Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση για τις μεταθέσεις από το Δ. Μπράτη

Σήμερα ζήτησαν από το γραφείο του υπουργού την περσινή εγκύκλιο των μεταθέσεων από το αρμόδιο τμήμα!!!
Βέβαια η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσε ότι υπάρχει στο γραφείο του υπουργού η φετινή εγκύκλιος,η οποία ,εδώ και πέντε μήνες,δεν έχει ακόμη υπογραφεί!!!
Αυτή είναι η κατάσταση στο υπουργείο!
Προφανώς κάτι ετοιμάζουν για τις μεταθέσεις...ελπίζω μετά τις τόσες παρεμβάσεις να μην υλοποιηθούν τα επικίνδυνα σχέδια για μεταθέσεις απευθείας στα σχολεία.

Το ΦΕΚ με τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον αριθμό   εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2014−2015. Για να  ανοίξετε το ΦΕΚ κάνετε κλικ εδώ

Εξώδικο της ΟΛΜΕ προς τον υπ. Παιδείας για το θέμα της αυτοαξιολόγησης ζητώντας την άμεση ανάκληση των εγκυκλίων

ΣτΕ: Υπέρογκες αποζημιώσεις σε όσους απομακρύνθηκαν παράνομα από το Δημόσιο

Το «πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους κριθεί ότι απομακρύνθηκαν παράνομα από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να καταβάλει αναδρομικά όλες τις αποδοχές και τα επιδόματα σε όσους δικαιωθούν δικαστικά και κριθεί παράνομη η απομάκρυνση από τη θέση τους. Την αποζημίωση θα συμπληρώσει μάλιστα και ένα ποσό που θα καταβληθεί για την «ηθική βλάβη» των εργαζομένων.
Τη συγκεκριμένη απόφαση θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν όχι μόνο οι εκατοντάδες υπαλλήλοι  που επέστρεψαν πρόσφατα στις θέσεις τους μετά την ακύρωση της πρώτης εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, αλλά και όσοι απομακρυνθούν τώρα  μέσα από τις διαδικασίες διαθεσιμότητας και δικαιωθούν δικαστικά στο μέλλον.
Η απόφαση αυτή  του ΣτΕ φαίνεται πως εφαρμόζεται κυρίως στο πεδίο των ενστόλων, αφού εκεί παρατηρούνται συχνές αποστρατείες, οι οποίες και ακυρώνονται δικαστικά, επειδή έχουν στηριχθεί είτε σε ανύπαρκτες είτε σε πλημμελείς απολογίες.
Τι αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1147/2014 απόφασή του έκρινε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των οποίων η αποστρατεία κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, δικαιούνται:
1) αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν,
2) τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα είχαν τεθεί σε αποστρατεία και
3) όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία του.
Με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η από 10.3.2000 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι ένστολοι που επανέρχονται στην υπηρεσία δεν δικαιούνται τα επιδόματα.
Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του σε μια αποστροφή που θεωρείται ότι καταλαμβάνει κι άλλους δημοσίους υπαλλήλους ότι «εάν όργανο του κράτους απομακρυνθεί από την υπηρεσία του», λόγω παράνομη πράξης της αρμόδιας υπηρεσίας, «δικαιούται το όργανο αυτό να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη εκ του ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσης του από την δημόσια υπηρεσία δεν εισέπραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παρανόμως απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία».
Η περίπτωση του λιμενικού υπαλλήλου
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει και ένας λιμενικός υπάλληλος, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες αποστρατείες και ακυρωτικές αποφάσεις, προήχθη   αναδρομικά και αποστρατεύθηκε με βαθμό υποναυάρχου, το 2009, λόγω ορίου ηλικίας. Μάλιστα, ο ένστολος ζήτησε αναδρομικά την καταβολή επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης που δεν είχε λάβει λόγω της παράνομης, όπως αποδείχθηκε, αποστρατείας. Τελικά, δικαιώθηκε και το Δημόσιο υποχρεούται να του καταβάλει 54.040 ευρώ συν του νόμιμους τόκους, αλλά και 10.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

10 ταινίες που πρέπει να ξαναδούμε

http://www.apotis4stis5.com/filmtv/3016-10-movies-you-should-see-twice

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;

Κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους!
Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα;...
Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.
Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να... μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο!
Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν... μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το... μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη... απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να... ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα...

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το πολυνομοσχέδιο

Mεγάλες ανατροπές στην αγορά που αλλάζουν την καθημερινότητα για όλους έρχονται με το πολυνομοσχέδιο-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης με τους όρους για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 10,5 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το πώς ψωνίζουμε γάλα και ψωμί. Επίσης εισάγονται καινά δαιμόνια στο Δημόσιο με επιδόματα ανεργίας και αποζημιώσεις απολύσεων κρατικών υπαλλήλων.
Οπως όλα δείχνουν, το εισοδηματικό κριτήριο για το κοινωνικό μέρισμα θα κυμαίνεται από 6.000-10.000 ευρώ, έστω και στο παρά ένα θα υπάρξει συμφωνία για το φρέσκο γάλα, ενώ ανοίγει και «παράθυρο» για ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ωστόσο, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, με άλλες διατάξεις μπαίνουν οι βάσεις για νέες ανατροπές σε μισθούς και όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με όρους της αγοράς.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Εως 525 εκατ. ευρώ σε άστεγους, άνεργους και οικονομικά αδύναμους
Εως και 525 εκατ. ευρώ σε ένστολους, οικονομικά αδύναμους, άστεγους, ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους θα διανεμηθούν με όρους που θα αποσαφηνιστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ή και με (μεταχρονολογημένες) «κοινωνικές επιταγές», έως τις εκλογές ή και αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες:
■ 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα για 800.000 οικονομικά αδύναμους. Τα ποσά θα κυμαίνονται από περίπου 500 ευρώ για άγαμους έως και 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους ή τρίτεκνους με άνεργο γονέα κ.λπ. Για 4μελή οικογένεια το επίδομα εκτιμάται σε περίπου 800 ευρώ.
■ Τα εισοδηματικά κριτήρια θα κυμαίνονται από 6.000 ευρώ για άγαμους μέχρι 10.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Θα καθοριστούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το εισόδημα δεν θα υπολογίζεται ευθέως σε ευρώ αλλά με βάση το ισοδύναμο ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης (με συντελεστή 1 για σύζυγο, 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί). Για τα περιουσιακά κριτήρια θα υπολογιστεί το ύψος της ακίνητης περιουσίας βάσει των δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ. Εξετάζονται σενάρια για όριο περιουσίας 50.000 έως 250.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιάζεται για έγγαμους.
■ Το εφάπαξ επίδομα θα μείνει αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη στο Δημόσιο.
■ Αλλα 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις 9 Μαΐου για να πάρουν από 500 ευρώ 70.000 ένστολοι με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ μικτά (χωρίς πενθήμερα και οικογενειακά επιδόματα).
■ 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για άστεγους και άλλα τόσα για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 400.000 ανασφάλιστοι. Αν δεν προλάβουν να επωφεληθούν μέχρι τον Μάιο, θα πάρουν «κοινωνική επιταγή» για να την εξαργυρώσουν αργότερα σε παροχές.
ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΕΩΣ 80%
Από 2.500 ευρώ πέφτουν στα 500
Οσον αφορά στο θέμα των προστίμων, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την αγορά όσο και από τους λογιστές, αυτά μειώνονται τελικά έως και 80%. Από τα 1.000 και 2.500 ευρώ ορίζονται σε 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία, με πλαφόν ανώτατου προστίμου τα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο στην περίπτωση μη έκδοσης στοιχείων. Στα χαρτιά μένουν και οι διατάξεις με τις οποίες έμπαινε καπέλο στο πρόστιμο, ενώ το πρόστιμο που έφτανε ακόμα και να τετραπλασιάζεται θα διπλασιάζεται μόνο εφόσον ύστερα από φορολογικό έλεγχο προκύψει επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας. Με άλλη διάταξη, για διπλά βιβλία και βαριές παραβάσεις επισείεται ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τι προβλέπει το deal για τις τράπεζες
Εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και μερικό κούρεμα μη εξασφαλισμένων ομολογιών και προβληματικών δανείων προβλέπει το «deal» για τις τράπεζες με όρους που καθορίζονται στο πολυνομοσχέδιο. Από πουθενά δεν προκύπτει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.
■ Ρόλο-κλειδί θα παίξουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ). Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα ορίζει την τιμή όπου θα διατίθενται νέες μετοχές ή υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) τραπεζών τις οποίες ελέγχει βάσει εκθέσεων αποτίμησης από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
■ Η αύξηση κεφαλαίου καλύπτεται πρωτίστως από ιδιώτες και αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές θα μπαίνει το ΤΧΣ, εφόσον θα έχει προηγηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, αφού το προσχέδιο νόμου ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία για το bail-in.
■ Η τιμή διάθεσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενης κάλυψης μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Πρόκειται για ρύθμιση που καλύπτει το Ταμείο εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Ακατάσχετο 1.500 ευρώ σε μισθούς - συντάξεις
Φρένο μπαίνει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη για χρέη έως 500 ευρώ και με αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
■ Ακατάσχετο στα 500 ευρώ: Το όριο αυτό ισχύει για κατασχέσεις ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη.
■ Αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς - συντάξεις: Επωφελούνται πλέον και ιδιωτικοί υπάλληλοι (όχι μόνο δημόσιοι και συνταξιούχοι), αρκεί να δηλώσουν τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους. Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ (από 1.000 που ισχύει έως σήμερα). Αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξης είναι μεγαλύτερο από τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται να κατασχεθεί το ένα τέταρτο αυτού, εφόσον το υπόλοιπο που απομένει δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ. Για κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, μπορεί να περιορίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη.
■ Κατασχέσεις καταθέσεων: Δεν ενεργοποιούνται κατασχέσεις για οφειλές έως 50 ευρώ. Επιπλέον, καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, Ι.Χ., ΦΠΑ
Απαλλαγές και φοροελαφρύνσεις
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επιμέρους αλλαγές και φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, όπως:
■ Ορίζεται ως πρώτο έτος κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων αυτό της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ε.Ε. και όχι στην Ελλάδα.
■ Οποιαδήποτε μεταβολή περιουσιακής κατάστασης θα πρέπει να δηλώνεται στο Ε9 εντός 30 ημερών.
■ Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (νέος φόρος ακινήτων) για τα έτη 2014-2015 οι σεισμόπληκτοι των Νομών Κεφαλονιάς, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
■ Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων αγρότες με εισόδημα έως 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΩΝ
Μια μικρή προσθήκη ανοίγει τον δρόμο...
Μπορεί να μειώθηκε κατά 50% η προσαύξηση του μισθού για κάθε τριετία μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά στο πολυνομοσχέδιο γίνεται μικρή προσθήκη σε νόμο του 2013 που βάζει σε υποψίες για την τύχη των τριετιών στο μέλλον...
Συγκεκριμένα, η προσθήκη αναφέρεται στον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού με νόμο που θα ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2016 -στο τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος- ώστε να εφαρμοστεί το 2017. Η επίμαχη συμπληρωματική πρόταση «και ως τέτοιος (ενν. ο κατώτατος μισθός) νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» θέτει σε αμφισβήτηση οποιαδήποτε προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας που ανεβάζει τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 586 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση των παγωμένων τριετιών για όλους τους αμειβόμενους με το κατώτατο ημερομίσθιο μετά το 2017.
Δεν αποκλείεται η διατήρηση του θεσμού των τριετιών που παρουσιάστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης έναντι της εμμονής της τρόικας που αξίωνε την κατάργησή του να έχει ημερομηνία λήξης.
ΓΑΛΑ
Νέες κατηγορίες ανάλογα με τη «διάρκεια ζωής»
■ Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο» και «υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Ο όρος «φρέσκο γάλα», όπως γνωρίζαμε το γάλα διάρκειας 5 ημερών, μόνο προαιρετικά επιτρέπεται.
■ Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης (5 ημέρες) και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
■ Στη συσκευασία κάθε προϊόντος θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια ζωής.
■ Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την παστερίωση.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ
Συμψηφίζονται τα χρέη
Νέα ήθη και δεδομένα στους συμψηφισμούς για χρέη μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου φέρνει το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο.
Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με ΦΠΑ που τους χρωστούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς.
ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ και ωραρίου
■ Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές τους διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών-μελών της Ε.Ε.
■ Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών.
■ Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
■ Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ιντερνετ).
■ Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρεία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.
ΨΩΜΙ
Ελεύθερα η πώληση παντού
■ Το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά η τιμή ανά τεμάχιο.
■ Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού απ' όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα.
■ Καταργείται η εισφορά για κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών.
■ Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αποζημίωση έως και 15.000 ευρώ
■ Στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, των οποίων λύεται η εργασιακή σχέση, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης αλλά μόνο λόγω κατάργησης θέσης.
■ Οι όροι για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας θα καθοριστεί με αποφάσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και φορολογείται.
■ Το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας μιας εγκύου υπαλλήλου παρατείνεται μέχρι και 12 μήνες μετά τον τοκετό.

protothema

Τρώμε... ΚΑΡΚΙΝΟ!!! Ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε;

Σε πολλά κείμενα μας(στο site αλλά και στα βιβλία μου) σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καρκινογόνες τροφές ή τις καρκινογόνες...συνήθειες (πχ η πολύωρη ομιλία στο κινητό). Έρχεται τώρα και η παρακάτω ανακοίνωση του Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, να μας επιβεβαιώσει και ν' ανοίξει τα μάτια του καταναλωτικού κοινού για τους διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας!

Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας παραθέσω αυτό:
Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές...
30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:
Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος
Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.
Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.
Χρωστικές
Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο
χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος ...πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα.. Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Νιτρώδη, Νιτρικά
Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι. Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών.
Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.
Κονσέρβες
Στίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .
Κρεατικά στα κάρβουνα
Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνωνται στα κάρβουνα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.
Αφλατοξίνες
Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.
Ακρυλαμίδη
Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες οτι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης. Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων.
Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.
Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών ,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις εκκενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο. Η αντικαρκινική δράση κατηγοριών τροφίμων θα δημοσιευθεί σε επόμενο κείμενο.

Ο Πύργος του Άιφελ έχει "γενέθλια" - Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Ο Πύργος του Άιφελ, το σήμα κατατεθέν του Παρισιού γίνεται σήμερα 125 ετών! Μετά από αυτό το μικρό αφιέρωμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να φύγετε για Παρίσι...

Ο Πύργος του Άιφελ ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουαρίου του1887 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ. Σήμερα γιορτάζει λοιπόν τα 125 χρόνια από την κατασκευή του!
Στη παρακάτω φωτογραφία απεικονίζονται κάποια στάδια της κατασκευής του

ΦΩΤΟ από wikimedia
ΦΩΤΟ από wikimedia

Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο και μάλιστα ένα από τα πιο αντιγραμμένα, αφού έχουν κατασκευαστεί τόσα αντίγραφα ανά τον κόσμο που ο ακριβής αριθμός δεν έχει προσδιοριστεί.
ΦΩΤΟ από facebook
ΦΩΤΟ από facebook

ΦΩΤΟ από Facebook
ΦΩΤΟ από Facebook

Ο αυθεντικός Πύργος του Άιφελ πάντως έχει ύψος 325 μέτρα και ήταν ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931.
ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έχει τρία επίπεδα, στα δύο πρώτα, τα οποία είναι προσβάσιμα και με σκάλες, υπάρχει και εστιατόριο ενώ το τρίτο επιπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με ασανσέρ.
ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αυτές είναι οι "κρυφές" περιοχές του Google Earth - ΦΩΤΟ

Αυτές είναι οι "κρυφές" περιοχές του Google Earth - ΦΩΤΟ

Νέα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών

http://www.esos.gr/arthra/vouli/nea-krithria-gia-th-xorhghsh-eparkeias-prosontvn-gia-th-didaskalia-jenvn-glvssvn

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία αιτησεων για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)  υπενθυμίζει ότι  η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία κατά το σχολικό έτος 2014-2015 λήγει τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 24.00 μ.μ.
 Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apps.athena.net.gr/pps/aitisi
Κάνετε κλικ εδώ για να δείτε την απόφαση
Κάνετε κλικ εδώ για να ανοίξετε τον κατάλογο με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκείες στην Ελλάδα

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 4   Απριλίου δόθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο το  Σχέδιο Νόμου   για τις θρηκείες στη Ελλάδα «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα».
Ουσιαστικά το Σχέδιο Νόμου επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες   αναγνώρισης και λειτουργίας των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Για να ανοίξετε το Σχέδιο Νόμου πατήστε εδώ
Για να ανοίξετε την Αιτιολογικής Έκθεση επί του Σχεδίου Νόμου πατήστε εδώ
Για να συμμετάσχετε στη διαβούλευση πατήστε εδώ
Στη δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι «Το σχέδιο νόμου δεν αφορά, δεν επηρεάζει και δεν μεταβάλλει τα ισχύοντα νομικά καθεστώτα, δηλαδή, α) την επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 του Συντάγματος), β) τις ισραηλιτικές κοινότητες και γ) τις Μουφτείες της Θράκης».

Τα σημαντικότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου είναι τα εξής:
Α.  Για να συσταθεί θρησκευτικό νομικό πρόσωπο χρειάζονται τριακόσια τουλάχιστον πρόσωπα, εκ των οποίων ένας τουλάχιστον είναι ο θρησκευτικός λειτουργός, ιερουργός ή ποιμένας της θρησκευτικής κοινότητας, στον οποίο έχει ανατεθεί η τέλεση των θρησκευτικών τελετών, ο οποίος πρέπει να είναι Έλληνας ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαπός νόμιμα διαμένων στην Ελλάδα".
Β. Διαδικασίες και διατυπώσεις σύστασης
Για την εγγραφή του θρησκευτικού νομικού προσώπου στο βιβλίο, οι ιδρυτές του υποβάλλουν αίτηση στο αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο, η οποία εκδικάζεται κατά την εκουσία διαδικασία και στην οποία επισυνάπτονται η συστατική πράξη, η Ομολογία πίστης, τα ονόματα των μελών της διοίκησης, στην οποία περιλαμβάνεται απαραίτητα και ο θρησκευτικός λειτουργός της κοινότητας, πλήρες βιογραφικό σημείωμα του τελευταίου, από το οποίο θα προκύπτουν οι τυχόν θρησκευτικές σπουδές του, ο τρόπος και ο χρόνος ανάδειξης, εκλογής ή επιλογής του στη θέση αυτή, κατάλογος με τους λατρευτικούς χώρους του και ο κανονισμός του, με τις υπογραφές των μελών του και με ημεροχρονολογία. Το μέλος δεν μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα σε άλλο θρησκευτικό νομικό πρόσωπο, της αυτής ή άλλης θρησκείας ή δόγματος. Το δικαστήριο υποχρεωτικά διατάσσει με πράξη του την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο προς συζήτηση. Αντίγραφο της αίτησης με την πράξη ορισμού δικασίμου και όλα τα δικαιολογητικά επιδίδονται, με επιμέλεια των αιτούντων, δέκα πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν τη δικάσιμο στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Γ.Ίδρυση Ευκτήριων Οίκων και Ησυχαστηρίων
Τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα δικαιούνται κατά τις ισχύουσες διατάξεις, να ιδρύουν, να οργανώνουν και να λειτουργούν επ’ ονόματι τους και οπουδήποτε εντός της ελληνικής επικράτειας, ευκτήριους οίκους, ησυχαστήρια και γενικότερα χώρους λατρείας για συναθροίσεις με θρησκευτικούς σκοπούς, υπό τη διοικητική και πνευματική τους εποπτεία. Επίσης, δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν, κατά τις κείμενες διατάξεις, κατασκηνώσεις, ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για την ανάπτυξη της προσφοράς τους και την προώθηση σχετικών δραστηριοτήτων.
Δ.Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο
1. Εκκλησία είναι η ένωση τουλάχιστον τριών θρησκευτικών νομικών προσώπων της αυτής θρησκείας, η οποία έχει επισκοπική ή συνοδική ή άλλη κεντρική δομή, λειτουργεί βάσει του κανονισμού της και διοικείται από εκλεγμένα ή διορισμένα, ατομικά ή συλλογικά όργανα. Για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας και την εγγραφή της στο ειδικό βιβλίο, απαιτείται η κατάθεση κοινής αίτησης των θρησκευτικών νομικών προσώπων στο πρωτοδικείο της έδρας της Εκκλησίας, στην οποία επισυνάπτονται η συστατική πράξη, οι Ομολογίες πίστεως και των τριών θρησκευτικών προσώπων, τα ονόματα των μελών της διοίκησης, η οποία αποτελείται απαραίτητα και από θρησκευτικούς λειτουργούς των μελών της και ο κανονισμός της. Οι διατάξεις που ισχύουν για τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα εφαρμόζονται ανάλογα και για τις Εκκλησίες. Η επωνυμία της περιέχει οπωσδήποτε και την ένδειξη «Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο».
2. Θρησκευτικές κοινότητες που δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της πρώτης παραγράφου, έστω και χωρίς νομική προσωπικότητα, μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «Εκκλησία» στην επωνυμία τους.
Ε.Αναγνώριση νομικής προσωπικότητας
1. Αναγνωρίζονται ως ίδια θρησκευτικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς την τήρηση των διαδικασιών που ορίζονται στα άρθρα 3 και 12, έστω και αν δεν υφίστανται οι ελάχιστοι αριθμοί πιστών ή θρησκευτικών νομικών προσώπων που προβλέπονται στα προηγούμενα άρθρα, οι κάτωθι Εκκλησίες και οι θρησκευτικές κοινότητες τους που λειτουργούν τους κάτωθι ναούς, ευκτήριους οίκους, μονές και ησυχαστήρια, που υπάγονται διοικητικά και πνευματικά σ’ αυτές :
α) Αγγλικανική Εκκλησία στην Ελλάδα
β) Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία
(και οι ναοί / ευκτήριοι οίκοι της ….)
γ) Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
(και οι ναοί / ευκτήριοι οίκοι της …)
δ) Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπτου
(και οι ναοί / ευκτήριοι οίκοι της ….)
ε) Μητρόπολη Ορθόδοξων Αρμενίων Ελλάδας
2. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους, τα ως άνω νομικά πρόσωπα οφείλουν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 3 και 12 στο πρωτοδικείου της έδρας τους προκειμένου να εγγραφούν αυτόματα στο βιβλίο θρησκευτικών νομικών προσώπων. Η εγγραφή γίνεται με πράξη του προϊσταμένου του δικαστηρίου. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, καμία δημόσια υπηρεσία δεν συναλλάσσεται με τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα εάν δεν έχουν εγγραφεί στο βιβλίο.
3. Ναοί, ευκτήριοι οίκοι, μονές, ησυχαστήρια και γενικότερα χώροι λατρείας των Εκκλησιών αυτών που δεν περιλαμβάνονται στην κατάσταση αυτή καθώς και χώροι λατρείας που θα ιδρυθούν στο μέλλον από τις Εκκλησίες, θεωρούνται ως παραρτήματά τους, διοικούνται και εκπροσωπούνται από αυτές και σύμφωνα με τον κανονισμό τους, εκτός εάν τηρήσουν τις διατυπώσεις του παρόντος περί απόκτησης ιδίας νομικής προσωπικότητας. Εντός προθεσμίας δύο ετών, οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των νομίμως λειτουργούντων θρησκευτικών χώρων επανεκδίδονται στο όνομα της Εκκλησίας της συγκεκριμένης θρησκείας, μετά από αίτησή της, την οποία προσυπογράφει και ο θρησκευτικός λειτουργός που διαποιμένει το χώρο λατρείας.
Ζ.Διατήρηση ειδικότερων νομικών καθεστώτων
Οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται : (α) για τους θρησκευτικούς λειτουργούς και την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων που πιστεύουν στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού που είναι αναποσπάστως ενωμένη δογματικώς με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού, τηρεί απαρασαλεύτως, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις (β) για τους θρησκευτικούς λειτουργούς και την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων που πιστεύουν στον ιουδαϊσμό, για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ισραηλιτικών κοινοτήτων και (γ) για τους θρησκευτικούς λειτουργούς και την οργάνωση θρησκευτικών κοινοτήτων μουσουλμάνων στις εδαφικές περιφέρειες των μουφτειών.
Η.Τεκμήριο γνωστής θρησκείας
Τεκμαίρεται ως γνωστή θρησκεία κάθε θρησκεία και δόγμα που για την άσκηση της δημόσιας λατρείας της, τελεί σε ισχύ σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ναού ή ευκτήριου οίκου της.

20 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αριστερόχειρες!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΜΑ: «Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
   ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα,  30-3-2014
Αρ. Πρωτ.: 99
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ : Μέλη Συλλόγου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: «Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014»
Το Δ.Σ. του Συλλόγου σας καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στις 7:00΄ μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 27ου Δημοτικού Σχολείου (Τάσου Ισαάκ 22 & Τέρμα Μανωλιάσας, Κιάφα).
Θέματα Η.Δ.:
  1. Καθορισμός της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση.
  2. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή 4 του Απρίλη.
  3. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 9 του Απρίλη.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ''Ανακοίνωση για την αξιολόγηση - Μάρτιος 2014''

30 - 03 - 2014

Η συλλογική, ενωτική και μαζική αντίδραση απέναντι στις αυθαιρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι μονόδρομος.
 
     Μπροστά στην καθολική αντίδραση του κλάδου στο σύστημα της αξιολόγησης που προσπαθεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας όπως αποδεικνύεται από τις ακυρώσεις των σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, από το υψηλότατο ποσοστό του 93% των συναδέλφων που υπέγραψαν το κείμενο αντίθεσης στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης αλλά και από τα εκατοντάδες πρακτικά άρνησης συγκρότησης των ομάδων εργασίας που έχουν υπογραφεί από τους Συλλόγους Διδασκόντων, στις 24/03/2014 ο Υπουργός Παιδείας υπογράφει την τρίτη κατά σειρά εγκύκλιο για το θέμα αυτό, που αποτελεί επί της ουσίας εγκύκλιο «πολιτικής επιστράτευσης» αναθέτοντας στους διευθυντές να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας.
     Η εγκύκλιος αυτή καταδεικνύει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Υπουργείο Παιδείας και αποτελεί μνημείο αυταρχισμού. Παρακάμπτοντας κάθε έννοια διοικητικής ιεραρχίας ορίζει ως κορυφαίο όργανο στο οποίο πρέπει να καταλήξει η ενημέρωση τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού.
     Η επικίνδυνη αυτή διολίσθηση στην κατεύθυνση της παραβίασης της νομιμότητας, είναι το πιο πρόσφατο μέτρο σε μια αλυσίδα πράξεων του Υπουργείου Παιδείας (όπως το θέμα των μετατάξεων, η μη έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων...)
     Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αυταρχική συμπεριφορά του και για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που προωθεί στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της παρεχόμενης Εκπαίδευσης και της στοχοποίησης των εκπαιδευτικών και ζητά την παραίτησή της.
     Όσον αφορά στην επιχειρούμενη αξιολόγηση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μία φορά ότι η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει διαχρονικά σταθερή θέση για το ζήτημα της αξιολόγησης και δεν τοποθετούμαστε ούτε ευκαιριακά ούτε συγκυριακά.
  • Έχουμε ταχθεί υπέρ μιας αξιολόγησης η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με οικονομική εξέλιξη και βαθμολογική εξέλιξη, με τιμωρίες, ποινές, απολύσεις, αργίες και διαθεσιμότητες.
  • Είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης που θα αποτιμά το παραγόμενο έργο στην εκπαίδευση, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητά του.
  • Είμαστε υπέρ της συνολικής αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των παραγόντων που τη διαμορφώνουν (μαθητές, εκπαιδευτικοί, νομοθεσία, υποδομή, βιβλία, προγράμματα, δαπάνες κλπ.) στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την ενίσχυση, ανατροφοδότηση, ενθάρρυνση και στήριξη του εκπαιδευτικού και όχι την τιμωρία του.
  • Έχουμε ταχθεί υπέρ μιας συνολικής αξιολογικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού συστήματος που θα έχει ως στόχο την ανίχνευση των προβλημάτων και το σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
   Το προτεινόμενο μοντέλο αξιολόγησης είναι ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου και εποπτείας του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου. Προωθεί μια καθαρά ελεγκτική και τιμωρητική διαδικασία όπου ο εκπαιδευτικός λογοδοτεί στον ανώτερό του, αφυδατωμένη από οποιαδήποτε ελευθερία και εμπιστοσύνη στην άσκηση του εκπαιδευτικού έργου.
  • Έχει ως στόχο να υποτάξει τον εκπαιδευτικό, να τον χειραγωγήσει, να τον καθηλώσει μισθολογικά οδηγώντας στην υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
  • Θεωρεί ως μοναδική μεταβλητή της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος τον εκπαιδευτικό και ξεκινά και τελειώνει με τη δική του αξιολόγηση.
  • Αγνοεί εντελώς παράγοντες όπως η λειτουργία διαφορετικών τύπων σχολείων, η διαφορετική υλικοτεχνική υποδομή, οι διαφορετικές γεωγραφικές και κοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες.
  • Τα προτεινόμενα εργαλεία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν μπορούν να λειτουργήσουν οριζόντια και να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο σε ένα σχολείο των βορείων προαστίων της Αθήνας, σε ένα σχολείο μιας αγροτικής περιοχής του Λάρισας, σε ένα σχολικό συγκρότημα στον αστικό ιστό της Πάτρας, σε ένα μειονοτικό σχολείο στον Έβρο και σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου!
  • Καθιερώνει με εντελώς αυθαίρετο και ασαφή τρόπο την ποσοτικοποίηση ποιοτικών κριτηρίων σε κλίμακα από το 1 έως το 100, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για υποκειμενικές κρίσεις και αυθαιρεσίες.
  • Εκφυλίζει εντελώς τον πραγματικό χαρακτήρα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, και απλώς τη χρησιμοποιεί για να προετοιμάζει την εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε μεμονωμένου εκπαιδευτικού.
  • Κινείται αποκλειστικά στα πλαίσια του Ν.4024/2011 και συνδέει το αποτέλεσμα της αξιολογικής διαδικασίας με τις άδικες, αυθαίρετες και εντελώς παράλογες ποσοστώσεις για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη χωρίς να αποκλείει διαθεσιμότητα ή απολύσεις για όσους κριθούν «ανεπαρκείς».
     Η παράταξή μας αποδεικνύει σαφώς ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης και ενότητας για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας με την ενεργή και εποικοδομητική παρουσία μας τόσο στο Προεδρείο της ΔΟΕ όσο στο πεδίο των αγώνων.
     Με μια ορθολογική και ρεαλιστική προσέγγιση μακριά από «τακτικισμούς» επαναστατικής γυμναστικής, από στείρους δογματισμούς και μαξιμαλισμούς και από τον απομονωτισμό άλλων παρατάξεων, αγωνιζόμαστε για το καλό των εργαζομένων υπηρετώντας τα δίκαια αιτήματά τους διασφαλίζοντας και την ενότητα του κλάδου.
     Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
     στηρίζουμε την αγωνιστική πρόταση της ΔΟΕ.
   Έχουμε μπροστά μας λίγες ημέρες για να οργανώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 και 9 Απριλίου 2014, να επικοινωνήσουμε τα αιτήματα και την κρισιμότητά τους στις τοπικές κοινωνίες, στις άλλες κοινωνικές ομάδες, στους συναδέλφους μας, σε όλους τους εργαζόμενους.
     Ας δουλέψουμε, λοιπόν, όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παραμερίζοντας τις όποιες ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες ή αντιπαραθέσεις.
     Η μαζική μας συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα στείλει ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο.
     Η αποτελεσματικότητα της αγωνιστικής μας κινητοποίησης εξαρτάται από εμάς.
     Ας εργασθούμε, λοιπόν, όλοι μαζί για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.
    Ας συστρατευτούμε όλοι εγκαταλείποντας «φαντασιώσεις», απειλές και τερτίπια που το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τη θεωρία των εχθρών εντός του κινήματος. Για εμάς ο εχθρός είναι εκτός των τειχών και δεν είναι άλλος από τις σκληρές, αντιεκπαιδευτικές και καταστροφικές πολιτικές.
     Τη δημοκρατία, την παιδαγωγική ελευθερία και το σχολειό το ελεύθερο που θα βγάλει ελεύθερους σκεπτόμενους πολίτες, το οφείλουμε στην Ελλάδα, το οφείλουμε στην πατρίδα μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε σους αγώνες αυτού του κλάδου.
 
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
        Σωτήρης Γεωργόπουλος            Μάνος Ανδρουλάκης
Γενικός Γραμματέας                         Πρόεδρος

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ποιο χρώμα σου αρέσει; Τι αποκαλύπτει αυτό για το χαρακτήρα σου;

Μεγαλώνοντας αγόρια: 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

http://www.mama365.gr/8433/20-pragmata-poy-kaneis-den-sas-eipe-prin-kanete.html
Οι μαμάδες που έχουν κορίτσια συνήθως ανατρέχουν στις δικές τους παιδικές αναμνήσεις για να καθοδηγηθούν ως προς τον τρόπο που θα τα μεγαλώσουν. Όμως, εκτός κι αν είχατε αδερφό, είναι πολύ πιθανό, κάποιες στιγμές, το μεγάλωμα ενός αγοριού να σας εκπλήξει.
Δείτε 20 πράγματα που θέλετε να ξέρετε αν έχετε μικρό αγόρι:

Αεροπλάνα, τρένα και αυτοκινούμενα

Τα μικρά αγόρια έχουν πάθος με οτιδήποτε έχει φτερά, πανιά ή ρόδες και σύντομα θα τα βρίσκετε σε κάθε γωνία του σπιτιού και σε κάθε πιθανό μέγεθος.

Τα αγόρια δε σταματούν να κινούνται

Από τη στιγμή που θα έρθουν χοροπηδώντας στο κρεβάτι σας στις 6.00 το πρωί μέχρι τη στιγμή που θα αποκοιμηθούν για βράδυ, τα αγόρια κινούνται ασταμάτητα. Συχνά είναι λες και έχουν δύο ταχύτητες: Το γρήγορα και το πιο γρήγορα. Γι'αυτό θα πρέπει συνεχώς να έχετε τον νου σας.

Η αγορά ρούχων είναι υπόθεση εύκολη και οικονομική

Σε αντίθεση με το να ψάχνεις για κολάν, καλσόν, φούστες και φορέματα που να ταιριάζουν με κορδέλες, φιόγκους, σανδάλια και μπαλαρίνες.

Το παιχνίδι με τον μπαμπά είναι απολαυστικό

Δεν θα χορταίνετε να τους κοιτάζετε να παίζουν μαζί και θα τους λατρεύετε ακόμα περισσότερο.

Οι συγκρίσεις... μεγέθους θα ξεκινήσουν νωρίς

Είναι το ένστικτο του ανθρώπου των σπηλαίων που κάνει τα αγόρια να παίζουν με το μόριό τους από πολύ νωρίς (μη μας πείτε πως δεν σοκαριστήκατε την πρώτη φορά που το μωρό σας είχε στύση!). Και καθώς θα μεγαλώνουν θα τα ακούτε να τσακώνονται για το ποιου το μόριο είναι μεγαλύτερο, να το μετρούν και να συγκρίνουν τα νούμερα. Τουλάχιστον ίσως κερδίσουν κάτι στα μαθηματικά...

Θα αγαπήσετε τα Lego

...και δεν θα το πιστεύετε ότι δεν θα σας νοιάζει που δεν παίζετε με Barbie (όπως ξέρατε από τα δικά σας παιδικά χρόνια).

Σωματική (υπερ)ισχύς

Θα πηδούν από καναπέ σε καναπέ, θα τρέχουν, θα «πλακώνονται» για πλάκα και θα αγκαλιάζουν με δύναμη. Είναι ο τρόπος τους να συνδεθούν και να εκφράσουν την τρυφερότητά τους.

Θα θέλετε να τον «πλάσετε» στο ιδανικό αγόρι

Μπορεί ακόμα να είναι μωρό, όμως ξέρετε ότι έχετε φέρει στον κόσμο έναν ακόμα άνδρα, ο οποίος μια μέρα θα δώσει σε κάποια το πρώτο φιλί, θα γίνει κάποιας ο πρώτος έρωτας. Για κάθε κακό αγόρι που είχατε και για κάθε άθλιο ραντεβού που βγήκατε θέλετε να πάρετε το αίμα σας πίσω μεγαλώνοντας τον ιδανικό άνδρα που φτάνει στα ραντεβού στην ώρα του και θα τηλεφωνεί όταν θα υπόσχεται πως θα τηλεφωνήσει.

Οι χαζομάρες ξεκινούν νωρίς

Και θα έρχονται μέρες που θα τον βλέπετε να παίζει με τους φίλους του και δεν θα το πιστεύετε με τις ανοησίες που μπορούν να κάνουν.

Και το πιο γλυκό αγοράκι λατρεύει τα όπλα

Δεν θέλετε όπλα-παιχνίδια στο σπίτι; Τα αγόρια θα μετατρέψουν σε όπλο το χαρτόνι από το ρολό του χαρτιού και θα πετάει με αυτό φουντούκια. Κι όσο το απαγορεύετε με τόσο μεγαλύτερο ενθουσιασμό θα το κάνει!

Θα μάθετε να μην τον συγκρίνετε με τα κορίτσια

Απλά γιατί δε μπορεί να κάτσει για 45 λεπτά και να κολλά αστεράκια σε μία ζωγραφιά. Τα αγόρια αναπτύσσονται αργότερα σε κάποιους τομείς. Τόσο απλά.

Τα Star Wars έρχονται νωρίτερα απ'όσο φαντάζεστε

Ω ναι! Όλο και κάποιος μεγαλύτερος αδελφός θα σπείρει το μικρόβιο.

Τακτική επίσκεψη στα επείγοντα

Όλο και κάποιο τραπεζάκι θα σπάσει, όλο και από κάποιο πατίνι θα πέσει... μερικά ραμματάκια εδώ κι εκεί είναι αναπόφευκτα!

Πάθος με τα αθλήματα

Και πιο συγκεκριμένα, με την ομάδα του μπαμπά –σε βαθμό χειρότερο από τον μπαμπά!

Τσίσα παντού. Παντού.

Στο πάτωμα, πίσω από την τουαλέτα, στον τοίχο, στο κάθισμα της τουαλέτας που δεν σήκωσε. Θα χρειαστεί χρόνος. Όμως μία μέρα θα καταφέρει να βρει τον στόχο!

Μάχη των φύλων

Όσο ανοιχτόμυαλη μαμά κι αν υποστηρίζετε πως είστε, θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι θα διστάσετε να βάλετε τα ροζ σεντόνια της μεγάλης του αδερφής στην κούνια του...

Θα αναθεωρήσετε πολλά πλάνα

Όπως το να βοηθάτε την κόρη σας να οργανώσει τον γάμο της, αν έχετε μόνο αγόρια. Αλλά δεν θα σας πειράζει καθόλου!

Θέλουν και τα αγόρια αγκαλιές

Δεν είναι εξακριβωμένο πότε τα αγόρια παύουν να θέλουν να τα ακουμπούν, όμως όσο είναι μικρά λατρεύουν τις αγκαλιές και τα φιλιά, γι'αυτό μην χάνετε ευκαιρία!

Θα πετάξετε πολλά ρούχα

Πολύ απλά γιατί θα τα σκίσουν, θα τα κάψουν και θα τα λερώσουν τόσο ανεπανόρθωτα που θα ντραπείτε να τα δώσετε μετά σε άλλη μαμά με αγόρι.

Τα αγόρια λατρεύουν τις μαμάδες τους

Μπορεί να ζηλεύετε τη φίλη σας που πάει για ψώνια με τη μικρή της κόρη, όμως η μικρή κόρη στην εφηβεία δεν θέλει ούτε να βλέπει τη μαμά της. Τα αγόρια, αντίθετα, χτίζουν πανίσχυρους δεσμούς με τη μαμά τους και, ακόμα κι αν δεν το δείχνουν, είναι απίστευτα προσκολλημένα σε αυτήν.
Πηγή: iVillage
- See more at: http://www.mama365.gr/8433/20-pragmata-poy-kaneis-den-sas-eipe-prin-kanete.html#sthash.PP11gpWY.dpuf

Ξέρετε Γιατί Αλλάζει Η Ωρα;

Τι αλλάζει στο Δημόσιο

http://ipaideia.gr/ti-alazei-sto-dimosio.455ec2abdc3cb17e88d643235d42d044.htm
Προωθείται διάταξη που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο - Από το καλοκαίρι προσλήψεις-μεταθέσεις-μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ, για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη, που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Με την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει ανάγκη μιας και δεν προβλεπόταν απόλυση δημόσιου υπάλληλου. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ότι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει πλέον και στον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους, που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης τους, να λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης από το ελληνικό δημόσιο. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας. Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του πδ 410/1988, όπως ισχύει. Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι. Ο υπόχρεος για την καταβολή, ο τρόπος της καταβολής, η διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημειώνεται δε ότι στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Ένταξη απολυομένων υπαλλήλων στις παροχές του ΟΑΕΔ Οι ως ανωτέρω υπάλληλοι, που απολύονται, δικαιούνται το επίδομα ανεργίας καθώς επίσης και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, υπό τις προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω Οργανισμού. Για τη καταβολή των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη, αντί του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η σχετική πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης και, αντί των ημερών εργασίας απασχόλησης, η υπηρεσία του υπαλλήλου, που κατά το προηγούμενο άρθρο υπολογίζεται για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης. Ολα μέσω ΑΣΕΠ Από το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα είναι έτοιμος ο νέος μηχανισμός, αλλάζουν όλα στο Δημόσιο. Μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ θα είναι αυτό που θα κρίνει τα πάντα απλοποιώντας τις διαδικασίες που σήμερα απαιτούν ως και 80 υπογραφές για μια μετάθεση, ενώ καταργείται κάθε έννοια διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας ο οποίο θα περιλαμβάνει πέντε στάδια. Σε πρώτη φάση θα γίνεται καταγραφή κενών θέσεων στις υπηρεσίες. Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει διαγωνισμούς για την κάλυψη των κενών θέσεων δύο φορές το χρόνο. Ο διαγωνισμός θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και σε αυτών θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν. Η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό όσοι κριθούν από την υπηρεσία τους απαραίτητοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης και στη συνέχεια θα ακολουθεί η φάση της μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ βάσει εμπειρίας, προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων. Όσοι συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία βάσει κριτηρίων θα τοποθετούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός. tovima.grΔιαβάστε περισσότερα: Τι αλλάζει στο Δημόσιο

Τα 3 ροφήματα που ξεφουσκώνουν το στομάχι και επιταχύνουν τον μεταβολισμό!

Υπάρχουν κάποια ροφήματα που ενεργοποιούν το μεταβολισμό, κάτι που τα κάνει αυτομάτως ιδανικά για να απαλλαγείτε από το πρόσθετο βάρος...
και να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα στο στομάχι μαζί με τα ενοχλητικά αέρια. Και αυτά είναι τα ακόλουθα τρία:
Νερό με λεμόνι
Το νερό με το φρέσκο χυμό λεμονιού βοηθά τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Γι' αυτό καλό είναι, ξυπνώντας το πρωί, να πιείτε ένα ποτήρι. Θα βοηθήσει και στην πέψη αλλά και στο σώμα σας.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι βελτιώνει το μεταβολισμό σας και το συνιστούν οι διαιτολόγοι για απώλεια βάρους. Από την άλλη, το τσάι μέντας είναι καλό για την πέψη.
Χυμός καρότο
Εκτός από τις βιταμίνες C και A, o χυμός καρότου περιέχει καροτίνη που με την αντιοξειδωτική της δράση, επιδιορθώνει τα κουρασμένα κύτταρα. Ταυτόχρονα, ο χυμός καρότου είναι διουρητικός και μειώνει το φούσκωμα από την κατακράτηση υγρών ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες.

Τα 20 γιατρoσόφια της γιαγιάς από γενιά σε γενιά

Οι γιαγιάδες γνώριζαν πολλές πρακτικές εφαρμογές για να απαλύνουν τον πόνο, χρησιμοποιώντας συνήθως υλικά που είχαν μέσα στα ντουλάπια τους ή στον… κήπο τους!
Τα γνωστά σε όλους μας «γιατροσόφια» μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά με σκοπό να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε έναν πόνο, πριν πάμε στο γιατρό.
Έτσι μια λίστα από πολλά «θεραπευτικά» tips δημιουργήθηκε ανά τους αιώνες από τόπο σε τόπο και έφτασε από στόμα σε στόμα μέχρι τις μέρες μας.
Γιατί πώς αλλιώς θα γνωρίζαμε ότι…
το κρεμμύδι σταματά τον πόνο του αφτιού ή ότι η ζάχαρη δεν είναι μόνο για τα γλυκά και το πιπέρι για το φαγητό;
Διαβάστε προσεκτικά την ακόλουθη λίστα και θα με θυμηθείτε (τουλάχιστον τις δύσκολες ώρες!)…
1. Πονάει το αφτί; Στάξε μερικές σταγόνες λιωμένο κρεμμύδι!
2. Η διάρροια δίνει και παίρνει; Ανακάτεψε ένα κουταλάκι ωμό καφέ με το χυμό μισού λεμονιού και… τέλος στις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα!
4. Μυρίζουν τα πόδια σου; Κάνε ένα ποδόλουτρο με αφέψημα φασκόμηλου!
5. Έχεις λόξυγγα; Φάε λίγη ζάχαρη!
6. Τα μαλλιά σου είναι θαμπά και άτονα; Ξέπλυνέ τα με λίγο ξίδι!
7. Τα χείλια σου είναι σκασμένα και πονάνε; Κάνε συχνά επάλειψη με μέλι!
8. Έκοψες το δάχτυλό σου και αιμορραγεί; Ρίξε λίγο μαύρο πιπέρι (για όσους αντέχουν!).
9. Έχεις ταχυπαλμία και άγχος; Ανασήκωσε τους αντίχειρες!
10. Το κεφάλι σου πάει να σπάσει από τον πονοκέφαλο; Κάνε κομπρέσες εμποτισμένες με αφέψημα δυόσμου!
11. Υποφέρεις από αϋπνίες; Φόρεσε κάλτσες λίγο πριν κοιμηθείς για να είναι τα άκρα σου ζεστά!
12. Πονάει η κοιλιά σου; Κάνε επάλειψη με ελαιόλαδο!
13. Έκαψες το δαχτυλάκι σου στο σίδερο; Ρίξε επάνω στο έγκαυμα λίγο καφέ!
14. Πονάει το δοντάκι σου! Πριν πας στον οδοντίατρο, βάλε λίγο πάγο για να ανακουφιστείς!
15. Έχεις πρησμένα μάτια από το ξενύχτι; Βάλε μια φέτα ωμής πατάτας κάτω από τα μάτια!
16. Έχεις πιτυρίδα! Το ξέρεις; Ξέπλυνε τα μαλλιά σου με αφέψημα δεντρολίβανου!
17. Έβγαλες μια άφθα στο στόμα ή πρήστηκαν οι αμυγδαλές σου; Κάνε γαργάρες με φασκόμηλο.
18. Χτύπησες το χεράκι σου; Βάλε στην πληγή κατάπλασμα από ρίγανη!
19. Ζαλίζεσαι και όλα γύρω σου γυρίζουν; Πιες λίγο χυμό λεμονιού στον οποίο θα προσθέσεις λίγη σόδα.
20. Έπαθες ψύξη και έχεις «στραβολαιμιάσει»;
Κοπάνησε φρέσκα φύλλα ρίγανης, ζέστανέ τα λίγο και κάνε επάλειψη στο σημείο που πονάς!

Τι άλλαξε στο πολυνομοσχέδιο ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τελευταία στιγμή!

Νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά το γάλα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ορίζεται ότι το παστεριωμένο γάλα έχει διάρκεια συντήρησης 7 ημερών με ευθύνη παρασκευαστή και υπόκειται στους ελέγχους των αρμοδίων φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι διατυπώνεται αναλυτικότερα ο ορισμός των λογοτεχνικών βιβλίων, μειώνονται σε τρεις (και όχι «τουλάχιστον τρεις») οι τουριστικές περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά η κυριακάτικη εργασία για 52 Κυριακές το χρόνο, καταργείται το ερωτηματολόγιο που θα έπρεπε να καταθέσει ο διακινητής τσιμέντου προκειμένου να μην το αποθηκεύσει σε κέντρο διανομής (αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση), καταργείται εντελώς η καταχώρηση απορρυπαντικών, ακόμη και η ηλεκτρονική, αίρεται ο περιορισμός των εταιρειών να μην αυξάνουν την τιμή του προϊόντος επί δίμηνο εφόσον θέλουν να κάνουν προωθητικές ενέργειες και εισάγεται ρύθμιση για τις καθυστερήσεις πληρωμών ώστε να μπορεί να υπάρχει κάλυψη πέραν των συνόρων.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή την τροπολογία 1322 των Βουλευτών της ΝΔ Μάκη Βορίδη και Γιάννη Καράμπελα, η οποία αφορά αλλαγές και διαθεσιμότητες στην Υγεία. Συγκεκριμένα τίθενται σε διαθεσιμότητα ιατροί και οδοντίατροι του ΙΚΑ που είχαν πάει στο ΕΣΥ και ότι θα συσταθούν θέσεις μετά από ένα μήνα. Επίσης ο Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν την άσκηση επαγγέλματος μηχανικού, αρχιτέκτονα και τοπογράφου.

Βάζεις γάλα στον καφέ σου; Στο εξής θα πάψεις να το κάνεις!

Όταν πίνουμε τον καφέ μας συνήθως προσθέτουμε γάλα για να τον κάνουμε πιο ελαφρύ και γευστικό...
Η συνήθειά μας αυτή έχει όμως σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με έρευνες, όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή
ποσότητα καφεΐνης αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου στα ούρα και προκαλείται αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ο συνδυασμός του καφέ με το γάλα είναι αρκετά βαρύς για το στομάχι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τον καθορισμό της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπ. Παιδείας για την αυτοαξιολόγηγη από ΔΟΕ



 
Αρ. Πρωτ.757
Αθήνα 30/3/2014
Προς
1.Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για τον καθορισμό της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση από την Κυβέρνηση δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Η επίθεση, συγκεκριμένα ενάντια στην εκπαίδευση, απειλεί με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση όλων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η οριστική απόλυση των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας αλλά και όλων των ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα Δημόσιων Υπαλλήλων, δείχνει τις διαθέσεις Κυβέρνησης και Υπουργείου για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Η επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση-χειραγώγηση, αποτελεί  την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση. Με «εργαλείο» τις διάφορες  μορφές αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρούν:
  • Να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς αφού συνδέουν την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του.
  • Να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων.
  • Να κατηγοριοποιήσουν τα Σχολεία.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δεν είναι τυχαία η ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου: Δυο (2) μέρες μετά την οριστική απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων (στις 22/3/2014) για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας νομοθετεί τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο των μεταθέσεων και ταυτόχρονα επεξεργάζεται και προωθεί σχέδια για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οργανικότητα ενώ ετοιμάζει νέο κύμα συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων.
Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δίνει μια ιστορική μάχη για τη διαφύλαξη της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στο ελληνικό σχολείο:
  • Με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
  • Με την πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και εκδηλώσεων-συζητήσεων σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
  • Με την υπογραφή του κειμένου της Ομοσπονδίας ενάντια στην Αξιολόγηση - Χειραγώγηση από το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (58.650 υπογραφές πανελλαδικά, ποσοστό 93,5%).
  • Με την ακύρωση των σεμιναρίων των Σχολικών Συμβούλων για την αυτοαξιολόγηση σε όλη την Ελλάδα.
  • Με την ακύρωση των σεμιναρίων για την αξιολόγηση στο Υπουργείο Παιδείας μετά από μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις.
  • Με τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μη συμμετέχουν με τη θέλησή τους στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την αυτοαξιολόγηση.
Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, καταγράφηκε η συντριπτική αντίθεση του κλάδου στην επιχειρούμενη αξιολόγηση-χειραγώγηση και αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η νέα εγκύκλιος, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Ο ίδιος Υπουργός που πέρσι επιστράτευσε τους καθηγητές, επιστρατεύει φέτος τους Διευθυντές των Σχολείων επιχειρώντας με τη βία να επιβάλλει το νομοθετικό έκτρωμα το οποίο θεμελιώνει τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Η εγκύκλιος αυτή εγείρει μέγιστο ζήτημα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η ανάθεση, με την εντολή μιας εγκυκλίου, οδηγεί σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια την όποια δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, ανατρέπει το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και τη θέση του εκπαιδευτικού σε αυτόν. Είναι μνημείο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης που μεταβάλει άρδην το τοπίο στη διοίκηση της εκπαίδευσης και ως τέτοιας σημασίας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και όλους όσους  εξακολουθούν να οραματίζονται την παιδαγωγική ελευθερία ενός δημοκρατικού σχολείου.
Κανείς δε δικαιούται να σιωπήσει πια!
Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να απαντήσει σε αυτή την επίθεση, σε αυτή την πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή.
Για την οργάνωση του αγώνα το Δ.Σ. της ΔΟΕ προτείνει:
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει, να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους να μη στελεχώσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας, να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των πρακτικών και να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους στον τοπικό Σύλλογο. Έχει μεγάλη σημασία να αποτυπωθεί η απουσία συναίνεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Με βάση τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα, εάν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κρίνει απαραίτητο, θα ζητήσει από του Διευθυντές των σχολείων να θέσουν στη διάθεσή του την πρόθεση παραίτησής τους, αποστέλλοντας σχετικό κείμενο απευθείας στην Ομοσπονδία, προκειμένου να αξιοποιηθεί συνδικαλιστικά (και όχι υπηρεσιακά) στον αγώνα κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης - χειραγώγησης.
  • Οι συνάδελφοι Διευθυντές μετά την «επιστράτευσή» τους, όταν, αναγκαστικά, ορίσουν τις ομάδες εργασίας να αναφέρουν (στην πράξη ανάθεσης) ότι το κάνουν από υπηρεσιακό και μόνο καθήκον παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως καλούνται να εκτελέσουν μια παράνομη εντολή την αντίθεση τους στην οποία δηλώνουν (όπως αναφέρει και η γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.).
  • Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους να συνταχθούν με τον αγωνιζόμενο Κλάδο και να βρεθούν στη δική μας πλευρά το τριήμερο της «επιμόρφωσής» τους για την αξιολόγηση αλλά και σε όλη την πορεία του αγώνα κατά της αξιολόγησης - χειραγώγησης.
  • Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών να ενημερώσουν άμεσα το Δ.Σ. της ΔΟΕ, για τον αριθμό των Συλλόγων Διδασκόντων που δε συναίνεσαν εθελοντικά στη στελέχωση των ομάδων εργασίας.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ προχωρά σε συντονισμό του αγώνα με στόχο την ακύρωση και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης, με τα παρακάτω βήματα:
  • Κηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή 4 του Απρίλη και καλεί τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου και των όμορων περιοχών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, από τις 12 το μεσημέρι.
  • Αποτρέπει την πραγματοποίηση του σεμιναρίου των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την αξιολόγηση την Παρασκευή 4/4, το Σάββατο 5/4 και Κυριακή 6/4.
  • Κηρύσσει διαρκή στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν καλούνται σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στην οποία, ως «επιστρατευμένοι», συμμετέχουν.
  • Κηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 9 του Απρίλη, προκειμένου οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το σύνολο των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τόσο η νομική διαδικασία με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου όσο και η διερεύνηση άλλων νομικών ενεργειών ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης.
Με την ολοκλήρωση αυτών των δράσεων προχωρούμε σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και Ολομέλεια Προέδρων για τη λήψη αποφάσεων για την παραπέρα πορεία σχετικά με το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης και της ατομικής αξιολόγησης.