα ο
Π. Τόμσεν ενώ ο Γ. Στουρνάρας αναχωρεί σε λίγες ώρες για τις Βρυξέλλες
- Οι αποφάσεις για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις απολύσεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα δείχνουν πως έκλεισε, έστω και σε μία τεχνική μορφή, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Από τις πιο σημαντικές ενδείξεις της συμφωνίας είναι πως ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, ενημέρωσε σύμφωνα με το Βήμα τις πρεσβείες για την επίτευξη συμφωνίας.

Με τη συμφωνία στις βαλίτσες ο Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τις τράπεζες, ενώ ο Π. Τόμσεν, του ΔΝΤ, βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Όπως διαρρέεται βάση της συμφωνίας είναι:

- το πάγωμα για έξι μήνες της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η δημιουργία ενός ανώτατου συμβουλίου με τη συμμετοχή πιθανότατα της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών, που θα εξετάζει τα αιτήματα εταιρειών για επιπλέον απολύσεις

- Αναβολή στις αποφάσεις για τις επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, ενώ ακούγεται πως πιθανόν οι εξτρά απολύσεις να μοιραστούν στα έτη 2014 - 2015

- Διανομή ενός ποσού που κυμαίνεται από 350 εως 500 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα.Πολύ πιθανό μέρος του πλεονάσματος να διατεθεί, εκτός από ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, για εξόφληση οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, ώστε να υπάρχει η αναπτυξιακή διάσταση που ζητούσε η τρόικα

Φως στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αναμένεται να ρίξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούγεται πως θα κάνει ο ίδιος δηλώσεις νωρίς το μεσημέρι.

Μένει επίσης να εξακριβωθεί η τελική απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία διαρρέεται πως θα γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές τους στο Χρηματιστήριο, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων.

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Παραιτήσεις – μετατάξεις εκπαιδευτικών Π.Ε. Όλα τα ονόματα.Τι γίνεται με τις μεταθέσεις του 2014

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ΚΥΣΠΕ στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε 14 από τις 16 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και 106 από τις 125 αιτήσεις μετάταξης σε διοικητικές θέσεις. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου. Οι αιτήσεις των συναδέλφων που αποδεσμεύθηκαν για μετάταξη θα διαβιβαστούν στο ΚΥΣΔΙΠ, προκειμένου να τοποθετηθούν εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις περιοχές που ζητούν.
Το ΚΥΣΠΕ, ενέκρινε, επίσης, 5 αιτήσεις απόσπασης κατά προτεραιότητα και 4 ανακλήσεις αποσπάσεων.
Σχετικά με τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε., που έχουν καθυστερήσει πάνω από τέσσερις μήνες, η ενημέρωση που υπάρχει, από το Υπουργείο Παιδείας, είναι πως θα γίνουν με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Π.Δ. 50/96 και Π.Δ. 100/97) και το πιθανότερο ως το τέλος της εβδομάδας θα βγει η εγκύκλιος, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις.
Σας κοινοποιώ τα ονόματα των συναδέλφων που εγκρίθηκε η παραίτησή τους και η μετάταξή τους.


Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ από ΔΟΕΑθήνα 17/3/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ
  Η επιχείρηση της έναρξης των σεμιναρίων των στελεχών εκπαίδευσης για την αξιολόγηση το Σάββατο 15 Μαρτίου στο Υπουργείο Παιδείας, απέτυχε παταγωδώς.
  Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιστράτευσε πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς. Δακρυγόνα και βία χρησιμοποιήθηκαν σε αφθονία, για μια ακόμη φορά, ως «εργαλεία» για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής.
  Στελέχη της εκπαίδευσης, επίδοξοι αξιολογητές, είχαν φροντίσει να μπουν κρυφά από νωρίς το πρωί στο Υπουργείο, αν και το σεμινάριο άρχιζε στις 15.30, για να μην αντικρύσουν στα μάτια τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς. Άλλοι πάλι χρησιμοποιώντας επιταγμένα ταξί και με συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατάφεραν να μπουν στο χώρο του Υπουργείου πολύ αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα.
  Ό, τι κι αν έκαναν, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών εκπαίδευσης δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο σεμινάριο, με κάποιους να φθάνουν μέχρι τους συγκεντρωμένους και να δηλώνουν ότι επιλέγουν να μην είναι παρόντες στα σεμινάρια.
  Οι μόλις 62 παρόντες (από τους 160 που κλήθηκαν να συμμετέχουν) που καταδέχτηκαν να παρακολουθήσουν το ακυρωμένο σεμινάριο της βίας και της ντροπής είναι κόλαφος για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
  Η νίκη αυτή του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ο προάγγελος της ακύρωσης της αξιολόγησης - χειραγώγησης. Τα σχέδια του Υπουργείου θα μείνουν στα χαρτιά. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται. Καλούμε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών που το Σάββατο επέλεξαν να βρίσκονται με την πλευρά του οργανωμένου Κλάδου, του οποίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι, κι όχι του Υπουργείου και δε συμμετείχαν στο σεμινάριο της ντροπής.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/3 ΣΤΙΣ 14:30 ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Από τη Δ.Ο.Ε. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε συνέντευξη τύπου Τρίτη 18-3-2014 από ΔΟΕΑθήνα  14/3/2014

Προς
M.M.E.
ΚΟΙΝ: Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
         
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
σε συνέντευξη τύπου Τρίτη 18-3-2014
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί σε συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, ώρα 11:00 στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. (Ξενοφώντος 15α , Σύνταγμα, 3ος όροφος), με θέμα: « Η στάση της Δ.Ο.Ε. απέναντι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση»
Από τη Δ.Ο.Ε. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών στη Λεωφόρο Δωδώνης

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου της ΔΕΥΑΙ «Επέκταση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός του αποχετευτικού συστήματος παραλίμνιας ζώνης» είναι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την παράκληση προς όλους να επιδείξουν την ανάλογη κατανόηση.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από τις 19 Μαρτίου μέχρι και τις 31 του μήνα θα γίνουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
Εκτροπή του ρεύματος κυκλοφορίας ανόδου (εισόδου προς το κέντρο) της Λεωφόρου Δωδώνης από τη διασταύρωση με την οδό Βελισαρίου (Πολυκλαδικό)  μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Κενάν Μεσαρέ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται μέσω των οδών Βελισαρίου και Κενάν Μεσαρέ. Θα απαγορευθούν (με κατάλληλη σήμανση), η είσοδος στο προαναφερθέν τμήμα της Λεωφόρου Δωδώνης, από τους οδούς Μπάρκα Ελευθερίου και Βελισσαρίου, καθώς και η είσοδος από την οδό Σάββα Νικολάτου (Σεισμόπληκτα).
Η είσοδος των οχημάτων στην περίπτωση της  οδού Σάββα Νικολάτου θα γίνεται μέσω των οδών Αρσένη Γεροντικού, Παπαθωμά Μέκαλη και Σταυρακίου,
Οι ρυθμίσεις ισχύουν μέχρι και την 31 Μαρτίου και οι εργασίες γίνονται με ευθύνη της ΔΕΥΑΙ.

Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η «επιλεκτική αλαλία». Πότε μπορεί να συμβεί και στο δικό σου παιδί

Η επιλεκτική αλαλία εμφανίζεται στην προσχολική ηλικία και δεν συνδέεται με κάποια άλλη διαταραχή, όπως ο αυτισμός, αλλά αντίθετα οφείλεται κυρίως στο άγχος. Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία νιώθουν έντονο άγχος, κοινωνική φοβία, είναι πολύ συνεσταλμένα, ενώ όταν στρεσάρονται μπορεί εκτός από την έλλειψη ομιλίας να εμφανίσουν πάγωμα, τρέμουλο και να διακόψουν την βλεμματική επαφή.
Είναι συχνό φαινόμενο για ένα μικρό παιδί να μην μιλάει, όταν για παράδειγμα γνωρίζει ένα καινούριο πρόσωπο ή όταν πηγαίνει για πρώτη φορά σε ένα καινούριο χώρο, όπως το σχολείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε ότι το παιδί είναι ντροπαλό και χρειάζεται τον χρόνο του. Αν όμως μετά από ένα σημαντικό διάστημα, μεγαλύτερο από ένα μήνα, το παιδί συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να μιλήσει στο σχολείο, τότε μάλλον πρόκειται για επιλεκτική αλαλία και θα πρέπει εξεταστεί από ειδικό.

Αν το παιδί διαγνωστεί με επιλεκτική αλαλία, θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια θεραπευτική παρέμβαση με λογοθεραπευτή και ψυχολόγο, οι οποίοι μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θα προσπαθήσουν να μειώσουν το άγχος του παιδιού και να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πράγματα, που μπορούν να κάνουν και οι ίδιοι οι γονείς:
  •     Μην πιέζετε το παιδί να μιλήσει.
  •     Ενημερώστε τους γνωστούς σας και το σχολείο για την εκλεκτική αλαλία.
  •     Δώστε έμφαση σε δραστηριότητες και εργασίες που δεν απαιτούν τη χρήση λόγου, όπως η ζωγραφική.
  •     Μάθετε να ξεχωρίζετε τις καταστάσεις στις οποίες το παιδί αισθάνεται άνετα μιλήσει και εκείνες που νιώθει άβολα.
  •     Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος του και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του.
  •     Να το επαινείτε σε κάθε προσπάθεια του μιλήσει.
  •     Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές συναναστροφές και φροντίστε ώστε το παιδί να μην απομονώνεται.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση αυτοκινήτων

Κατάργηση των τελών κυκλοφορίας σε οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία, σημαντικές εκπτώσεις σε όσους προκαταβάλουν τα τέλη αλλά και μείωση 30% των τεκμηρίων διαβίωσης στα ΙΧ και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Παράλληλα αναμένονταν να αλλάξει ριζικά και ο τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης αλλά για δύο λόγους δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή καθώς από τη μία μεριά το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και από την άλλη θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα με το ισχύον μέτρο της απόσυρσης.

Ολα τα παραπάνω είχαν εξεταστεί και προταθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε για την φορολόγηση των αυτοκινήτων στην Ελλάδα με τη συμμετοχή φορέων του κλάδου.

Μείωση 30% τεκμηρίων και Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης


Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης στα αυτοκίνητα αποτελούσε μόνιμο θέμα διαμάχης μεταξύ εισαγωγέων-εμπόρων και κυβερνητικών στελεχών καθώς το πραγματικό κόστος χρήσης δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Από την άλλη μεριά δημιουργούσε μεγάλες απώλειες στα κρατικά έσοδα εξαιτίας της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας από τους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τα τεκμήρια εξαιτίας των νέων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

Το οικονομικό επιτελείο μετά την παρουσίαση του πορίσματος από την Επιτροπή φαίνεται να έχει συμφωνήσει για την μείωση των τεκμηρίων κατά 30% με αποτέλεσμα το ύψος τους να είναι πιο κοντά στο πραγματικό κόστος χρήσης.

Ωστόσο με την μείωση των τεκμηρίων κατά 30% μειώνεται αυτομάτως και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω.

Ειδικότερα ιδιοκτήτης ενός δίλιτρου αυτοκινήτου 4ετίας εκτός των 660 ευρώ για τα Τέλη Κυκλοφορίας φέτος θα καταβάλει και 440 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ενώ το τεκμήριο ανέρχεται σε 8.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο μειώνεται στα 6.160 ευρώ από 8.800 ευρώ με αποτέλεσμα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να μειώνεται στα 308 ευρώ.

Αντίστοιχα κάτοχος ΙΧ με κινητήρα 2.501 κ.εκ. 4ετίας καταβάλει 880 ευρώ για Τέλη και 1.330 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Με τη μείωση των τεκμηρίων ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης μειώνεται στα 931 ευρώ και το τεκμήριο θα ανέρχεται σε 9.310 ευρώ από 13.300 ευρώ.

Μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες από 3 λίτρα και άνω καθώς σε αυτή την κατηγορία οχημάτων το τεκμήριο κυμαίνεται σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα κάτοχος ενός τετρακίνητου οχήματος με κινητήρα 3,7 λίτρων 4ετίας θα καταβάλει για Τέλη Κυκλοφορίας 1.100 ευρώ για Τέλη Κυκλοφορίας και 2.740 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Με τη μείωση των τεκμηρίων ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης μειώνεται στα 1.918 ευρώ ενώ αν πρόκειται για αυτοκίνητα με ηλικία μεταξύ 5-10 ετών τότε ο συγκεκριμένος φόρος περιορίζεται στα 1.342 ευρώ.

Εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ «μάχονται» για να διορθωθεί ένα τεράστιο λάθος που αφορά στον άδικο τρόπο υπολογισμού φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ κατά την χρήση αλλά και την κτήση.

Ειδικότερα όταν εισάγεται στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο ΙΧ από άλλο κράτος-μέλος εκτελωνίζεται με βάση την 1η άδεια κυκλοφορίας του στο εξωτερικό.

Ωστόσο με το που θα τοποθετηθούν ελληνικές πινακίδες στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο τότε η εφορία το φορολογεί ως καινούριο ασχέτως αν κυκλοφορεί σε κάποιο άλλο κράτος μέλος εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ να καταβάλουν άδικα Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και να εμπίπτουν σε υψηλά τεκμήρια εξαιτίας της άδικης φορολόγησής τους από την εφορία.

Παράλληλα όποια από τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος πριν το 2003 ασχέτως πότε

κυκλοφορήσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απαλλάσσονται από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης εξαιτίας της παρέλευσης της 10ετίας.

Με αυτή τη ρύθμιση αναμένεται να περιοριστεί το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας καθώς πολλά εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ θα επανέλθουν στην κυκλοφορία καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν θα καταβάλουν Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων τους.

Πινακίδες ΔΟΚ – Υποχρεωτική ασφάλιση εταιρικών ΙΧ

Η χρήση των πινακίδων ΔΟΚ από τους εμπόρους αυτοκινήτων αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έχει θεσμοθετηθεί για να μπορούν οι επαγγελματίες του κλάδου να «κυκλοφορήσουν» νόμιμα στο δρόμο με ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε φορολογική ακινησία (κατατεθειμένες πινακίδες) ώστε οι πελάτες να το οδηγήσουν και να έχουν ιδία άποψη για το όχημα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

Ωστόσο μια παλιά νομοθεσία που ανασύρθηκε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά ακύρωνε τη χρήση των πινακίδων «Μ» αλλά μετά από συναντήσεις που είχαν με φορείς του κλάδου αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και ήρθε η ώρα να το διορθώσουν.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους εμπορίες αυτοκινήτων αλλά οι εταιρίες χρονομίσθωσης ή ενοικίασης φαίνεται πως και αυτό έχει λυθεί καθώς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ξεκάθαρα πως θα εξαιρούνται από το καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε εμπορίες αυτοκινήτων, χρνομοσθωτικές ή εταιρείες ενοικίασης καθώς βρίσκονται παρκαρισμένα είτε σε καταστήματα εμπορίας ή σε εταιρικά πάρκινγκ.

Με αυτή τη ρύθμιση αναμένεται να σταματήσει και η αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας προς τα τέλη του κάθε έτους ενισχύοντας τα Δημόσια έσοδα που προέρχονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Εξαγωγή μεταχειρισμένων ΙΧ
 

Κυριολεκτικά έχει «παγώσει» η εξαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την Ελλάδα καθώς οι έμποροι ή οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να καταβάλλουν το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας για να προχωρήσει η εξαγωγή τους. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως όλα τα συγκεκριμένα ΙΧ βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας (κατατεθειμένες πινακίδες) και σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς πρέπει να γίνει πρώτα άρση ακινησίας, καταβάλλοντας τα Τέλη Κυκλοφορίας, και κατόπιν να προχωρήσει η εξαγωγή των αυτοκινήτων.

Το κόστος όμως καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας είναι υπέρογκο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων είναι μεγάλου κυβισμού και με δεδομένο ότι έχουν πουληθεί στο εξωτερικό έναντι 3.000 έως 5.000 ευρώ η καταβολή των Τελών καθιστά ασύμφορη την εξαγωγή τους...

Με το νέο φορολογικό δεν θα χρειάζεται η καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας στα οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία και θα ξεπαγώσουν οι εξαγωγές των αυτοκινήτων...

Τέλος Ταξινόμησης

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης έχει τεθεί σαν πρόταση από την Επιτροπή αλλά τελικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη.

Ειδικότερα το Τέλος Ταξινόμησης σήμερα υπολογίζεται με βάση την εργοστασιακή αξία των οχημάτων με συντελεστές φορολόγησης που ανέρχονται έως το 50% της εργοστασιακής τους αξίας και η πρόταση αφορούσε στην μεταφορά των συντελεστών φορολόγησης στις αξίες λιανικής.

Ωστόσο φαίνεται πως εισακούστηκαν οι ενστάσεις που είχαν προβάλει οι φορείς του κλάδου με αποτέλεσμα να παραμείνει προς το παρόν το ισχύον σύστημα.
Άλλωστε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης συμπαρασύρει και το μέτρο της απόσυρσης και θα ήταν δύσκολο να αλλάξει ολόκληρο το σύστημα.

Ωστόσο φορείς του κλάδου έχουν επισημάνει στο υπουργείο Οικονομικών πως υπάρχουν ίδια μοντέλα που οι αξίες λιανικής τους διαφέρουν έως και 15.000 ευρώ εξαιτίας του πρόσθετου εξοπλισμού και θα είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος αλλά όπως φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει τη λύση σε αυτό το θέμα.

Από την άλλη μεριά η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης με βάση την αξία λιανικής θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ.

Πάντως υπάρχουν ακόμη προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης με βάση την Αξία Λιανικής η οποία θα έβαζε ένα τέλος στις υποτιμολογήσεις που κάνουν κάποιες εισαγωγικές δημιουργώντας μεγάλα ελλείμματα στα κρατικά έσοδα ενώ παράλληλα όλες οι εισαγωγικές θα λειτουργούν σε ένα περισσότερο υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το θέμα του Τέλους Ταξινόμησης φαίνεται πως τελικά δεν έχει λήξει και είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στο μέλλον...

Κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας

Ο Φόρος Πολυτελείας επιβάλλεται σε καινούρια και εισαγόμενα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία από 20.000 ευρώ και άνω. Το ισχύον μέτρο δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο ενώ παράλληλα στρέβλωσε και τις πραγματικές εργοστασιακές αξίες που δήλωναν κάποιες εισαγωγικές εταιρείες στην Υπηρεσία Αξιών με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ από έσοδα.

Με την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης η αγορά θα λειτουργήσει με ένα σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο και βέβαια θα φθηνή νουν τα ακριβά μοντέλα...

Τέλη Κυκλοφορίας

Τα κρατικά έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι γνωστό πως ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τα οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο οι μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας συνεχώς μειώνουν τα έσοδα με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει πως σε όσα ΙΧ γίνει άρση ακινησίας οι κάτοχοί του να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών. Δηλαδή αν κάποιος προβεί σε άρση ακινησίας του οχήματός του τον Ιούνιο θα καταβάλει μόνο το 50% του τιμήματος των ετήσιων Τελών του οχήματός του.

Παράλληλα το ίδιο ακριβώς σχέδιο εξετάζεται και για τα καινούρια αυτοκίνητα ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στα τέλη κάθε έτους εξαιτίας της διπλής καταβολής των Τελών από τους νέους ιδιοκτήτες.

Τα αυτοκίνητα του πρώην ΟΔΔΥ

Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ θα επιφέρει και θετικές αλλαγές στα αυτοκίνητα που εκποιεί ο ΔΔΔΥ (πρώην ΟΔΔΥ) καθώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα οχήματα θα φορολογούνται με βάση την 1η άδεια κυκλοφορίας τους στο άλλο κράτος-μέλος και οι κάτοχοί τους θα καταβάλουν μειωμένο ή μηδενικό Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ενώ αντίστοιχα θα μειώνεται και το τεκμήριο.

Ξεχάστε τις πινακίδες «Μ» από τις εφορίες

Τις πινακίδες «Μ» από τις εφορίες φαίνεται πως χρησιμοποιούν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να κυκλοφορούν νόμιμα τα οχήματά τους δύο ημέρες κάθε μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να περιορίσει τη χρήση των πινακίδων «Μ» καθώς έχει γίνει κατάχρηση από κάποιους θέτει πολύ αυστηρούς περιορισμούς καθώς η χρήση των συγκεκριμένων πινακίδων κυκλοφορίας θα μπορεί να γίνεται μόνο δύο φορές το χρόνο!

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο οι πινακίδες «Μ» θα χρησιμοποιούνται από εκείνους που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι για να πηγαίνουν διήμερες βόλτες στα χιονοδρομικά μία φορά το μήνα οι ιδιοκτήτες τους γλιτώνοντας την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Φόροι και τεκμήρια στα ΙΧ με μείωση 30%


(Αναδημοσίευση από το www.imerisia.gr)